Sunnuntai 17.2.2019
"
Jeesus sanoi: "Näin viimeiset tulevat ensimmäisiksi ja ensimmäiset viimeisiksi." Matt. 19:29

Kasvimaaterapiaa

19.7.2014 07:57 | Johanna Koivisto
Viime kesän lopulla kaksi nuorimmaista tuli kertomaan, että heillä on takapihalla ”hernemaa”. He olivat löytäneet herneiden taimia. Meitä nauratti, sillä lapset olivat kesällä ampuneet ”sorppareilla”, putkesta ja kumihansikkaan sormesta tehdyillä ampuma-aseilla, ja huomaamattaan samalla viljelleet herneitä itämään.

Ehdimme joitain herneenpalkoja nauttiakin ennen kuin kaivinkone tuli ja tasoitti pihamaan ja asetteli ruokamullat paikoilleen. Meillä ei ole pitkään aikaan ollut kunnollista pihaa, koska uusi kotimme rakennettiin keskelle entistä pihaa ja takapihakin meni mullin mallin maankaivuun myötä. Lupasin lapsille, että kun seuraavana kesänä laitan kasvimaan, he saavat laittaa sinne oman hernemaansa. 

Tänä kesänä unelmastani tuli totta. Jo syksyllä nurmikkoa kylväessämme olimme merkanneet mieheni kanssa kasvimaan paikan. Keväällä ensimmäisten lämpimien päivien aikana levittelin kasvimaalleni lisää multaa, käänsin maan ja keräsin kiviä pois. Tavoitteenani ei ole työleiri vaan pieni terapiakasvimaa. 

Pitkään olen haaveillut myös oman kasvimaan uusista perunoista. Silloin kun lapset olivat pieniä, kasvatin salaattia, tilliä ja persiljaa terassilla laatikoissa. Tietenkin siellä oli myös kesäkukkia. Minusta oli terapeuttista nyppiä kukista kuivia lehtiä, kun olin ensin saanut lapset nukkumaan. Mieleeni on jäänyt jo viilenemässä oleva rauhallinen kesäilta, kun juttelin kukilleni.

Tämä uusi kasvimaa on ollut mielenkiintoinen projekti. Olen lapsuuden kodissani oppinut perusasiat kasvimaan hoidosta, mutta nyt oli hauska tutustua tarkemmin lannoittamiseen, kumppanuuskasveihin ja viljelykiertoon. En ollut ennen tiennyt, että kannattaa viljellä tiettyjä kasveja vierekkäin, niin saa paremman sadon. Viljelykierto, eli kasvinvuorottelu samalla kasvupaikalla, pitää ottaa seuraavana kesänä huomioon. Silloin kasvimaani välttyy paremmin tuholaisilta ja taudeilta. 

Minulla on ollut hyvänä konsulttina siskoni, joka on ilmiömäinen itseoppinut puutarhuri. Olen sanattomana seissyt hänen ympyränmuotoisen kasvimaansa reunalla ja ihaillut. Se näytti suurelta, iloiselta kärrynpyörältä. Sipulinvarsien, porkkanan naattien ja muiden vihreiden kasvisten seassa kukki ihanasti erilaisia kesäkukkia. 

Siskoni pelasti kasvimaani ja minut valtavalta määrältä rikkaruohoja, sillä olin viemässä tuoretta hevosenlantaa maahani. En ollut perehtynyt tarpeeksi hyvin, että ennen kasvimaahan panoa lannan pitää olla hyvin palanutta. Sipuleita en olisi osannut liottaa tuhkavedessä. Myös monessa muussa asiassa hän osasi neuvoa minua. 

Kasvimaan tekeminen ja siitä huolehtiminen on mukavan konkreettista työtä. Maan käsittely vaatii voimia ja sipulien istuttaminen ja siementen kylväminen jalkalihaksia ja hyvää selkää. Kun sain maani valmiiksi, oli tyytyväinen olo. Multapenkkejä katsoessani mietin, kuinka totta on, että ihminen on viljelijä mutta Jumala kasvun antaja.

Vanhemmat

Uudemmat

Johanna Koivisto

Olen ison perheen äiti, minulla on rakas mies, yhdeksän valmiina saatua lasta ja kolme itse synnytettyä. Minulla on myös kuusi lastenlasta. Sairaanhoitajan työni vaihtui vuosikymmen sitten terveydenhuollon opettajan tehtäviin. Rakastan suomalaista metsää ja tuntureita, opettelen lintuja, rentoudun mökillä, haaveilen puutarhasta. Kaksi koiraamme vievät minut sauvakävelylle, ja pilates haastaa minua jatkuvasti. Elämä on mielenkiintoista selviytymistä, jossa ilo ja suru ovat väliin rinnakkain, väliin sisäkkäin.
 
Johanna Koivisto

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi