Torstai 19.9.2019
"
Jeesus sanoo: "Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille." Matt. 7:12

Puhuminen hopeaa, vaikeneminen kultaa?

7.8.2014 07:40 | Inkeri Heikkala
Tunnen nuo kasvot niin hyvin, että tiedän, mitä on tulossa. Hymy alkaa aina silmäkulmista, siirtyy sitten silmiin. Katse kohdistuu minuun, ja suupieliin tulee eloa. Vieläkin saan hetken odottaa. Mutta olen oppinut, että aina kannattaa odottaa. Jos kärsimättömänä ehdin kysymään, mitä nyt, asian ulostulo vain viivästyy. Ja minä malttamaton haluan ehdottomasti kuulla nuo ajatukset, sillä ne ovat aina kuulemisen arvoisia.
 
Tässä ajassa pärjää puhumisen taidoilla. Puheilmaisua opetetaan jo peruskoulusta lähtien. Artikulointia harjoitellaan ja suullisilla esityksillä halutaan poistaa esiintymistilanteen jännitystä. Kotona jo ihan pienille lapsille painotetaan: Sinä voit aina kertoa, mikä sinua vaivaa. Pahalla mielellä olevallehan se ei aina ole helppoa! Sosiaalisessa mediassa näkyvyyttä saa se, joka aktiivisesti kertoo näkemyksistään ja kokemuksistaan. Tämä aika on rohkeiden esiintyjien aikaa.
 
On hyvä asia, että lähisuhteissa korostetaan puhumisen tärkeyttä. On todella tärkeää, että nuoret parit jo seurusteluaikana puhuisivat paljon, koska silloin toisen arvomaailma, tunteet ja tarpeet avautuvat toiselle. Tulee tieto ja ymmärrys, olemmeko toisillemme oikeita ihmisiä rinnalla kulkijoiksi. Kyky käsitellä vaikeita asioita vahvistaa yhteenkuuluvaisuuden tunnetta.                       
 
Mutta kaikki eivät ole puhuvia ihmisiä. Puhumattomia on myös heissä, jotka puhuvat paljon. Sellaisia, jotka eivät koskaan oikeasti raota omaa sisintään. On lähimmäisiä, joiden on valtavan vaikea puhua omista tunteistaan.  Toivottavasti osaamme antaa tilaa myös heille. Monta kertaa onkin niin, että hiljaisesta ja sisäänpäin kääntyneestä ihmisestä löytyy aidoin kuuntelija.  
 
Raamatussa puhutaan myös puhumisesta ja vaikenemisesta. Syyttäjien edessä Jeesus vaikeni. ”On aika puhua ja aika olla vaiti.”  Vaikenemisen kehotuksella halutaan opettaa lähimmäisen kunnioitusta. On vaikea puhua ja kuunnella yhtä aikaa. Yksilökeskeisessä ajattelutavassa toisen ihmisen hiljaiselle ja nöyrälle huomioonottamiselle ei tahdo löytyä sijaa. 
 
Hiljaisen ihmisen rinnalla olen oppinut rakastamaan hiljaisuutta. Olotilaa, jossa ei tarvitse täyttää pitkiäkään hiljaisia hetkiä turhalla jutustelulla. Aina tiedän myös sen, että tulen kuulluksi, kun kuulijaa tarvitsen. Olen myös oppinut sen, että toisesta välittäminen ja huomionosoitukset eivät tarvitse sanoja. Kosketus ja silmiin katsominen merkitsevät enemmän kuin tuhat sanaa. Ja tärkeimmälle asialle, anteeksiantamuksen evankeliumille, sanat eivät ole hukassa.
                                 

Vanhemmat

Uudemmat

Inkeri Heikkala

Olen suurperheen äiti ja monen mussukan mummi. Asun Lapin portilla, Posiolla. Teen työtä puolisoni kanssa omassa monipalveluyrityksessämme, juuri niiden juttujen parissa, joita olen kotiäitivuosina kovasti harjoitellut. Autamme asiakkaitamme arkisissa askareissa, työtehtäviä on siivoamisesta sukanparsintaan. Kun kirjoitan, tekstini syntyvät hyvin nopeasti, hetkestä, kokemuspiiristä ja ajatuksista. Luonto ja sen monet vivahteet merkitsevät minulle paljon. Blogikirjoitusteni aihepiiriä en osaa rajata, mutta uskovaisena elämisen turvallisuus merkitsee minulle paljon. 

Voit antaa minulle palautetta osoitteeseen inkeri.heikkala@hotmail.com.

Inkeri Heikkala

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi