Lauantai 17.11.2018
"
"He eivät enää voi kuolla, sillä he ovat enkelien kaltaisia. He ovat Jumalan lapsia, ylösnousemuksesta osallisia." Luuk. 20:36

Puunhoitaja

1.8.2014 07:09 | Eija-Riitta Niinikoski
”Metsä on Suomen tuki.” Punkaharjulla hotelli Finlandian lähellä on kuuset istutettu ja leikattu siten, että niistä voi lukea tämän tärkeän viestin.

Isäni isä oli aikanaan ottanut pienet pojat mukaansa automatkalle ja opettanut heille metsän kunnioitusta. Metsäteknikon poika vei aikanaan omat lapsensa katsomaan kuusia ja oppimaan jotakin suomalaisuuden syvästä olemuksesta. Nyt yksi hänen pojistaan ostaa ja myy puuta, ja tämän pieni tytär hoitaa puita mökin pihalla.

Olin Elisen kanssa Pyhäjärven rannalla. Mäntyjä kasvavalta rinteeltä on upea näkymä järvelle. Kävelyretken lopulla Elise sanoi, että hänen täytyy vielä käydä hoitamassa omaa puutaan ennen kuin menemme sisälle. Pieni tyttö juoksi rinteessä kallellaan olevan, kierteelle kasvaneen puun luokse, nojasi puun runkoon ja halasi sitä.

– Tämä on ihana puu, minun puuni. Olen kertonut sille kaikki minun asiat ja hoitanut sitä.

Silmieni kostuessa kyselin, mitä puun hoitaminen tarkoittaa.

– Katso, tässä on puun haavoja. Minä otan maasta tällaisia lehtiä ja painan niillä haavoja. Joskus haen sisältä rätin, kastelen sen ja pyyhin sillä näitä. Puu tykkää, kun hoidan sitä.

Juttelimme puista ja pienen tytön asioista. Elise kertoi myös pikkuveljensä puusta, jota hän käy halaamassa veljen puolesta. Ennen sisälle menoa minä halasin pientä puunhoitajaa.

Kotiin ajellessani mietin metsän ja puiden merkitystä. Kansataloudelliset näkökulmat olivat mielessäni kaukaisena häivähdyksenä. Luonnon ja ihmisen yhteys, sukupolvien perintö ja sen siirtäminen täyttivät ajatukseni.

Vanhemmat

Uudemmat

Eija-Riitta Niinikoski

Mielenkiintoinen työ yliopiston alueyksikössä ja monet luottamustehtävät antavat sisältöä arkeeni. Perhe, ystävät ja suku ovat minulle rakkaita. Ajatuksissani olen usein minulle tärkeiden ihmisten luona. Nivalan lakeus rohkaisee ajattelemaan avarasti. Monena aamuna mielessäni on erään runoilijan sanat: "Aamu on noussut. Astun kostealle pihalle ja kyselen, mitähän tästä päivästä on kirjoitettu Jumalan kirjaan."

Minulle voi lähettää palautetta osoitteella

eija-riitta.niinikoski@nivala.fi
 

Eija-Riitta Niinikoski

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi