Lauantai 19.1.2019
"
Muistakaa johtajianne, niitä, jotka julistivat teille Jumalan sanaa. Pitäkää mielessänne, miten he elämänsä elivät, ja ottakaa heidän uskonsa esikuvaksenne. Hepr. 13:7

​Kevätaurinko paistaa ja paljastaa

1.5.2014 10:55 | Inkeri Heikkala
Minkälaiset aseet nyt ottaisin käyttöön. Tiskiaineen, mikrokuituliinan, sanomalehtipaperin, lastan vai ehkä sen heräteostoksen, jonka akku riitti kertakäytöllä kahteen ikkunaan. Vesisankot, kaksi kappaletta avaajia ja ruuvimeisselin. Näissä vanhoissa ikkunoissa on jokaisessa yhteensä kuusi puolta, paljonko niistä kaiken kaikkiaan tuleekaan…

Tällä kerralla aloitan ainakin niistä, jotka viime vuonna jäi avaamatta ja näyttävät takaansa avautuvan maiseman harmaana. Sitten tarvitaan myös tikkaat ja lankkuviritelmät. Ja ehkä kaveri, joka varmistaa… Pelkkä työn ajatteleminenkin jo väsyttää, mutta pakko tämä on tehdä, muuten koko huusholli tuntuu koko kesän tunkkaiselta.

Kun lapset olivat pieniä, teippasin keittiön kaapin oveen katkelman Pirkko-Liisa Linjaman runosta Äidin kevätkirje:

”Sinä ymmärtäväinen
minun ei tarvitse selitellä
miksi keittiön ikkuna
on täynnä voileipäkäsien jälkiä.”

Kun suunnittelimme muuttoa tähän taloon, alhaalle yltävät ikkunat ensin mietityttivät. Myöhemmin ne vain ihastuttivat. Pidimme huolen, että yksivuotiaallakin oli vapaa pääsy ikkunan ääreen. Monet tovit siinä vietettiin seuraillen lintujen, oravien ja jopa ketun puuhailuja. Siksipä ikkunan alaosa oli täynnä pieniä käden ja nenän jälkiä. Ylempänä näkyi hieman isompiakin sormenjälkiä. Kaikkein ylimpänä oli joskus otsan painauma, josta erottui selvästi ryppyjen hienot verkostot. Pappa oli jaksanut lähteä katsomaan lasten kanssa ulos. Linjaman runo jatkuu näin:

”Mutta tänä päivänä
kun talven taakat ovat takana
ja aurinko loistaa
on helppo iloita voileipäkäsistä,
jotka osoittelevat pikkulintuja
– vain tuokio, ja kurasaappaat
ovat tömistelleet luotamme pois.”

Tätä nykyä ikkunat saavat olla enimmäkseen rauhassa. Vain joskus lastenlapset tulevat jättämään niihin omat jälkensä. Niiden pesu tapahtuu aina viiveellä, haikeudella. Kauanko kestää, että saamme syliimme taas näitä kaukana-asuvia?

Onko pakko pestä ikkunat, onko pakko siivota? Nuoriso esittää tuon kysymyksen usein raflaavasti. On ihan hyvä pysähtyä miettimään sitä. Ainakin silloin, kun työ tuntuu pakonomaiselta. Hyvä on aina myös miettiä, miten perheessä töitä pystyy jakamaan. Ja tehtyä työtä voi aina juhlia vaikkapa lättykekkereillä tai pelkällä hyvällä mielellä.

Joskus on hyvä pysähtyä myös miettimään sitä, millaisesta ikkunasta me itse katselemme maailmaa. Liian kirkkaaksi puunattu saattaa näyttää naapurin takapihan törkykasatkin. Ja harmaaksi pinttyneen ikkunan läpi on vaikea erottaa tien routavauriot. Mutta matalalla olevasta ikkunasta pienen on helppo nähdä muuttolintujen kerääntyminen matkaan lähtöä varten.  

 

Vanhemmat

Uudemmat

Inkeri Heikkala

Olen suurperheen äiti ja monen mussukan mummi. Asun Lapin portilla, Posiolla. Teen työtä puolisoni kanssa omassa monipalveluyrityksessämme, juuri niiden juttujen parissa, joita olen kotiäitivuosina kovasti harjoitellut. Autamme asiakkaitamme arkisissa askareissa, työtehtäviä on siivoamisesta sukanparsintaan. Kun kirjoitan, tekstini syntyvät hyvin nopeasti, hetkestä, kokemuspiiristä ja ajatuksista. Luonto ja sen monet vivahteet merkitsevät minulle paljon. Blogikirjoitusteni aihepiiriä en osaa rajata, mutta uskovaisena elämisen turvallisuus merkitsee minulle paljon. 

Voit antaa minulle palautetta osoitteeseen inkeri.heikkala@hotmail.com.

Inkeri Heikkala

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi