Keskiviikko 26.9.2018
"
Jos me elämme Hengen varassa, meidän on myös seurattava Hengen johdatusta. Emme saa tavoitella turhaa kunniaa emmekä ärsyttää ja kadehtia toisiamme. Gal. 5:25-26

Kun on turva Jumalassa

5.4.2014 15:00 | Aino Kanniainen
Keskustelen tulevaisuuttaan pohtivan opiskelijanuoren kanssa. Hän tuskailee, miten vaikeaa on luottaa, että opintojen jälkeen järjestyy koulutusta vastaava työ. Rohkeneeko perustaa perhettä? Kantaako elämä? On vaan koetettava pärjätä.
 
Nuori toteaa kesken kaiken, miten paljon helpompaa elämä olisi, jos voisi uskoa Jumalaan. Kirkossa muiden joukossa istuessa kauneimpien joululaulujen sanoma ja tunnelma olivat häntä puhutelleet. Hänen kotonaan hengellisistä asioista ei ollut koskaan puhuttu. Tämä elämänkysymyksiään pohtiva nuori kaipasi ihmistä suurempaa turvaa. Että tulevaisuuden epävarmuuden ja suorituspaineiden keskellä voisi luottaa asioiden järjestyvän, vaikka asiat eivät omien suunnitelmien mukaan menisikään.
 
Sairaseläkkeellä oleva nainen kertoo, miten hengelliset kysymykset ovat alkaneet nousta mieleen. Yksin ollessa turvattomuuden kokemus on jostain syystä tuntunut lähes ylivoimaiselta. Puoliso ei näistä asioista paljoa piittaa. Nainen kertoo, että lapsuudenuskon kaipuu tuntuu konkreettisesti sydämessä. Kotona opetettu iltarukous on tullut taas tärkeäksi. Kaipaus saada uskoa turvallisesti on tilanteessa käsin kosketeltava.
 
Keskustelut, joissa toinen onkin halunnut puhua omakohtaisen uskon kaipuusta, ovat koskettaneet minua. Näissä edellä kuvaamissani kohtaamisissa ”Mitä kuuluu?” -kysymys johti syvään keskusteluun. Sain olla kuuntelijan ja rinnalla kulkijan osassa, kun toinen purki mieltään painavia asioita. Aistin Jumalan kutsuvan heitä eri tavoin.  
 
Näiden kohtaamisten jälkeen olen pohtinut, miten arvokas asia kristillinen kasvatus onkaan. Jos sitä ei ole ollut lainkaan, kaipaus tähän voi elämänmyrskyjen keskellä olla kipeäkin. Jos taas lapsuudenkodissa on kerrottu hyvästä Jumalasta, muisto tästä voi vuosikymmenienkin jälkeen kutsua kokemaan todeksi omakohtaisen uskon tuomaa turvaa.
 
Mieleeni nousee pari itselleni tärkeää muistoa lapsuudesta. Olen isäni sylissä. Katson suviseurateltan valkoista, hohtavaa kattoa, joka lapsensilmissäni on todella korkealla. On turvallista olla. Toinen muisto on kodin sunnuntaiaamusta. Herään siihen, että äiti keittää puuroa ja hyräilee Siionin laulua.  Tieto, että on olemassa Kaikkivaltias Hyvä Jumala, joka ohjaa elämääni, piirtyi lapsenmieleeni jo varhain. Elämässäni on toki ollut hetkiä, jolloin lapsenusko on ollut koetuksella. Sanoiko Jumala todella niin? Tämä kysymys on ollut joskus kipeänäkin mielessä.

Kun on turva Jumalassa – voiko olla suurempaa turvaa kenelläkään?

Tunnisteet:


tulevaisuus usko

Vanhemmat

Uudemmat

Aino Kanniainen

Työskentelen psykoterapeuttina, kouluttajana ja työnohjaajana. Elämänrikkautta tuovat perheenjäsenet: puoliso, seitsemän poikaa, yksi tytär sekä miniät, vävy ja lapsenlapset. Vapaa-ajalla minut voi löytää samoilemassa metsissä tai rannoilla kamera kaulalla, marjastamassa, raivaamassa metsää tai uppoutuneena hyvään kirjaan. Yhteiskunnalliset luottamustehtävät ovat myös osa elämääni. Psykoterapeuttina ja perheterapeuttina kohtaan elämän koko kirjoa ihmisten raskaimmista vaiheista onnen ja kiitollisuuden hetkiin saakka. Näistä aineksista tulen ammentamaan kirjoitusteni aiheita, vaikeitakaan teemoja kaihtamatta – valoisasti ja kristillisen uskon tuomia näköaloja peilaten.
Aino Kanniainen

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi