Lauantai 17.11.2018
"
"He eivät enää voi kuolla, sillä he ovat enkelien kaltaisia. He ovat Jumalan lapsia, ylösnousemuksesta osallisia." Luuk. 20:36

Olemassaolon ihmettelyä

11.5.2014 15:21 | Elisa Tuukkanen
– Mistä ihmiset on tehty?
 
3-vuotias tyttäremme heitti tällä kysymyksellään minut ja puolisoni kauas arjesta, vaikka leivänmurujen päällä ja tiskivuoren äärellä tuolloin seisoimmekin.
 
Yritin salamannopeana miettiä, mitä vastaan, minkä näkökulman otan, mitä tuo lapsi kysymyksellään haluaa kuulla, mistä moinen kysymys edes kumpusi. Puhunko siemenistä vai luomisesta, atomeista vai rakkaudesta?
 
Mielenkiinnolla siirsin vastausvastuun miehelleni: "Vastaa sinä." Ennen kuin hän ehätti suutaan avaamaan, 4-vuotiaamme valaisi meitä kaikkia: "Jalat ja kädet vaan kasvaa, Jeesus on antanu ne ja ne kasvaa." Siinäpä oli biologiaa ja teologiaa kerrakseen.
 
Perimmäiset kysymykset, kuten kysymys ihmisen alkuperästä, eivät mietitytä pelkästään aikuisia, vaan kaikkia ihmisiä, lapsiakin. Kodissamme on pohdittu muun muassa kuolemanjälkeistä elämää ja yliluonnollisen olemusta. Tippuuko taivaasta, jos siellä pomppii? Leikkivätkö kaikki siellä? Miten Jeesus voi olla kaikkien kodissa yhtä aikaa? Näiden ihmettelyjen taustalla olevat ydinkysymykset seuraavat meitä läpi elämän: Millaista iankaikkisuudessa on? Miten sellainen on mahdollista, mitä emme kykene aistimaan tai järkeilemään?
 
Olen kasvattajana saanut ihastella lapsen ihmettelemisen taitoa, sen aitoutta ja avoimuutta. Itse yritän pysähtyä näihin tilanteisiin. Yritän myös antaa lapselle tilaa ihmetellä ja pysyä ihmettelijän roolissa minäkin, sillä sitä koen olevani syvien kysymysten äärellä. "Sinä olet ihme, suuri ihme" saan ihastella 3-vuotiaani kanssa ja tukeutua psalmin 139 sanoihin. 

Huomaan, etten usein keksi osuvia sanoja, eikä täsmällisiä vastauksia liene olemassakaan. Uskon olemushan ei ole tietämistä, vaan henkilökohtaista heittäytymistä ja luottamista Jumalaan. Tätä pyrin lapselle viestittämään vastatessani hänen hengellisiin pohdintoihinsa. 
  
P.S. Ihmisen rakennusaineita ovat pohtineet monet lastenrunoilijat kuten Martti Puomisranta runossaan "Äiti, kertoisitko". Tanskalaisessa kansanlorussa pohditaan, että "Mistä pienet tytöt/pojat on tehty". 
 

Vanhemmat

Uudemmat

Elisa Tuukkanen

Keittiön pöydän alla kuusikymmentä varvasta ja
sänkyä piirittävät kirjaston kolmekymmentäkuusi lainateosta.
Liitutahra hihansuussa
ja sydämellä sinapinsiemenen verran lujaa luottamusta.
Elisa Tuukkanen

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi