Perjantai 6.12.2019
"
Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Joka tahtoo teidän joukossanne tulla suureksi, se olkoon toisten palvelija, ja joka tahtoo tulla teidän joukossanne ensimmäiseksi, se olkoon toisten orja." Matt. 20:26-27

Uurna sylissäni

13.10.2014 08:23 | Eija-Riitta Niinikoski
Mieleni on yhtä aikaa täysi ja tyhjä. Ajatukset kulkevat kuvina, tunnelmina, muistoina. Sanoiksi niitä on vaikea taivuttaa. Vielä vaikeammalta tuntuu aloittaa keskustelua. Hiljaisuus on kuitenkin luottamuksen ja yhteisten muistojen hiljaisuutta. Olen sisareni kanssa matkalla, jota kumpikaan meistä ei ole ennen tehnyt. 

Pari viikkoa aikaisemmin seisoimme koivunvaalean arkun äärellä. Arkun kannelle valunut hiekka muistutti ihmisen hauraudesta. ”Maasta sinä olet tullut, maaksi sinun pitää jälleen tuleman.” Kappelin suuren lasimaalauksen läpi kuulsi kirkas valo.

Nytkin on aurinkoinen syysaamu. Sisareni kantoi uurnan krematorion hiljentymishuoneesta autolle. En voi ajatella muuta vaihtoehtoa kuin että pidän uurnan sylissäni matkalla ystävämme haudalle. Ajomatkan aikana tutut kadut, puistot ja rakennukset avaavat mieleni polkuja muistosta toiseen. Hyviä sanoja, kokemusten tuomaa viisautta, iloa elämän lahjasta. Matkan aikana uurnan koivupuinen pinta tuntuu lämpimältä. Silitän kevyesti uurnaa ja siinä olevaa ristiä. ”Jeesus Kristus, Vapahtajamme on sinut viimeisenä päivänä herättävä.”

Pieni ystävien joukko kulkee hautausmaan hiljaisuudessa. Uurnaa varten avattu hauta odottaa perheensä viimeistä jäsentä. Raamatun tekstit Hyvästä Paimenesta, sukupolvesta toiseen kestävästä Jumalan huolenpidosta ja ylösnousemuksen toivosta lohduttavat. Rukouksen sanoin kiitämme kaikesta siitä, mitä ystävämme oli meille. Herran siunauksen suojissa laskemme uurnan. Hiekka valuu pehmeästi sormistani uurnan päälle. Peittelemme uurnan ystävämme niin suuresti rakastaman isänmaan syliin. Kukat ja kynttilät jäävät vartioimaan lepopaikkaa.

Vanhemmat

Uudemmat

Eija-Riitta Niinikoski

Mielenkiintoinen työ yliopiston alueyksikössä ja monet luottamustehtävät antavat sisältöä arkeeni. Perhe, ystävät ja suku ovat minulle rakkaita. Ajatuksissani olen usein minulle tärkeiden ihmisten luona. Nivalan lakeus rohkaisee ajattelemaan avarasti. Monena aamuna mielessäni on erään runoilijan sanat: "Aamu on noussut. Astun kostealle pihalle ja kyselen, mitähän tästä päivästä on kirjoitettu Jumalan kirjaan."

Minulle voi lähettää palautetta osoitteella

eija-riitta.niinikoski@nivala.fi
 

Eija-Riitta Niinikoski

Toim.: Jouni Hintikka ja Kirsti Nurkkala

Erityisen läheisinä

Kirja erilaisuudesta, elämän ainutlaatuisuudesta ja rikkaudesta: teoksessa puheenvuoron saavat erityislapset, heidän läheisensä sekä aiheen parissa työskentelevät ammattilaiset.

25 €

Armostas kaikesta kiitoksen kannan

Jaakko Linjaman säveltämää musiikkia – puhuttelevaa ja harvoin kuultua.
Äänite sisältää hengellistä laulumusiikkia ja kuoromusiikkia sekä soitinsävellyksiä uruille, viululle ja pianolle.

25 €

Toim. Kaisa Ikonen

Herra siunatkoon sinua, SRK:n Suviseurat Muhoksella

Muhoksen Suviseurat 2019 yksissä kansissa: monipuolinen neliväriteos palaa suviseurajärjestelyihin sekä erilaisiin suviseuratunnelmiin.

24 €

Ari-Pekka Palola

Myrskyjen keskellä

SRK:n historian kolmas osa kuvaa vaiherikasta ajanjaksoa 1962–1980.

48 €

Salla Sivula
Kansi: Silja-Maria Wihersaari

Ketunpojat ja kätköviesti

Kuka on päässyt Ketunpoikien jäljille, ja mitä hän heistä tahtoo? Entä kuka on salaperäinen Anna, joka laittaa viestejä Iidalle? Ketunpojat saavat arvoituksen toisensa jälkeen ratkaistavaksi, kunnes kätköseikkailu saa ratkaisunsa.

15 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi