Sunnuntai 22.9.2019
"
Nähdessään spitaaliset miehet Jeesus sanoi heille: "Menkää näyttämään itsenne papeille." Mennessään he puhdistuivat. Luuk. 17:14

Säästä asiaa

28.3.2014 11:59 | Inkeri Heikkala
Oli tänään taas surkea lumisade. Eilen kamala pakkanen ja toissapäivänä, voitko kurjempaa kuvitella, vihmoi alijäähtynyttä vettä! Ja kesällä sietämättömät helteet, milloin ei sattunut satamaan kaatamalla.
 
Tuttua, vai mitä?
 
Olen monta kertaa miettinyt, miksi ilmoista valitetaan niin mielellään. Yleensä sää on ensimmäinen puheenaihe ja joskus tekee mieli rääkyä, kun kanssapuhuja ei muista, että talven tapana on tarjota kaikenlaisia enemmän tai vähemmän hyytäviä variaatioita pakkas- ja lumisadeilmoista. Aivan joka ikinen talvi! Sitten olen miettinyt, että säästä valittaminen on varmaan vain turvallinen tapa purkaa omaa pahaa oloa. Ei ole helppo kertoa totuutta: Minä satun nyt vain olemaan niin pahalla tuulella. Tai: ilmasto aamulla kotona oli hieman ankea… Niinpä. On turvallisempaa puhua ilmoista kuin ilmastosta, säästä kuin omasta päästä.
 
Mutta minusta on surullista, jos säästä valittava ei kykene lumisateelta näkemään hiutaleiden taidokasta rakennetta. Tai vesisateelta pisaran valon ja värien heijastusta. Ei jaksa katsoa pitemmälle ja syvemmälle. Siihen, että Luoja kaikessa viisaudessaan on antanut säidenkin vaihtelun meille virkistykseksi. Itse muistan, kun perheen tohinan keskellä oma mitta rupesi täyttymään, kaikkein paras keino tyhjentää pää oli painua lumituiskuun lenkille. Kun viima painoi jäätävän sateen päin kasvoja ja kylmän pistely vaihtui pintaverisuonten kuumotukseen, oli helppo palata. Silloin kodin ikkunat hehkuivat lämpimästi.
 
Ajattelen, että luonto ja sen kaikki vivahteet ja vuodenaikojen vaihtelut on annettu meille mielen lepuuttamista varten. Se on annettu myös haasteeksi ja voimien kartuttamiseksi. Siellä Jumala ilmoittaa myös mahtavuutensa ja painaa ihmisen pienen paikalle. Hän puhuu siellä voimakasta, pelottavaakin kieltä ja puhuttelee näin ihmislasta.
 
Mielestäni nykyaikana ihmisiltä on hämärtynyt ymmärrys siitä, että luomakunta on Jumalan luomistyö. Kerran satuin lukemaan jostakin keskustelupalstalta, miten joku oli nähnyt luonnonkatastrofeissa Jumalan puhuttelun. Tuntui tosi pahalta lukea vastaus siihen kommenttiin: ”Haloo, nyt on kysymys luonnosta, pidä Jumala siitä erossa.” Vastaajalta oli unohtunut, että luotua ei ole ilman luojaa.
 
Koen, että lempeässä lounatuulessa voi kuulla rakkaita Jumalan terveisiä.

Uudemmat

Inkeri Heikkala

Olen suurperheen äiti ja monen mussukan mummi. Asun Lapin portilla, Posiolla. Teen työtä puolisoni kanssa omassa monipalveluyrityksessämme, juuri niiden juttujen parissa, joita olen kotiäitivuosina kovasti harjoitellut. Autamme asiakkaitamme arkisissa askareissa, työtehtäviä on siivoamisesta sukanparsintaan. Kun kirjoitan, tekstini syntyvät hyvin nopeasti, hetkestä, kokemuspiiristä ja ajatuksista. Luonto ja sen monet vivahteet merkitsevät minulle paljon. Blogikirjoitusteni aihepiiriä en osaa rajata, mutta uskovaisena elämisen turvallisuus merkitsee minulle paljon. 

Voit antaa minulle palautetta osoitteeseen inkeri.heikkala@hotmail.com.

Inkeri Heikkala

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi