Lauantai 20.7.2019
"
Kuinka sinä voit tuomita veljesi? Tai sinä toinen, kuinka voit halveksia veljeäsi? Kaikki me joudumme Jumalan tuomioistuimen eteen. Room. 14:10

Olemassaolon ihmettelyä

11.5.2014 15:21 | Elisa Tuukkanen
– Mistä ihmiset on tehty?
 
3-vuotias tyttäremme heitti tällä kysymyksellään minut ja puolisoni kauas arjesta, vaikka leivänmurujen päällä ja tiskivuoren äärellä tuolloin seisoimmekin.
 
Yritin salamannopeana miettiä, mitä vastaan, minkä näkökulman otan, mitä tuo lapsi kysymyksellään haluaa kuulla, mistä moinen kysymys edes kumpusi. Puhunko siemenistä vai luomisesta, atomeista vai rakkaudesta?
 
Mielenkiinnolla siirsin vastausvastuun miehelleni: "Vastaa sinä." Ennen kuin hän ehätti suutaan avaamaan, 4-vuotiaamme valaisi meitä kaikkia: "Jalat ja kädet vaan kasvaa, Jeesus on antanu ne ja ne kasvaa." Siinäpä oli biologiaa ja teologiaa kerrakseen.
 
Perimmäiset kysymykset, kuten kysymys ihmisen alkuperästä, eivät mietitytä pelkästään aikuisia, vaan kaikkia ihmisiä, lapsiakin. Kodissamme on pohdittu muun muassa kuolemanjälkeistä elämää ja yliluonnollisen olemusta. Tippuuko taivaasta, jos siellä pomppii? Leikkivätkö kaikki siellä? Miten Jeesus voi olla kaikkien kodissa yhtä aikaa? Näiden ihmettelyjen taustalla olevat ydinkysymykset seuraavat meitä läpi elämän: Millaista iankaikkisuudessa on? Miten sellainen on mahdollista, mitä emme kykene aistimaan tai järkeilemään?
 
Olen kasvattajana saanut ihastella lapsen ihmettelemisen taitoa, sen aitoutta ja avoimuutta. Itse yritän pysähtyä näihin tilanteisiin. Yritän myös antaa lapselle tilaa ihmetellä ja pysyä ihmettelijän roolissa minäkin, sillä sitä koen olevani syvien kysymysten äärellä. "Sinä olet ihme, suuri ihme" saan ihastella 3-vuotiaani kanssa ja tukeutua psalmin 139 sanoihin. 

Huomaan, etten usein keksi osuvia sanoja, eikä täsmällisiä vastauksia liene olemassakaan. Uskon olemushan ei ole tietämistä, vaan henkilökohtaista heittäytymistä ja luottamista Jumalaan. Tätä pyrin lapselle viestittämään vastatessani hänen hengellisiin pohdintoihinsa. 
  
P.S. Ihmisen rakennusaineita ovat pohtineet monet lastenrunoilijat kuten Martti Puomisranta runossaan "Äiti, kertoisitko". Tanskalaisessa kansanlorussa pohditaan, että "Mistä pienet tytöt/pojat on tehty". 
 

Vanhemmat

Uudemmat

Elisa Tuukkanen

Keittiön pöydän alla kuusikymmentä varvasta ja
sänkyä piirittävät kirjaston kolmekymmentäkuusi lainateosta.
Liitutahra hihansuussa
ja sydämellä sinapinsiemenen verran lujaa luottamusta.
Elisa Tuukkanen

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi