Maanantai 22.4.2019
"
Herra on todella noussut kuolleista! Luuk. 24:34

Säästä asiaa

28.3.2014 11:59 | Inkeri Heikkala
Oli tänään taas surkea lumisade. Eilen kamala pakkanen ja toissapäivänä, voitko kurjempaa kuvitella, vihmoi alijäähtynyttä vettä! Ja kesällä sietämättömät helteet, milloin ei sattunut satamaan kaatamalla.
 
Tuttua, vai mitä?
 
Olen monta kertaa miettinyt, miksi ilmoista valitetaan niin mielellään. Yleensä sää on ensimmäinen puheenaihe ja joskus tekee mieli rääkyä, kun kanssapuhuja ei muista, että talven tapana on tarjota kaikenlaisia enemmän tai vähemmän hyytäviä variaatioita pakkas- ja lumisadeilmoista. Aivan joka ikinen talvi! Sitten olen miettinyt, että säästä valittaminen on varmaan vain turvallinen tapa purkaa omaa pahaa oloa. Ei ole helppo kertoa totuutta: Minä satun nyt vain olemaan niin pahalla tuulella. Tai: ilmasto aamulla kotona oli hieman ankea… Niinpä. On turvallisempaa puhua ilmoista kuin ilmastosta, säästä kuin omasta päästä.
 
Mutta minusta on surullista, jos säästä valittava ei kykene lumisateelta näkemään hiutaleiden taidokasta rakennetta. Tai vesisateelta pisaran valon ja värien heijastusta. Ei jaksa katsoa pitemmälle ja syvemmälle. Siihen, että Luoja kaikessa viisaudessaan on antanut säidenkin vaihtelun meille virkistykseksi. Itse muistan, kun perheen tohinan keskellä oma mitta rupesi täyttymään, kaikkein paras keino tyhjentää pää oli painua lumituiskuun lenkille. Kun viima painoi jäätävän sateen päin kasvoja ja kylmän pistely vaihtui pintaverisuonten kuumotukseen, oli helppo palata. Silloin kodin ikkunat hehkuivat lämpimästi.
 
Ajattelen, että luonto ja sen kaikki vivahteet ja vuodenaikojen vaihtelut on annettu meille mielen lepuuttamista varten. Se on annettu myös haasteeksi ja voimien kartuttamiseksi. Siellä Jumala ilmoittaa myös mahtavuutensa ja painaa ihmisen pienen paikalle. Hän puhuu siellä voimakasta, pelottavaakin kieltä ja puhuttelee näin ihmislasta.
 
Mielestäni nykyaikana ihmisiltä on hämärtynyt ymmärrys siitä, että luomakunta on Jumalan luomistyö. Kerran satuin lukemaan jostakin keskustelupalstalta, miten joku oli nähnyt luonnonkatastrofeissa Jumalan puhuttelun. Tuntui tosi pahalta lukea vastaus siihen kommenttiin: ”Haloo, nyt on kysymys luonnosta, pidä Jumala siitä erossa.” Vastaajalta oli unohtunut, että luotua ei ole ilman luojaa.
 
Koen, että lempeässä lounatuulessa voi kuulla rakkaita Jumalan terveisiä.

Uudemmat

Inkeri Heikkala

Olen suurperheen äiti ja monen mussukan mummi. Asun Lapin portilla, Posiolla. Teen työtä puolisoni kanssa omassa monipalveluyrityksessämme, juuri niiden juttujen parissa, joita olen kotiäitivuosina kovasti harjoitellut. Autamme asiakkaitamme arkisissa askareissa, työtehtäviä on siivoamisesta sukanparsintaan. Kun kirjoitan, tekstini syntyvät hyvin nopeasti, hetkestä, kokemuspiiristä ja ajatuksista. Luonto ja sen monet vivahteet merkitsevät minulle paljon. Blogikirjoitusteni aihepiiriä en osaa rajata, mutta uskovaisena elämisen turvallisuus merkitsee minulle paljon. 

Voit antaa minulle palautetta osoitteeseen inkeri.heikkala@hotmail.com.

Inkeri Heikkala

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi