Torstai 25.4.2019
"
Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille." Mark. 16:15

Lapsuuteni uskolliset keskustelukumppanit

12.3.2014 10:14 | Elisa Tuukkanen
Muistan ensimmäisen päiväkirjani. Kirjan kannet olivat vaaleanpunaiset, ja sen pienille pastellinsävyisille sivuille ei mahtunut montaakaan riviä tekstiä. Olin ylpeä, kun sain kirjoittaa monta sivua täyteen! Päiväkirjassa oli lukko, tietenkin. Pienen tytön yksityisiä mietteitä. Tuskinpa ne sisälsivät suuria salaisuuksia tai syvää itseanalyysia, reportaasia päivän tapahtumista vain. Silti lukko takasi yksityisyyden, jota lapsikin kaipasi jäsentäessään omaa kokemustaan elämästään. 

Päiväkirja ei ollut ainoa, jonka kanssa jaoin arjen tapahtumat. Iltaisin ristin peiton alla käteni ja puhelin äänettömästi Taivaan Isälle. Rukoukseni sisälsi arkista puhetta Jumalalle, kiitosta ja huokausta kuluneen päivän tapahtumista. Molemmissa hetkissä sain vapaasti tuoda kokemukseni esiin ilman inhimillisten vuorovaikutustekijöiden läsnäoloa. Rukouksessa päiväkirjan joskus inhorealismiinkin vaipunut sävy muuttui tunteeseen armosta. Sain jättää huoleni ja kokemukseni Kaikkivoivan haltuun. Rukous merkitsi lapsellekin henkilökohtaista tapaa olla lähellä Jumalaa.
 
Muistan lapsuudestani hetken, jolloin keksin yhdistää nämä kaksi keskustelukumppaniani. Päätin vastaisuudessa jättää äänettömän iltarukoukseni lukematta ja kohdistaa päiväkirjamerkintäni Jeesukselle. Menin toimissani niinkin pitkälle, että yliviivasin vanhoista ”Rakas päiväkirja” -merkinnöistäni päiväkirja-sanan pois ja lisäsin tilalle ”Jeesus”. Päiväkirjamerkintäni saivat uskonnollisia sävyjä: muistan lisänneeni joidenkin sivujen reunoille sanan ”sori” sekä sitaatteja lasten virsistä. Jälkikäteen moinen tehokkuusajattelu tuntuu hellyttävän huvittavalta. Olen saanut kuitenkin huomata, etten ollut mikään epätyypillinen lapsi näin toimiessani. Kuulin taannoin tuttavani tekevän tieteellistä opinnäytetyötä lapsen iltarukouksesta otsikolla ”Rakas Jeesus, samat sana kuin eilen, aamen”. Voi olla huojentavaa ymmärtää, että uskonnollisuus on erilaista elämänkaaren eri vaiheissa.
 
Aikuistuttuani päiväkirjan kirjoittaminen on jäänyt hetkiin, kun olen tarvinnut solmussa olevien ajatusteni avuksi kynää. Tuolloin myös rukouselämäni on ollut usein voimallisinta. Yhteys lapsuuden keskustelukumppaneihini on säilynyt ja sekoittunut. Päiväkirjakirjoittaminen saa uusia ulottuvuuksia nyt, kun alan kirjoittaa Päivämiehen verkkolehteen nettipäiväkirjaa. Tässä päiväkirjassa ei ole lukkoa. Aion kuitenkin jatkaa samalla linjalla: kirjoittaa ajatuksia hengellisyyden sävyttämästä elämästä ja keventää ajatusteni painolastia.

Uudemmat

Elisa Tuukkanen

Keittiön pöydän alla kuusikymmentä varvasta ja
sänkyä piirittävät kirjaston kolmekymmentäkuusi lainateosta.
Liitutahra hihansuussa
ja sydämellä sinapinsiemenen verran lujaa luottamusta.
Elisa Tuukkanen

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi