Lauantai 19.1.2019
"
Muistakaa johtajianne, niitä, jotka julistivat teille Jumalan sanaa. Pitäkää mielessänne, miten he elämänsä elivät, ja ottakaa heidän uskonsa esikuvaksenne. Hepr. 13:7

Taakkojen alla voi kokea välittämistä

2.2.2015 06:23 | Inkeri Heikkala
Täällä Itä-Lapissa on saatu ihastella mahtavaa tykkyä. Viime viikon pakkaspäivinä aurinko kultasi keskipäivän valoisina hetkinä lumipuiden latvat. Miten monia sinisen, punaisen ja oranssin sävyjä saattaa lumimaisema heijastaa!
 
Kuvasin WhatsAppiin kotipihan mäntyä, joka oli taipunut pahasti raskaan lumen painosta. Kuva herätti ajatuksia. Sain kuvaviestiin vastauksen, joka vei minut uudelleen ikkunan luo katselemaan puuta. Kirjoittaja pohti, että tuonkin puun taakka on taivaan Isän tiedossa.
 
Näinä viikkoina on lähipiirissäni puhuttu pahuudesta, koettelemuksista ja voimattomuudesta. Puuta katsoessani juuri nuo keskustelut nousivat mieleen.
 
Huominen voi tuoda monenlaisia vaihtoehtoja. Voi olla, että sataa lisää alijäähtynyttä vettä ja räntää ja puun kuorma kasvaa. Tai ehkä tulee tuuli, joka varovaisesti keventää lumen painoa, pudottelee paakkuja juurelle, ja lumi ja jää sulavat hitaasti kevään tullessa pois. Ehkä ohikulkija yrittäisi ravistella puusta enimpiä lumia ja näin vähentää sen oksien painoa. Tai ehkä käykin niin, että tulee yksi tosi lämmin, aurinkoinen päivä, joka poistaa puulta kaiken taakan.


Viestinkirjoittaja jatkoi ajatuksiaan: ”Olen miettinyt, miksi Jumala sallii niin paljon koettelemusta, eikä sitä kai ikinä voikaan ymmärtää, mutta ehkä meitä pitää välillä tyhjentää kaikesta omasta, niin että jää vain yksi turva, vain yksi mikä on todella tärkeää…”
 
Millaisena näemme taakkojen alla olevan männyn? Näemmekö sen taipuvana ja kärsivänä vai näemmekö sen elämänvoiman ja lämmön, mikä pitää siitäkin huolen? Joskus lumen paino katkoo oksia, joskus taivuttaa runkoakin, mutta elämä jatkuu sittenkin.
 
Monesti suunnittelemme, että näistä rakennuspuista haluan rakentaa tämännäköisen elämän. Monesti pääsemme rakennuspuuhissa pitkällekin. Miksi elämä tuo mukanaan myös vaikeuksia? Miksi meille annetaan koettelemuksia? Yksi tykkytalvi saattaa muuttaa paljon. Ajattelen, että ihminen mielellään syyttää itseään ja näkee vastoinkäymiset ansaittuina. Saattaapa hän syytellä muitakin. Käsissä voi olla tuhansia kysymyksiä, joihin ei löydy vastauksia.
 
Onneksi ihmisellä on kyky toimia ja tehdä ratkaisuja – toisin kuin puulla. Vastoinkäymisten keskellä on tärkeää pyytää ja saada apua. Silloin vaikea tilanne voikin viedä lähelle muita, lähelle välittämistä ja rakkautta. Lähimmäinen voi auttaa eteenpäin jakamalla taakkoja.
 
Raamattu on lohtukirja. Se kertoo monista ihmisistä, joiden elämässä tapahtui vaikeita koettelemuksia. Mutta se kertoo myös Jumalan voimasta, joka on kuin kevätauringon sulattava lämpö.
 

Vanhemmat

Uudemmat

Inkeri Heikkala

Olen suurperheen äiti ja monen mussukan mummi. Asun Lapin portilla, Posiolla. Teen työtä puolisoni kanssa omassa monipalveluyrityksessämme, juuri niiden juttujen parissa, joita olen kotiäitivuosina kovasti harjoitellut. Autamme asiakkaitamme arkisissa askareissa, työtehtäviä on siivoamisesta sukanparsintaan. Kun kirjoitan, tekstini syntyvät hyvin nopeasti, hetkestä, kokemuspiiristä ja ajatuksista. Luonto ja sen monet vivahteet merkitsevät minulle paljon. Blogikirjoitusteni aihepiiriä en osaa rajata, mutta uskovaisena elämisen turvallisuus merkitsee minulle paljon. 

Voit antaa minulle palautetta osoitteeseen inkeri.heikkala@hotmail.com.

Inkeri Heikkala

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi