Sunnuntai 17.2.2019
"
Jeesus sanoi: "Näin viimeiset tulevat ensimmäisiksi ja ensimmäiset viimeisiksi." Matt. 19:29

Puhuminen hopeaa, vaikeneminen kultaa?

7.8.2014 07:40 | Inkeri Heikkala
Tunnen nuo kasvot niin hyvin, että tiedän, mitä on tulossa. Hymy alkaa aina silmäkulmista, siirtyy sitten silmiin. Katse kohdistuu minuun, ja suupieliin tulee eloa. Vieläkin saan hetken odottaa. Mutta olen oppinut, että aina kannattaa odottaa. Jos kärsimättömänä ehdin kysymään, mitä nyt, asian ulostulo vain viivästyy. Ja minä malttamaton haluan ehdottomasti kuulla nuo ajatukset, sillä ne ovat aina kuulemisen arvoisia.
 
Tässä ajassa pärjää puhumisen taidoilla. Puheilmaisua opetetaan jo peruskoulusta lähtien. Artikulointia harjoitellaan ja suullisilla esityksillä halutaan poistaa esiintymistilanteen jännitystä. Kotona jo ihan pienille lapsille painotetaan: Sinä voit aina kertoa, mikä sinua vaivaa. Pahalla mielellä olevallehan se ei aina ole helppoa! Sosiaalisessa mediassa näkyvyyttä saa se, joka aktiivisesti kertoo näkemyksistään ja kokemuksistaan. Tämä aika on rohkeiden esiintyjien aikaa.
 
On hyvä asia, että lähisuhteissa korostetaan puhumisen tärkeyttä. On todella tärkeää, että nuoret parit jo seurusteluaikana puhuisivat paljon, koska silloin toisen arvomaailma, tunteet ja tarpeet avautuvat toiselle. Tulee tieto ja ymmärrys, olemmeko toisillemme oikeita ihmisiä rinnalla kulkijoiksi. Kyky käsitellä vaikeita asioita vahvistaa yhteenkuuluvaisuuden tunnetta.                       
 
Mutta kaikki eivät ole puhuvia ihmisiä. Puhumattomia on myös heissä, jotka puhuvat paljon. Sellaisia, jotka eivät koskaan oikeasti raota omaa sisintään. On lähimmäisiä, joiden on valtavan vaikea puhua omista tunteistaan.  Toivottavasti osaamme antaa tilaa myös heille. Monta kertaa onkin niin, että hiljaisesta ja sisäänpäin kääntyneestä ihmisestä löytyy aidoin kuuntelija.  
 
Raamatussa puhutaan myös puhumisesta ja vaikenemisesta. Syyttäjien edessä Jeesus vaikeni. ”On aika puhua ja aika olla vaiti.”  Vaikenemisen kehotuksella halutaan opettaa lähimmäisen kunnioitusta. On vaikea puhua ja kuunnella yhtä aikaa. Yksilökeskeisessä ajattelutavassa toisen ihmisen hiljaiselle ja nöyrälle huomioonottamiselle ei tahdo löytyä sijaa. 
 
Hiljaisen ihmisen rinnalla olen oppinut rakastamaan hiljaisuutta. Olotilaa, jossa ei tarvitse täyttää pitkiäkään hiljaisia hetkiä turhalla jutustelulla. Aina tiedän myös sen, että tulen kuulluksi, kun kuulijaa tarvitsen. Olen myös oppinut sen, että toisesta välittäminen ja huomionosoitukset eivät tarvitse sanoja. Kosketus ja silmiin katsominen merkitsevät enemmän kuin tuhat sanaa. Ja tärkeimmälle asialle, anteeksiantamuksen evankeliumille, sanat eivät ole hukassa.
                                 

Vanhemmat

Uudemmat

Inkeri Heikkala

Olen suurperheen äiti ja monen mussukan mummi. Asun Lapin portilla, Posiolla. Teen työtä puolisoni kanssa omassa monipalveluyrityksessämme, juuri niiden juttujen parissa, joita olen kotiäitivuosina kovasti harjoitellut. Autamme asiakkaitamme arkisissa askareissa, työtehtäviä on siivoamisesta sukanparsintaan. Kun kirjoitan, tekstini syntyvät hyvin nopeasti, hetkestä, kokemuspiiristä ja ajatuksista. Luonto ja sen monet vivahteet merkitsevät minulle paljon. Blogikirjoitusteni aihepiiriä en osaa rajata, mutta uskovaisena elämisen turvallisuus merkitsee minulle paljon. 

Voit antaa minulle palautetta osoitteeseen inkeri.heikkala@hotmail.com.

Inkeri Heikkala

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi