Torstai 21.11.2019
"
Minä odotan Herraa kuin vartijat aamua, hartaammin kuin vartijat aamua. Ps. 130:6

Kun on turva Jumalassa

5.4.2014 15:00 | Aino Kanniainen
Keskustelen tulevaisuuttaan pohtivan opiskelijanuoren kanssa. Hän tuskailee, miten vaikeaa on luottaa, että opintojen jälkeen järjestyy koulutusta vastaava työ. Rohkeneeko perustaa perhettä? Kantaako elämä? On vaan koetettava pärjätä.
 
Nuori toteaa kesken kaiken, miten paljon helpompaa elämä olisi, jos voisi uskoa Jumalaan. Kirkossa muiden joukossa istuessa kauneimpien joululaulujen sanoma ja tunnelma olivat häntä puhutelleet. Hänen kotonaan hengellisistä asioista ei ollut koskaan puhuttu. Tämä elämänkysymyksiään pohtiva nuori kaipasi ihmistä suurempaa turvaa. Että tulevaisuuden epävarmuuden ja suorituspaineiden keskellä voisi luottaa asioiden järjestyvän, vaikka asiat eivät omien suunnitelmien mukaan menisikään.
 
Sairaseläkkeellä oleva nainen kertoo, miten hengelliset kysymykset ovat alkaneet nousta mieleen. Yksin ollessa turvattomuuden kokemus on jostain syystä tuntunut lähes ylivoimaiselta. Puoliso ei näistä asioista paljoa piittaa. Nainen kertoo, että lapsuudenuskon kaipuu tuntuu konkreettisesti sydämessä. Kotona opetettu iltarukous on tullut taas tärkeäksi. Kaipaus saada uskoa turvallisesti on tilanteessa käsin kosketeltava.
 
Keskustelut, joissa toinen onkin halunnut puhua omakohtaisen uskon kaipuusta, ovat koskettaneet minua. Näissä edellä kuvaamissani kohtaamisissa ”Mitä kuuluu?” -kysymys johti syvään keskusteluun. Sain olla kuuntelijan ja rinnalla kulkijan osassa, kun toinen purki mieltään painavia asioita. Aistin Jumalan kutsuvan heitä eri tavoin.  
 
Näiden kohtaamisten jälkeen olen pohtinut, miten arvokas asia kristillinen kasvatus onkaan. Jos sitä ei ole ollut lainkaan, kaipaus tähän voi elämänmyrskyjen keskellä olla kipeäkin. Jos taas lapsuudenkodissa on kerrottu hyvästä Jumalasta, muisto tästä voi vuosikymmenienkin jälkeen kutsua kokemaan todeksi omakohtaisen uskon tuomaa turvaa.
 
Mieleeni nousee pari itselleni tärkeää muistoa lapsuudesta. Olen isäni sylissä. Katson suviseurateltan valkoista, hohtavaa kattoa, joka lapsensilmissäni on todella korkealla. On turvallista olla. Toinen muisto on kodin sunnuntaiaamusta. Herään siihen, että äiti keittää puuroa ja hyräilee Siionin laulua.  Tieto, että on olemassa Kaikkivaltias Hyvä Jumala, joka ohjaa elämääni, piirtyi lapsenmieleeni jo varhain. Elämässäni on toki ollut hetkiä, jolloin lapsenusko on ollut koetuksella. Sanoiko Jumala todella niin? Tämä kysymys on ollut joskus kipeänäkin mielessä.

Kun on turva Jumalassa – voiko olla suurempaa turvaa kenelläkään?

Tunnisteet:


tulevaisuus usko

Vanhemmat

Uudemmat

Aino Kanniainen

Työskentelen psykoterapeuttina, kouluttajana ja työnohjaajana. Elämänrikkautta tuovat perheenjäsenet: puoliso, seitsemän poikaa, yksi tytär sekä miniät, vävy ja lapsenlapset. Vapaa-ajalla minut voi löytää samoilemassa metsissä tai rannoilla kamera kaulalla, marjastamassa, raivaamassa metsää tai uppoutuneena hyvään kirjaan. Yhteiskunnalliset luottamustehtävät ovat myös osa elämääni. Psykoterapeuttina ja perheterapeuttina kohtaan elämän koko kirjoa ihmisten raskaimmista vaiheista onnen ja kiitollisuuden hetkiin saakka. Näistä aineksista tulen ammentamaan kirjoitusteni aiheita, vaikeitakaan teemoja kaihtamatta – valoisasti ja kristillisen uskon tuomia näköaloja peilaten.
Aino Kanniainen

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi