Torstai 18.4.2019
"
Jeesus otti leivän, siunasi, mursi ja antoi sen opetuslapsilleen sanoen: "Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Tehkää tämä minun muistokseni." Luuk. 22:19

Tilanteita ja korjaamisia

25.4.2014 10:36 | Anna Virtanen
Olin käymässä syntymäkaupungissani ja kävelyllä äitini ja pikkuvauvani kanssa. Pienellä torilla äiti tervehti pyöräilevää miestä. Hänessä oli jotain tuttua. Sitten tunnistin:
– Oletko sie minun kummisetä?

Emme olleet tavanneet vuosiin. Kun olin lapsi, näin häntä useammin. Kummisetä soitettiin apuun, kun jokin kodinkoneista reistaili. Yleensä se oli pyykkikone.
– Jaa, sitä ollaan oltu rahanpesussa, hän tuumasi, kun löysi koneen uumenista vian aiheuttajan, 50 pennin kolikon.
 
Joskus kummillani oli kiire ja äiti soitti uudemman kerran.
– Voisitko tulla, kun pyykkivuori osuu jo kattoon.
Tähän kummini vastasi:
– Se ei auta kuin korottaa kattoa.

Nyt tavatessamme kerroin, että olen hymyssä suin muistellut tätä lausahdusta. Kummillani oli heti valmis vastaus:
– Helpompihan se olisi ollut kaivaa kuoppa.

Tämän taitavan, jo eläkkeellä olevan konekorjaajan humoristisia kommentteja muistaessa mietin elämää. Vikojen ja vaikeiden asioiden kohtaamiseen tarvitaan aikaa. Lisäksi tarvitaan korjaamisen taito. Ja tahto. Miten toimin, kun huomaan vian itsessäni? Tai kun toinen kertoo ongelmastaan?
 
Kohta nelivuotias poikamme on sähäkkä ja hän joutuu usein törmäyskurssille toisten kanssa. Monesti hän tahtoo nopeasti myös korjata tilanteen:
– Minä haluan pyytää anteeksi.

Kuusivuotias poikakin on opettanut minua. Näin lattialla lasten kovia kokeneen pehmopallon. Se oli ollut käytössä niin ulkona kuin sisälläkin heitto- ja potkupeleissä. Pallon saumat olivat ratkeilleet useasta kohtaa ja sisukset tursusivat ulos. Ajattelin, että tuo joutaa roskikseen. En kuitenkaan nakannut.Seuraavana päivänä näin pojan istumassa sohvan nurkassa pallo sylissään. Hän oli hakenut piirongin laatikosta neulan ja mustaa karhulankaa. Pitkään ja kärsivällisesti hän kursi palloa ehjäksi. Pieni korjaaja jatkoi ompelemista useampana päivänä. Korjattuna pallosta tuli lapselle entistä tärkeämpi. Yläkerran käytävällä sillä potkitaan yhä maaleja. Onneksi en laittanut palloa roskikseen. Minä näin pallon silmilläni, lapsi sydämellään.
 

Vanhemmat

Uudemmat

Anna Virtanen

Kemijokivarsi, pieni vireä kylä, vaaramaisemat, kotikoivikko ja punainen tupa. Täällä elän. Lähellä lapsiani ja puolisoani, lähellä ystäviä. Viisi lasta herätän aamuisin koulutaipaleelle ja kaksi pienempää on kanssani kotosalla. Puuhella lämpenee, puuro hautuu. Päivät täyttyvät lasten äänistä, ilosta ja tiuskeesta ja kotiäidin arkiaskelista. Toisinaan pysähdyn kirjoittamaan mieleeni puikahtaneen ajatuksen tai tunnelman paperinkulmaan tai viestiluonnoksiin. Kirjoitan lasten oivalluksista, ihmiselosta ja kohtaamisista. Täällä elämme. Ehkä syrjässä kaikesta sykkeestä, jostain suuresta, todellisesta elämästä. Vaiko juuri keskellä elämän syvimpiä ääniä?

Voit lähettää minulle palautetta blogistani osoitteeseen virtanen_anna@suomi24.fi.

Anna Virtanen

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi