Perjantai 21.9.2018
"
Herra, neuvo minulle tiesi, että noudattaisin sinun totuuttasi. Ps. 86:11

​Etkö päässyt suviseuroihin?

3.7.2014 07:21 | Erkki Piri
Tästä samasta aiheesta kirjoitin Päivämieheen kolumnin seitsemäntoista vuotta sitten. Suviseurat olivat Rovaniemellä, Rautiosaaressa. En liioin ehtinyt kuunnella yhtään puhetta, sillä olin suviseuroissa töissä – valmistautumassa seuraavan kesän seuroihin, jotka pidettiin kotipitäjässäni Pudasjärvellä. Ja nämä Pudasjärven suviseurat olivat vuonna 1998, ja viime kesänähän olivat seurat samassa paikassa, lentokentällä.

Seurojen kuuntelumahdollisuus on muuttunut radikaalisti sitten Rautiosaaren päivien. Nyt voi kuunnella netin välityksellä seuroja ja Kesäseuraradiota koko ajan vaikka maapallon toisella puolella. Monet sanovat, että oikeastaan kotona kuuntelee ja kuulee paremmin kuin seurapaikalla. Tunnen ystäviä, jotka istuvat ja kuuntelevat, pitävät kahvi- ja ruokatauot ja taas kuuntelevat.

Muistan niitä matkaystäviä, jotka eivät voi koskaan tulla fyysisesti tällaisiin isoihin seuroihin. Monen elämänpiiri on sairaalan huone ja vuode, jossa täytyy maata liikuntakyvyttömänä. On monia allergioita, jotka estävät seurakentälle tulon. Ja on ihmisiä, joille suuri ihmismassa aiheuttaa niin suuren ahdistuksen, että ei pysty olemaan suviseuroissa. 

Suviseuroista pois jäänyt voi tuntea itsensä vajaaksi ja ulosmitatuksi, kun seuroista ja seurajärjestelyistä puhutaan paljon. Kaikissa niissä suviseurajärjestelyissä, joissa olen saanut olla mukana, on korostettu, että organisaatio ei ole itsetarkoitus. Suviseurojen tarkoituksena ei ole olla SRK:n voimannäyte eikä mahtailua herättävä nuorisofestarikaan. 

Suviseurojen tarkoitus on sama mikä pienempienkin seurojen: pitää esillä Jumalan valtakunnan sanomaa, evankeliumia Kristuksesta. Tämän sanoman tavoite on aina sama: etsiä Jumalan rauhaa kaipaavia ihmisiä ja lohduttaa ja rohkaista kaidan tien kilvoittelijoita.

Suviseuroissa käyminen ei ole autuuden ehto. Autuus on nimittäin tullut osaksemme armosta: ”Yksin armosta, yksin uskosta, yksin Kristuksen ansion tähden.” Armo kuuluu ja riittää sinulle, joka ikävöit päästä Jumalan kansan juhlille. Muista, että kerran alkavat suviseurat, joista sinun ei tarvitse jäädä pois.

Viime keskiviikkona 25.6. Kalevassa oli artikkeli, jossa käsiteltiin pastori Kai Sadinmaan kirjaa ”10 käskyä kirkolle”. Sadinmaa muistaa kirjassaan suviseurojakin. Eero Marttinen kirjoittaa näin ja lainaa Sadinmaata: ”Entäpä sitten lestadiolaisten suviseurat. Torniossa syntynyt Sadinmaa puhunee omasta kokemuksesta, kun sanoo: ’Tunnelma on kuin keskitysleirillä. Alistuneet lampaat jonottavat polttouuneihin. Piikkilankoja ei tarvita. Ne ovat ihmisten sisällä, kohdusta saakka sinne istutettu. ’Arbeit macht frei’ on korvattu sanoilla ’totuus tekee teidät vapaiksi’.’” 

Sain eräiden suviseurojen radiopuheeni jälkeen puhelinsoiton. Soittaja kertoi itkien: ”Kun kuuntelin suviseuroja, tuli ikävä lapsuuden uskoa, jossa olin kauan sitten. Ikävöin sitä rauhaa ja vapautta ja iloa, joka välittyi seuroista.”

Uskon, että Yppärin seuroissa kuului sanoma, joka katkoo kaikki sisäiset piikkilangat ja päästää vapaaksi keskitysleiristä, johon ihminen on joutunut omien syntiensä vuoksi.

Vanhemmat

Uudemmat

Erkki Piri

Olen syntynyt ja kasvanut Pirinrannan kylässä. Kylä on saanut nimensä Pirin talosta, isäni kodista, josta useimpien Suomen Pirien esi-isät ovat kotoisin.

Elämäntyöni olen tehnyt eritysopettajana Pudasjärvellä sekä pappina Pattijoella, Kiimingissä, Taivalkoskella ja Siikalatvalla. Siikalatvalla olin kirkkoherrana kymmenkunta vuotta ja samalla kahdeksan vuotta Raahen rovastikunnan lääninrovastina.

Rauhanyhdistyksen sananpalvelijaksi minut kutsuttiin Pudasjärvellä helatorstaina 1966. SRK:n leirityö Hilturannassa ja Siikatörmällä vuodesta 1965 vuoteen 1987 on jättänyt hyvät muistot. Kehitysvammaisten rippikoulut ovat minulle yhä toivottuja pestejä.

Mielenkiintoisin luottamustehtävä on ollut raamatunkäännöstyön palauteryhmän sihteerin toimi. Palauteryhmä oli kirkolliskokouksen asettama ja se työskenteli vuodeta 1975 vuoteen 1992. Tänä aikana luettiin läpi koko Raamattu.

Perheeseeni kuuluvat vaimo Raakel, joka käy vielä työssä, sekä tyttäret Riikka ja Reetta, jotka opiskelevat Helsingissä.

Pidän kirjoittamisesta. Olin aikoinani kymmenkunta vuotta Päivämiehen kolumnistina, SRK:lle olen kirjoittanut ja toimittanut kuusi kirjaa. Nykyisin olen Rauhan Tervehdyksen kolumnisti. Nyt sitten pitäisi ruveta pitämään blogia tähän Päivämiehen verkkolehteen. Saa nähdä, mitä tästä tulee. Hyvä tulee, jos syntyy rakentava keskustelusilta lukijoiden ja blogistin välille.

Voit antaa minulle palautetta teksteistäni osoitteeseen erkki.piri@gmail.com.

Erkki Piri

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi