Lauantai 19.1.2019
"
Muistakaa johtajianne, niitä, jotka julistivat teille Jumalan sanaa. Pitäkää mielessänne, miten he elämänsä elivät, ja ottakaa heidän uskonsa esikuvaksenne. Hepr. 13:7

Kun on turva Jumalassa

5.4.2014 15:00 | Aino Kanniainen
Keskustelen tulevaisuuttaan pohtivan opiskelijanuoren kanssa. Hän tuskailee, miten vaikeaa on luottaa, että opintojen jälkeen järjestyy koulutusta vastaava työ. Rohkeneeko perustaa perhettä? Kantaako elämä? On vaan koetettava pärjätä.
 
Nuori toteaa kesken kaiken, miten paljon helpompaa elämä olisi, jos voisi uskoa Jumalaan. Kirkossa muiden joukossa istuessa kauneimpien joululaulujen sanoma ja tunnelma olivat häntä puhutelleet. Hänen kotonaan hengellisistä asioista ei ollut koskaan puhuttu. Tämä elämänkysymyksiään pohtiva nuori kaipasi ihmistä suurempaa turvaa. Että tulevaisuuden epävarmuuden ja suorituspaineiden keskellä voisi luottaa asioiden järjestyvän, vaikka asiat eivät omien suunnitelmien mukaan menisikään.
 
Sairaseläkkeellä oleva nainen kertoo, miten hengelliset kysymykset ovat alkaneet nousta mieleen. Yksin ollessa turvattomuuden kokemus on jostain syystä tuntunut lähes ylivoimaiselta. Puoliso ei näistä asioista paljoa piittaa. Nainen kertoo, että lapsuudenuskon kaipuu tuntuu konkreettisesti sydämessä. Kotona opetettu iltarukous on tullut taas tärkeäksi. Kaipaus saada uskoa turvallisesti on tilanteessa käsin kosketeltava.
 
Keskustelut, joissa toinen onkin halunnut puhua omakohtaisen uskon kaipuusta, ovat koskettaneet minua. Näissä edellä kuvaamissani kohtaamisissa ”Mitä kuuluu?” -kysymys johti syvään keskusteluun. Sain olla kuuntelijan ja rinnalla kulkijan osassa, kun toinen purki mieltään painavia asioita. Aistin Jumalan kutsuvan heitä eri tavoin.  
 
Näiden kohtaamisten jälkeen olen pohtinut, miten arvokas asia kristillinen kasvatus onkaan. Jos sitä ei ole ollut lainkaan, kaipaus tähän voi elämänmyrskyjen keskellä olla kipeäkin. Jos taas lapsuudenkodissa on kerrottu hyvästä Jumalasta, muisto tästä voi vuosikymmenienkin jälkeen kutsua kokemaan todeksi omakohtaisen uskon tuomaa turvaa.
 
Mieleeni nousee pari itselleni tärkeää muistoa lapsuudesta. Olen isäni sylissä. Katson suviseurateltan valkoista, hohtavaa kattoa, joka lapsensilmissäni on todella korkealla. On turvallista olla. Toinen muisto on kodin sunnuntaiaamusta. Herään siihen, että äiti keittää puuroa ja hyräilee Siionin laulua.  Tieto, että on olemassa Kaikkivaltias Hyvä Jumala, joka ohjaa elämääni, piirtyi lapsenmieleeni jo varhain. Elämässäni on toki ollut hetkiä, jolloin lapsenusko on ollut koetuksella. Sanoiko Jumala todella niin? Tämä kysymys on ollut joskus kipeänäkin mielessä.

Kun on turva Jumalassa – voiko olla suurempaa turvaa kenelläkään?

Tunnisteet:


tulevaisuus usko

Vanhemmat

Uudemmat

Aino Kanniainen

Työskentelen psykoterapeuttina, kouluttajana ja työnohjaajana. Elämänrikkautta tuovat perheenjäsenet: puoliso, seitsemän poikaa, yksi tytär sekä miniät, vävy ja lapsenlapset. Vapaa-ajalla minut voi löytää samoilemassa metsissä tai rannoilla kamera kaulalla, marjastamassa, raivaamassa metsää tai uppoutuneena hyvään kirjaan. Yhteiskunnalliset luottamustehtävät ovat myös osa elämääni. Psykoterapeuttina ja perheterapeuttina kohtaan elämän koko kirjoa ihmisten raskaimmista vaiheista onnen ja kiitollisuuden hetkiin saakka. Näistä aineksista tulen ammentamaan kirjoitusteni aiheita, vaikeitakaan teemoja kaihtamatta – valoisasti ja kristillisen uskon tuomia näköaloja peilaten.
Aino Kanniainen

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi