Perjantai 26.4.2019
"
Herra, minun Jumalani, kukaan ei ole sinun vertaisesi! Sinä olet tehnyt suuria tekoja, sinä ajattelet meidän parastamme. Ps. 40:6

Taakkojen alla voi kokea välittämistä

2.2.2015 06:23 | Inkeri Heikkala
Täällä Itä-Lapissa on saatu ihastella mahtavaa tykkyä. Viime viikon pakkaspäivinä aurinko kultasi keskipäivän valoisina hetkinä lumipuiden latvat. Miten monia sinisen, punaisen ja oranssin sävyjä saattaa lumimaisema heijastaa!
 
Kuvasin WhatsAppiin kotipihan mäntyä, joka oli taipunut pahasti raskaan lumen painosta. Kuva herätti ajatuksia. Sain kuvaviestiin vastauksen, joka vei minut uudelleen ikkunan luo katselemaan puuta. Kirjoittaja pohti, että tuonkin puun taakka on taivaan Isän tiedossa.
 
Näinä viikkoina on lähipiirissäni puhuttu pahuudesta, koettelemuksista ja voimattomuudesta. Puuta katsoessani juuri nuo keskustelut nousivat mieleen.
 
Huominen voi tuoda monenlaisia vaihtoehtoja. Voi olla, että sataa lisää alijäähtynyttä vettä ja räntää ja puun kuorma kasvaa. Tai ehkä tulee tuuli, joka varovaisesti keventää lumen painoa, pudottelee paakkuja juurelle, ja lumi ja jää sulavat hitaasti kevään tullessa pois. Ehkä ohikulkija yrittäisi ravistella puusta enimpiä lumia ja näin vähentää sen oksien painoa. Tai ehkä käykin niin, että tulee yksi tosi lämmin, aurinkoinen päivä, joka poistaa puulta kaiken taakan.


Viestinkirjoittaja jatkoi ajatuksiaan: ”Olen miettinyt, miksi Jumala sallii niin paljon koettelemusta, eikä sitä kai ikinä voikaan ymmärtää, mutta ehkä meitä pitää välillä tyhjentää kaikesta omasta, niin että jää vain yksi turva, vain yksi mikä on todella tärkeää…”
 
Millaisena näemme taakkojen alla olevan männyn? Näemmekö sen taipuvana ja kärsivänä vai näemmekö sen elämänvoiman ja lämmön, mikä pitää siitäkin huolen? Joskus lumen paino katkoo oksia, joskus taivuttaa runkoakin, mutta elämä jatkuu sittenkin.
 
Monesti suunnittelemme, että näistä rakennuspuista haluan rakentaa tämännäköisen elämän. Monesti pääsemme rakennuspuuhissa pitkällekin. Miksi elämä tuo mukanaan myös vaikeuksia? Miksi meille annetaan koettelemuksia? Yksi tykkytalvi saattaa muuttaa paljon. Ajattelen, että ihminen mielellään syyttää itseään ja näkee vastoinkäymiset ansaittuina. Saattaapa hän syytellä muitakin. Käsissä voi olla tuhansia kysymyksiä, joihin ei löydy vastauksia.
 
Onneksi ihmisellä on kyky toimia ja tehdä ratkaisuja – toisin kuin puulla. Vastoinkäymisten keskellä on tärkeää pyytää ja saada apua. Silloin vaikea tilanne voikin viedä lähelle muita, lähelle välittämistä ja rakkautta. Lähimmäinen voi auttaa eteenpäin jakamalla taakkoja.
 
Raamattu on lohtukirja. Se kertoo monista ihmisistä, joiden elämässä tapahtui vaikeita koettelemuksia. Mutta se kertoo myös Jumalan voimasta, joka on kuin kevätauringon sulattava lämpö.
 

Vanhemmat

Uudemmat

Inkeri Heikkala

Olen suurperheen äiti ja monen mussukan mummi. Asun Lapin portilla, Posiolla. Teen työtä puolisoni kanssa omassa monipalveluyrityksessämme, juuri niiden juttujen parissa, joita olen kotiäitivuosina kovasti harjoitellut. Autamme asiakkaitamme arkisissa askareissa, työtehtäviä on siivoamisesta sukanparsintaan. Kun kirjoitan, tekstini syntyvät hyvin nopeasti, hetkestä, kokemuspiiristä ja ajatuksista. Luonto ja sen monet vivahteet merkitsevät minulle paljon. Blogikirjoitusteni aihepiiriä en osaa rajata, mutta uskovaisena elämisen turvallisuus merkitsee minulle paljon. 

Voit antaa minulle palautetta osoitteeseen inkeri.heikkala@hotmail.com.

Inkeri Heikkala

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi