Torstai 20.6.2019
"
Kiitetty olet sinä, Herra, meidän isiemme Jumala, ylistetty ja korkealle korotettu ikuisesti. Dan. 3:52 (apokr.)

Toteamuksia terveydestä, kysymyksiä sairaudesta

31.10.2014 06:53 | Elisa Tuukkanen
Muistatko kokemuksen, kun olet kipeänä luvannut arvostaa hyvinvoivia päiviä ihan erityisellä tavalla? Kun mielialaa valtaa kipu tai huoli tulevaisuudesta, kokee moni omakohtaisesti, kuinka tärkeä asia terveys on. Useiden tutkimusten mukaan terveys onkin suomalaisten tärkeimpiä arvoja. Terveyden arvostus hipoo maksimaalista hyvinvointia korostavassa ajassamme kuitenkin joskus minulle vieraita rajoja. En osaa innostua minulle suositellusta terveysvakuutuksesta tai läheiseni uudesta dieettilöydöstä. Kahvakuulankin kanssa heilun ihan vain kansalaisvelvollisuudesta. 
 
Terveyden korostuminen on herättänyt minussa kysymyksen, voiko sairaana elää hyvää elämää. Tähän kysymykseen olen pysähtynyt elinkaaren alkuun ja loppuun liittyvissä toiveissa. ”Kunhan hän on terve”, toivotaan usein lasta odottaessa. Vanhenemisesta puhuttaessa toivotaan usein, että ”kunhan edes muisti pelaisi”. Ehkä lausahdukset kuvastavat sitä, että terveyden mukanaan tuomaa toimintakykyä pidetään ikään kuin minimiedellytyksenä hyvälle elämälle.
 
Nämä tutut ja hyväksyttävätkin toteamukset saavat minut kuitenkin toisinaan hiljaiseksi. Ehkäpä siksi, että olen omakohtaisesti lapsuudenperheeni kautta kokenut, että terveydentila ei ole aina omissa käsissämme.
 
Lapsuudenperheessäni terveyden ja sairauden kysymyksiä on pohdittu sekä down-siskoni että isäni muistisairauden myötä. Värikkäästä isästäni on tullut lempeämpi, ja pikkusiskoni nauttii elämästään täysin siemauksin pomppiessaan viidettä kesää 18-vuotiaslahjaksi saamassaan trampoliinissa. Vaikka heidän elämässään on vaikeitakin asioita, en silti voi sanoa heidän elävän huonoa elämää.
 
Millaista elämä on sairauden kanssa – tätä kysymystä olen pohtinut sekä totuttujen lausahdusten äärellä että epävarman vaikenemisen hetkellä. Hetkellä, jolloin toisen psyykeongelma on ohitettu kohtaamisen vaikeuden takia tai siitä on vaiettu sanojen puuttuessa. Olen ajatellut, että ehkä meidän pitäisi tietää enemmän ja jakaa enemmän kokemuksiamme. Silloin osaisimme sijoittaa sairauden osaksi yksilön kokemusta ja elämää. Vaikka sairastuminen esimerkiksi uupumukseen heikentää toimintakykyä ja on raskas prosessi, se on usein edellytys voimaantumiselle ja oman elämän yhä rehellisemmälle kohtaamiselle. Moni arvioi omaa elämänlaatuaan paremmaksi sairastumisen jälkeen kuin ennen sairastumistaan.
 
Terveys on voimavaramme. Silti terveyden arvo ja merkitys elämänlaadun rakentajana on suhteellista. Sen sijaan ihmisarvo on ehdoton. Ihmisarvo tarkoittaa minulle kunnioittavaa kohtaamista, toisen rohkeaa hyväksymistä sellaisena kuin hän on. Tästä Jeesus antoi puhuttelevan esimerkin. Hän kohtasi yhteiskunnassa sivuun jääviä: lapsia, naisia ja sairaita. Hän ei kulkenut ohi eikä jättänyt huomiotta. Hän toimi toisen parhaaksi. Tähän saamme itsekin kannustaa itseämme. ​
 

Vanhemmat

Uudemmat

Elisa Tuukkanen

Keittiön pöydän alla kuusikymmentä varvasta ja
sänkyä piirittävät kirjaston kolmekymmentäkuusi lainateosta.
Liitutahra hihansuussa
ja sydämellä sinapinsiemenen verran lujaa luottamusta.
Elisa Tuukkanen

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi