Perjantai 26.4.2019
"
Herra, minun Jumalani, kukaan ei ole sinun vertaisesi! Sinä olet tehnyt suuria tekoja, sinä ajattelet meidän parastamme. Ps. 40:6

​Kynänjäljistä naurua ja kyyneleitä – tallenteita etsimässä

4.9.2014 06:30 | Inkeri Heikkala
Minulla on rakkaita tallenteita. Niitä löytyy tietokoneen kovalevyltä ja muistitikuiltakin. Mutta tietokoneaikaa varhaisemmat tallenteet ovat erityisen rakkaita. Ehkä siksi, että niitä katsellessa tuntuu, kuin katsoisi tekijää suoraan kasvoihin. Kuin olisi koskettamassa lämmintä kättä. 
 
Leivontaohjevihon loppusivuilla on runo. Sen oli kotona käynyt opiskelija runokirjasta joskus löytänyt ja leivontapuuhiensa keskellä minulle tallentanut. Ja vaikka viimeisille sivuille ei ollut mitään asiaa, kun oli etsimässä mustikkapiirakan ohjetta, sinne piti sittenkin kurkistaa. Runon löysin ensimmäisen kerran sattumalta.
 
”Miten sinä jaksat, äiti?
Sinulla on kotona monta tehtävää:
Suostuttelet pienokaistasi nukkumaan,
luet hänelle iltasadun
ja siunaat synnit anteeksi.
Kuuntelet koululaistesi huolia
ja järjestelet kotitöitä
Avaat sydämesi
saat neuvoja ja rohkaisuja
Siionin rakkaudessa solmut aukeavat.
Siten sinä jaksat, äiti!”
 
Tämä runo on ollut minulle erityisen rakas. Olen elämässäni kokenut monta kertaa juuri noin, miten runossa kerrotaan.
 
Jossakin vaiheessa eteisen lipastolaatikossa oli iso vihko, jonka kannessa luki: Meidän talon tallennuksia. Sen vihon väliin pujahti piirustuksia, runoja ja hauskoja tuokiokuvia kodin hyrskynmyrskynhetkistä. Ja tietysti myös lasten laukaisuja. Yhtenä jouluna nokkela siskospari oli koonnut vihon kirjaksi. Aarre paljastui joulupaketista.
 
Sitten on vielä se pitkän perinteen joululehti, jonka kokoamiseen osallistuvat edelleen kaikki kaukana asuvatkin perheenjäsenet omien joulunaluskiireiden keskellä. Joka vuosi lehden painosluku kasvaa, sillä se on odotettu joulupaketti joka perheessä. Eipä arvannut 15-vuotias esikoinen, millaisen perinteen hän aloitti, kun kokosi ensimmäiset Kotikummun uutiset!
 
Joskus kun arjen paineet tahtovat ahdistaa mieltä, pitää lähteä tankkausreissulle. Joskus tällaiseksi reissuksi riittää muistikuvaretki. Toisella kertaa auttaa, kun rupeaa penkomaan aarrekätköjä. Enimmäkseen tallenteet ovat iloisessa sekasotkussa tämän talon uumenissa. Yleensä ne löytyvätkin silloin, kun ei odota mitään löytävänsä.
 
Nykyään mietin monesti, miten paljon nykyajan perheenäidit ja isät menettävät, kun paperiviestintää on enää niin vähän. Tekstiviestejä on mahdotonta löytää sattumalta kaappien uumenista tai kirjojen välistä.
 
Mutta onneksi vieläkin löytyy pieniä taitavia käsiä, jotka väsäävät sokeri- tai ryynilaatikosta postilaatikon ja kiinnittävät sen maalarinteipillä lastenhuoneen oveen! Ja viestit, jotka laatikosta löytyvät, eivät katoa hipaisusta roskakoriin.       
             

Vanhemmat

Uudemmat

Inkeri Heikkala

Olen suurperheen äiti ja monen mussukan mummi. Asun Lapin portilla, Posiolla. Teen työtä puolisoni kanssa omassa monipalveluyrityksessämme, juuri niiden juttujen parissa, joita olen kotiäitivuosina kovasti harjoitellut. Autamme asiakkaitamme arkisissa askareissa, työtehtäviä on siivoamisesta sukanparsintaan. Kun kirjoitan, tekstini syntyvät hyvin nopeasti, hetkestä, kokemuspiiristä ja ajatuksista. Luonto ja sen monet vivahteet merkitsevät minulle paljon. Blogikirjoitusteni aihepiiriä en osaa rajata, mutta uskovaisena elämisen turvallisuus merkitsee minulle paljon. 

Voit antaa minulle palautetta osoitteeseen inkeri.heikkala@hotmail.com.

Inkeri Heikkala

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi