Keskiviikko 16.1.2019
"
Hän pelasti meidät pesemällä meidät puhtaiksi, niin että synnyimme uudesti ja Pyhä Henki uudisti meidät. Tit. 3:5

​”Wiinan kauhistus”

10.3.2015 06:16 | Erkki Piri
”Alppilan kirkolla järjestetään toisena pääsiäispäivänä viini- ja virsi -ilta, jossa lauletaan iloisia pääsiäisvirsiä ja nautitaan hieman viiniä. – – Alppilassa onkin varauduttu siihen, että alkoholin tarjoaminen saattaa herättää myös kritiikkiä.”

Tämä lainaus on uutisesta, joka kuului jokin aika sitten viikon luetuimpiin juttuihin Kotimaa 24.fi:ssä.

Luin välittömästi Wikipediasta tietoa: ”Alkoholin käyttöön liittyvät sairaudet ja alkoholimyrkytykset ovat Suomessa syövän jälkeen työikäisten yleisin kuolinsyy. Suomalaisista 1–2 prosenttia on alkoholisteja ja 10–15 prosenttia suurkuluttajia. Alkoholi aiheuttaa vuosittain yli 3 000 henkilön kuoleman. Terveydenhuollolle aiheutuu alkoholista 85–150 miljoonan euron hoitokustannukset. Järjestyksen valvonta aiheuttaa noin 250 miljoonan euron kustannukset vuodessa.”

Mitä tekemistä Alppilan uutisella ja Wikipedian karmealla listauksella on toistensa kanssa? On tekemistä – syvästi ja periaatteellisesti.

Tupakka on myrkky, joka voi aiheuttaa sairauksia ja jopa tappaa. Tupakanvastainen valistus ja lainsäädäntö on tehonnut suomalaisten keskuudessa. Pitkät lennot sujuvat savuttomina, ihmisten asunnoissa ja julkisissa tiloissa ei ole saanut tupakoida pitkiin aikoihin, parvekkeillakaan ei saa enää sauhutella ja tupakat ovat piilossa kaupoissa. On hyvä, että nuoretkin tiedostavat, että tupakka on epäterveellistä.

Alkoholikin on myrkky, joka aiheuttaa sairauksia, monenlaista kurjuutta ja tappaa. Mutta kulkeeko valistus samansuuntaisesti kuin tupakan kohdalla? Kun julkisuuteen alkoi tihkua tietoa, että keskiolutta esitetään vedettäväksi pois kaupoista, nousi vastalauseiden myrsky. Kyseinen esitys peruttiin nopeasti.  

Ajattelen, että kieltolain aikoihin ei ole paluuta. Historia opetti, että ankaralla kiellolla ja valvonnalla ei ollut toivottua vaikutusta. Pirtun salakuljetus sai uskomattomat mittasuhteet. Mutta varoitetaanko alkoholin haitoista samassa suhteessa kuin tupakasta? Vaikuttaa joskus siltä, että kun tupakkahanoja kiristetään, alkoholihanoja löysätään.

Herätysliikejohtaja Henrik Renqvist kirjoitti vuonna 1835 raittiuskirjasen ”Wiinan kauhistus”. Lars Levi Laestadius puolestaan perusti Lapissa ensimmäisen raittiusseuran 1853. Kaikki herätysliikkeemme olivat ennen vanhaan aktiivisia valistustyössä, jonka ihanteena oli ehdoton raittius. Kirkko ja koulu kulkivat käsi kädessä raittiusvalistajina. Kirjahyllyssäni on kirjoja, joita sain palkinnoksi kansakoulun raittiuskirjoituskilpailuista. Pidetäänkö tällaisia kilpailuja vielä?

Voiko pappi enää varoitella saarnatuolista: ”Älkää juopuko viinistä, sillä siitä tulee irstas meno, vaan täyttykää Hengellä” (Ef. 5:18)? Saako tällaisesta opetuksesta heti moralistin ja suvaitsemattoman leiman? 

Onneksi vielä saa olla alkoholiin nähden absolutisti. Uskon, että sellaista nuortakin kunnioitetaan ja jopa ihaillaan, joka ilmoittaa kokouksissa ja tapaamisissa kohteliaasti: ”En käytä alkoholia.”

Humalassa pörrääminen on hauskuttanut suomalaisia. Esimerkiksi kirjallisuus on ruokkinut tätä huvia. Nummisuutarien Eskon humalakohtaukset naurattavat yhä monia. 

Minua ei naurata ollenkaan.

Vanhin siskoni kuoli alkoholiin.
 

Vanhemmat

Uudemmat

Erkki Piri

Olen syntynyt ja kasvanut Pirinrannan kylässä. Kylä on saanut nimensä Pirin talosta, isäni kodista, josta useimpien Suomen Pirien esi-isät ovat kotoisin.

Elämäntyöni olen tehnyt eritysopettajana Pudasjärvellä sekä pappina Pattijoella, Kiimingissä, Taivalkoskella ja Siikalatvalla. Siikalatvalla olin kirkkoherrana kymmenkunta vuotta ja samalla kahdeksan vuotta Raahen rovastikunnan lääninrovastina.

Rauhanyhdistyksen sananpalvelijaksi minut kutsuttiin Pudasjärvellä helatorstaina 1966. SRK:n leirityö Hilturannassa ja Siikatörmällä vuodesta 1965 vuoteen 1987 on jättänyt hyvät muistot. Kehitysvammaisten rippikoulut ovat minulle yhä toivottuja pestejä.

Mielenkiintoisin luottamustehtävä on ollut raamatunkäännöstyön palauteryhmän sihteerin toimi. Palauteryhmä oli kirkolliskokouksen asettama ja se työskenteli vuodeta 1975 vuoteen 1992. Tänä aikana luettiin läpi koko Raamattu.

Perheeseeni kuuluvat vaimo Raakel, joka käy vielä työssä, sekä tyttäret Riikka ja Reetta, jotka opiskelevat Helsingissä.

Pidän kirjoittamisesta. Olin aikoinani kymmenkunta vuotta Päivämiehen kolumnistina, SRK:lle olen kirjoittanut ja toimittanut kuusi kirjaa. Nykyisin olen Rauhan Tervehdyksen kolumnisti. Nyt sitten pitäisi ruveta pitämään blogia tähän Päivämiehen verkkolehteen. Saa nähdä, mitä tästä tulee. Hyvä tulee, jos syntyy rakentava keskustelusilta lukijoiden ja blogistin välille.

Voit antaa minulle palautetta teksteistäni osoitteeseen erkki.piri@gmail.com.

Erkki Piri

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi