Maanantai 22.4.2019
"
Herra on todella noussut kuolleista! Luuk. 24:34

​Epäilyksissä

20.12.2014 06:07 | Elisa Tuukkanen
– Jeesus on ihmeellinen -- Mää en usko, että Jeesus on oikeesti olemassa.

Joulukuisen arjen keskellä 5-vuotiaani yllätti. Raamatun kertomukset joulun ajan tapahtumista ja tarinat joulupukista mietityttivät tytärtämme. Kun 5-vuotiaamme alkoi kaupassa epäillä joulupukin aitoutta – punaisen hiipan alta pilkottavien lenkkareiden ja farkun lahkeiden myötä – seurasi tästä muutakin epäilyä. Syntyi epävarmuus myös joulun ihmeen, Jeesus-lapsen, todenperäisyydestä.

Kerroin, että aikuisistakin Jeesus tuntuu ihmeelliseltä asialta. Mahtoivat paimenetkin olla ihmeissään! Jeesuksen olemukseen liittyvät pohdinnat eivät vielä jättäneet 5-vuotiasta rauhaan. Illalla nukkumaan mennessä keskustelu jatkui pikkuveljen kanssa:

– Miten se Jeesus voi olla joka paikassa, meiän huoneessa ja joka paikassa?

– Reppiiköhän se itteä? ehdotti pikkuveli.
 
Lasten pohdintoja on mielenkiintoista seurata. Lapset uskaltavat ”uskoa suu auki” niin kuin kaanaankielinen sanonta kuuluu. Lapsille uskoon liittyvä epäily näyttää olevan kevyt kantaa. Minua aikuista lasten esimerkki rohkaisee. Oma sisäinen puheeni ristiriitojen keskellä helpottuisi, kun sille antaisi desibelejä alleen. Elävään uskoon saa kuulua epävarmuus, viestittävät lapset. Epävarmuuden kohtaaminen voi johdattaa vaikkapa rakentavaan keskusteluun ja syvempään uskon kokemukseen.
 
Jumala kestää ihmisen ihmettelyt ja kysymykset. Epäilevää Tuomasta ylösnoussut Jeesus vahvisti osoittamalla naulanjälkiä ruumiissaan. Mekin saamme nähdä epäilyksien yli kiinnittäessämme katseemme ristinnaulittuun ja ylösnousseeseen joulun lapseen.   

Vanhemmat

Elisa Tuukkanen

Keittiön pöydän alla kuusikymmentä varvasta ja
sänkyä piirittävät kirjaston kolmekymmentäkuusi lainateosta.
Liitutahra hihansuussa
ja sydämellä sinapinsiemenen verran lujaa luottamusta.
Elisa Tuukkanen

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi