Sunnuntai 20.10.2019
"
"Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi." Matt. 22:37-39

​Etkö päässyt suviseuroihin?

3.7.2014 07:21 | Erkki Piri
Tästä samasta aiheesta kirjoitin Päivämieheen kolumnin seitsemäntoista vuotta sitten. Suviseurat olivat Rovaniemellä, Rautiosaaressa. En liioin ehtinyt kuunnella yhtään puhetta, sillä olin suviseuroissa töissä – valmistautumassa seuraavan kesän seuroihin, jotka pidettiin kotipitäjässäni Pudasjärvellä. Ja nämä Pudasjärven suviseurat olivat vuonna 1998, ja viime kesänähän olivat seurat samassa paikassa, lentokentällä.

Seurojen kuuntelumahdollisuus on muuttunut radikaalisti sitten Rautiosaaren päivien. Nyt voi kuunnella netin välityksellä seuroja ja Kesäseuraradiota koko ajan vaikka maapallon toisella puolella. Monet sanovat, että oikeastaan kotona kuuntelee ja kuulee paremmin kuin seurapaikalla. Tunnen ystäviä, jotka istuvat ja kuuntelevat, pitävät kahvi- ja ruokatauot ja taas kuuntelevat.

Muistan niitä matkaystäviä, jotka eivät voi koskaan tulla fyysisesti tällaisiin isoihin seuroihin. Monen elämänpiiri on sairaalan huone ja vuode, jossa täytyy maata liikuntakyvyttömänä. On monia allergioita, jotka estävät seurakentälle tulon. Ja on ihmisiä, joille suuri ihmismassa aiheuttaa niin suuren ahdistuksen, että ei pysty olemaan suviseuroissa. 

Suviseuroista pois jäänyt voi tuntea itsensä vajaaksi ja ulosmitatuksi, kun seuroista ja seurajärjestelyistä puhutaan paljon. Kaikissa niissä suviseurajärjestelyissä, joissa olen saanut olla mukana, on korostettu, että organisaatio ei ole itsetarkoitus. Suviseurojen tarkoituksena ei ole olla SRK:n voimannäyte eikä mahtailua herättävä nuorisofestarikaan. 

Suviseurojen tarkoitus on sama mikä pienempienkin seurojen: pitää esillä Jumalan valtakunnan sanomaa, evankeliumia Kristuksesta. Tämän sanoman tavoite on aina sama: etsiä Jumalan rauhaa kaipaavia ihmisiä ja lohduttaa ja rohkaista kaidan tien kilvoittelijoita.

Suviseuroissa käyminen ei ole autuuden ehto. Autuus on nimittäin tullut osaksemme armosta: ”Yksin armosta, yksin uskosta, yksin Kristuksen ansion tähden.” Armo kuuluu ja riittää sinulle, joka ikävöit päästä Jumalan kansan juhlille. Muista, että kerran alkavat suviseurat, joista sinun ei tarvitse jäädä pois.

Viime keskiviikkona 25.6. Kalevassa oli artikkeli, jossa käsiteltiin pastori Kai Sadinmaan kirjaa ”10 käskyä kirkolle”. Sadinmaa muistaa kirjassaan suviseurojakin. Eero Marttinen kirjoittaa näin ja lainaa Sadinmaata: ”Entäpä sitten lestadiolaisten suviseurat. Torniossa syntynyt Sadinmaa puhunee omasta kokemuksesta, kun sanoo: ’Tunnelma on kuin keskitysleirillä. Alistuneet lampaat jonottavat polttouuneihin. Piikkilankoja ei tarvita. Ne ovat ihmisten sisällä, kohdusta saakka sinne istutettu. ’Arbeit macht frei’ on korvattu sanoilla ’totuus tekee teidät vapaiksi’.’” 

Sain eräiden suviseurojen radiopuheeni jälkeen puhelinsoiton. Soittaja kertoi itkien: ”Kun kuuntelin suviseuroja, tuli ikävä lapsuuden uskoa, jossa olin kauan sitten. Ikävöin sitä rauhaa ja vapautta ja iloa, joka välittyi seuroista.”

Uskon, että Yppärin seuroissa kuului sanoma, joka katkoo kaikki sisäiset piikkilangat ja päästää vapaaksi keskitysleiristä, johon ihminen on joutunut omien syntiensä vuoksi.

Vanhemmat

Uudemmat

Erkki Piri

Olen syntynyt ja kasvanut Pirinrannan kylässä. Kylä on saanut nimensä Pirin talosta, isäni kodista, josta useimpien Suomen Pirien esi-isät ovat kotoisin.

Elämäntyöni olen tehnyt eritysopettajana Pudasjärvellä sekä pappina Pattijoella, Kiimingissä, Taivalkoskella ja Siikalatvalla. Siikalatvalla olin kirkkoherrana kymmenkunta vuotta ja samalla kahdeksan vuotta Raahen rovastikunnan lääninrovastina.

Rauhanyhdistyksen sananpalvelijaksi minut kutsuttiin Pudasjärvellä helatorstaina 1966. SRK:n leirityö Hilturannassa ja Siikatörmällä vuodesta 1965 vuoteen 1987 on jättänyt hyvät muistot. Kehitysvammaisten rippikoulut ovat minulle yhä toivottuja pestejä.

Mielenkiintoisin luottamustehtävä on ollut raamatunkäännöstyön palauteryhmän sihteerin toimi. Palauteryhmä oli kirkolliskokouksen asettama ja se työskenteli vuodeta 1975 vuoteen 1992. Tänä aikana luettiin läpi koko Raamattu.

Perheeseeni kuuluvat vaimo Raakel, joka käy vielä työssä, sekä tyttäret Riikka ja Reetta, jotka opiskelevat Helsingissä.

Pidän kirjoittamisesta. Olin aikoinani kymmenkunta vuotta Päivämiehen kolumnistina, SRK:lle olen kirjoittanut ja toimittanut kuusi kirjaa. Nykyisin olen Rauhan Tervehdyksen kolumnisti. Nyt sitten pitäisi ruveta pitämään blogia tähän Päivämiehen verkkolehteen. Saa nähdä, mitä tästä tulee. Hyvä tulee, jos syntyy rakentava keskustelusilta lukijoiden ja blogistin välille.

Voit antaa minulle palautetta teksteistäni osoitteeseen erkki.piri@gmail.com.

Erkki Piri

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi