Tiistai 26.3.2019
"
Ennen tekin olitte pimeyttä, mutta nyt te loistatte Herran valoa. Eläkää valon lapsina! Valo kasvattaa hyvyyden, oikeuden ja totuuden hedelmiä. Ef. 5:8-9

Merituulta ja aurinkoa

25.7.2014 00:00 | Anna Virtanen
Lapset juoksevat, vesi roiskuu, välkehtii pisaroina heidän ympärillään. Nuorimmainen konttaa matalassa vedessä ja kiljuu meriharakoille. Tuuli puhaltaa kaukaa, tarttuu hiuksiini. Koen jotain samaa kuin valoisaa tunturia katsoessani. Meri kiehtoo, mykistää ja saa pieneksi. Muistan isäni ystävän kertomuksen:

”Hiihdimme meren jäällä. Kun viimeinen saari oli jäämässä selkämme taakse, pysähdyin. Sanoin Ollille, etten pysty jatkamaan. Sisämaassa kasvaneena en ollut tottunut rannattomaan maisemaan. Edessä ei näkynyt puita, vain valkoinen, jäinen meren aava. Olli ymmärsi ja totesi lyhyesti, että käännytään takaisin. Myöhemmin, kun mainitsin tapahtuneesta ja koitin moittia itseäni pelostani, hän ei sallinut sitä.”

Isä ymmärsi ystäväänsä. Minäkin ymmärrän häntä.

Lapset juoksevat, uida melskaavat. Kahdeksanvuotias ui ja nauraa serkkutyttönsä kanssa ja aurinkokin nauraa. Meriharakat lentävät yli, kiljahtavat ja saavat rannan pieneltä huivipäältä innostuneen vastauksen.

Siitä on kahdeksan vuotta, kun viimeksi kävimme näillä rannoilla. Vieressä on satama, josta silloin matkasimme Kallan saareen. Kun risteilyvene oli loitontunut satamasta eikä saarta vielä näkynyt, mielessäni kävi pelko. Tuuli puhalsi, meri aaltoili. Mitä jos uppoamme? Koko perhe meren hautaan ja äiti ja sisko... Vauva oli sylissäni levollisena. Eihän meillä hätää, meistä pitää huolta suurempi kuin meri.

Kuljin saaren kivikkoisia polkuja vauva sylissäni. Tuuli puhalsi kaukaa ja tarttui hiuksiini. Kiedoin lasta valkoiseen lakanaan, suojasin tuulelta. Polku johti kalastajamajoille. Vauva olisi pitänyt kuivittaa. Kysyin tuntemattomalta naiselta, olisiko jossain suojaista paikkaa. Hän viittoili vajaan.

Muistan ne ruskettuneet kädet, niiden liikkeen, kun nainen pinosi kalantuoksuisia styroksilaatikoita ja levitti päälle sanomalehden. Laskin kääröni hoitopöydälle. Nyt nainen seurasi minun liikkeitäni, siirtyi lähemmäksi ja ojensi kätensä. Vauvan käsi hennosti naisen kädessä.

– Onko tällä nimeä?

– Ei ole vielä.

– Laittakaa Kallantyttö.

Vauva katsoi värähtämättä naista. Hän katsoi takaisin. Kalan tuoksu, merituuli ja aurinko, kivikkoinen polku. Kiedoin vauvan valkoisen lakanan kapaloon. Kiitin suojan antamisesta. Naisen silmät kyyneltyivät.

– Minulla tulee itku. Kiitos, että minä sain tämän pienen nähdä.

Jotkut kohtaamiset elämässä jättävät syvemmän jäljen. Kuin aurinkoisen lakanan heilahduksen tuulessa merta ja sinistä taivasta vasten. On ollut hetkiä, jolloin olen erityisesti muistanut naista ja hänen kiitostaan. Naisen sanoista löydän omani.

Vanhemmat

Uudemmat

Anna Virtanen

Kemijokivarsi, pieni vireä kylä, vaaramaisemat, kotikoivikko ja punainen tupa. Täällä elän. Lähellä lapsiani ja puolisoani, lähellä ystäviä. Viisi lasta herätän aamuisin koulutaipaleelle ja kaksi pienempää on kanssani kotosalla. Puuhella lämpenee, puuro hautuu. Päivät täyttyvät lasten äänistä, ilosta ja tiuskeesta ja kotiäidin arkiaskelista. Toisinaan pysähdyn kirjoittamaan mieleeni puikahtaneen ajatuksen tai tunnelman paperinkulmaan tai viestiluonnoksiin. Kirjoitan lasten oivalluksista, ihmiselosta ja kohtaamisista. Täällä elämme. Ehkä syrjässä kaikesta sykkeestä, jostain suuresta, todellisesta elämästä. Vaiko juuri keskellä elämän syvimpiä ääniä?

Voit lähettää minulle palautetta blogistani osoitteeseen virtanen_anna@suomi24.fi.

Anna Virtanen

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi