Sunnuntai 20.1.2019
"
Jeesus sanoi palvelijoille: "Täyttäkää astiat vedellä", ja he täyttivät ne reunoja myöten. Sitten hän sanoi: "Ottakaa nyt siitä ja viekää pitojen valvojalle", ja he veivät. Joh. 2:7-8

​Kynänjäljistä naurua ja kyyneleitä – tallenteita etsimässä

4.9.2014 06:30 | Inkeri Heikkala
Minulla on rakkaita tallenteita. Niitä löytyy tietokoneen kovalevyltä ja muistitikuiltakin. Mutta tietokoneaikaa varhaisemmat tallenteet ovat erityisen rakkaita. Ehkä siksi, että niitä katsellessa tuntuu, kuin katsoisi tekijää suoraan kasvoihin. Kuin olisi koskettamassa lämmintä kättä. 
 
Leivontaohjevihon loppusivuilla on runo. Sen oli kotona käynyt opiskelija runokirjasta joskus löytänyt ja leivontapuuhiensa keskellä minulle tallentanut. Ja vaikka viimeisille sivuille ei ollut mitään asiaa, kun oli etsimässä mustikkapiirakan ohjetta, sinne piti sittenkin kurkistaa. Runon löysin ensimmäisen kerran sattumalta.
 
”Miten sinä jaksat, äiti?
Sinulla on kotona monta tehtävää:
Suostuttelet pienokaistasi nukkumaan,
luet hänelle iltasadun
ja siunaat synnit anteeksi.
Kuuntelet koululaistesi huolia
ja järjestelet kotitöitä
Avaat sydämesi
saat neuvoja ja rohkaisuja
Siionin rakkaudessa solmut aukeavat.
Siten sinä jaksat, äiti!”
 
Tämä runo on ollut minulle erityisen rakas. Olen elämässäni kokenut monta kertaa juuri noin, miten runossa kerrotaan.
 
Jossakin vaiheessa eteisen lipastolaatikossa oli iso vihko, jonka kannessa luki: Meidän talon tallennuksia. Sen vihon väliin pujahti piirustuksia, runoja ja hauskoja tuokiokuvia kodin hyrskynmyrskynhetkistä. Ja tietysti myös lasten laukaisuja. Yhtenä jouluna nokkela siskospari oli koonnut vihon kirjaksi. Aarre paljastui joulupaketista.
 
Sitten on vielä se pitkän perinteen joululehti, jonka kokoamiseen osallistuvat edelleen kaikki kaukana asuvatkin perheenjäsenet omien joulunaluskiireiden keskellä. Joka vuosi lehden painosluku kasvaa, sillä se on odotettu joulupaketti joka perheessä. Eipä arvannut 15-vuotias esikoinen, millaisen perinteen hän aloitti, kun kokosi ensimmäiset Kotikummun uutiset!
 
Joskus kun arjen paineet tahtovat ahdistaa mieltä, pitää lähteä tankkausreissulle. Joskus tällaiseksi reissuksi riittää muistikuvaretki. Toisella kertaa auttaa, kun rupeaa penkomaan aarrekätköjä. Enimmäkseen tallenteet ovat iloisessa sekasotkussa tämän talon uumenissa. Yleensä ne löytyvätkin silloin, kun ei odota mitään löytävänsä.
 
Nykyään mietin monesti, miten paljon nykyajan perheenäidit ja isät menettävät, kun paperiviestintää on enää niin vähän. Tekstiviestejä on mahdotonta löytää sattumalta kaappien uumenista tai kirjojen välistä.
 
Mutta onneksi vieläkin löytyy pieniä taitavia käsiä, jotka väsäävät sokeri- tai ryynilaatikosta postilaatikon ja kiinnittävät sen maalarinteipillä lastenhuoneen oveen! Ja viestit, jotka laatikosta löytyvät, eivät katoa hipaisusta roskakoriin.       
             

Vanhemmat

Uudemmat

Inkeri Heikkala

Olen suurperheen äiti ja monen mussukan mummi. Asun Lapin portilla, Posiolla. Teen työtä puolisoni kanssa omassa monipalveluyrityksessämme, juuri niiden juttujen parissa, joita olen kotiäitivuosina kovasti harjoitellut. Autamme asiakkaitamme arkisissa askareissa, työtehtäviä on siivoamisesta sukanparsintaan. Kun kirjoitan, tekstini syntyvät hyvin nopeasti, hetkestä, kokemuspiiristä ja ajatuksista. Luonto ja sen monet vivahteet merkitsevät minulle paljon. Blogikirjoitusteni aihepiiriä en osaa rajata, mutta uskovaisena elämisen turvallisuus merkitsee minulle paljon. 

Voit antaa minulle palautetta osoitteeseen inkeri.heikkala@hotmail.com.

Inkeri Heikkala

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi