Torstai 18.7.2019
"
Jokainen polvi on notkistuva Herran edessä ja jokainen kieli on ylistävä Jumalaa. Room. 14:11

​Naurattaako?

8.12.2014 06:26 | Inkeri Heikkala
Työmatkoillani kuuntelen usein radiokanavaa, jolta tulee erilaisia puheohjelmia. Kerran haastattelussa oli nainen, joka oli tehnyt naurusta itselleen työn. Hän antoi ryhmille nauruterapiaa. Muistin, että joskus ennen vanhaan äiti toppuutteli meitä nauruun tikahtuvia muksuja: itku pitkästä ilosta. Mietin, että tarkoittaakohan nauruterapia päinvastaista: ilo pitkästä itkusta?

Mutta osaavatko nykyihmiset enää nauraa?

Tai olemmeko me niin sivistyneitä, että naurulle pitäisi olla todellinen syy, ennen kuin siihen kaiken kiireen keskellä on aikaa. Jostakin luin ajatuksen nykyihmisen nauramisesta: Miehet saattavat hohottaa jollekin jutulle, naisilla se jää herkästi hiljaiseksi hymähdykseksi. Mutta missä on se penkiltä pudottava tikahduttava kiherrys, joka saa kyyneleet valumaan silmistä?

Nauru pidentää ikää.

Minusta tuo pitää paikkansa. Olen tavannut monta vanhaa ihmistä, joiden silmänympärykset ovat täynnä ryppyverkostoa, naururyppyjä. Ja heidän muistipaikoissaan on paljon hyviä juttuja tallennettuina! Ei höpöttäminen ole kiellettyä, vanhanakaan. Olen huomannut, että lapsilla läksyt jäävät tekemättä, kun talossa on vieraana tällaisia ihmisiä.

Mutta kun ei naurata.

Tulee sellaisiakin aikoja, että ilo on hukassa. Niitä tulee jokaiselle, elämän murheita, masennusta ja ahdistustakin. Sellaisina aikoina ei naurata, eikä jaksa ottaa vastaan nauravaisen lähimmäisen neuvoa etsiä ilon aiheita. Mutta ajan kuluessa, varjojen väistyessä, ilon ja tyytyväisyyden aiheetkin tulevat näkyviin. Kunpa silloin olisi voimia tarttua niihin ja nähdä miten ilo kannattelee.

Pelkäämmekö me aikuiset nauramista?

Eihän meihin vain ole jostakin iskostunut ajatus, että nauraminen olisi jotenkin epäsopivaa. Että on väärin nauraa, koska jollakin toisella on vaikeaa. Tai jos minä nyt olen iloinen, kadunko sitä sitten, kun on taas vaikeaa. Elämä on raskasta, jos elämme koko ajan jossakin muualla kuin tässä ja nyt.

Kun lapset olivat pieniä, koin, miten koko arjen pyöritys keventyi, kun täysillä heittäytyi lasten juttuihin mukaan. Lapsen ilo on niin aitoa ja tarttuvaa. Miksi se on sitä? Siksi, että lapsi ei kanna kuormia. Ei ole ihme, että lapsen usko on annettu meille esikuvaksi. Olen kokenut, että lapsen usko tuo ilon ja valon elämään. 

Vanhemmat

Uudemmat

Inkeri Heikkala

Olen suurperheen äiti ja monen mussukan mummi. Asun Lapin portilla, Posiolla. Teen työtä puolisoni kanssa omassa monipalveluyrityksessämme, juuri niiden juttujen parissa, joita olen kotiäitivuosina kovasti harjoitellut. Autamme asiakkaitamme arkisissa askareissa, työtehtäviä on siivoamisesta sukanparsintaan. Kun kirjoitan, tekstini syntyvät hyvin nopeasti, hetkestä, kokemuspiiristä ja ajatuksista. Luonto ja sen monet vivahteet merkitsevät minulle paljon. Blogikirjoitusteni aihepiiriä en osaa rajata, mutta uskovaisena elämisen turvallisuus merkitsee minulle paljon. 

Voit antaa minulle palautetta osoitteeseen inkeri.heikkala@hotmail.com.

Inkeri Heikkala

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi