Tiistai 24.9.2019
"
Elävät, elävät sinua ylistävät, niin kuin minä tänään ylistän! Jes. 38:19

Koulukiusaaminen satuttaa

7.5.2014 07:07 | Aino Kanniainen
Pieni lapsenlapseni lauloi hellyttävästi ketunpojasta, joka etsii ystävää: "Kuka tassuun tarttuisi, kumppaniksi jää."  Jo pienikin lapsi kaipaa leikkikavereita. Aina asiat eivät kuitenkaan mene niin kauniisti kuin toivoisi.
 
Olin huhtikuussa Jämsän opistolla opettajana ja itsekin oppimassa kurssilla, jolle oli kokoontunut koulukiusaamista elämässään kohdanneita ja heidän läheisiään. Kurssipalautteet tiivistivät viikonlopun tunnelmia: ”Oli ihanaa tulla kohdatuksi vertaisena ja omana itsenä”, ”Yksin ei kannata jäädä asioiden kanssa painimaan” ja ”Luottamus Jumalaan kulki keskustelujen rinnalla”. Sain myös yhteydenottoja, joissa nähtiin tärkeänä, että kiusaamisesta ja muistakin vaikeista kokemuksista on mahdollisuus puhua ja saada itselleen vertaistukea.


 
Olen työssäni kuullut liian monta tarinaa koulukiusaamisesta. Olen nähnyt liian monesti, miten kiusaamisella on ollut kauaskantoiset vaikutukset myöhempäänkin elämään. Jokainen kertomus on ollut koskettava. Joukon ulkopuolelle joutuminen, pilkkasanat, perättömät juorut, nettikiusaaminen, tönimiset ja lyönnit haavoittavat syvästi itsetuntoa. "Sitä vaan ajatteli, että minussa täytyy olla jotain vikaa", totesi eräs henkilö ja kuvasi näin monen kohtaamani koulukiusatun kokemusta. 
 
Kynnys kertoa koetusta kiusaamisesta on yleensä korkea. Kun lapsi rohkaistuu tästä puhumaan, on aikuisen suhtautumisella ja vastuunotolla suuri merkitys. "Älä välitä" -vastaus voi sulkea suun pitkäksi ajaksi ja kiusaaminen mahdollisesti jatkuu ja pahentuu. "Hyvä, että kerroit" -kommentti antaa viestin, että lasta ei jätetä yksin selviytymään.
 
Meidän jokaisen on hyvä pysähtyä miettimään, miten itse toimii nähdessään tilanteen, jossa on merkkejä toisen tietoisesta satuttamisesta tai joukosta poissulkemisesta. Kaveritkin voivat toimia  tilanteen ratkaisijoina asettumalla kiusatun rinnalle. Näin kiusaaja saa terveellisen palautteen: ”Tuota emme hyväksy.”
 
Lasten kanssa on tärkeää puhua, että ketään ei saa jättää yksin. Jokainen on ainutlaatuinen ja arvokas, vaikka erottuisikin joukosta syystä tai toisesta. Pienikin koululainen voi koulurepun lisäksi kantaa näkymätöntä huolten taakkaa. Silloin "Tuutko mukaan?" -kysymyksellä toinen lapsi voi saada ihmeitä aikaan.
 
Kiusaajan kohtaaminen on myös tärkeää. Taannoin eräs nuori nosti hölmistyneenä katseensa piponsa alta ja totesi: "Niinkö? Ihanko totta? En ollut ajatellutkaan." Autoin häntä hoksaamaan, että pikkusisarukset pelkäävät hänen käytöstään. Mietimme, miltä hänen ivaamastaan luokkatoverista mahtaa tuntua. Entäpä jos hän on aikuisena hakemassa unelmoimaansa työpaikkaa ja työhönottajana onkin hänen ivaamansa luokkakaveri? Kenen nilkkaan kiusaaminen lopulta kopsahtaakaan? Tämän nuorukaisen ylimielisen kuoren alta onneksi löytyi yhteys omaan pahaan oloon ja tilaa katumukselle.
 
Tiedän, että vaikeimmistakin kokemuksista on mahdollista selviytyä. Mainitsemani kurssiviikonloppu vahvisti myös tätä ajatusta. On tärkeää, että voimme puhua ja yhdessä hakea ratkaisuja vaikeiden asioiden käsittelyyn. Millainen on hyvä ystävä? Tämä on tärkeä keskustelunaihe aina.

Vanhemmat

Uudemmat

Aino Kanniainen

Työskentelen psykoterapeuttina, kouluttajana ja työnohjaajana. Elämänrikkautta tuovat perheenjäsenet: puoliso, seitsemän poikaa, yksi tytär sekä miniät, vävy ja lapsenlapset. Vapaa-ajalla minut voi löytää samoilemassa metsissä tai rannoilla kamera kaulalla, marjastamassa, raivaamassa metsää tai uppoutuneena hyvään kirjaan. Yhteiskunnalliset luottamustehtävät ovat myös osa elämääni. Psykoterapeuttina ja perheterapeuttina kohtaan elämän koko kirjoa ihmisten raskaimmista vaiheista onnen ja kiitollisuuden hetkiin saakka. Näistä aineksista tulen ammentamaan kirjoitusteni aiheita, vaikeitakaan teemoja kaihtamatta – valoisasti ja kristillisen uskon tuomia näköaloja peilaten.
Aino Kanniainen

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi