Keskiviikko 23.1.2019
"
Toivokaa ja iloitkaa, ahdingossa olkaa kestäviä, rukoilkaa hellittämättä. Room. 12:12

​Koditon

25.1.2015 06:07 | Erkki Piri
Ylen lähettämässä uudessa uutis- ja ajankohtaisohjelma Kioskissa keskusteltiin tällä viikolla asunnottomista suomalaisista. Nuoria asunnottomia on tällä hetkellä 7 500.

Siis 7 500 ihmistä, joilla ei ole kattoa pään päällä. Voiko se olla totta?

Ohjelmassa oli mukana Raakel, joka syventyi asunnottoman elämään olemalla 24 tuntia asunnottoman Miskan seurassa. He kulkivat koko yön Helsingissä paikasta toiseen. Kun pikaruokapaikka meni kiinni, he siirtyivät seuraavaan lämpimään tilaan, ottivat selvää, missä on vettä ja vessa. Miska tiesi neuvoa Raakelia, sillä Miska oli ollut kodittomana neljä kuukautta.

Nukkumasijaa oli vaikea löytää. Yhtään avonaista roskalaatikkoa ei löytynyt, kaikissa oli lukko. Ja jos olisi löytynyt, paperiroskis on aika kylmä huone. Helsingissäkin oli tuolloin pakkasta toistakymmentä astetta.

Maailmassa on miljoonia lapsia, jotka viettävät aikaansa kadulla, tunneleissa ja viemäreissä. He kerjäävät ja varastavat ruokansa, tappelevat reviiristä, pelkäävät rottia, pahoinpitelijöitä ja hyväksikäyttäjiä ja kuolevat kylmään ja nälkään. Ajattelen, että me täällä hyvinvointi-Suomessa emme tajua, kuinka epätasaisesti hyvinvointi on maailmassa jakaantunut. Tai hyvinvointia ei kaikilla ole olemassakaan, on vain pahoinvointia.

Meillä on paljon auttamisorganisaatioita. Uskon, että ne Helsingin seurakuntien ihmiset, jotka katsoivat ohjelman, alkoivat heti reagoida. Keskustelussa ei mainittu kirkon diakoniatyötä, mutta asuntoministeri kyllä puhui laaja-alaisesti kaikista toimijoista.

Rauhanyhdistyksissä ja SRK:ssa toimii perhe- ja diakoniaorganisaatio, jonka tarkoituksena on vahvistaa kotien ja perheiden hyvinvointia. On muistettava, että organisaatiot sinänsä eivät palvele eivätkä auta. Pahimmassa tapauksessa käy kuten monesti eri elämänalueilla, että itse asia unohtuu, eli kuluneen sanonnan mukaan ”lapsi joutuu hukkaan pesuveden mukana”.

Jeesuksen antama diakoniatyön malli on käytännönläheinen ja aina toimiva. ”Minä olin koditon, ja te otitte minut luoksenne.” Martti Luther opetti, että usko ei jätä kristittyä toimettomaksi. Hän sanoi, että kristitty on ”pelastettu palvelemaan”.

Kirkko on valtava organisaatio. Mieleeni nousi kuva seurakuntien huikeasta kiinteistömassasta, jonka lämmityskulujen kanssa ollaan päivillä. Kirkkoja ei voi jättää kylmilleen, sillä arvokkaat esineet ja taulut ja urut pilaantuisivat. Hurja ja kärjistetty kuvani vaihtuu toiseen: ihminen etsii nälissään ja kylmissään yösijaa ja uupuu kiinni olevan kirkon oven ulkopuolelle. Eiväthän loppuun asti hiotut organisaatiot estä itse asiaa?

Ohjelman juontaja kiinnitti huomiota siihen, että paljon puhutaan, kuinka pitää suunnitella, pitää huomata ja pitäisi tehdä, mutta kuka todella tekee?

Kukaan ohjelmassa mukana olevista ei sanonut kyyneleitään pyyhkivälle Miskalle: ”Tule meille ensi yöksi. Meillä on tilaa yhdelle kodittomalle.” Onneksi ohjelman jälkeen toimitukseen tulvi avunantojen vyöry ja Miska sai heti väliaikaisen asunnon! Tämä tuntui rohkaisevalta. Ihmisillä on paljon diakonian mieltä ja henkeä. 
 

Vanhemmat

Uudemmat

Erkki Piri

Olen syntynyt ja kasvanut Pirinrannan kylässä. Kylä on saanut nimensä Pirin talosta, isäni kodista, josta useimpien Suomen Pirien esi-isät ovat kotoisin.

Elämäntyöni olen tehnyt eritysopettajana Pudasjärvellä sekä pappina Pattijoella, Kiimingissä, Taivalkoskella ja Siikalatvalla. Siikalatvalla olin kirkkoherrana kymmenkunta vuotta ja samalla kahdeksan vuotta Raahen rovastikunnan lääninrovastina.

Rauhanyhdistyksen sananpalvelijaksi minut kutsuttiin Pudasjärvellä helatorstaina 1966. SRK:n leirityö Hilturannassa ja Siikatörmällä vuodesta 1965 vuoteen 1987 on jättänyt hyvät muistot. Kehitysvammaisten rippikoulut ovat minulle yhä toivottuja pestejä.

Mielenkiintoisin luottamustehtävä on ollut raamatunkäännöstyön palauteryhmän sihteerin toimi. Palauteryhmä oli kirkolliskokouksen asettama ja se työskenteli vuodeta 1975 vuoteen 1992. Tänä aikana luettiin läpi koko Raamattu.

Perheeseeni kuuluvat vaimo Raakel, joka käy vielä työssä, sekä tyttäret Riikka ja Reetta, jotka opiskelevat Helsingissä.

Pidän kirjoittamisesta. Olin aikoinani kymmenkunta vuotta Päivämiehen kolumnistina, SRK:lle olen kirjoittanut ja toimittanut kuusi kirjaa. Nykyisin olen Rauhan Tervehdyksen kolumnisti. Nyt sitten pitäisi ruveta pitämään blogia tähän Päivämiehen verkkolehteen. Saa nähdä, mitä tästä tulee. Hyvä tulee, jos syntyy rakentava keskustelusilta lukijoiden ja blogistin välille.

Voit antaa minulle palautetta teksteistäni osoitteeseen erkki.piri@gmail.com.

Erkki Piri

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi