Tiistai 25.9.2018
"
Herra sanoo: "Peseytykää, puhdistautukaa, tehkää loppu pahoista töistänne, ne ovat aina silmissäni. Lakatkaa tekemästä pahaa." Jes. 1:16

Pakkaspäivän pakinaa – hörppyjä ja lämäreitä

23.1.2015 06:59 | Anna Virtanen
Olin aloittamassa puhelua ystävälleni, kun poika kysyi viereltäni:

– Kysytkö sie niitä meille?
– Eivät he nyt voi tulla, kun ovat lähdössä ulkomaille.
– Voihan ne tulla meille ulkomaille. Meiän ulkona, meiän pihalla, on ihan siistiä.

Meillä tosiaan oli talven siistimä luminen pihamaa. Ja pakkasta -32 astetta.

Näin talvisaikaan ei ole vaikea huomata, että jääkiekkokausi on käynnissä. Luistimia, kiekkoja, kypäriä eteisessä ja saunalla. Kun ulkona paukkuu kireä pakkanen, olohuone muuttuu pelikentäksi. Ilmaveivi herää eloon ja selostus myös, kun nelivuotias iskee sählymailalla kahdesta pilttipurkin kannesta tehtyä kiekkoa.

– Ja se on maali!

Poikiemme myötä minulle on auennut uudenlainen sanasto. Tai osin ehkä jäänyt aukeamatta. Jääkiekko- ja jalkapallosanaston keskellä olen usein pihalla. On hörppyjä, lämäreitä, paidan jäädyttämistä kattoon, liukkareita, pistepörssiä, filmaamista, yläpörsää, munkkia, yksäröintiä, kaks plus kymmentä ja niin edelleen. 

Urheilijoiden nimiäkin vilahtaa. En aina tiedä, minkä lajin edustajia.

– Mun kummi on melkein nähnyt Antti Ruuskasen, sanoo poika iloissaan.

Kummi oli ollut ostoskeskuksessa, jossa oli kuulutettu, että tunnin päästä paikalle tulee kyseinen keihäänheittäjä. Kummi oli siis melkein nähnyt hänet. Ja äiti erehtyi luulemaan herra Ruuskasta joksikin laulajaksi. 

Mutta nelivuotias on nähnyt Lionel Messin. Olimme kävelyllä. Kylätiellä ajaa huristi yksi auto.

– Äiti, tuolla kuljettajalla oli jalkapallopaita päällä. Se taisi olla Lionel Messi. Oli varmasti!

Äiti parka ei huomannut edes kuljettajan jalkapallopaitaa.

Urheilullisen kielikylvyn keskellä suloisimmin liikkumisen riemusta kertovat pulkkamäessä punaisiksi tulleet lasten posket ja pilttipurkinkansikiekkoilijan silmien loiste, kun hän kuvailee vauhdikkaan laskunsa yksityiskohtia. Tai se, kun lapset kysyvät, saavatko ottaa eväitä, kun he ovat lähdössä naapurin lasten kanssa hiihtoretkelle.

Jos olen itse oppinut "uudiskieltä", niin myös lapset omaksuvat ja makustelevet kuulemiaan sanontoja ja lauluja. Talvipäivän touhuja tehdessä toisinaan lauleskelen. Joskus pienemmilläkin lapsilla jäävät laulun sanat ja sävel mieleen. Leikin tai muun tekemisen keskeltä kuuluu tuttuja sävelkulkuja. Aina sanojen merkitys ei ole auennut - ainakaan totutulla tavalla.

– Laula, äiti se, missä äitin lapsia pitäis palella. ("Jospahan säilyis äidin lapset kylmältä maailmassa.")
– Miten sydän voi olla kylmä ja kolkko ja tulmertu? (Siionin laulu 174)

Joskus taas lapsen muistama laulukohta tekee arkisesta hetkestä hupaisan: Paketoin lapsia koulutielle. Villaista, huiveja, toppaa. Heijastin, reppu. Kotiinjäävä poika seuraa sisarustensa pukemista. Hän hytisee ulko-oven vieressä, kyykistyy ja vetää yöpaitansa polvien yli. Toiset ovat astumassa kirpaisevaan pakkaseen, ja pikkuveli laulaa:

– Kiittäkää Herraa, kiittäkää Herraa!

Monesti olemme jälkeen päin muistelleet tätä pikkuveljen riemullista aamunavausta.

Vanhemmat

Uudemmat

Anna Virtanen

Kemijokivarsi, pieni vireä kylä, vaaramaisemat, kotikoivikko ja punainen tupa. Täällä elän. Lähellä lapsiani ja puolisoani, lähellä ystäviä. Viisi lasta herätän aamuisin koulutaipaleelle ja kaksi pienempää on kanssani kotosalla. Puuhella lämpenee, puuro hautuu. Päivät täyttyvät lasten äänistä, ilosta ja tiuskeesta ja kotiäidin arkiaskelista. Toisinaan pysähdyn kirjoittamaan mieleeni puikahtaneen ajatuksen tai tunnelman paperinkulmaan tai viestiluonnoksiin. Kirjoitan lasten oivalluksista, ihmiselosta ja kohtaamisista. Täällä elämme. Ehkä syrjässä kaikesta sykkeestä, jostain suuresta, todellisesta elämästä. Vaiko juuri keskellä elämän syvimpiä ääniä?

Voit lähettää minulle palautetta blogistani osoitteeseen virtanen_anna@suomi24.fi.

Anna Virtanen

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi