Perjantai 6.12.2019
"
Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Joka tahtoo teidän joukossanne tulla suureksi, se olkoon toisten palvelija, ja joka tahtoo tulla teidän joukossanne ensimmäiseksi, se olkoon toisten orja." Matt. 20:26-27

Lapsuuteni uskolliset keskustelukumppanit

12.3.2014 10:14 | Elisa Tuukkanen
Muistan ensimmäisen päiväkirjani. Kirjan kannet olivat vaaleanpunaiset, ja sen pienille pastellinsävyisille sivuille ei mahtunut montaakaan riviä tekstiä. Olin ylpeä, kun sain kirjoittaa monta sivua täyteen! Päiväkirjassa oli lukko, tietenkin. Pienen tytön yksityisiä mietteitä. Tuskinpa ne sisälsivät suuria salaisuuksia tai syvää itseanalyysia, reportaasia päivän tapahtumista vain. Silti lukko takasi yksityisyyden, jota lapsikin kaipasi jäsentäessään omaa kokemustaan elämästään. 

Päiväkirja ei ollut ainoa, jonka kanssa jaoin arjen tapahtumat. Iltaisin ristin peiton alla käteni ja puhelin äänettömästi Taivaan Isälle. Rukoukseni sisälsi arkista puhetta Jumalalle, kiitosta ja huokausta kuluneen päivän tapahtumista. Molemmissa hetkissä sain vapaasti tuoda kokemukseni esiin ilman inhimillisten vuorovaikutustekijöiden läsnäoloa. Rukouksessa päiväkirjan joskus inhorealismiinkin vaipunut sävy muuttui tunteeseen armosta. Sain jättää huoleni ja kokemukseni Kaikkivoivan haltuun. Rukous merkitsi lapsellekin henkilökohtaista tapaa olla lähellä Jumalaa.
 
Muistan lapsuudestani hetken, jolloin keksin yhdistää nämä kaksi keskustelukumppaniani. Päätin vastaisuudessa jättää äänettömän iltarukoukseni lukematta ja kohdistaa päiväkirjamerkintäni Jeesukselle. Menin toimissani niinkin pitkälle, että yliviivasin vanhoista ”Rakas päiväkirja” -merkinnöistäni päiväkirja-sanan pois ja lisäsin tilalle ”Jeesus”. Päiväkirjamerkintäni saivat uskonnollisia sävyjä: muistan lisänneeni joidenkin sivujen reunoille sanan ”sori” sekä sitaatteja lasten virsistä. Jälkikäteen moinen tehokkuusajattelu tuntuu hellyttävän huvittavalta. Olen saanut kuitenkin huomata, etten ollut mikään epätyypillinen lapsi näin toimiessani. Kuulin taannoin tuttavani tekevän tieteellistä opinnäytetyötä lapsen iltarukouksesta otsikolla ”Rakas Jeesus, samat sana kuin eilen, aamen”. Voi olla huojentavaa ymmärtää, että uskonnollisuus on erilaista elämänkaaren eri vaiheissa.
 
Aikuistuttuani päiväkirjan kirjoittaminen on jäänyt hetkiin, kun olen tarvinnut solmussa olevien ajatusteni avuksi kynää. Tuolloin myös rukouselämäni on ollut usein voimallisinta. Yhteys lapsuuden keskustelukumppaneihini on säilynyt ja sekoittunut. Päiväkirjakirjoittaminen saa uusia ulottuvuuksia nyt, kun alan kirjoittaa Päivämiehen verkkolehteen nettipäiväkirjaa. Tässä päiväkirjassa ei ole lukkoa. Aion kuitenkin jatkaa samalla linjalla: kirjoittaa ajatuksia hengellisyyden sävyttämästä elämästä ja keventää ajatusteni painolastia.

Uudemmat

Elisa Tuukkanen

Keittiön pöydän alla kuusikymmentä varvasta ja
sänkyä piirittävät kirjaston kolmekymmentäkuusi lainateosta.
Liitutahra hihansuussa
ja sydämellä sinapinsiemenen verran lujaa luottamusta.
Elisa Tuukkanen

Salla Sivula
Kansi: Silja-Maria Wihersaari

Ketunpojat ja kätköviesti

Kuka on päässyt Ketunpoikien jäljille, ja mitä hän heistä tahtoo? Entä kuka on salaperäinen Anna, joka laittaa viestejä Iidalle? Ketunpojat saavat arvoituksen toisensa jälkeen ratkaistavaksi, kunnes kätköseikkailu saa ratkaisunsa.

15 €

Ari-Pekka Palola

Myrskyjen keskellä

SRK:n historian kolmas osa kuvaa vaiherikasta ajanjaksoa 1962–1980.

48 €

Toim. Kaisa Ikonen

Herra siunatkoon sinua, SRK:n Suviseurat Muhoksella

Muhoksen Suviseurat 2019 yksissä kansissa: monipuolinen neliväriteos palaa suviseurajärjestelyihin sekä erilaisiin suviseuratunnelmiin.

24 €

Toim.: Jouni Hintikka ja Kirsti Nurkkala

Erityisen läheisinä

Kirja erilaisuudesta, elämän ainutlaatuisuudesta ja rikkaudesta: teoksessa puheenvuoron saavat erityislapset, heidän läheisensä sekä aiheen parissa työskentelevät ammattilaiset.

25 €

Armostas kaikesta kiitoksen kannan

Jaakko Linjaman säveltämää musiikkia – puhuttelevaa ja harvoin kuultua.
Äänite sisältää hengellistä laulumusiikkia ja kuoromusiikkia sekä soitinsävellyksiä uruille, viululle ja pianolle.

25 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi