Perjantai 26.4.2019
"
Herra, minun Jumalani, kukaan ei ole sinun vertaisesi! Sinä olet tehnyt suuria tekoja, sinä ajattelet meidän parastamme. Ps. 40:6

​Naurattaako?

8.12.2014 06:26 | Inkeri Heikkala
Työmatkoillani kuuntelen usein radiokanavaa, jolta tulee erilaisia puheohjelmia. Kerran haastattelussa oli nainen, joka oli tehnyt naurusta itselleen työn. Hän antoi ryhmille nauruterapiaa. Muistin, että joskus ennen vanhaan äiti toppuutteli meitä nauruun tikahtuvia muksuja: itku pitkästä ilosta. Mietin, että tarkoittaakohan nauruterapia päinvastaista: ilo pitkästä itkusta?

Mutta osaavatko nykyihmiset enää nauraa?

Tai olemmeko me niin sivistyneitä, että naurulle pitäisi olla todellinen syy, ennen kuin siihen kaiken kiireen keskellä on aikaa. Jostakin luin ajatuksen nykyihmisen nauramisesta: Miehet saattavat hohottaa jollekin jutulle, naisilla se jää herkästi hiljaiseksi hymähdykseksi. Mutta missä on se penkiltä pudottava tikahduttava kiherrys, joka saa kyyneleet valumaan silmistä?

Nauru pidentää ikää.

Minusta tuo pitää paikkansa. Olen tavannut monta vanhaa ihmistä, joiden silmänympärykset ovat täynnä ryppyverkostoa, naururyppyjä. Ja heidän muistipaikoissaan on paljon hyviä juttuja tallennettuina! Ei höpöttäminen ole kiellettyä, vanhanakaan. Olen huomannut, että lapsilla läksyt jäävät tekemättä, kun talossa on vieraana tällaisia ihmisiä.

Mutta kun ei naurata.

Tulee sellaisiakin aikoja, että ilo on hukassa. Niitä tulee jokaiselle, elämän murheita, masennusta ja ahdistustakin. Sellaisina aikoina ei naurata, eikä jaksa ottaa vastaan nauravaisen lähimmäisen neuvoa etsiä ilon aiheita. Mutta ajan kuluessa, varjojen väistyessä, ilon ja tyytyväisyyden aiheetkin tulevat näkyviin. Kunpa silloin olisi voimia tarttua niihin ja nähdä miten ilo kannattelee.

Pelkäämmekö me aikuiset nauramista?

Eihän meihin vain ole jostakin iskostunut ajatus, että nauraminen olisi jotenkin epäsopivaa. Että on väärin nauraa, koska jollakin toisella on vaikeaa. Tai jos minä nyt olen iloinen, kadunko sitä sitten, kun on taas vaikeaa. Elämä on raskasta, jos elämme koko ajan jossakin muualla kuin tässä ja nyt.

Kun lapset olivat pieniä, koin, miten koko arjen pyöritys keventyi, kun täysillä heittäytyi lasten juttuihin mukaan. Lapsen ilo on niin aitoa ja tarttuvaa. Miksi se on sitä? Siksi, että lapsi ei kanna kuormia. Ei ole ihme, että lapsen usko on annettu meille esikuvaksi. Olen kokenut, että lapsen usko tuo ilon ja valon elämään. 

Vanhemmat

Uudemmat

Inkeri Heikkala

Olen suurperheen äiti ja monen mussukan mummi. Asun Lapin portilla, Posiolla. Teen työtä puolisoni kanssa omassa monipalveluyrityksessämme, juuri niiden juttujen parissa, joita olen kotiäitivuosina kovasti harjoitellut. Autamme asiakkaitamme arkisissa askareissa, työtehtäviä on siivoamisesta sukanparsintaan. Kun kirjoitan, tekstini syntyvät hyvin nopeasti, hetkestä, kokemuspiiristä ja ajatuksista. Luonto ja sen monet vivahteet merkitsevät minulle paljon. Blogikirjoitusteni aihepiiriä en osaa rajata, mutta uskovaisena elämisen turvallisuus merkitsee minulle paljon. 

Voit antaa minulle palautetta osoitteeseen inkeri.heikkala@hotmail.com.

Inkeri Heikkala

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi