Keskiviikko 20.2.2019
"
Tiedättehän, että vaikka juoksukilpailussa kaikki juoksevat, vain yksi saa palkinnon. Juoskaa siis niin, että voitatte sen! 1 Kor. 9:24

Olemassaolon ihmettelyä

11.5.2014 15:21 | Elisa Tuukkanen
– Mistä ihmiset on tehty?
 
3-vuotias tyttäremme heitti tällä kysymyksellään minut ja puolisoni kauas arjesta, vaikka leivänmurujen päällä ja tiskivuoren äärellä tuolloin seisoimmekin.
 
Yritin salamannopeana miettiä, mitä vastaan, minkä näkökulman otan, mitä tuo lapsi kysymyksellään haluaa kuulla, mistä moinen kysymys edes kumpusi. Puhunko siemenistä vai luomisesta, atomeista vai rakkaudesta?
 
Mielenkiinnolla siirsin vastausvastuun miehelleni: "Vastaa sinä." Ennen kuin hän ehätti suutaan avaamaan, 4-vuotiaamme valaisi meitä kaikkia: "Jalat ja kädet vaan kasvaa, Jeesus on antanu ne ja ne kasvaa." Siinäpä oli biologiaa ja teologiaa kerrakseen.
 
Perimmäiset kysymykset, kuten kysymys ihmisen alkuperästä, eivät mietitytä pelkästään aikuisia, vaan kaikkia ihmisiä, lapsiakin. Kodissamme on pohdittu muun muassa kuolemanjälkeistä elämää ja yliluonnollisen olemusta. Tippuuko taivaasta, jos siellä pomppii? Leikkivätkö kaikki siellä? Miten Jeesus voi olla kaikkien kodissa yhtä aikaa? Näiden ihmettelyjen taustalla olevat ydinkysymykset seuraavat meitä läpi elämän: Millaista iankaikkisuudessa on? Miten sellainen on mahdollista, mitä emme kykene aistimaan tai järkeilemään?
 
Olen kasvattajana saanut ihastella lapsen ihmettelemisen taitoa, sen aitoutta ja avoimuutta. Itse yritän pysähtyä näihin tilanteisiin. Yritän myös antaa lapselle tilaa ihmetellä ja pysyä ihmettelijän roolissa minäkin, sillä sitä koen olevani syvien kysymysten äärellä. "Sinä olet ihme, suuri ihme" saan ihastella 3-vuotiaani kanssa ja tukeutua psalmin 139 sanoihin. 

Huomaan, etten usein keksi osuvia sanoja, eikä täsmällisiä vastauksia liene olemassakaan. Uskon olemushan ei ole tietämistä, vaan henkilökohtaista heittäytymistä ja luottamista Jumalaan. Tätä pyrin lapselle viestittämään vastatessani hänen hengellisiin pohdintoihinsa. 
  
P.S. Ihmisen rakennusaineita ovat pohtineet monet lastenrunoilijat kuten Martti Puomisranta runossaan "Äiti, kertoisitko". Tanskalaisessa kansanlorussa pohditaan, että "Mistä pienet tytöt/pojat on tehty". 
 

Vanhemmat

Uudemmat

Elisa Tuukkanen

Keittiön pöydän alla kuusikymmentä varvasta ja
sänkyä piirittävät kirjaston kolmekymmentäkuusi lainateosta.
Liitutahra hihansuussa
ja sydämellä sinapinsiemenen verran lujaa luottamusta.
Elisa Tuukkanen

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi