Lauantai 20.7.2019
"
Kuinka sinä voit tuomita veljesi? Tai sinä toinen, kuinka voit halveksia veljeäsi? Kaikki me joudumme Jumalan tuomioistuimen eteen. Room. 14:10

Puunhoitaja

1.8.2014 07:09 | Eija-Riitta Niinikoski
”Metsä on Suomen tuki.” Punkaharjulla hotelli Finlandian lähellä on kuuset istutettu ja leikattu siten, että niistä voi lukea tämän tärkeän viestin.

Isäni isä oli aikanaan ottanut pienet pojat mukaansa automatkalle ja opettanut heille metsän kunnioitusta. Metsäteknikon poika vei aikanaan omat lapsensa katsomaan kuusia ja oppimaan jotakin suomalaisuuden syvästä olemuksesta. Nyt yksi hänen pojistaan ostaa ja myy puuta, ja tämän pieni tytär hoitaa puita mökin pihalla.

Olin Elisen kanssa Pyhäjärven rannalla. Mäntyjä kasvavalta rinteeltä on upea näkymä järvelle. Kävelyretken lopulla Elise sanoi, että hänen täytyy vielä käydä hoitamassa omaa puutaan ennen kuin menemme sisälle. Pieni tyttö juoksi rinteessä kallellaan olevan, kierteelle kasvaneen puun luokse, nojasi puun runkoon ja halasi sitä.

– Tämä on ihana puu, minun puuni. Olen kertonut sille kaikki minun asiat ja hoitanut sitä.

Silmieni kostuessa kyselin, mitä puun hoitaminen tarkoittaa.

– Katso, tässä on puun haavoja. Minä otan maasta tällaisia lehtiä ja painan niillä haavoja. Joskus haen sisältä rätin, kastelen sen ja pyyhin sillä näitä. Puu tykkää, kun hoidan sitä.

Juttelimme puista ja pienen tytön asioista. Elise kertoi myös pikkuveljensä puusta, jota hän käy halaamassa veljen puolesta. Ennen sisälle menoa minä halasin pientä puunhoitajaa.

Kotiin ajellessani mietin metsän ja puiden merkitystä. Kansataloudelliset näkökulmat olivat mielessäni kaukaisena häivähdyksenä. Luonnon ja ihmisen yhteys, sukupolvien perintö ja sen siirtäminen täyttivät ajatukseni.

Vanhemmat

Uudemmat

Eija-Riitta Niinikoski

Mielenkiintoinen työ yliopiston alueyksikössä ja monet luottamustehtävät antavat sisältöä arkeeni. Perhe, ystävät ja suku ovat minulle rakkaita. Ajatuksissani olen usein minulle tärkeiden ihmisten luona. Nivalan lakeus rohkaisee ajattelemaan avarasti. Monena aamuna mielessäni on erään runoilijan sanat: "Aamu on noussut. Astun kostealle pihalle ja kyselen, mitähän tästä päivästä on kirjoitettu Jumalan kirjaan."

Minulle voi lähettää palautetta osoitteella

eija-riitta.niinikoski@nivala.fi
 

Eija-Riitta Niinikoski

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi