Torstai 25.4.2019
"
Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille." Mark. 16:15

Taas se alkaa, koulutietä kuljetaan

19.8.2014 06:54 | Arttu H.
Koululaisten ja etenkin meidän opettajien suosikkilaulussa kerrotaan: Taas se alkaa, nosta jalkaa, koulutietä kuljetaan. Selkään reppu, joka heppu, matkaan hei nyt marssitaan… Tätä lukiessasi minä olen jo heittänyt reppuni selkään ja suunnannut helteisen kesän jälkeen takaisin koulun penkille. Tiedossa on 22 innokasta ekaluokkalaista ja oppimisen riemua koko loistossaan. Sellaisen pariin on mukavaa mennä.

Vuosien varrella olen oppinut sen, että kertoessani ammattini laukaisen automaattisesti kanssakeskustelijan mielessä matkan menneisyyteen ja omiin kokemuksiin. Väitän, että opettajat ovat ammattikunta, jonka kanssa ihminen on elämässään toiseksi eniten tekemisissä heti oman ammattinsa edustajien jälkeen. Opettajia on kaikkialla ja kaikenlaisia, ja opettava ihminen on altis suoralle arvioinnille heti avattuaan suunsa. Opettajana tiedän, että minulla on kasapäin onnistuneita ja vähemmän onnistuneita kollegoita jokaisen elämänpolulla. Ihminen tuntuu muistavan vain ääripäät, ne hyvät ja kannustavat ja sitten myös ne ankeat ja latistavat opettajansa. Opettajana onkin ”paljon vartijana” ja siksi jokainen kannustus ja jaksamisen toivotus on tarpeen.

Opettajuus on koko ajan muuttuva ilmiö ja hyvä niin. Erinäisissä arvostettujen ammattien listoissa hyppelemme välillä korkealla ja sitten taas jossakin olemme listan häntäpäässä. Opettajuus puhuttaa ja siksi se myös herättää rikastuttavia keskusteluja kuten keväinen kohtaamiseni talonmiehen kanssa.
 
– Tuus nyt kattoo, kun ammattimies tekee töitä! Eikö huomaa, että osaa asiansa? Mikäs ukko se sinä Hartikainen olet ammatiltasi? Vai että opettaja, no sulla alkoi loma nyt. Se on rankkaa hommaa, se opettajanhomma. Vanhemmat valittaa koko ajan, ettei heidän lapsiinsa saa koskea ja suuttuvat hirveän pienestä. Vaatii kärsivällisyyttä se työ. Ei minusta vaan olisi siihen, tuppaan hermostumaan kun ei mene heti perille. Vaikka olen mä sitäkin hommaa joskus tehnyt, opettamista.
 
– Opettajillahan on ihan kohtalaiset palkat, kaksjapuolitonnia vai mitä te nyt sitte saattekaan käteenne. Vaan arvostus on mitä on. Ennen oli toisin, kylässä oli ykkösiä lääkäri ja opettaja, heiltä kysyttiin neuvoa kaikenlaisiin tilanteisiin. 
 
– Kyllä mä haluan olla läsnä siellä missä tapahtuu, ja täällä nyt tapahtuu. Sulla on tuo pikkuapulainen mukana, se on hyvä se, että on apulainen. Katos nyt tota ammattimiestä tuossa (osoittaa vieressä olevaa putkimiestä), ei taida opettajan lomarahat riittää tuon miehen palkkojen maksuun. Saatat ottaa pian kaupungille puhelua, että lomarahat tänne ja heti, kun tuli niin kallis putkimies. Sää olet pian tuolla kuule lehtiä jakamassa, se on hyvää työtä se, Hesarin jakaminen. Saa aamulla nousta, ja sitten on koko päivä aikaa tehdä muuta (jossain tässä vaiheilla huomaan lapseni jälleen mutustelevan jotain, liekö sitten mutteria vai mitä...).
 
Mutta, takaisin syksyyn ja koulunpenkille. Tätä lukiessasi olen jo kaivanut kaapista kirjaimia syövän Arttu-nuken ja hiljaisuutta ja rauhaa valvovan Alma-kanan, nimennyt jokaiselle oppilaalleni pulpetin ja naulakkopaikan ja kuullut monta hauskaa tarinaa kuluneesta kesästä ja vastannut satoihin ja tuhansiin pienen ihmisen mielestä nousseisiin kysymyksiin. Ja kaikesta tästä energiaa saaneena olen valmis kohtaamaan koulumaailman tämänsyksyiset haasteet. Toivotan kaikille koululaisille ja heidän perheilleen sekä erityisesti opettajakollegoilleni ympäri Suomen Taivaan Isän siunaamaa kouluvuotta ja voimia ja jaksamista arjen haasteisiin.
 
Puut jo pursuu omenoista, punaisina puolukoista sammalmättäät hehkuvat, nyt on syksy!
 
(Kursivoidut lainaukset ovat Jukka Salmisen sanoittamasta laulusta Nyt on syksy.)

Vanhemmat

Uudemmat

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi