Keskiviikko 16.1.2019
"
Hän pelasti meidät pesemällä meidät puhtaiksi, niin että synnyimme uudesti ja Pyhä Henki uudisti meidät. Tit. 3:5

​Suostumisen ja kieltäytymisen rajapinnoilla

14.11.2014 06:57 | Elisa Tuukkanen
Kotonamme oli hoidossa lapsi, joka ei ollut usein kyläillyt meillä. Illan aikana hänelle nousi korkea kuume ja tarjosin hänelle särkylääkettä. Selkeällä äänellä tämä koululainen sanoi, ettei ole aiemmin syönyt kokonaisina nielaistavia kapseleita. Hieman hämmentyen etsin omien alle kouluikäisten lastemme lääkkeitä, ja hoitolapsi sai lievitystä olotilaansa.

Mietin myöhemmin hämmennystäni. Sitä ei synnyttänyt ajatus vaativasta lapsesta eikä ehkä edes tietämättömyyteni tuon ikäisen lapsen lääketottumuksista. Olin yllättynyt, koska tuo kohtelias ja kiltti lapsi uskalsi vieraassa ympäristössä sanoa "ei" ja puolustaa omia rajojaan. 

Joskus taas olen ollut tilanteissa, joissa olen suorastaan odottanut kieltoa. Olen nähnyt tilanteita, joissa nuoren kikatuksen taakse on kätkeytynyt kiusaantumista, kun toinen nuori on häntä fyysisesti koskettanut – huumorin varjolla. Olen ollut hämmentynyt ja kiukkuinenkin. Vaikka hyväksytyksi tulemisen tarve on nuorena suuri, kaikkeen ei pidä suostua! Selkeän ein sanomisessa auttaisi ehkä, jos on saanut puhua oman ja toisen kehon rajoista turvallisessa ympäristössä. Se, mikä ei tunnu hyvältä, ei ole hyväksyttyä. Oman kehon itsemääräämisoikeus on meidän jokaisen oikeus. 

Turvallisiin ihmissuhteisiin kuuluu oikeus saada kunnioitusta omille henkisille ja fyysisille rajoille. Sen taustalla on kokemus hyväksytyksi tulemisesta sellaisena kuin olen. Taustalla on myös kokemus, että minun mielipidettäni on kuunneltu ja olen saanut vaikuttaa omiin asioihini. Näiden kokemusten tarjoaminen on meidän vanhempien vastuullinen tehtävä. 

Kasvatuksen yhteydessä puhutaan usein rajoista ja rakkaudesta. Ajattelisin, että rajojen opettamisen voisi ulottaa lähiyhteisöjen rajoista myös omien rajojen tunnistamiseen ja itsearvostuksen tukemiseen.

Vanhemmat

Uudemmat

Elisa Tuukkanen

Keittiön pöydän alla kuusikymmentä varvasta ja
sänkyä piirittävät kirjaston kolmekymmentäkuusi lainateosta.
Liitutahra hihansuussa
ja sydämellä sinapinsiemenen verran lujaa luottamusta.
Elisa Tuukkanen

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi