Keskiviikko 22.5.2019
"
Tietäkää, rakkaat veljeni, että itse kunkin tulee olla herkkä kuulemaan mutta hidas puhumaan ja hidas vihaan, sillä miehen viha ei johda oikeudenmukaisuuteen, jota Jumala tahtoo. Jaak. 1:19-20

​Etkö päässyt suviseuroihin?

3.7.2014 07:21 | Erkki Piri
Tästä samasta aiheesta kirjoitin Päivämieheen kolumnin seitsemäntoista vuotta sitten. Suviseurat olivat Rovaniemellä, Rautiosaaressa. En liioin ehtinyt kuunnella yhtään puhetta, sillä olin suviseuroissa töissä – valmistautumassa seuraavan kesän seuroihin, jotka pidettiin kotipitäjässäni Pudasjärvellä. Ja nämä Pudasjärven suviseurat olivat vuonna 1998, ja viime kesänähän olivat seurat samassa paikassa, lentokentällä.

Seurojen kuuntelumahdollisuus on muuttunut radikaalisti sitten Rautiosaaren päivien. Nyt voi kuunnella netin välityksellä seuroja ja Kesäseuraradiota koko ajan vaikka maapallon toisella puolella. Monet sanovat, että oikeastaan kotona kuuntelee ja kuulee paremmin kuin seurapaikalla. Tunnen ystäviä, jotka istuvat ja kuuntelevat, pitävät kahvi- ja ruokatauot ja taas kuuntelevat.

Muistan niitä matkaystäviä, jotka eivät voi koskaan tulla fyysisesti tällaisiin isoihin seuroihin. Monen elämänpiiri on sairaalan huone ja vuode, jossa täytyy maata liikuntakyvyttömänä. On monia allergioita, jotka estävät seurakentälle tulon. Ja on ihmisiä, joille suuri ihmismassa aiheuttaa niin suuren ahdistuksen, että ei pysty olemaan suviseuroissa. 

Suviseuroista pois jäänyt voi tuntea itsensä vajaaksi ja ulosmitatuksi, kun seuroista ja seurajärjestelyistä puhutaan paljon. Kaikissa niissä suviseurajärjestelyissä, joissa olen saanut olla mukana, on korostettu, että organisaatio ei ole itsetarkoitus. Suviseurojen tarkoituksena ei ole olla SRK:n voimannäyte eikä mahtailua herättävä nuorisofestarikaan. 

Suviseurojen tarkoitus on sama mikä pienempienkin seurojen: pitää esillä Jumalan valtakunnan sanomaa, evankeliumia Kristuksesta. Tämän sanoman tavoite on aina sama: etsiä Jumalan rauhaa kaipaavia ihmisiä ja lohduttaa ja rohkaista kaidan tien kilvoittelijoita.

Suviseuroissa käyminen ei ole autuuden ehto. Autuus on nimittäin tullut osaksemme armosta: ”Yksin armosta, yksin uskosta, yksin Kristuksen ansion tähden.” Armo kuuluu ja riittää sinulle, joka ikävöit päästä Jumalan kansan juhlille. Muista, että kerran alkavat suviseurat, joista sinun ei tarvitse jäädä pois.

Viime keskiviikkona 25.6. Kalevassa oli artikkeli, jossa käsiteltiin pastori Kai Sadinmaan kirjaa ”10 käskyä kirkolle”. Sadinmaa muistaa kirjassaan suviseurojakin. Eero Marttinen kirjoittaa näin ja lainaa Sadinmaata: ”Entäpä sitten lestadiolaisten suviseurat. Torniossa syntynyt Sadinmaa puhunee omasta kokemuksesta, kun sanoo: ’Tunnelma on kuin keskitysleirillä. Alistuneet lampaat jonottavat polttouuneihin. Piikkilankoja ei tarvita. Ne ovat ihmisten sisällä, kohdusta saakka sinne istutettu. ’Arbeit macht frei’ on korvattu sanoilla ’totuus tekee teidät vapaiksi’.’” 

Sain eräiden suviseurojen radiopuheeni jälkeen puhelinsoiton. Soittaja kertoi itkien: ”Kun kuuntelin suviseuroja, tuli ikävä lapsuuden uskoa, jossa olin kauan sitten. Ikävöin sitä rauhaa ja vapautta ja iloa, joka välittyi seuroista.”

Uskon, että Yppärin seuroissa kuului sanoma, joka katkoo kaikki sisäiset piikkilangat ja päästää vapaaksi keskitysleiristä, johon ihminen on joutunut omien syntiensä vuoksi.

Vanhemmat

Uudemmat

Erkki Piri

Olen syntynyt ja kasvanut Pirinrannan kylässä. Kylä on saanut nimensä Pirin talosta, isäni kodista, josta useimpien Suomen Pirien esi-isät ovat kotoisin.

Elämäntyöni olen tehnyt eritysopettajana Pudasjärvellä sekä pappina Pattijoella, Kiimingissä, Taivalkoskella ja Siikalatvalla. Siikalatvalla olin kirkkoherrana kymmenkunta vuotta ja samalla kahdeksan vuotta Raahen rovastikunnan lääninrovastina.

Rauhanyhdistyksen sananpalvelijaksi minut kutsuttiin Pudasjärvellä helatorstaina 1966. SRK:n leirityö Hilturannassa ja Siikatörmällä vuodesta 1965 vuoteen 1987 on jättänyt hyvät muistot. Kehitysvammaisten rippikoulut ovat minulle yhä toivottuja pestejä.

Mielenkiintoisin luottamustehtävä on ollut raamatunkäännöstyön palauteryhmän sihteerin toimi. Palauteryhmä oli kirkolliskokouksen asettama ja se työskenteli vuodeta 1975 vuoteen 1992. Tänä aikana luettiin läpi koko Raamattu.

Perheeseeni kuuluvat vaimo Raakel, joka käy vielä työssä, sekä tyttäret Riikka ja Reetta, jotka opiskelevat Helsingissä.

Pidän kirjoittamisesta. Olin aikoinani kymmenkunta vuotta Päivämiehen kolumnistina, SRK:lle olen kirjoittanut ja toimittanut kuusi kirjaa. Nykyisin olen Rauhan Tervehdyksen kolumnisti. Nyt sitten pitäisi ruveta pitämään blogia tähän Päivämiehen verkkolehteen. Saa nähdä, mitä tästä tulee. Hyvä tulee, jos syntyy rakentava keskustelusilta lukijoiden ja blogistin välille.

Voit antaa minulle palautetta teksteistäni osoitteeseen erkki.piri@gmail.com.

Erkki Piri

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi