Torstai 23.5.2019
"
Minä annan teille uuden käskyn: rakastakaa toisianne! Joh. 13:34

​Koditon

25.1.2015 06:07 | Erkki Piri
Ylen lähettämässä uudessa uutis- ja ajankohtaisohjelma Kioskissa keskusteltiin tällä viikolla asunnottomista suomalaisista. Nuoria asunnottomia on tällä hetkellä 7 500.

Siis 7 500 ihmistä, joilla ei ole kattoa pään päällä. Voiko se olla totta?

Ohjelmassa oli mukana Raakel, joka syventyi asunnottoman elämään olemalla 24 tuntia asunnottoman Miskan seurassa. He kulkivat koko yön Helsingissä paikasta toiseen. Kun pikaruokapaikka meni kiinni, he siirtyivät seuraavaan lämpimään tilaan, ottivat selvää, missä on vettä ja vessa. Miska tiesi neuvoa Raakelia, sillä Miska oli ollut kodittomana neljä kuukautta.

Nukkumasijaa oli vaikea löytää. Yhtään avonaista roskalaatikkoa ei löytynyt, kaikissa oli lukko. Ja jos olisi löytynyt, paperiroskis on aika kylmä huone. Helsingissäkin oli tuolloin pakkasta toistakymmentä astetta.

Maailmassa on miljoonia lapsia, jotka viettävät aikaansa kadulla, tunneleissa ja viemäreissä. He kerjäävät ja varastavat ruokansa, tappelevat reviiristä, pelkäävät rottia, pahoinpitelijöitä ja hyväksikäyttäjiä ja kuolevat kylmään ja nälkään. Ajattelen, että me täällä hyvinvointi-Suomessa emme tajua, kuinka epätasaisesti hyvinvointi on maailmassa jakaantunut. Tai hyvinvointia ei kaikilla ole olemassakaan, on vain pahoinvointia.

Meillä on paljon auttamisorganisaatioita. Uskon, että ne Helsingin seurakuntien ihmiset, jotka katsoivat ohjelman, alkoivat heti reagoida. Keskustelussa ei mainittu kirkon diakoniatyötä, mutta asuntoministeri kyllä puhui laaja-alaisesti kaikista toimijoista.

Rauhanyhdistyksissä ja SRK:ssa toimii perhe- ja diakoniaorganisaatio, jonka tarkoituksena on vahvistaa kotien ja perheiden hyvinvointia. On muistettava, että organisaatiot sinänsä eivät palvele eivätkä auta. Pahimmassa tapauksessa käy kuten monesti eri elämänalueilla, että itse asia unohtuu, eli kuluneen sanonnan mukaan ”lapsi joutuu hukkaan pesuveden mukana”.

Jeesuksen antama diakoniatyön malli on käytännönläheinen ja aina toimiva. ”Minä olin koditon, ja te otitte minut luoksenne.” Martti Luther opetti, että usko ei jätä kristittyä toimettomaksi. Hän sanoi, että kristitty on ”pelastettu palvelemaan”.

Kirkko on valtava organisaatio. Mieleeni nousi kuva seurakuntien huikeasta kiinteistömassasta, jonka lämmityskulujen kanssa ollaan päivillä. Kirkkoja ei voi jättää kylmilleen, sillä arvokkaat esineet ja taulut ja urut pilaantuisivat. Hurja ja kärjistetty kuvani vaihtuu toiseen: ihminen etsii nälissään ja kylmissään yösijaa ja uupuu kiinni olevan kirkon oven ulkopuolelle. Eiväthän loppuun asti hiotut organisaatiot estä itse asiaa?

Ohjelman juontaja kiinnitti huomiota siihen, että paljon puhutaan, kuinka pitää suunnitella, pitää huomata ja pitäisi tehdä, mutta kuka todella tekee?

Kukaan ohjelmassa mukana olevista ei sanonut kyyneleitään pyyhkivälle Miskalle: ”Tule meille ensi yöksi. Meillä on tilaa yhdelle kodittomalle.” Onneksi ohjelman jälkeen toimitukseen tulvi avunantojen vyöry ja Miska sai heti väliaikaisen asunnon! Tämä tuntui rohkaisevalta. Ihmisillä on paljon diakonian mieltä ja henkeä. 
 

Vanhemmat

Uudemmat

Erkki Piri

Olen syntynyt ja kasvanut Pirinrannan kylässä. Kylä on saanut nimensä Pirin talosta, isäni kodista, josta useimpien Suomen Pirien esi-isät ovat kotoisin.

Elämäntyöni olen tehnyt eritysopettajana Pudasjärvellä sekä pappina Pattijoella, Kiimingissä, Taivalkoskella ja Siikalatvalla. Siikalatvalla olin kirkkoherrana kymmenkunta vuotta ja samalla kahdeksan vuotta Raahen rovastikunnan lääninrovastina.

Rauhanyhdistyksen sananpalvelijaksi minut kutsuttiin Pudasjärvellä helatorstaina 1966. SRK:n leirityö Hilturannassa ja Siikatörmällä vuodesta 1965 vuoteen 1987 on jättänyt hyvät muistot. Kehitysvammaisten rippikoulut ovat minulle yhä toivottuja pestejä.

Mielenkiintoisin luottamustehtävä on ollut raamatunkäännöstyön palauteryhmän sihteerin toimi. Palauteryhmä oli kirkolliskokouksen asettama ja se työskenteli vuodeta 1975 vuoteen 1992. Tänä aikana luettiin läpi koko Raamattu.

Perheeseeni kuuluvat vaimo Raakel, joka käy vielä työssä, sekä tyttäret Riikka ja Reetta, jotka opiskelevat Helsingissä.

Pidän kirjoittamisesta. Olin aikoinani kymmenkunta vuotta Päivämiehen kolumnistina, SRK:lle olen kirjoittanut ja toimittanut kuusi kirjaa. Nykyisin olen Rauhan Tervehdyksen kolumnisti. Nyt sitten pitäisi ruveta pitämään blogia tähän Päivämiehen verkkolehteen. Saa nähdä, mitä tästä tulee. Hyvä tulee, jos syntyy rakentava keskustelusilta lukijoiden ja blogistin välille.

Voit antaa minulle palautetta teksteistäni osoitteeseen erkki.piri@gmail.com.

Erkki Piri

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi