Tiistai 25.9.2018
"
Herra sanoo: "Peseytykää, puhdistautukaa, tehkää loppu pahoista töistänne, ne ovat aina silmissäni. Lakatkaa tekemästä pahaa." Jes. 1:16

Vanhusko turhake?

19.4.2014 10:07 | Erkki Piri
Presidentti Tarja Halonen käytti sanaa turhake vanhuksesta, jonka hoidosta aiotaan säästää rajoittamalla esimerkiksi vessakäyntejä. Halonen sanoi, että hänen hiuksensa nousivat pystyyn kuullessaan, että vanhusta kohdellaan turhakkeena.

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan turhake on turha ja tarpeeton tavara tai laite. Turhake on hyödykkeen vastakohta. Suomen Luontolehden suorittaman lukijaäänestyksen 2013 Vuoden turhake oli hajustettu roskapussi.

Minunkin vähäiset hiukseni nousivat pystyyn lukiessani vanhuksiin kohdistuvasta säästösuunnitelmasta. Vessakäynnit, henkilökohtainen hygienia, ruokailutauot ja ulkoilu kuuluvat ihmisen henkilökohtaiseen, jokapäiväiseen hyvinvointiin, ihmisyyteen ja identiteettiin. Jos näitä ruvetaan rajoittamaan, puututaan ihmisoikeuksiin. Vanhuksesta tulee turhake, tarpeeton, jota saa kohdella hyödykkeen vastakohtana.

Eläkeläisten (65 vuotta täyttäneet), ikääntyvien (65–75), iäkkäiden (75–85), vanhojen (85 täyttäneet) ja vanhusten (90 täyttäneet) määrä kasvaa maassamme nopeasti. Professori Sirkka-Liisa Kivelän mukaan vanhuksia ovat siis vasta 90-vuotiaat. Moni meistä elää jopa yli satavuotiaaksi. Vanhus-nimitystäkin on ruvettu jo aikoja sitten karttamaan. Vanhainkoteja ei enää ole, on Nestoreita ja Seniorikoteja, Laskevan auringon majoja, ja niin edelleen. Mutta onko niin, että ihminen on sen ikäinen kuin itsensä tuntee?

Kuinka moni eläkkeelle siirtynyt kokee itsensä turhakkeeksi? Muistan usein edesmennyttä, vitaalista rovastia, joka eläkkeelle jäätyään totesi alakuloisena: ”Minusta on tullut nyt raakki.” Raakki on sellainen puu, pölli, joka ei kelpaa parkattavaksi eikä pinoon vaan se heitetään sivuun vaikkapa polttopuuksi. Raakki on tässä tapauksessa turhakkeen synonyymi.

Käytetäänkö nykyisin paljon puhuttua eläkeläisten elämänkokemusta ja tietotaitoa hyväksi työpaikoilla? Meneekö seurakunta konkurssiin, jos se pyytää eläkkeelle jäänyttä työntekijäänsä palvelemaan silloin tällöin? Kuinka moni luiskahtaa eläkkeelle jäätyään tarpeettomuuteen ja turhautuneisuuteen, jota hän yrittää peittää puhumalla eläkeläisen kiireestä?

Vanhat ja vanhukset ovat sukupolvea, joka loi perustan hyvinvointi-Suomellemme. He ansaitsevat kaiken mahdollisen hoidon ja välittämisen. Työsarka on valtava. Kävin vastikään tervehtimässä vanhusta. Hän oli reaaliajassa, oli tyytyväinen ruokaansa ja perushoitoonsa. Kysäisin ohimennen, milloin hän on käynyt ulkona.

– Ei koko vuotena, hän sanoi.

Järkytyin. EU- direktiivit määräävät kotieläimille pakollisen ulkoiluttamisen. Haluanko tällaisen vanhuuden itselleni?

On ollut liikuttavaa tavata uskovaisia nuoria, jotka ovat vapaaehtoisesti ilmoittautuneet vierailemaan yksinäisten vanhusten luona. Luulen, että nämä nuoret saavat kohtaamisistaan myös itselleen voimaa. He saattavat kuulla, kun vanhus sanoo:

– Onko Jumala minut hylännyt, kun ei jo korjaa pois? Mitä virkaa minulla on enää?

Luulen, että nuoret lohduttavat tähän tapaan:

– Et ole turhake. Sinua tarvitaan. Rukouksiasi tarvitaan. Elämänviisauttasi tarvitaan. Ja Jumala lupaa kantaa loppuun asti, ”vanhuuteen ja harmauteen asti”.
 

Tunnisteet:


turhake vanhus hyvinvointi

Vanhemmat

Uudemmat

Erkki Piri

Olen syntynyt ja kasvanut Pirinrannan kylässä. Kylä on saanut nimensä Pirin talosta, isäni kodista, josta useimpien Suomen Pirien esi-isät ovat kotoisin.

Elämäntyöni olen tehnyt eritysopettajana Pudasjärvellä sekä pappina Pattijoella, Kiimingissä, Taivalkoskella ja Siikalatvalla. Siikalatvalla olin kirkkoherrana kymmenkunta vuotta ja samalla kahdeksan vuotta Raahen rovastikunnan lääninrovastina.

Rauhanyhdistyksen sananpalvelijaksi minut kutsuttiin Pudasjärvellä helatorstaina 1966. SRK:n leirityö Hilturannassa ja Siikatörmällä vuodesta 1965 vuoteen 1987 on jättänyt hyvät muistot. Kehitysvammaisten rippikoulut ovat minulle yhä toivottuja pestejä.

Mielenkiintoisin luottamustehtävä on ollut raamatunkäännöstyön palauteryhmän sihteerin toimi. Palauteryhmä oli kirkolliskokouksen asettama ja se työskenteli vuodeta 1975 vuoteen 1992. Tänä aikana luettiin läpi koko Raamattu.

Perheeseeni kuuluvat vaimo Raakel, joka käy vielä työssä, sekä tyttäret Riikka ja Reetta, jotka opiskelevat Helsingissä.

Pidän kirjoittamisesta. Olin aikoinani kymmenkunta vuotta Päivämiehen kolumnistina, SRK:lle olen kirjoittanut ja toimittanut kuusi kirjaa. Nykyisin olen Rauhan Tervehdyksen kolumnisti. Nyt sitten pitäisi ruveta pitämään blogia tähän Päivämiehen verkkolehteen. Saa nähdä, mitä tästä tulee. Hyvä tulee, jos syntyy rakentava keskustelusilta lukijoiden ja blogistin välille.

Voit antaa minulle palautetta teksteistäni osoitteeseen erkki.piri@gmail.com.

Erkki Piri


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi