Lauantai 22.9.2018
"
Tomuun vaipuneet, herätkää ja riemuitkaa! Sinun kimaltava aamukasteesi virvoittaa maan, ja niin maa palauttaa kuolleet elämään. Jes. 26:19

Merituulta ja aurinkoa

25.7.2014 00:00 | Anna Virtanen
Lapset juoksevat, vesi roiskuu, välkehtii pisaroina heidän ympärillään. Nuorimmainen konttaa matalassa vedessä ja kiljuu meriharakoille. Tuuli puhaltaa kaukaa, tarttuu hiuksiini. Koen jotain samaa kuin valoisaa tunturia katsoessani. Meri kiehtoo, mykistää ja saa pieneksi. Muistan isäni ystävän kertomuksen:

”Hiihdimme meren jäällä. Kun viimeinen saari oli jäämässä selkämme taakse, pysähdyin. Sanoin Ollille, etten pysty jatkamaan. Sisämaassa kasvaneena en ollut tottunut rannattomaan maisemaan. Edessä ei näkynyt puita, vain valkoinen, jäinen meren aava. Olli ymmärsi ja totesi lyhyesti, että käännytään takaisin. Myöhemmin, kun mainitsin tapahtuneesta ja koitin moittia itseäni pelostani, hän ei sallinut sitä.”

Isä ymmärsi ystäväänsä. Minäkin ymmärrän häntä.

Lapset juoksevat, uida melskaavat. Kahdeksanvuotias ui ja nauraa serkkutyttönsä kanssa ja aurinkokin nauraa. Meriharakat lentävät yli, kiljahtavat ja saavat rannan pieneltä huivipäältä innostuneen vastauksen.

Siitä on kahdeksan vuotta, kun viimeksi kävimme näillä rannoilla. Vieressä on satama, josta silloin matkasimme Kallan saareen. Kun risteilyvene oli loitontunut satamasta eikä saarta vielä näkynyt, mielessäni kävi pelko. Tuuli puhalsi, meri aaltoili. Mitä jos uppoamme? Koko perhe meren hautaan ja äiti ja sisko... Vauva oli sylissäni levollisena. Eihän meillä hätää, meistä pitää huolta suurempi kuin meri.

Kuljin saaren kivikkoisia polkuja vauva sylissäni. Tuuli puhalsi kaukaa ja tarttui hiuksiini. Kiedoin lasta valkoiseen lakanaan, suojasin tuulelta. Polku johti kalastajamajoille. Vauva olisi pitänyt kuivittaa. Kysyin tuntemattomalta naiselta, olisiko jossain suojaista paikkaa. Hän viittoili vajaan.

Muistan ne ruskettuneet kädet, niiden liikkeen, kun nainen pinosi kalantuoksuisia styroksilaatikoita ja levitti päälle sanomalehden. Laskin kääröni hoitopöydälle. Nyt nainen seurasi minun liikkeitäni, siirtyi lähemmäksi ja ojensi kätensä. Vauvan käsi hennosti naisen kädessä.

– Onko tällä nimeä?

– Ei ole vielä.

– Laittakaa Kallantyttö.

Vauva katsoi värähtämättä naista. Hän katsoi takaisin. Kalan tuoksu, merituuli ja aurinko, kivikkoinen polku. Kiedoin vauvan valkoisen lakanan kapaloon. Kiitin suojan antamisesta. Naisen silmät kyyneltyivät.

– Minulla tulee itku. Kiitos, että minä sain tämän pienen nähdä.

Jotkut kohtaamiset elämässä jättävät syvemmän jäljen. Kuin aurinkoisen lakanan heilahduksen tuulessa merta ja sinistä taivasta vasten. On ollut hetkiä, jolloin olen erityisesti muistanut naista ja hänen kiitostaan. Naisen sanoista löydän omani.

Vanhemmat

Uudemmat

Anna Virtanen

Kemijokivarsi, pieni vireä kylä, vaaramaisemat, kotikoivikko ja punainen tupa. Täällä elän. Lähellä lapsiani ja puolisoani, lähellä ystäviä. Viisi lasta herätän aamuisin koulutaipaleelle ja kaksi pienempää on kanssani kotosalla. Puuhella lämpenee, puuro hautuu. Päivät täyttyvät lasten äänistä, ilosta ja tiuskeesta ja kotiäidin arkiaskelista. Toisinaan pysähdyn kirjoittamaan mieleeni puikahtaneen ajatuksen tai tunnelman paperinkulmaan tai viestiluonnoksiin. Kirjoitan lasten oivalluksista, ihmiselosta ja kohtaamisista. Täällä elämme. Ehkä syrjässä kaikesta sykkeestä, jostain suuresta, todellisesta elämästä. Vaiko juuri keskellä elämän syvimpiä ääniä?

Voit lähettää minulle palautetta blogistani osoitteeseen virtanen_anna@suomi24.fi.

Anna Virtanen

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi