Keskiviikko 22.5.2019
"
Tietäkää, rakkaat veljeni, että itse kunkin tulee olla herkkä kuulemaan mutta hidas puhumaan ja hidas vihaan, sillä miehen viha ei johda oikeudenmukaisuuteen, jota Jumala tahtoo. Jaak. 1:19-20

Kun on turva Jumalassa

5.4.2014 15:00 | Aino Kanniainen
Keskustelen tulevaisuuttaan pohtivan opiskelijanuoren kanssa. Hän tuskailee, miten vaikeaa on luottaa, että opintojen jälkeen järjestyy koulutusta vastaava työ. Rohkeneeko perustaa perhettä? Kantaako elämä? On vaan koetettava pärjätä.
 
Nuori toteaa kesken kaiken, miten paljon helpompaa elämä olisi, jos voisi uskoa Jumalaan. Kirkossa muiden joukossa istuessa kauneimpien joululaulujen sanoma ja tunnelma olivat häntä puhutelleet. Hänen kotonaan hengellisistä asioista ei ollut koskaan puhuttu. Tämä elämänkysymyksiään pohtiva nuori kaipasi ihmistä suurempaa turvaa. Että tulevaisuuden epävarmuuden ja suorituspaineiden keskellä voisi luottaa asioiden järjestyvän, vaikka asiat eivät omien suunnitelmien mukaan menisikään.
 
Sairaseläkkeellä oleva nainen kertoo, miten hengelliset kysymykset ovat alkaneet nousta mieleen. Yksin ollessa turvattomuuden kokemus on jostain syystä tuntunut lähes ylivoimaiselta. Puoliso ei näistä asioista paljoa piittaa. Nainen kertoo, että lapsuudenuskon kaipuu tuntuu konkreettisesti sydämessä. Kotona opetettu iltarukous on tullut taas tärkeäksi. Kaipaus saada uskoa turvallisesti on tilanteessa käsin kosketeltava.
 
Keskustelut, joissa toinen onkin halunnut puhua omakohtaisen uskon kaipuusta, ovat koskettaneet minua. Näissä edellä kuvaamissani kohtaamisissa ”Mitä kuuluu?” -kysymys johti syvään keskusteluun. Sain olla kuuntelijan ja rinnalla kulkijan osassa, kun toinen purki mieltään painavia asioita. Aistin Jumalan kutsuvan heitä eri tavoin.  
 
Näiden kohtaamisten jälkeen olen pohtinut, miten arvokas asia kristillinen kasvatus onkaan. Jos sitä ei ole ollut lainkaan, kaipaus tähän voi elämänmyrskyjen keskellä olla kipeäkin. Jos taas lapsuudenkodissa on kerrottu hyvästä Jumalasta, muisto tästä voi vuosikymmenienkin jälkeen kutsua kokemaan todeksi omakohtaisen uskon tuomaa turvaa.
 
Mieleeni nousee pari itselleni tärkeää muistoa lapsuudesta. Olen isäni sylissä. Katson suviseurateltan valkoista, hohtavaa kattoa, joka lapsensilmissäni on todella korkealla. On turvallista olla. Toinen muisto on kodin sunnuntaiaamusta. Herään siihen, että äiti keittää puuroa ja hyräilee Siionin laulua.  Tieto, että on olemassa Kaikkivaltias Hyvä Jumala, joka ohjaa elämääni, piirtyi lapsenmieleeni jo varhain. Elämässäni on toki ollut hetkiä, jolloin lapsenusko on ollut koetuksella. Sanoiko Jumala todella niin? Tämä kysymys on ollut joskus kipeänäkin mielessä.

Kun on turva Jumalassa – voiko olla suurempaa turvaa kenelläkään?

Tunnisteet:


tulevaisuus usko

Vanhemmat

Uudemmat

Aino Kanniainen

Työskentelen psykoterapeuttina, kouluttajana ja työnohjaajana. Elämänrikkautta tuovat perheenjäsenet: puoliso, seitsemän poikaa, yksi tytär sekä miniät, vävy ja lapsenlapset. Vapaa-ajalla minut voi löytää samoilemassa metsissä tai rannoilla kamera kaulalla, marjastamassa, raivaamassa metsää tai uppoutuneena hyvään kirjaan. Yhteiskunnalliset luottamustehtävät ovat myös osa elämääni. Psykoterapeuttina ja perheterapeuttina kohtaan elämän koko kirjoa ihmisten raskaimmista vaiheista onnen ja kiitollisuuden hetkiin saakka. Näistä aineksista tulen ammentamaan kirjoitusteni aiheita, vaikeitakaan teemoja kaihtamatta – valoisasti ja kristillisen uskon tuomia näköaloja peilaten.
Aino Kanniainen

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi