Keskiviikko 26.9.2018
"
Jos me elämme Hengen varassa, meidän on myös seurattava Hengen johdatusta. Emme saa tavoitella turhaa kunniaa emmekä ärsyttää ja kadehtia toisiamme. Gal. 5:25-26

​Suostumisen ja kieltäytymisen rajapinnoilla

14.11.2014 06:57 | Elisa Tuukkanen
Kotonamme oli hoidossa lapsi, joka ei ollut usein kyläillyt meillä. Illan aikana hänelle nousi korkea kuume ja tarjosin hänelle särkylääkettä. Selkeällä äänellä tämä koululainen sanoi, ettei ole aiemmin syönyt kokonaisina nielaistavia kapseleita. Hieman hämmentyen etsin omien alle kouluikäisten lastemme lääkkeitä, ja hoitolapsi sai lievitystä olotilaansa.

Mietin myöhemmin hämmennystäni. Sitä ei synnyttänyt ajatus vaativasta lapsesta eikä ehkä edes tietämättömyyteni tuon ikäisen lapsen lääketottumuksista. Olin yllättynyt, koska tuo kohtelias ja kiltti lapsi uskalsi vieraassa ympäristössä sanoa "ei" ja puolustaa omia rajojaan. 

Joskus taas olen ollut tilanteissa, joissa olen suorastaan odottanut kieltoa. Olen nähnyt tilanteita, joissa nuoren kikatuksen taakse on kätkeytynyt kiusaantumista, kun toinen nuori on häntä fyysisesti koskettanut – huumorin varjolla. Olen ollut hämmentynyt ja kiukkuinenkin. Vaikka hyväksytyksi tulemisen tarve on nuorena suuri, kaikkeen ei pidä suostua! Selkeän ein sanomisessa auttaisi ehkä, jos on saanut puhua oman ja toisen kehon rajoista turvallisessa ympäristössä. Se, mikä ei tunnu hyvältä, ei ole hyväksyttyä. Oman kehon itsemääräämisoikeus on meidän jokaisen oikeus. 

Turvallisiin ihmissuhteisiin kuuluu oikeus saada kunnioitusta omille henkisille ja fyysisille rajoille. Sen taustalla on kokemus hyväksytyksi tulemisesta sellaisena kuin olen. Taustalla on myös kokemus, että minun mielipidettäni on kuunneltu ja olen saanut vaikuttaa omiin asioihini. Näiden kokemusten tarjoaminen on meidän vanhempien vastuullinen tehtävä. 

Kasvatuksen yhteydessä puhutaan usein rajoista ja rakkaudesta. Ajattelisin, että rajojen opettamisen voisi ulottaa lähiyhteisöjen rajoista myös omien rajojen tunnistamiseen ja itsearvostuksen tukemiseen.

Vanhemmat

Uudemmat

Elisa Tuukkanen

Keittiön pöydän alla kuusikymmentä varvasta ja
sänkyä piirittävät kirjaston kolmekymmentäkuusi lainateosta.
Liitutahra hihansuussa
ja sydämellä sinapinsiemenen verran lujaa luottamusta.
Elisa Tuukkanen

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi