Torstai 15.11.2018
"
Minä tiedän, että lunastajani elää. Hän sanoo viimeisen sanan maan päällä. Job 19:25

Tilanteita ja korjaamisia

25.4.2014 10:36 | Anna Virtanen
Olin käymässä syntymäkaupungissani ja kävelyllä äitini ja pikkuvauvani kanssa. Pienellä torilla äiti tervehti pyöräilevää miestä. Hänessä oli jotain tuttua. Sitten tunnistin:
– Oletko sie minun kummisetä?

Emme olleet tavanneet vuosiin. Kun olin lapsi, näin häntä useammin. Kummisetä soitettiin apuun, kun jokin kodinkoneista reistaili. Yleensä se oli pyykkikone.
– Jaa, sitä ollaan oltu rahanpesussa, hän tuumasi, kun löysi koneen uumenista vian aiheuttajan, 50 pennin kolikon.
 
Joskus kummillani oli kiire ja äiti soitti uudemman kerran.
– Voisitko tulla, kun pyykkivuori osuu jo kattoon.
Tähän kummini vastasi:
– Se ei auta kuin korottaa kattoa.

Nyt tavatessamme kerroin, että olen hymyssä suin muistellut tätä lausahdusta. Kummillani oli heti valmis vastaus:
– Helpompihan se olisi ollut kaivaa kuoppa.

Tämän taitavan, jo eläkkeellä olevan konekorjaajan humoristisia kommentteja muistaessa mietin elämää. Vikojen ja vaikeiden asioiden kohtaamiseen tarvitaan aikaa. Lisäksi tarvitaan korjaamisen taito. Ja tahto. Miten toimin, kun huomaan vian itsessäni? Tai kun toinen kertoo ongelmastaan?
 
Kohta nelivuotias poikamme on sähäkkä ja hän joutuu usein törmäyskurssille toisten kanssa. Monesti hän tahtoo nopeasti myös korjata tilanteen:
– Minä haluan pyytää anteeksi.

Kuusivuotias poikakin on opettanut minua. Näin lattialla lasten kovia kokeneen pehmopallon. Se oli ollut käytössä niin ulkona kuin sisälläkin heitto- ja potkupeleissä. Pallon saumat olivat ratkeilleet useasta kohtaa ja sisukset tursusivat ulos. Ajattelin, että tuo joutaa roskikseen. En kuitenkaan nakannut.Seuraavana päivänä näin pojan istumassa sohvan nurkassa pallo sylissään. Hän oli hakenut piirongin laatikosta neulan ja mustaa karhulankaa. Pitkään ja kärsivällisesti hän kursi palloa ehjäksi. Pieni korjaaja jatkoi ompelemista useampana päivänä. Korjattuna pallosta tuli lapselle entistä tärkeämpi. Yläkerran käytävällä sillä potkitaan yhä maaleja. Onneksi en laittanut palloa roskikseen. Minä näin pallon silmilläni, lapsi sydämellään.
 

Vanhemmat

Uudemmat

Anna Virtanen

Kemijokivarsi, pieni vireä kylä, vaaramaisemat, kotikoivikko ja punainen tupa. Täällä elän. Lähellä lapsiani ja puolisoani, lähellä ystäviä. Viisi lasta herätän aamuisin koulutaipaleelle ja kaksi pienempää on kanssani kotosalla. Puuhella lämpenee, puuro hautuu. Päivät täyttyvät lasten äänistä, ilosta ja tiuskeesta ja kotiäidin arkiaskelista. Toisinaan pysähdyn kirjoittamaan mieleeni puikahtaneen ajatuksen tai tunnelman paperinkulmaan tai viestiluonnoksiin. Kirjoitan lasten oivalluksista, ihmiselosta ja kohtaamisista. Täällä elämme. Ehkä syrjässä kaikesta sykkeestä, jostain suuresta, todellisesta elämästä. Vaiko juuri keskellä elämän syvimpiä ääniä?

Voit lähettää minulle palautetta blogistani osoitteeseen virtanen_anna@suomi24.fi.

Anna Virtanen

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi