Keskiviikko 16.1.2019
"
Hän pelasti meidät pesemällä meidät puhtaiksi, niin että synnyimme uudesti ja Pyhä Henki uudisti meidät. Tit. 3:5

Taas se alkaa, koulutietä kuljetaan

19.8.2014 06:54 | Arttu H.
Koululaisten ja etenkin meidän opettajien suosikkilaulussa kerrotaan: Taas se alkaa, nosta jalkaa, koulutietä kuljetaan. Selkään reppu, joka heppu, matkaan hei nyt marssitaan… Tätä lukiessasi minä olen jo heittänyt reppuni selkään ja suunnannut helteisen kesän jälkeen takaisin koulun penkille. Tiedossa on 22 innokasta ekaluokkalaista ja oppimisen riemua koko loistossaan. Sellaisen pariin on mukavaa mennä.

Vuosien varrella olen oppinut sen, että kertoessani ammattini laukaisen automaattisesti kanssakeskustelijan mielessä matkan menneisyyteen ja omiin kokemuksiin. Väitän, että opettajat ovat ammattikunta, jonka kanssa ihminen on elämässään toiseksi eniten tekemisissä heti oman ammattinsa edustajien jälkeen. Opettajia on kaikkialla ja kaikenlaisia, ja opettava ihminen on altis suoralle arvioinnille heti avattuaan suunsa. Opettajana tiedän, että minulla on kasapäin onnistuneita ja vähemmän onnistuneita kollegoita jokaisen elämänpolulla. Ihminen tuntuu muistavan vain ääripäät, ne hyvät ja kannustavat ja sitten myös ne ankeat ja latistavat opettajansa. Opettajana onkin ”paljon vartijana” ja siksi jokainen kannustus ja jaksamisen toivotus on tarpeen.

Opettajuus on koko ajan muuttuva ilmiö ja hyvä niin. Erinäisissä arvostettujen ammattien listoissa hyppelemme välillä korkealla ja sitten taas jossakin olemme listan häntäpäässä. Opettajuus puhuttaa ja siksi se myös herättää rikastuttavia keskusteluja kuten keväinen kohtaamiseni talonmiehen kanssa.
 
– Tuus nyt kattoo, kun ammattimies tekee töitä! Eikö huomaa, että osaa asiansa? Mikäs ukko se sinä Hartikainen olet ammatiltasi? Vai että opettaja, no sulla alkoi loma nyt. Se on rankkaa hommaa, se opettajanhomma. Vanhemmat valittaa koko ajan, ettei heidän lapsiinsa saa koskea ja suuttuvat hirveän pienestä. Vaatii kärsivällisyyttä se työ. Ei minusta vaan olisi siihen, tuppaan hermostumaan kun ei mene heti perille. Vaikka olen mä sitäkin hommaa joskus tehnyt, opettamista.
 
– Opettajillahan on ihan kohtalaiset palkat, kaksjapuolitonnia vai mitä te nyt sitte saattekaan käteenne. Vaan arvostus on mitä on. Ennen oli toisin, kylässä oli ykkösiä lääkäri ja opettaja, heiltä kysyttiin neuvoa kaikenlaisiin tilanteisiin. 
 
– Kyllä mä haluan olla läsnä siellä missä tapahtuu, ja täällä nyt tapahtuu. Sulla on tuo pikkuapulainen mukana, se on hyvä se, että on apulainen. Katos nyt tota ammattimiestä tuossa (osoittaa vieressä olevaa putkimiestä), ei taida opettajan lomarahat riittää tuon miehen palkkojen maksuun. Saatat ottaa pian kaupungille puhelua, että lomarahat tänne ja heti, kun tuli niin kallis putkimies. Sää olet pian tuolla kuule lehtiä jakamassa, se on hyvää työtä se, Hesarin jakaminen. Saa aamulla nousta, ja sitten on koko päivä aikaa tehdä muuta (jossain tässä vaiheilla huomaan lapseni jälleen mutustelevan jotain, liekö sitten mutteria vai mitä...).
 
Mutta, takaisin syksyyn ja koulunpenkille. Tätä lukiessasi olen jo kaivanut kaapista kirjaimia syövän Arttu-nuken ja hiljaisuutta ja rauhaa valvovan Alma-kanan, nimennyt jokaiselle oppilaalleni pulpetin ja naulakkopaikan ja kuullut monta hauskaa tarinaa kuluneesta kesästä ja vastannut satoihin ja tuhansiin pienen ihmisen mielestä nousseisiin kysymyksiin. Ja kaikesta tästä energiaa saaneena olen valmis kohtaamaan koulumaailman tämänsyksyiset haasteet. Toivotan kaikille koululaisille ja heidän perheilleen sekä erityisesti opettajakollegoilleni ympäri Suomen Taivaan Isän siunaamaa kouluvuotta ja voimia ja jaksamista arjen haasteisiin.
 
Puut jo pursuu omenoista, punaisina puolukoista sammalmättäät hehkuvat, nyt on syksy!
 
(Kursivoidut lainaukset ovat Jukka Salmisen sanoittamasta laulusta Nyt on syksy.)

Vanhemmat

Uudemmat

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi