Keskiviikko 17.7.2019
"
Jos elämme, elämme Herran omina, ja jos kuolemme, kuolemme Herran omina. Elämmepä siis tai kuolemme, me kuulumme Herralle. Room. 14:8

Perimmäisiä kysymyksiä osa II

15.7.2014 07:02 | Elisa Tuukkanen
– Onko kristinuskon Jumala mies?
 
Tämä kysymys sai lukiolaiset yllättävän hiljaisiksi. Ei passiivisen hiljaisiksi, johon siihenkin olen tottunut, vaan mietteliäiksi.
 
Lopulta käsi nousi viittaamaan. Nuori vastasi kysymykseen myöntävästi ja perusteli näkemystään muun muassa Jeesuksen sukupuolella sekä sillä, että myös Jeesus puhutteli Jumalaa ”Isänä”, siis miehenä. Jeesuksen sukupuolisuuden opiskelijat huomasivat kuitenkin yhdistää hänen ihmisyyteensä, kun muistutin kirkkohistorian kurssilta, että Jeesus oli yhtä aikaa tosi ihminen ja tosi Jumala.

Kannustin opiskelijoita pohtimaan Jumalan feminiinisiä piirteitä: hoiva ja huolenpito nousivat esiin nopeasti. Joku jopa huomasi, että Pyhä Henki on uskon synnyttäjä. Lopulta tulimme siihen tulokseen, että vastakkainasettelu on turhaa, Jumala on henkiolento, joka on ihmisyyden ja ruumiillisuuden yläpuolella.
 


Lapsi näkee Jumalan usein ihmisen kaltaisena. Tässä 5-vuotiaan tulkinta Jumalasta.
 

Oppitunnilla käyty keskustelu osoittaa, että ihminen hahmottaa järjelle käsittämätöntä usein jonkin tutun asian avulla. Kun yksiselitteiset sanat eivät riitä, turvaudumme myös vertauksiin ja kielikuviin. Muun muassa Laestadiukselle läheinen tapa puhutella Jumalaa oli kutsua häntä Taivaalliseksi Vanhimmaksi. Jumalaa ei ole kukaan nähnyt, hän on salattu, sanojen ja ymmärryksen ulottumattomissa. En voi koskaan tavoittaa Jumalaa järjen avulla täysin. Sen takia haluan olla nöyrä, kun puhun Jumalasta.
 
Toisaalta oppitunnilla käyty keskustelu osoittaa myös, että ihminen on usein kiinnostunut Jumalasta, tuosta suuresta tuntemattomasta. Silkkaan tietämättömyyteen hänen edessään ei tarvitse jäädä. Pikemminkin päinvastoin! Jumala tuli itse kertomaan itsestään Jeesus Nasaretilaisessa. Evankeliumit kertovat Jeesuksesta, ja Raamattu pitää sisällään kaiken sen, mitä minun tarvitsee Jumalasta tietää.

Tärkeintä on, että Jumala on saavutettavissa uskolla: Pyhä Henki synnyttää henkilökohtaisen suhteen kolmiyhteiseen Jumalaan. Tästä suhteesta puhuessani saan olla rohkea.
 

Vanhemmat

Uudemmat

Elisa Tuukkanen

Keittiön pöydän alla kuusikymmentä varvasta ja
sänkyä piirittävät kirjaston kolmekymmentäkuusi lainateosta.
Liitutahra hihansuussa
ja sydämellä sinapinsiemenen verran lujaa luottamusta.
Elisa Tuukkanen

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi