Sunnuntai 20.1.2019
"
Jeesus sanoi palvelijoille: "Täyttäkää astiat vedellä", ja he täyttivät ne reunoja myöten. Sitten hän sanoi: "Ottakaa nyt siitä ja viekää pitojen valvojalle", ja he veivät. Joh. 2:7-8

Ikäkriisi

20.5.2014 08:59 | Johanna Koivisto
Huomasin sen saapumisen oikeastaan vasta jälkeenpäin. Ihmettelin, miksi minulle oli alkanut tulla muistoja ja ajatuksia mieleeni lapsuudesta, nuoruudesta ja tähän asti eletystä elämästä. Sitten huomasin pohtivani, että mitä ilmeisimmin minulla on elämää vähemmän jäljellä elettäväksi kuin elettynä. Totesin, että taidan potea ikäkriisiä.

Toki tiedostan sen, että elämänlanka voi katketa milloin tahansa. Tämän olen saanut kipeästi kokea menetettyäni nuoremman siskoni. Nyt minulla lähenee viidenkymmenen vuoden ikäpaalu, ja siitä on vain kymmenen vuotta ja olen kuusikymppinen, ja siitä vain kymmenen vuotta, kun olen seitsemänkymppinen! Tämä häkellytti. Reilun viidentoista vuoden päästä jään eläkkeelle? Minä, tytönhupakko.

Syksyllä koirien kanssa lenkillä ollessani kysyin itseltäni, olenko tyytyväinen elämääni? Puru pölisi koirien tassuissa ja minun sauvoissani, kun ajattelin asiaa. Vastaus oli myönteinen. Olen saanut elää rikasta elämää, johon on mahtunut monenlaista. Saan olla uskomassa, minulla on oma perhe, ihana koti ja mielekäs työpaikka. Kyllä, olen tyytyväinen.

Itselleni uskollisena keskustelin asiasta myös muiden kanssa. Olimme mieheni kanssa eräänä lauantai-iltana saunomassa ystäväpariskunnan luona. Vaimo oli jäänyt muutama kuukausi aiemmin eläkkeelle, ja miehellä oli seuraavana tiistaina edessään viimeinen päivä töissä insinöörinä. Kun kysyin, miltä hänestä nyt tuntuu, hän vastasi, että hämmentävältä. Sitten hän oli hetken hiljaa ja sanoi, että on tullut ajatus, että tässäkö tämä hänen työuransa sitten oli? Meni muutama viikko tästä vierailusta. Eräänä päivänä autolla ajaessani tuli vastaani traktori, ja sen kuskina istui tämä uunituore eläkeläinen. Hyvin tyytyväisen näköisenä näytti luotsaavan konettansa eteenpäin!

Toki ymmärrän, että ikäkriisin läpikäyminen on yksi kehitystehtävä. Kuitenkin lapset pelastavat minut näistä ajatuksista. He pakottavat keskittymään tähän päivään, tähän hetkeen, ja oivallan, että jos on kiire elää edeltä tämä elämä, niin se jää elämättä. Ja kun rauhoitun ja pysähdyn, saan lisää aikaa. Tämä on elämän paradoksi. Minulle tuli helpotuksen tunne, saan jättää ikäni mäihäämisen, saan keskittyä tähän päivään ja elää todeksi omaa kohtaani. Tuli nöyrä olo.

Vanhemmat

Uudemmat

Johanna Koivisto

Olen ison perheen äiti, minulla on rakas mies, yhdeksän valmiina saatua lasta ja kolme itse synnytettyä. Minulla on myös kuusi lastenlasta. Sairaanhoitajan työni vaihtui vuosikymmen sitten terveydenhuollon opettajan tehtäviin. Rakastan suomalaista metsää ja tuntureita, opettelen lintuja, rentoudun mökillä, haaveilen puutarhasta. Kaksi koiraamme vievät minut sauvakävelylle, ja pilates haastaa minua jatkuvasti. Elämä on mielenkiintoista selviytymistä, jossa ilo ja suru ovat väliin rinnakkain, väliin sisäkkäin.
 
Johanna Koivisto

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi