Keskiviikko 14.11.2018
"
Minut itseni uhrataan jo pian, lähtöni hetki on tullut. Olen kilpaillut hyvän kilpailun, olen juossut perille ja säilyttänyt uskoni. 2 Tim. 4:6-7

​Sanosinko hälle jotain?

2.12.2014 06:42 | Anna Virtanen
Olenkohan mie vähän mökittynyt pienellä kylällä asuessani? Kauppakeskusten käytävillä oloni on jotenkin epätodellinen, pöllämystynyt. Kerran minulta kysyttiin, kuinka monesti viikossa käyn kaupungilla. En kehannu aivan suoraan vastata, miten harvoin käyn, niin sanoin, että en joka viikko.
 
Kuljen pienemmälle kadulle, vanhojen kirjojen liikkeeseen. Sen tunnelmassa on mukava olla. Siellä tuoksuvat tarinat ja sadut.
 
Teen jouluostoksia ja huomaan etsiväni jotain tuttua, maanläheistä. Sitten istahan reppuni kanssa ostoskeskuksen penkille. Oottelen samalla kylällä asuvaa ystävääni. Hän on töissä kirjastossa, olen tullut aamulla hänen kyytissään kaupunkiin. On mieluista ajatella yhteistä kotimatkaa, ehtii taas rauhassa raatailla.

Seuraan ihimisten kulukemisia. Vieressäni istuu vanhempi nainen villakangastakissaan. Hänkin näyttää kahtelevan ihimisvilinää. Mietin, sanosinko hälle jotain. Mitä jos hän haluaa olla rauhassa?
 
Istun hilijaa. Vilkasen uuestaan. Vaikuttaa ystävälliseltä ja – hänellä on sylissään ruislimppu. Harmaatukkanen mummo ja tuore ruisleipä. Tuttua, maanläheistä. Enää en mieti.
 
– On palijon väkeä, aloitan.
 
Keskustelumme polveilee lasten joululahajoista ja lukemisesta venäläisiin ostajiin ja ulukomaan uutisiin. Siihen, millon kumpainenkin on tullu Rovaniemelle ja miksi. Missä hän eli ennen sitä, missä minä. Hän kertoo edesmenneestä äidistään ja minä isästäni, jonka kuolinpaikka on pohjoisessa lähellä naisen lapsuusmaisemia. Oomme nähneet samoja tuntureita.
 
Kerron aikovani teelle. Hän on käynyt suklaapuodissa ja suosittelee sitä minulle.
 
– Käyn vielä ostamassa sieltä kotiin muutaman joulutortun. Tule, voin näyttää sinulle sen paikan!
 
Kuljemme vieretysten vielä jutellen. Toistemme nimiä me ei tiietä, kun eihän niitä ruukata kysyä.
 
Kahvilassa on lämpöisää. Vitriinistä löytyy paljon käsintehtyjä suklaita. Nainen tekee ostoksensa. Ennen lähtöään hän kääntyy minua kohti ja ojentaa pienen rasian.
 
– Ostin tämän sinulle.
 
Minulle! Hämmästyn ja ilahtuneena halaan häntä. Nainen halaa takaisin ja toivottaa hyvää joulua. Hän kääntyy pikaisesti ovelle, ja näen, että hän on liikuttunut. Minäkin olen. Ovi käy, ja hän on mennyt.
 
Kotona kerron tädistä, joka istui ostoskeskuksen penkillä ruisleipä sylissään. Kerron, miten hän lahjotti minulle lämmintä joulumieltä. Ehkä emme enää tapaa. Muistan hänet silti.
 
Illalla, kun lapset nukkuvat, keitän teetä. Istun keittiön pöydän ääreen puolisoni kans. Tee höyryää. Pienestä rasiasta löytyy kaksi vaaleanpunasta suklaasydäntä.
 
Hiljaa mielessäni kiitän tästä tuntemattoman ihimisen kohtaamisesta ja toivon, että hänellä olisi valoisa joulu, taivaallisen Valoisa.
 

Vanhemmat

Uudemmat

Anna Virtanen

Kemijokivarsi, pieni vireä kylä, vaaramaisemat, kotikoivikko ja punainen tupa. Täällä elän. Lähellä lapsiani ja puolisoani, lähellä ystäviä. Viisi lasta herätän aamuisin koulutaipaleelle ja kaksi pienempää on kanssani kotosalla. Puuhella lämpenee, puuro hautuu. Päivät täyttyvät lasten äänistä, ilosta ja tiuskeesta ja kotiäidin arkiaskelista. Toisinaan pysähdyn kirjoittamaan mieleeni puikahtaneen ajatuksen tai tunnelman paperinkulmaan tai viestiluonnoksiin. Kirjoitan lasten oivalluksista, ihmiselosta ja kohtaamisista. Täällä elämme. Ehkä syrjässä kaikesta sykkeestä, jostain suuresta, todellisesta elämästä. Vaiko juuri keskellä elämän syvimpiä ääniä?

Voit lähettää minulle palautetta blogistani osoitteeseen virtanen_anna@suomi24.fi.

Anna Virtanen

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi