Keskiviikko 19.9.2018
"
Minulle elämä on Kristus ja kuolema on voitto. Fil. 1:21

Perimmäisiä kysymyksiä osa II

15.7.2014 07:02 | Elisa Tuukkanen
– Onko kristinuskon Jumala mies?
 
Tämä kysymys sai lukiolaiset yllättävän hiljaisiksi. Ei passiivisen hiljaisiksi, johon siihenkin olen tottunut, vaan mietteliäiksi.
 
Lopulta käsi nousi viittaamaan. Nuori vastasi kysymykseen myöntävästi ja perusteli näkemystään muun muassa Jeesuksen sukupuolella sekä sillä, että myös Jeesus puhutteli Jumalaa ”Isänä”, siis miehenä. Jeesuksen sukupuolisuuden opiskelijat huomasivat kuitenkin yhdistää hänen ihmisyyteensä, kun muistutin kirkkohistorian kurssilta, että Jeesus oli yhtä aikaa tosi ihminen ja tosi Jumala.

Kannustin opiskelijoita pohtimaan Jumalan feminiinisiä piirteitä: hoiva ja huolenpito nousivat esiin nopeasti. Joku jopa huomasi, että Pyhä Henki on uskon synnyttäjä. Lopulta tulimme siihen tulokseen, että vastakkainasettelu on turhaa, Jumala on henkiolento, joka on ihmisyyden ja ruumiillisuuden yläpuolella.
 


Lapsi näkee Jumalan usein ihmisen kaltaisena. Tässä 5-vuotiaan tulkinta Jumalasta.
 

Oppitunnilla käyty keskustelu osoittaa, että ihminen hahmottaa järjelle käsittämätöntä usein jonkin tutun asian avulla. Kun yksiselitteiset sanat eivät riitä, turvaudumme myös vertauksiin ja kielikuviin. Muun muassa Laestadiukselle läheinen tapa puhutella Jumalaa oli kutsua häntä Taivaalliseksi Vanhimmaksi. Jumalaa ei ole kukaan nähnyt, hän on salattu, sanojen ja ymmärryksen ulottumattomissa. En voi koskaan tavoittaa Jumalaa järjen avulla täysin. Sen takia haluan olla nöyrä, kun puhun Jumalasta.
 
Toisaalta oppitunnilla käyty keskustelu osoittaa myös, että ihminen on usein kiinnostunut Jumalasta, tuosta suuresta tuntemattomasta. Silkkaan tietämättömyyteen hänen edessään ei tarvitse jäädä. Pikemminkin päinvastoin! Jumala tuli itse kertomaan itsestään Jeesus Nasaretilaisessa. Evankeliumit kertovat Jeesuksesta, ja Raamattu pitää sisällään kaiken sen, mitä minun tarvitsee Jumalasta tietää.

Tärkeintä on, että Jumala on saavutettavissa uskolla: Pyhä Henki synnyttää henkilökohtaisen suhteen kolmiyhteiseen Jumalaan. Tästä suhteesta puhuessani saan olla rohkea.
 

Vanhemmat

Uudemmat

Elisa Tuukkanen

Keittiön pöydän alla kuusikymmentä varvasta ja
sänkyä piirittävät kirjaston kolmekymmentäkuusi lainateosta.
Liitutahra hihansuussa
ja sydämellä sinapinsiemenen verran lujaa luottamusta.
Elisa Tuukkanen

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi