Tiistai 12.11.2019
"
"Palatkaa takaisin, te luopuneet lapset!" sanoo Herra. "Minä otan teidät jälleen omikseni." Jer. 3:14

Lapsuuteni uskolliset keskustelukumppanit

12.3.2014 10:14 | Elisa Tuukkanen
Muistan ensimmäisen päiväkirjani. Kirjan kannet olivat vaaleanpunaiset, ja sen pienille pastellinsävyisille sivuille ei mahtunut montaakaan riviä tekstiä. Olin ylpeä, kun sain kirjoittaa monta sivua täyteen! Päiväkirjassa oli lukko, tietenkin. Pienen tytön yksityisiä mietteitä. Tuskinpa ne sisälsivät suuria salaisuuksia tai syvää itseanalyysia, reportaasia päivän tapahtumista vain. Silti lukko takasi yksityisyyden, jota lapsikin kaipasi jäsentäessään omaa kokemustaan elämästään. 

Päiväkirja ei ollut ainoa, jonka kanssa jaoin arjen tapahtumat. Iltaisin ristin peiton alla käteni ja puhelin äänettömästi Taivaan Isälle. Rukoukseni sisälsi arkista puhetta Jumalalle, kiitosta ja huokausta kuluneen päivän tapahtumista. Molemmissa hetkissä sain vapaasti tuoda kokemukseni esiin ilman inhimillisten vuorovaikutustekijöiden läsnäoloa. Rukouksessa päiväkirjan joskus inhorealismiinkin vaipunut sävy muuttui tunteeseen armosta. Sain jättää huoleni ja kokemukseni Kaikkivoivan haltuun. Rukous merkitsi lapsellekin henkilökohtaista tapaa olla lähellä Jumalaa.
 
Muistan lapsuudestani hetken, jolloin keksin yhdistää nämä kaksi keskustelukumppaniani. Päätin vastaisuudessa jättää äänettömän iltarukoukseni lukematta ja kohdistaa päiväkirjamerkintäni Jeesukselle. Menin toimissani niinkin pitkälle, että yliviivasin vanhoista ”Rakas päiväkirja” -merkinnöistäni päiväkirja-sanan pois ja lisäsin tilalle ”Jeesus”. Päiväkirjamerkintäni saivat uskonnollisia sävyjä: muistan lisänneeni joidenkin sivujen reunoille sanan ”sori” sekä sitaatteja lasten virsistä. Jälkikäteen moinen tehokkuusajattelu tuntuu hellyttävän huvittavalta. Olen saanut kuitenkin huomata, etten ollut mikään epätyypillinen lapsi näin toimiessani. Kuulin taannoin tuttavani tekevän tieteellistä opinnäytetyötä lapsen iltarukouksesta otsikolla ”Rakas Jeesus, samat sana kuin eilen, aamen”. Voi olla huojentavaa ymmärtää, että uskonnollisuus on erilaista elämänkaaren eri vaiheissa.
 
Aikuistuttuani päiväkirjan kirjoittaminen on jäänyt hetkiin, kun olen tarvinnut solmussa olevien ajatusteni avuksi kynää. Tuolloin myös rukouselämäni on ollut usein voimallisinta. Yhteys lapsuuden keskustelukumppaneihini on säilynyt ja sekoittunut. Päiväkirjakirjoittaminen saa uusia ulottuvuuksia nyt, kun alan kirjoittaa Päivämiehen verkkolehteen nettipäiväkirjaa. Tässä päiväkirjassa ei ole lukkoa. Aion kuitenkin jatkaa samalla linjalla: kirjoittaa ajatuksia hengellisyyden sävyttämästä elämästä ja keventää ajatusteni painolastia.

Uudemmat

Elisa Tuukkanen

Keittiön pöydän alla kuusikymmentä varvasta ja
sänkyä piirittävät kirjaston kolmekymmentäkuusi lainateosta.
Liitutahra hihansuussa
ja sydämellä sinapinsiemenen verran lujaa luottamusta.
Elisa Tuukkanen

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi