Tiistai 18.9.2018
"
Herra, sinä valmistat meille rauhan. Myös se on sinun tekoasi, niin kuin kaikki mitä me olemme saaneet aikaan. Jes. 26:12

Olemassaolon ihmettelyä

11.5.2014 15:21 | Elisa Tuukkanen
– Mistä ihmiset on tehty?
 
3-vuotias tyttäremme heitti tällä kysymyksellään minut ja puolisoni kauas arjesta, vaikka leivänmurujen päällä ja tiskivuoren äärellä tuolloin seisoimmekin.
 
Yritin salamannopeana miettiä, mitä vastaan, minkä näkökulman otan, mitä tuo lapsi kysymyksellään haluaa kuulla, mistä moinen kysymys edes kumpusi. Puhunko siemenistä vai luomisesta, atomeista vai rakkaudesta?
 
Mielenkiinnolla siirsin vastausvastuun miehelleni: "Vastaa sinä." Ennen kuin hän ehätti suutaan avaamaan, 4-vuotiaamme valaisi meitä kaikkia: "Jalat ja kädet vaan kasvaa, Jeesus on antanu ne ja ne kasvaa." Siinäpä oli biologiaa ja teologiaa kerrakseen.
 
Perimmäiset kysymykset, kuten kysymys ihmisen alkuperästä, eivät mietitytä pelkästään aikuisia, vaan kaikkia ihmisiä, lapsiakin. Kodissamme on pohdittu muun muassa kuolemanjälkeistä elämää ja yliluonnollisen olemusta. Tippuuko taivaasta, jos siellä pomppii? Leikkivätkö kaikki siellä? Miten Jeesus voi olla kaikkien kodissa yhtä aikaa? Näiden ihmettelyjen taustalla olevat ydinkysymykset seuraavat meitä läpi elämän: Millaista iankaikkisuudessa on? Miten sellainen on mahdollista, mitä emme kykene aistimaan tai järkeilemään?
 
Olen kasvattajana saanut ihastella lapsen ihmettelemisen taitoa, sen aitoutta ja avoimuutta. Itse yritän pysähtyä näihin tilanteisiin. Yritän myös antaa lapselle tilaa ihmetellä ja pysyä ihmettelijän roolissa minäkin, sillä sitä koen olevani syvien kysymysten äärellä. "Sinä olet ihme, suuri ihme" saan ihastella 3-vuotiaani kanssa ja tukeutua psalmin 139 sanoihin. 

Huomaan, etten usein keksi osuvia sanoja, eikä täsmällisiä vastauksia liene olemassakaan. Uskon olemushan ei ole tietämistä, vaan henkilökohtaista heittäytymistä ja luottamista Jumalaan. Tätä pyrin lapselle viestittämään vastatessani hänen hengellisiin pohdintoihinsa. 
  
P.S. Ihmisen rakennusaineita ovat pohtineet monet lastenrunoilijat kuten Martti Puomisranta runossaan "Äiti, kertoisitko". Tanskalaisessa kansanlorussa pohditaan, että "Mistä pienet tytöt/pojat on tehty". 
 

Vanhemmat

Uudemmat

Elisa Tuukkanen

Keittiön pöydän alla kuusikymmentä varvasta ja
sänkyä piirittävät kirjaston kolmekymmentäkuusi lainateosta.
Liitutahra hihansuussa
ja sydämellä sinapinsiemenen verran lujaa luottamusta.
Elisa Tuukkanen

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi