Sunnuntai 23.9.2018
"
Jeesus vastasi fariseuksille ja lainopettajille: "Taitavasti te teette tyhjäksi Jumalan käskyn, jotta voisitte noudattaa omia sääntöjänne." Mark. 7:9

Odotettu kirje

23.10.2014 06:34 | Anna Virtanen
– Kyllä mie kirjoitan sulle vielä, lupasi Matti seurusteluaikanamme, kun kysyin, vastaako hän kirjeeseeni. Hän sanoi tarvitsevansa romanttisen ympäristön, oman rauhan ja riittävästi aikaa, että tekstiä syntyisi. Romanttinen ympäristö tarkoitti erämaamökkiä tai jotain muuta luonnonkaunista paikkaa.

Pappa kirjoitti aikanaan mummolle ja mummo papalle. Monien meidän isät ja äidit toisilleen. Joissakin lukemissani elämänkerroissa kuvataan vilkasta kirjeenvaihtoa.

Ajattelin, että oikea kirje olisi historian jatkumoa ja samalla erityinen rakkaudenosoitus. Kirjeen voisi lukea vuosien päästä uudestaan, ehkä lapsillekin. Siinä näkyisi toisen käsiala, jotain persoonasta.

Emme ottaneet kirjeasiaa kovin vakavasti. Silloin tällöin, kun mieheni lupauksesta oli kulunut vuosi, kaksi, viisi, kymmenen ja vielä enemmän, vihjasin hyväntahtoisesti, että olisipa mukava, jos jostain löytyisi riittävän romanttinen paikka kirjoittamiselle. Tai että hyvää asiaa on mukava odottaa.

Päivien pyörityksessä sitä arkiintuu ja hellittelysanoja sanoo helpommin lapsille kuin puolisolle. Toisaalta luottamus toiseen on vahva säie. Sen luomassa ilmapiirissä hiljaisuuskin on turvallista, tavallisen onnellista.

Vuosia sitten luin Anni Blomqvistin Myrskyluotoa. Kirjoissa kosketti niiden vähäeleisen kaunis kerronta siitä, miten kaikki on lahjaa. Maija oppi luodolla kielen, jossa ei tarvittu sanoja.

Monilla voi olla oma ”luotokielensä”. Joskus pitää pysähtyä, että sen kuulee. Minulle sitä kieltä puhuvat sisälle kannetut hellapuut ja pakkasaamuna puuhellassa valmis hiillos. Sitä ovat huolella poimittu kukkakimppu, joka yllättää kesäisenä iltana tai mansikkamaan ensimmäinen kypsä marja, joka on jaettu yhdeksään osaan.

Luotokieltä ovat vahvat käsivarret suruun kyyristyneiden hartioiden ympärillä tai katse synnytyssalissa, kun vauva on vihdoin sylissä. Sitä ovat kuorittu omena tai valmiiksi käännetty auto, kehotus lähteä iltakävelylle tai viikonlopun valmis aamupuuro. Sitä ovat myös aran mielen huomaaminen ja sanat ”saanko anteeksi”. Samoin toisen anteeksiantava mieli, kun kadun sanojeni teräviä reunoja.

Olin valvonut vauvan kanssa useana yönä. Sitten oma uni katosi, vaikka vauva nukkui. Se turhautti, teki takakireäksi. Yhtenä aamuyönä en jäänyt odottamaan unta. Hiippailin kynä kädessäni nukkuvan talon olohuoneeseen ja kirjoitin miehelleni pienen kirjeen. Sitten tuli uni.

Aamulla löysin keittiön pöydältä vastauksen! Se kirje toi sanoillaan iloa päivääni ja keveyttä askeliini. Aivan naurattikin, kun huomasin, että kirjeen kirjoittamisen ajaksi miehelleni riitti työhönlähtöaamu ja paikaksi oman kodin keittiö.

Vanhemmat

Uudemmat

Anna Virtanen

Kemijokivarsi, pieni vireä kylä, vaaramaisemat, kotikoivikko ja punainen tupa. Täällä elän. Lähellä lapsiani ja puolisoani, lähellä ystäviä. Viisi lasta herätän aamuisin koulutaipaleelle ja kaksi pienempää on kanssani kotosalla. Puuhella lämpenee, puuro hautuu. Päivät täyttyvät lasten äänistä, ilosta ja tiuskeesta ja kotiäidin arkiaskelista. Toisinaan pysähdyn kirjoittamaan mieleeni puikahtaneen ajatuksen tai tunnelman paperinkulmaan tai viestiluonnoksiin. Kirjoitan lasten oivalluksista, ihmiselosta ja kohtaamisista. Täällä elämme. Ehkä syrjässä kaikesta sykkeestä, jostain suuresta, todellisesta elämästä. Vaiko juuri keskellä elämän syvimpiä ääniä?

Voit lähettää minulle palautetta blogistani osoitteeseen virtanen_anna@suomi24.fi.

Anna Virtanen

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi