Tiistai 25.9.2018
"
Herra sanoo: "Peseytykää, puhdistautukaa, tehkää loppu pahoista töistänne, ne ovat aina silmissäni. Lakatkaa tekemästä pahaa." Jes. 1:16

Kun on valmis lähtemään

8.6.2014 06:33 | Eija-Riitta Niinikoski
Viime aikoina olen saanut monia viestejä ystävieni, tuttavieni ja työkavereitteni läheisten kuolemasta. Elämän päättyminen koskettaa aina. Pitkän elämän päättyminen tuntuu helpommalta käsitellä kuin aivan nuoren kuolema. Yli yhdeksän vuosikymmentä elettyä elämää ja juuri ennen rippikoulun alkamista päättynyt nuoruus – kumpikin elämä oikean mittainen Jumalan aikataulun mukaan. Näin haluan uskoa.

Nämä tilanteet ovat palauttaneet mieleeni yhden ajatelman vuosien takaa, jolloin olin filosofian opettajan sijaisena. Käytössäni olleessa kirjassa oli mustavalkoinen piirros tiestä ja sen ohessa lainaus filosofilta, jonka nimeä en enää muista: ”Kun on valmis kuolemaan, on valmis elämään.” Voiko ihminen olla valmis kuolemaan? Voiko tietoisuus elämän päättymisestä merkitä elämän rohkeutta?

Meihin ihmisiin on luotu elämänhalu. Vaikea sairaus on kuin kuoleman kosketus. Eräästä keskustelusta jäi mieleeni tiivistetty kokemus: ”Kun kuolema ottaa kädestä kiinni, niin elämä tulee hyvin läheiseksi.” Läheiset ihmiset ja aika heidän kanssaan on tärkeintä elämässä.
 
Hetki perheemme ystävän sairasvuoteen äärellä on jäänyt lähtemättömästi mieleeni. Lääketieteen mahdollisuudet sairauden parantamiseen oli käytetty. Kivun hoitaminen oli jäljellä. Puhuimme elämästä ja kuolemasta. ”Olen kyllä valmis lähtemään. Vaikeinta on jättää puoliso ja lapset. Heidän elämässään haluaisin olla mukana”, puheli ystävämme. Hän kertoi, miten hän näki vain hyviä vaihtoehtoja edessään. Jos odottamaton parantuminen olisi mahdollista, se olisi ihmeellinen asia. Elävä taivastoivo ja usko hyvän Jumalan lupausten täyttymiseen rohkaisivat katsomaan luottavaisena oman elämän päättymistä. Ajan ja iankaikkisuuden raja oli läsnä.

Vanhemmat

Uudemmat

Eija-Riitta Niinikoski

Mielenkiintoinen työ yliopiston alueyksikössä ja monet luottamustehtävät antavat sisältöä arkeeni. Perhe, ystävät ja suku ovat minulle rakkaita. Ajatuksissani olen usein minulle tärkeiden ihmisten luona. Nivalan lakeus rohkaisee ajattelemaan avarasti. Monena aamuna mielessäni on erään runoilijan sanat: "Aamu on noussut. Astun kostealle pihalle ja kyselen, mitähän tästä päivästä on kirjoitettu Jumalan kirjaan."

Minulle voi lähettää palautetta osoitteella

eija-riitta.niinikoski@nivala.fi
 

Eija-Riitta Niinikoski

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi