Torstai 19.9.2019
"
Jeesus sanoo: "Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille." Matt. 7:12

Vanhusko turhake?

19.4.2014 10:07 | Erkki Piri
Presidentti Tarja Halonen käytti sanaa turhake vanhuksesta, jonka hoidosta aiotaan säästää rajoittamalla esimerkiksi vessakäyntejä. Halonen sanoi, että hänen hiuksensa nousivat pystyyn kuullessaan, että vanhusta kohdellaan turhakkeena.

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan turhake on turha ja tarpeeton tavara tai laite. Turhake on hyödykkeen vastakohta. Suomen Luontolehden suorittaman lukijaäänestyksen 2013 Vuoden turhake oli hajustettu roskapussi.

Minunkin vähäiset hiukseni nousivat pystyyn lukiessani vanhuksiin kohdistuvasta säästösuunnitelmasta. Vessakäynnit, henkilökohtainen hygienia, ruokailutauot ja ulkoilu kuuluvat ihmisen henkilökohtaiseen, jokapäiväiseen hyvinvointiin, ihmisyyteen ja identiteettiin. Jos näitä ruvetaan rajoittamaan, puututaan ihmisoikeuksiin. Vanhuksesta tulee turhake, tarpeeton, jota saa kohdella hyödykkeen vastakohtana.

Eläkeläisten (65 vuotta täyttäneet), ikääntyvien (65–75), iäkkäiden (75–85), vanhojen (85 täyttäneet) ja vanhusten (90 täyttäneet) määrä kasvaa maassamme nopeasti. Professori Sirkka-Liisa Kivelän mukaan vanhuksia ovat siis vasta 90-vuotiaat. Moni meistä elää jopa yli satavuotiaaksi. Vanhus-nimitystäkin on ruvettu jo aikoja sitten karttamaan. Vanhainkoteja ei enää ole, on Nestoreita ja Seniorikoteja, Laskevan auringon majoja, ja niin edelleen. Mutta onko niin, että ihminen on sen ikäinen kuin itsensä tuntee?

Kuinka moni eläkkeelle siirtynyt kokee itsensä turhakkeeksi? Muistan usein edesmennyttä, vitaalista rovastia, joka eläkkeelle jäätyään totesi alakuloisena: ”Minusta on tullut nyt raakki.” Raakki on sellainen puu, pölli, joka ei kelpaa parkattavaksi eikä pinoon vaan se heitetään sivuun vaikkapa polttopuuksi. Raakki on tässä tapauksessa turhakkeen synonyymi.

Käytetäänkö nykyisin paljon puhuttua eläkeläisten elämänkokemusta ja tietotaitoa hyväksi työpaikoilla? Meneekö seurakunta konkurssiin, jos se pyytää eläkkeelle jäänyttä työntekijäänsä palvelemaan silloin tällöin? Kuinka moni luiskahtaa eläkkeelle jäätyään tarpeettomuuteen ja turhautuneisuuteen, jota hän yrittää peittää puhumalla eläkeläisen kiireestä?

Vanhat ja vanhukset ovat sukupolvea, joka loi perustan hyvinvointi-Suomellemme. He ansaitsevat kaiken mahdollisen hoidon ja välittämisen. Työsarka on valtava. Kävin vastikään tervehtimässä vanhusta. Hän oli reaaliajassa, oli tyytyväinen ruokaansa ja perushoitoonsa. Kysäisin ohimennen, milloin hän on käynyt ulkona.

– Ei koko vuotena, hän sanoi.

Järkytyin. EU- direktiivit määräävät kotieläimille pakollisen ulkoiluttamisen. Haluanko tällaisen vanhuuden itselleni?

On ollut liikuttavaa tavata uskovaisia nuoria, jotka ovat vapaaehtoisesti ilmoittautuneet vierailemaan yksinäisten vanhusten luona. Luulen, että nämä nuoret saavat kohtaamisistaan myös itselleen voimaa. He saattavat kuulla, kun vanhus sanoo:

– Onko Jumala minut hylännyt, kun ei jo korjaa pois? Mitä virkaa minulla on enää?

Luulen, että nuoret lohduttavat tähän tapaan:

– Et ole turhake. Sinua tarvitaan. Rukouksiasi tarvitaan. Elämänviisauttasi tarvitaan. Ja Jumala lupaa kantaa loppuun asti, ”vanhuuteen ja harmauteen asti”.
 

Tunnisteet:


turhake vanhus hyvinvointi

Vanhemmat

Uudemmat

Erkki Piri

Olen syntynyt ja kasvanut Pirinrannan kylässä. Kylä on saanut nimensä Pirin talosta, isäni kodista, josta useimpien Suomen Pirien esi-isät ovat kotoisin.

Elämäntyöni olen tehnyt eritysopettajana Pudasjärvellä sekä pappina Pattijoella, Kiimingissä, Taivalkoskella ja Siikalatvalla. Siikalatvalla olin kirkkoherrana kymmenkunta vuotta ja samalla kahdeksan vuotta Raahen rovastikunnan lääninrovastina.

Rauhanyhdistyksen sananpalvelijaksi minut kutsuttiin Pudasjärvellä helatorstaina 1966. SRK:n leirityö Hilturannassa ja Siikatörmällä vuodesta 1965 vuoteen 1987 on jättänyt hyvät muistot. Kehitysvammaisten rippikoulut ovat minulle yhä toivottuja pestejä.

Mielenkiintoisin luottamustehtävä on ollut raamatunkäännöstyön palauteryhmän sihteerin toimi. Palauteryhmä oli kirkolliskokouksen asettama ja se työskenteli vuodeta 1975 vuoteen 1992. Tänä aikana luettiin läpi koko Raamattu.

Perheeseeni kuuluvat vaimo Raakel, joka käy vielä työssä, sekä tyttäret Riikka ja Reetta, jotka opiskelevat Helsingissä.

Pidän kirjoittamisesta. Olin aikoinani kymmenkunta vuotta Päivämiehen kolumnistina, SRK:lle olen kirjoittanut ja toimittanut kuusi kirjaa. Nykyisin olen Rauhan Tervehdyksen kolumnisti. Nyt sitten pitäisi ruveta pitämään blogia tähän Päivämiehen verkkolehteen. Saa nähdä, mitä tästä tulee. Hyvä tulee, jos syntyy rakentava keskustelusilta lukijoiden ja blogistin välille.

Voit antaa minulle palautetta teksteistäni osoitteeseen erkki.piri@gmail.com.

Erkki Piri

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi