Tiistai 20.11.2018
"
Hyvä on sen osa, jota sinä, Herra, kasvatat ja jolle sinä opetat lakiasi. Pahana päivänä sinä varjelet häntä, kun hauta jo aukeaa sille, joka rikkoo lakiasi. Ps. 94:12-13

Perimmäisiä kysymyksiä osa II

15.7.2014 07:02 | Elisa Tuukkanen
– Onko kristinuskon Jumala mies?
 
Tämä kysymys sai lukiolaiset yllättävän hiljaisiksi. Ei passiivisen hiljaisiksi, johon siihenkin olen tottunut, vaan mietteliäiksi.
 
Lopulta käsi nousi viittaamaan. Nuori vastasi kysymykseen myöntävästi ja perusteli näkemystään muun muassa Jeesuksen sukupuolella sekä sillä, että myös Jeesus puhutteli Jumalaa ”Isänä”, siis miehenä. Jeesuksen sukupuolisuuden opiskelijat huomasivat kuitenkin yhdistää hänen ihmisyyteensä, kun muistutin kirkkohistorian kurssilta, että Jeesus oli yhtä aikaa tosi ihminen ja tosi Jumala.

Kannustin opiskelijoita pohtimaan Jumalan feminiinisiä piirteitä: hoiva ja huolenpito nousivat esiin nopeasti. Joku jopa huomasi, että Pyhä Henki on uskon synnyttäjä. Lopulta tulimme siihen tulokseen, että vastakkainasettelu on turhaa, Jumala on henkiolento, joka on ihmisyyden ja ruumiillisuuden yläpuolella.
 


Lapsi näkee Jumalan usein ihmisen kaltaisena. Tässä 5-vuotiaan tulkinta Jumalasta.
 

Oppitunnilla käyty keskustelu osoittaa, että ihminen hahmottaa järjelle käsittämätöntä usein jonkin tutun asian avulla. Kun yksiselitteiset sanat eivät riitä, turvaudumme myös vertauksiin ja kielikuviin. Muun muassa Laestadiukselle läheinen tapa puhutella Jumalaa oli kutsua häntä Taivaalliseksi Vanhimmaksi. Jumalaa ei ole kukaan nähnyt, hän on salattu, sanojen ja ymmärryksen ulottumattomissa. En voi koskaan tavoittaa Jumalaa järjen avulla täysin. Sen takia haluan olla nöyrä, kun puhun Jumalasta.
 
Toisaalta oppitunnilla käyty keskustelu osoittaa myös, että ihminen on usein kiinnostunut Jumalasta, tuosta suuresta tuntemattomasta. Silkkaan tietämättömyyteen hänen edessään ei tarvitse jäädä. Pikemminkin päinvastoin! Jumala tuli itse kertomaan itsestään Jeesus Nasaretilaisessa. Evankeliumit kertovat Jeesuksesta, ja Raamattu pitää sisällään kaiken sen, mitä minun tarvitsee Jumalasta tietää.

Tärkeintä on, että Jumala on saavutettavissa uskolla: Pyhä Henki synnyttää henkilökohtaisen suhteen kolmiyhteiseen Jumalaan. Tästä suhteesta puhuessani saan olla rohkea.
 

Vanhemmat

Uudemmat

Elisa Tuukkanen

Keittiön pöydän alla kuusikymmentä varvasta ja
sänkyä piirittävät kirjaston kolmekymmentäkuusi lainateosta.
Liitutahra hihansuussa
ja sydämellä sinapinsiemenen verran lujaa luottamusta.
Elisa Tuukkanen

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Iloinen jouluretki, SRKCD-130

Lähde jouluretkelle perinteisten, uusien ja harvinaisempien tonttu- ja leikkilaulujen matkassa. Laulujen kautta edetään joulun odotuksesta kohti jouluvalmisteluja, aattopäivän jännitystä ja joulun suurta juhlaa. Tyttöjen ja poikien lauluryhmiä johtaa Ulla Metsänheimo. Pianoa soittaa Emilia Soranta. Lauluja säestetään myös monin muin soittimin. 

22 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Nuottivihko – Iloinen jouluretki

Lähde jouluiselle musiikkiretkelle! Retki alkaa joulun odotuksesta ja etenee jouluvalmistelujen kautta kohti aattopäivän jännitystä ja joulun suurta juhlaa. Retkelle lähdetään perinteisten, uusien ja harvinaisempien tonttu- ja leikkilaulujen matkassa.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi