Tiistai 26.3.2019
"
Ennen tekin olitte pimeyttä, mutta nyt te loistatte Herran valoa. Eläkää valon lapsina! Valo kasvattaa hyvyyden, oikeuden ja totuuden hedelmiä. Ef. 5:8-9

​Naurattaako?

8.12.2014 06:26 | Inkeri Heikkala
Työmatkoillani kuuntelen usein radiokanavaa, jolta tulee erilaisia puheohjelmia. Kerran haastattelussa oli nainen, joka oli tehnyt naurusta itselleen työn. Hän antoi ryhmille nauruterapiaa. Muistin, että joskus ennen vanhaan äiti toppuutteli meitä nauruun tikahtuvia muksuja: itku pitkästä ilosta. Mietin, että tarkoittaakohan nauruterapia päinvastaista: ilo pitkästä itkusta?

Mutta osaavatko nykyihmiset enää nauraa?

Tai olemmeko me niin sivistyneitä, että naurulle pitäisi olla todellinen syy, ennen kuin siihen kaiken kiireen keskellä on aikaa. Jostakin luin ajatuksen nykyihmisen nauramisesta: Miehet saattavat hohottaa jollekin jutulle, naisilla se jää herkästi hiljaiseksi hymähdykseksi. Mutta missä on se penkiltä pudottava tikahduttava kiherrys, joka saa kyyneleet valumaan silmistä?

Nauru pidentää ikää.

Minusta tuo pitää paikkansa. Olen tavannut monta vanhaa ihmistä, joiden silmänympärykset ovat täynnä ryppyverkostoa, naururyppyjä. Ja heidän muistipaikoissaan on paljon hyviä juttuja tallennettuina! Ei höpöttäminen ole kiellettyä, vanhanakaan. Olen huomannut, että lapsilla läksyt jäävät tekemättä, kun talossa on vieraana tällaisia ihmisiä.

Mutta kun ei naurata.

Tulee sellaisiakin aikoja, että ilo on hukassa. Niitä tulee jokaiselle, elämän murheita, masennusta ja ahdistustakin. Sellaisina aikoina ei naurata, eikä jaksa ottaa vastaan nauravaisen lähimmäisen neuvoa etsiä ilon aiheita. Mutta ajan kuluessa, varjojen väistyessä, ilon ja tyytyväisyyden aiheetkin tulevat näkyviin. Kunpa silloin olisi voimia tarttua niihin ja nähdä miten ilo kannattelee.

Pelkäämmekö me aikuiset nauramista?

Eihän meihin vain ole jostakin iskostunut ajatus, että nauraminen olisi jotenkin epäsopivaa. Että on väärin nauraa, koska jollakin toisella on vaikeaa. Tai jos minä nyt olen iloinen, kadunko sitä sitten, kun on taas vaikeaa. Elämä on raskasta, jos elämme koko ajan jossakin muualla kuin tässä ja nyt.

Kun lapset olivat pieniä, koin, miten koko arjen pyöritys keventyi, kun täysillä heittäytyi lasten juttuihin mukaan. Lapsen ilo on niin aitoa ja tarttuvaa. Miksi se on sitä? Siksi, että lapsi ei kanna kuormia. Ei ole ihme, että lapsen usko on annettu meille esikuvaksi. Olen kokenut, että lapsen usko tuo ilon ja valon elämään. 

Vanhemmat

Uudemmat

Inkeri Heikkala

Olen suurperheen äiti ja monen mussukan mummi. Asun Lapin portilla, Posiolla. Teen työtä puolisoni kanssa omassa monipalveluyrityksessämme, juuri niiden juttujen parissa, joita olen kotiäitivuosina kovasti harjoitellut. Autamme asiakkaitamme arkisissa askareissa, työtehtäviä on siivoamisesta sukanparsintaan. Kun kirjoitan, tekstini syntyvät hyvin nopeasti, hetkestä, kokemuspiiristä ja ajatuksista. Luonto ja sen monet vivahteet merkitsevät minulle paljon. Blogikirjoitusteni aihepiiriä en osaa rajata, mutta uskovaisena elämisen turvallisuus merkitsee minulle paljon. 

Voit antaa minulle palautetta osoitteeseen inkeri.heikkala@hotmail.com.

Inkeri Heikkala

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi