Torstai 25.4.2019
"
Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille." Mark. 16:15

​Kuinkas sitten kävikään...

6.10.2014 06:52 | Johanna Koivisto
...minun unelmani, kasvimaan? Hyvin kävi. Sain kesän aikana kasvimaastani paljon iloa. Toki se tuotti myös konkreettista satoa.

Ensimmäisenä pääsimme maistelemaan retiisejä, kirpeitä ja raikkaita olivat. Tosin sadon hieman vanhetessa joku pieni, vihreä mato päätti ottaa oman osuutensa. Loput retiisit keräsin suoraan kompostiin matoineen päivineen, saivat madot herkutella rauhassa. Salaattia söimme koko kesän. Lastenlasten lemppareita olivat muhkeat herneenpalot. Itsekin tykkäsin helteellä napsia kourallisen palkoja, ne auttoivat kummasti janoon.

Erityisen iloisia olimme perunan hyvästä sadosta. Saimme syödä oman maan perunaa jopa pari viikkoa. Pakasteeseen sain tilliä, persiljaa ja ruohosipulia. Keltasipuli on parhaillaan kuivamassa talvea varten. Petuniat ja porkkanoiden kaverit samettikukat eivät ole minulla koskaan kukkineet niin hyvin ruukuissa kuin nyt kasvimaalla. Tällä hetkellä kasvimaallani kasvavat vielä porkkanat ja kehäkukat. Toki olemme jo syöneet porkkanoita. Ne ovat kummallisen lyhyitä ja paksuja mutta hyviä!

Keväällä lupasin itselleni, että kasvimaani on terapiakasvimaa eikä työleiri. Siskoni yllytyksestä toteutin kateviljelyä, jossa kasvimaa peitetään ruohojätteellä, joka kompostoituu ja hoitaa maata. Se olikin tosi toimiva tapa ja kitkemistä oli ratkaisevasti vähemmän. Myöskään kastelemisesta ei tarvinnut olla niin huolissaan helteiden aikaan. Kastemadot kuulemma tykkäävät myös tällaisesta tavasta kompostoida. Kun ne käyvät hakemassa katteesta evästä, ne samalla kuohkeuttavat multaa käytävillään. Ainoa ongelmani oli, että minulla ei ollut katetta riittävästi, koska perustimme nurmikkomme vasta tänä kesänä. Onneksi ensi kesänä tilanne on toinen.

Oli lumoavaa seurata pienten taimien kasvua ja vahvistumista. Minua huvittivat äidilliset tunteeni, kun taputtelin siemenperunoita multakerroksen alle kasvamaan. Kesäkuun kylminä iltoina kävin peittelemässä hallanarkoja perunan taimia. Eräänä päivänä joku asia tympäisi minua tosi paljon. Olin äkäinen ja vihainen. Laitoin pyykkiä ulos kuivumaan ja äkäilin itsekseni. Päätin poiketa hetken mielijohteesta kasvimaalla. Kun katseeni osui virkeisiin perunan taimiin, tunsin kuinka mieleeni virtasi hyvää mieltä ja energiaa. Siinä mietin, että kuinka hyvä terapiamuoto kasvimaa onkaan ihmiselle, jolla on haavoittunut mieli.

Näin syksyllä katse kääntyy usein menneeseen kesään päin. Kun keräsin sipuleita laatikkoon kuivumaan, tuli tyytyväinen ja kiitollinen mieli, minulla ja perheelläni on ollut hyvä kesä. Taivaan Isä siunasi sekä kasvimaani että kesämme. Samalla tähyilin jo ensi kesään. Silloin on hyvä jatkaa tätä terapiaa hieman jo kokemusta saaneena.

Vanhemmat

Uudemmat

Johanna Koivisto

Olen ison perheen äiti, minulla on rakas mies, yhdeksän valmiina saatua lasta ja kolme itse synnytettyä. Minulla on myös kuusi lastenlasta. Sairaanhoitajan työni vaihtui vuosikymmen sitten terveydenhuollon opettajan tehtäviin. Rakastan suomalaista metsää ja tuntureita, opettelen lintuja, rentoudun mökillä, haaveilen puutarhasta. Kaksi koiraamme vievät minut sauvakävelylle, ja pilates haastaa minua jatkuvasti. Elämä on mielenkiintoista selviytymistä, jossa ilo ja suru ovat väliin rinnakkain, väliin sisäkkäin.
 
Johanna Koivisto

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi