Keskiviikko 16.10.2019
"
Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää siis lujina älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen. Gal. 5:1

Ikäkriisi

20.5.2014 08:59 | Johanna Koivisto
Huomasin sen saapumisen oikeastaan vasta jälkeenpäin. Ihmettelin, miksi minulle oli alkanut tulla muistoja ja ajatuksia mieleeni lapsuudesta, nuoruudesta ja tähän asti eletystä elämästä. Sitten huomasin pohtivani, että mitä ilmeisimmin minulla on elämää vähemmän jäljellä elettäväksi kuin elettynä. Totesin, että taidan potea ikäkriisiä.

Toki tiedostan sen, että elämänlanka voi katketa milloin tahansa. Tämän olen saanut kipeästi kokea menetettyäni nuoremman siskoni. Nyt minulla lähenee viidenkymmenen vuoden ikäpaalu, ja siitä on vain kymmenen vuotta ja olen kuusikymppinen, ja siitä vain kymmenen vuotta, kun olen seitsemänkymppinen! Tämä häkellytti. Reilun viidentoista vuoden päästä jään eläkkeelle? Minä, tytönhupakko.

Syksyllä koirien kanssa lenkillä ollessani kysyin itseltäni, olenko tyytyväinen elämääni? Puru pölisi koirien tassuissa ja minun sauvoissani, kun ajattelin asiaa. Vastaus oli myönteinen. Olen saanut elää rikasta elämää, johon on mahtunut monenlaista. Saan olla uskomassa, minulla on oma perhe, ihana koti ja mielekäs työpaikka. Kyllä, olen tyytyväinen.

Itselleni uskollisena keskustelin asiasta myös muiden kanssa. Olimme mieheni kanssa eräänä lauantai-iltana saunomassa ystäväpariskunnan luona. Vaimo oli jäänyt muutama kuukausi aiemmin eläkkeelle, ja miehellä oli seuraavana tiistaina edessään viimeinen päivä töissä insinöörinä. Kun kysyin, miltä hänestä nyt tuntuu, hän vastasi, että hämmentävältä. Sitten hän oli hetken hiljaa ja sanoi, että on tullut ajatus, että tässäkö tämä hänen työuransa sitten oli? Meni muutama viikko tästä vierailusta. Eräänä päivänä autolla ajaessani tuli vastaani traktori, ja sen kuskina istui tämä uunituore eläkeläinen. Hyvin tyytyväisen näköisenä näytti luotsaavan konettansa eteenpäin!

Toki ymmärrän, että ikäkriisin läpikäyminen on yksi kehitystehtävä. Kuitenkin lapset pelastavat minut näistä ajatuksista. He pakottavat keskittymään tähän päivään, tähän hetkeen, ja oivallan, että jos on kiire elää edeltä tämä elämä, niin se jää elämättä. Ja kun rauhoitun ja pysähdyn, saan lisää aikaa. Tämä on elämän paradoksi. Minulle tuli helpotuksen tunne, saan jättää ikäni mäihäämisen, saan keskittyä tähän päivään ja elää todeksi omaa kohtaani. Tuli nöyrä olo.

Vanhemmat

Uudemmat

Johanna Koivisto

Olen ison perheen äiti, minulla on rakas mies, yhdeksän valmiina saatua lasta ja kolme itse synnytettyä. Minulla on myös kuusi lastenlasta. Sairaanhoitajan työni vaihtui vuosikymmen sitten terveydenhuollon opettajan tehtäviin. Rakastan suomalaista metsää ja tuntureita, opettelen lintuja, rentoudun mökillä, haaveilen puutarhasta. Kaksi koiraamme vievät minut sauvakävelylle, ja pilates haastaa minua jatkuvasti. Elämä on mielenkiintoista selviytymistä, jossa ilo ja suru ovat väliin rinnakkain, väliin sisäkkäin.
 
Johanna Koivisto

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi