Lauantai 22.9.2018
"
Tomuun vaipuneet, herätkää ja riemuitkaa! Sinun kimaltava aamukasteesi virvoittaa maan, ja niin maa palauttaa kuolleet elämään. Jes. 26:19

Koulukiusaaminen satuttaa

7.5.2014 07:07 | Aino Kanniainen
Pieni lapsenlapseni lauloi hellyttävästi ketunpojasta, joka etsii ystävää: "Kuka tassuun tarttuisi, kumppaniksi jää."  Jo pienikin lapsi kaipaa leikkikavereita. Aina asiat eivät kuitenkaan mene niin kauniisti kuin toivoisi.
 
Olin huhtikuussa Jämsän opistolla opettajana ja itsekin oppimassa kurssilla, jolle oli kokoontunut koulukiusaamista elämässään kohdanneita ja heidän läheisiään. Kurssipalautteet tiivistivät viikonlopun tunnelmia: ”Oli ihanaa tulla kohdatuksi vertaisena ja omana itsenä”, ”Yksin ei kannata jäädä asioiden kanssa painimaan” ja ”Luottamus Jumalaan kulki keskustelujen rinnalla”. Sain myös yhteydenottoja, joissa nähtiin tärkeänä, että kiusaamisesta ja muistakin vaikeista kokemuksista on mahdollisuus puhua ja saada itselleen vertaistukea.


 
Olen työssäni kuullut liian monta tarinaa koulukiusaamisesta. Olen nähnyt liian monesti, miten kiusaamisella on ollut kauaskantoiset vaikutukset myöhempäänkin elämään. Jokainen kertomus on ollut koskettava. Joukon ulkopuolelle joutuminen, pilkkasanat, perättömät juorut, nettikiusaaminen, tönimiset ja lyönnit haavoittavat syvästi itsetuntoa. "Sitä vaan ajatteli, että minussa täytyy olla jotain vikaa", totesi eräs henkilö ja kuvasi näin monen kohtaamani koulukiusatun kokemusta. 
 
Kynnys kertoa koetusta kiusaamisesta on yleensä korkea. Kun lapsi rohkaistuu tästä puhumaan, on aikuisen suhtautumisella ja vastuunotolla suuri merkitys. "Älä välitä" -vastaus voi sulkea suun pitkäksi ajaksi ja kiusaaminen mahdollisesti jatkuu ja pahentuu. "Hyvä, että kerroit" -kommentti antaa viestin, että lasta ei jätetä yksin selviytymään.
 
Meidän jokaisen on hyvä pysähtyä miettimään, miten itse toimii nähdessään tilanteen, jossa on merkkejä toisen tietoisesta satuttamisesta tai joukosta poissulkemisesta. Kaveritkin voivat toimia  tilanteen ratkaisijoina asettumalla kiusatun rinnalle. Näin kiusaaja saa terveellisen palautteen: ”Tuota emme hyväksy.”
 
Lasten kanssa on tärkeää puhua, että ketään ei saa jättää yksin. Jokainen on ainutlaatuinen ja arvokas, vaikka erottuisikin joukosta syystä tai toisesta. Pienikin koululainen voi koulurepun lisäksi kantaa näkymätöntä huolten taakkaa. Silloin "Tuutko mukaan?" -kysymyksellä toinen lapsi voi saada ihmeitä aikaan.
 
Kiusaajan kohtaaminen on myös tärkeää. Taannoin eräs nuori nosti hölmistyneenä katseensa piponsa alta ja totesi: "Niinkö? Ihanko totta? En ollut ajatellutkaan." Autoin häntä hoksaamaan, että pikkusisarukset pelkäävät hänen käytöstään. Mietimme, miltä hänen ivaamastaan luokkatoverista mahtaa tuntua. Entäpä jos hän on aikuisena hakemassa unelmoimaansa työpaikkaa ja työhönottajana onkin hänen ivaamansa luokkakaveri? Kenen nilkkaan kiusaaminen lopulta kopsahtaakaan? Tämän nuorukaisen ylimielisen kuoren alta onneksi löytyi yhteys omaan pahaan oloon ja tilaa katumukselle.
 
Tiedän, että vaikeimmistakin kokemuksista on mahdollista selviytyä. Mainitsemani kurssiviikonloppu vahvisti myös tätä ajatusta. On tärkeää, että voimme puhua ja yhdessä hakea ratkaisuja vaikeiden asioiden käsittelyyn. Millainen on hyvä ystävä? Tämä on tärkeä keskustelunaihe aina.

Vanhemmat

Uudemmat

Aino Kanniainen

Työskentelen psykoterapeuttina, kouluttajana ja työnohjaajana. Elämänrikkautta tuovat perheenjäsenet: puoliso, seitsemän poikaa, yksi tytär sekä miniät, vävy ja lapsenlapset. Vapaa-ajalla minut voi löytää samoilemassa metsissä tai rannoilla kamera kaulalla, marjastamassa, raivaamassa metsää tai uppoutuneena hyvään kirjaan. Yhteiskunnalliset luottamustehtävät ovat myös osa elämääni. Psykoterapeuttina ja perheterapeuttina kohtaan elämän koko kirjoa ihmisten raskaimmista vaiheista onnen ja kiitollisuuden hetkiin saakka. Näistä aineksista tulen ammentamaan kirjoitusteni aiheita, vaikeitakaan teemoja kaihtamatta – valoisasti ja kristillisen uskon tuomia näköaloja peilaten.
Aino Kanniainen


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi