Keskiviikko 23.1.2019
"
Toivokaa ja iloitkaa, ahdingossa olkaa kestäviä, rukoilkaa hellittämättä. Room. 12:12

​Etkö päässyt suviseuroihin?

3.7.2014 07:21 | Erkki Piri
Tästä samasta aiheesta kirjoitin Päivämieheen kolumnin seitsemäntoista vuotta sitten. Suviseurat olivat Rovaniemellä, Rautiosaaressa. En liioin ehtinyt kuunnella yhtään puhetta, sillä olin suviseuroissa töissä – valmistautumassa seuraavan kesän seuroihin, jotka pidettiin kotipitäjässäni Pudasjärvellä. Ja nämä Pudasjärven suviseurat olivat vuonna 1998, ja viime kesänähän olivat seurat samassa paikassa, lentokentällä.

Seurojen kuuntelumahdollisuus on muuttunut radikaalisti sitten Rautiosaaren päivien. Nyt voi kuunnella netin välityksellä seuroja ja Kesäseuraradiota koko ajan vaikka maapallon toisella puolella. Monet sanovat, että oikeastaan kotona kuuntelee ja kuulee paremmin kuin seurapaikalla. Tunnen ystäviä, jotka istuvat ja kuuntelevat, pitävät kahvi- ja ruokatauot ja taas kuuntelevat.

Muistan niitä matkaystäviä, jotka eivät voi koskaan tulla fyysisesti tällaisiin isoihin seuroihin. Monen elämänpiiri on sairaalan huone ja vuode, jossa täytyy maata liikuntakyvyttömänä. On monia allergioita, jotka estävät seurakentälle tulon. Ja on ihmisiä, joille suuri ihmismassa aiheuttaa niin suuren ahdistuksen, että ei pysty olemaan suviseuroissa. 

Suviseuroista pois jäänyt voi tuntea itsensä vajaaksi ja ulosmitatuksi, kun seuroista ja seurajärjestelyistä puhutaan paljon. Kaikissa niissä suviseurajärjestelyissä, joissa olen saanut olla mukana, on korostettu, että organisaatio ei ole itsetarkoitus. Suviseurojen tarkoituksena ei ole olla SRK:n voimannäyte eikä mahtailua herättävä nuorisofestarikaan. 

Suviseurojen tarkoitus on sama mikä pienempienkin seurojen: pitää esillä Jumalan valtakunnan sanomaa, evankeliumia Kristuksesta. Tämän sanoman tavoite on aina sama: etsiä Jumalan rauhaa kaipaavia ihmisiä ja lohduttaa ja rohkaista kaidan tien kilvoittelijoita.

Suviseuroissa käyminen ei ole autuuden ehto. Autuus on nimittäin tullut osaksemme armosta: ”Yksin armosta, yksin uskosta, yksin Kristuksen ansion tähden.” Armo kuuluu ja riittää sinulle, joka ikävöit päästä Jumalan kansan juhlille. Muista, että kerran alkavat suviseurat, joista sinun ei tarvitse jäädä pois.

Viime keskiviikkona 25.6. Kalevassa oli artikkeli, jossa käsiteltiin pastori Kai Sadinmaan kirjaa ”10 käskyä kirkolle”. Sadinmaa muistaa kirjassaan suviseurojakin. Eero Marttinen kirjoittaa näin ja lainaa Sadinmaata: ”Entäpä sitten lestadiolaisten suviseurat. Torniossa syntynyt Sadinmaa puhunee omasta kokemuksesta, kun sanoo: ’Tunnelma on kuin keskitysleirillä. Alistuneet lampaat jonottavat polttouuneihin. Piikkilankoja ei tarvita. Ne ovat ihmisten sisällä, kohdusta saakka sinne istutettu. ’Arbeit macht frei’ on korvattu sanoilla ’totuus tekee teidät vapaiksi’.’” 

Sain eräiden suviseurojen radiopuheeni jälkeen puhelinsoiton. Soittaja kertoi itkien: ”Kun kuuntelin suviseuroja, tuli ikävä lapsuuden uskoa, jossa olin kauan sitten. Ikävöin sitä rauhaa ja vapautta ja iloa, joka välittyi seuroista.”

Uskon, että Yppärin seuroissa kuului sanoma, joka katkoo kaikki sisäiset piikkilangat ja päästää vapaaksi keskitysleiristä, johon ihminen on joutunut omien syntiensä vuoksi.

Vanhemmat

Uudemmat

Erkki Piri

Olen syntynyt ja kasvanut Pirinrannan kylässä. Kylä on saanut nimensä Pirin talosta, isäni kodista, josta useimpien Suomen Pirien esi-isät ovat kotoisin.

Elämäntyöni olen tehnyt eritysopettajana Pudasjärvellä sekä pappina Pattijoella, Kiimingissä, Taivalkoskella ja Siikalatvalla. Siikalatvalla olin kirkkoherrana kymmenkunta vuotta ja samalla kahdeksan vuotta Raahen rovastikunnan lääninrovastina.

Rauhanyhdistyksen sananpalvelijaksi minut kutsuttiin Pudasjärvellä helatorstaina 1966. SRK:n leirityö Hilturannassa ja Siikatörmällä vuodesta 1965 vuoteen 1987 on jättänyt hyvät muistot. Kehitysvammaisten rippikoulut ovat minulle yhä toivottuja pestejä.

Mielenkiintoisin luottamustehtävä on ollut raamatunkäännöstyön palauteryhmän sihteerin toimi. Palauteryhmä oli kirkolliskokouksen asettama ja se työskenteli vuodeta 1975 vuoteen 1992. Tänä aikana luettiin läpi koko Raamattu.

Perheeseeni kuuluvat vaimo Raakel, joka käy vielä työssä, sekä tyttäret Riikka ja Reetta, jotka opiskelevat Helsingissä.

Pidän kirjoittamisesta. Olin aikoinani kymmenkunta vuotta Päivämiehen kolumnistina, SRK:lle olen kirjoittanut ja toimittanut kuusi kirjaa. Nykyisin olen Rauhan Tervehdyksen kolumnisti. Nyt sitten pitäisi ruveta pitämään blogia tähän Päivämiehen verkkolehteen. Saa nähdä, mitä tästä tulee. Hyvä tulee, jos syntyy rakentava keskustelusilta lukijoiden ja blogistin välille.

Voit antaa minulle palautetta teksteistäni osoitteeseen erkki.piri@gmail.com.

Erkki Piri

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi