Maanantai 23.9.2019
"
Hyvä on kiittää Herraa, laulaa ylistystä sinun nimellesi, Korkein. Ps. 92:2

Uurna sylissäni

13.10.2014 08:23 | Eija-Riitta Niinikoski
Mieleni on yhtä aikaa täysi ja tyhjä. Ajatukset kulkevat kuvina, tunnelmina, muistoina. Sanoiksi niitä on vaikea taivuttaa. Vielä vaikeammalta tuntuu aloittaa keskustelua. Hiljaisuus on kuitenkin luottamuksen ja yhteisten muistojen hiljaisuutta. Olen sisareni kanssa matkalla, jota kumpikaan meistä ei ole ennen tehnyt. 

Pari viikkoa aikaisemmin seisoimme koivunvaalean arkun äärellä. Arkun kannelle valunut hiekka muistutti ihmisen hauraudesta. ”Maasta sinä olet tullut, maaksi sinun pitää jälleen tuleman.” Kappelin suuren lasimaalauksen läpi kuulsi kirkas valo.

Nytkin on aurinkoinen syysaamu. Sisareni kantoi uurnan krematorion hiljentymishuoneesta autolle. En voi ajatella muuta vaihtoehtoa kuin että pidän uurnan sylissäni matkalla ystävämme haudalle. Ajomatkan aikana tutut kadut, puistot ja rakennukset avaavat mieleni polkuja muistosta toiseen. Hyviä sanoja, kokemusten tuomaa viisautta, iloa elämän lahjasta. Matkan aikana uurnan koivupuinen pinta tuntuu lämpimältä. Silitän kevyesti uurnaa ja siinä olevaa ristiä. ”Jeesus Kristus, Vapahtajamme on sinut viimeisenä päivänä herättävä.”

Pieni ystävien joukko kulkee hautausmaan hiljaisuudessa. Uurnaa varten avattu hauta odottaa perheensä viimeistä jäsentä. Raamatun tekstit Hyvästä Paimenesta, sukupolvesta toiseen kestävästä Jumalan huolenpidosta ja ylösnousemuksen toivosta lohduttavat. Rukouksen sanoin kiitämme kaikesta siitä, mitä ystävämme oli meille. Herran siunauksen suojissa laskemme uurnan. Hiekka valuu pehmeästi sormistani uurnan päälle. Peittelemme uurnan ystävämme niin suuresti rakastaman isänmaan syliin. Kukat ja kynttilät jäävät vartioimaan lepopaikkaa.

Vanhemmat

Uudemmat

Eija-Riitta Niinikoski

Mielenkiintoinen työ yliopiston alueyksikössä ja monet luottamustehtävät antavat sisältöä arkeeni. Perhe, ystävät ja suku ovat minulle rakkaita. Ajatuksissani olen usein minulle tärkeiden ihmisten luona. Nivalan lakeus rohkaisee ajattelemaan avarasti. Monena aamuna mielessäni on erään runoilijan sanat: "Aamu on noussut. Astun kostealle pihalle ja kyselen, mitähän tästä päivästä on kirjoitettu Jumalan kirjaan."

Minulle voi lähettää palautetta osoitteella

eija-riitta.niinikoski@nivala.fi
 

Eija-Riitta Niinikoski

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi