Torstai 25.4.2019
"
Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille." Mark. 16:15

​Suostumisen ja kieltäytymisen rajapinnoilla

14.11.2014 06:57 | Elisa Tuukkanen
Kotonamme oli hoidossa lapsi, joka ei ollut usein kyläillyt meillä. Illan aikana hänelle nousi korkea kuume ja tarjosin hänelle särkylääkettä. Selkeällä äänellä tämä koululainen sanoi, ettei ole aiemmin syönyt kokonaisina nielaistavia kapseleita. Hieman hämmentyen etsin omien alle kouluikäisten lastemme lääkkeitä, ja hoitolapsi sai lievitystä olotilaansa.

Mietin myöhemmin hämmennystäni. Sitä ei synnyttänyt ajatus vaativasta lapsesta eikä ehkä edes tietämättömyyteni tuon ikäisen lapsen lääketottumuksista. Olin yllättynyt, koska tuo kohtelias ja kiltti lapsi uskalsi vieraassa ympäristössä sanoa "ei" ja puolustaa omia rajojaan. 

Joskus taas olen ollut tilanteissa, joissa olen suorastaan odottanut kieltoa. Olen nähnyt tilanteita, joissa nuoren kikatuksen taakse on kätkeytynyt kiusaantumista, kun toinen nuori on häntä fyysisesti koskettanut – huumorin varjolla. Olen ollut hämmentynyt ja kiukkuinenkin. Vaikka hyväksytyksi tulemisen tarve on nuorena suuri, kaikkeen ei pidä suostua! Selkeän ein sanomisessa auttaisi ehkä, jos on saanut puhua oman ja toisen kehon rajoista turvallisessa ympäristössä. Se, mikä ei tunnu hyvältä, ei ole hyväksyttyä. Oman kehon itsemääräämisoikeus on meidän jokaisen oikeus. 

Turvallisiin ihmissuhteisiin kuuluu oikeus saada kunnioitusta omille henkisille ja fyysisille rajoille. Sen taustalla on kokemus hyväksytyksi tulemisesta sellaisena kuin olen. Taustalla on myös kokemus, että minun mielipidettäni on kuunneltu ja olen saanut vaikuttaa omiin asioihini. Näiden kokemusten tarjoaminen on meidän vanhempien vastuullinen tehtävä. 

Kasvatuksen yhteydessä puhutaan usein rajoista ja rakkaudesta. Ajattelisin, että rajojen opettamisen voisi ulottaa lähiyhteisöjen rajoista myös omien rajojen tunnistamiseen ja itsearvostuksen tukemiseen.

Vanhemmat

Uudemmat

Elisa Tuukkanen

Keittiön pöydän alla kuusikymmentä varvasta ja
sänkyä piirittävät kirjaston kolmekymmentäkuusi lainateosta.
Liitutahra hihansuussa
ja sydämellä sinapinsiemenen verran lujaa luottamusta.
Elisa Tuukkanen

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi