Keskiviikko 16.1.2019
"
Hän pelasti meidät pesemällä meidät puhtaiksi, niin että synnyimme uudesti ja Pyhä Henki uudisti meidät. Tit. 3:5

Lapsuuteni uskolliset keskustelukumppanit

12.3.2014 10:14 | Elisa Tuukkanen
Muistan ensimmäisen päiväkirjani. Kirjan kannet olivat vaaleanpunaiset, ja sen pienille pastellinsävyisille sivuille ei mahtunut montaakaan riviä tekstiä. Olin ylpeä, kun sain kirjoittaa monta sivua täyteen! Päiväkirjassa oli lukko, tietenkin. Pienen tytön yksityisiä mietteitä. Tuskinpa ne sisälsivät suuria salaisuuksia tai syvää itseanalyysia, reportaasia päivän tapahtumista vain. Silti lukko takasi yksityisyyden, jota lapsikin kaipasi jäsentäessään omaa kokemustaan elämästään. 

Päiväkirja ei ollut ainoa, jonka kanssa jaoin arjen tapahtumat. Iltaisin ristin peiton alla käteni ja puhelin äänettömästi Taivaan Isälle. Rukoukseni sisälsi arkista puhetta Jumalalle, kiitosta ja huokausta kuluneen päivän tapahtumista. Molemmissa hetkissä sain vapaasti tuoda kokemukseni esiin ilman inhimillisten vuorovaikutustekijöiden läsnäoloa. Rukouksessa päiväkirjan joskus inhorealismiinkin vaipunut sävy muuttui tunteeseen armosta. Sain jättää huoleni ja kokemukseni Kaikkivoivan haltuun. Rukous merkitsi lapsellekin henkilökohtaista tapaa olla lähellä Jumalaa.
 
Muistan lapsuudestani hetken, jolloin keksin yhdistää nämä kaksi keskustelukumppaniani. Päätin vastaisuudessa jättää äänettömän iltarukoukseni lukematta ja kohdistaa päiväkirjamerkintäni Jeesukselle. Menin toimissani niinkin pitkälle, että yliviivasin vanhoista ”Rakas päiväkirja” -merkinnöistäni päiväkirja-sanan pois ja lisäsin tilalle ”Jeesus”. Päiväkirjamerkintäni saivat uskonnollisia sävyjä: muistan lisänneeni joidenkin sivujen reunoille sanan ”sori” sekä sitaatteja lasten virsistä. Jälkikäteen moinen tehokkuusajattelu tuntuu hellyttävän huvittavalta. Olen saanut kuitenkin huomata, etten ollut mikään epätyypillinen lapsi näin toimiessani. Kuulin taannoin tuttavani tekevän tieteellistä opinnäytetyötä lapsen iltarukouksesta otsikolla ”Rakas Jeesus, samat sana kuin eilen, aamen”. Voi olla huojentavaa ymmärtää, että uskonnollisuus on erilaista elämänkaaren eri vaiheissa.
 
Aikuistuttuani päiväkirjan kirjoittaminen on jäänyt hetkiin, kun olen tarvinnut solmussa olevien ajatusteni avuksi kynää. Tuolloin myös rukouselämäni on ollut usein voimallisinta. Yhteys lapsuuden keskustelukumppaneihini on säilynyt ja sekoittunut. Päiväkirjakirjoittaminen saa uusia ulottuvuuksia nyt, kun alan kirjoittaa Päivämiehen verkkolehteen nettipäiväkirjaa. Tässä päiväkirjassa ei ole lukkoa. Aion kuitenkin jatkaa samalla linjalla: kirjoittaa ajatuksia hengellisyyden sävyttämästä elämästä ja keventää ajatusteni painolastia.

Uudemmat

Elisa Tuukkanen

Keittiön pöydän alla kuusikymmentä varvasta ja
sänkyä piirittävät kirjaston kolmekymmentäkuusi lainateosta.
Liitutahra hihansuussa
ja sydämellä sinapinsiemenen verran lujaa luottamusta.
Elisa Tuukkanen

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi