Sunnuntai 18.11.2018
"
"Sitä päivää ja hetkeä ei tiedä kukaan, eivät taivaan enkelit eikä edes Poika, sen tietää vain Isä. Niin kuin kävi Nooan päivinä, niin on käyvä silloinkin, kun Ihmisen Poika tulee." Matt. 24:36-37

Etsi hyvä uutinen

26.3.2014 10:17 | Juho Lehtola
Informaatioyhteiskunnassa voi olla joskus vaikeaa keskittyä ihmisten väliseen kohtaamiseen. Lähellämme saattaa olla ihmisiä, jotka kaipaavat kuuntelijaa. Työssäni ja perheessäni olen todennut, että erityisesti lapset kertovat usein avoimesti asioistaan, jos heitä aidosti kuunnellaan. Kohtaaminen vaatii pysähtymistä.

Kun pienet lapsikuorolaiseni tulevat viikoittaisiin harjoituksiin, heillä on yleensä enemmän tai vähemmän uutisia kerrottavanaan. Jollakin on vihdoin irronnut hammas, joku on oppinut päiväkodissa uuden laulun ja jonkun kotiin on otettu kissa. Jos aikuinen malttaa hetkeksi keskittyä lapsen asioihin, pieniltä vaikuttavien uutisten taustalta voi kuulla enemmän – joskus onnea, joskus huolta.

Tähän ensimmäiseen blogikirjoitukseeni valmistautuessa seurailin internetin uutisvirtaa. Ajattelin mahdollisesti löytäväni jonkun ajankohtaisen aiheen. Pysähdyin kuitenkin miettimään, kuinka synkkiä uutiset suurimmaksi osaksi ovat. Oletko sinä tullut ajatelleeksi, että uutiset yleensä sisältävät enimmäkseen negatiivisia viestejä?

Eri uutissivustot täyttyvät rikoksista, onnettomuuksista ja synkistä talousnäkymistä. Sosiaalinen media on tehokas uutisten välittäjä. Siksi moni saa ainakin isommat uutiset tietoonsa sen kautta. Esimerkiksi Facebookissa seuraamamme sisältö on sen näköinen, millaiseksi kaveripiirimme sen tekee, emmekä voi siihen aina vaikuttaa. Mutta sen mitä itse jaamme, päätämme itse. Voisimmeko seuraavalla kerralla jakaa jonkin positiivisen uutisen?

Internetille ja sen mediapalstoille ei kannata antaa liikaa tilaa oman ajattelun ja lähimmäisen kohtaamisen kustannuksella. Ehkäpä ainakin ajoittain kannattaa pikemminkin välttää uutisten seuraamista. Silloin silmillemme ja korvillemme tulee tilaa havaita ympärillämme toisenlaisia "uutislähteitä". Sosiaalisessa mediassa voi hyvin pitää yhteyttä ystäviin, mutta se voi myös hiljalleen tehdä meistä epäsosiaalisempia. Tiedämme kaukaistenkin tuttujen tilapäivityksiä, mutta emme välttämättä tiedä, mitä lähellämme oleville oikeasti kuuluu.

Entä jos tänään kuuntelisimme enemmän toisiamme erilaisten mediasisältöjen sijaan? Ja muistaisimme ennen kaikkea arvokkaimman uutisen, joka on hyvä sanoma maailman Vapahtajasta. Mikä valoisa, ihmeellinen viesti! Tehdään hyviä valintoja uutistulvan keskellä.

Uudemmat

Juho Lehtola

Perheeseeni kuuluvat vaimo ja kuusi lasta. Työskentelen oppimisen, opettamisen, viestinnän ja näitä tukevan teknologian parissa. Vapaa-aikaani kulutan puuhastelemalla kotona, opiskelemalla milloin mitäkin ja harrastamalla musiikkia. Blogikirjoitusteni aiheet nousevat usein arkisista tilanteista perheessä ja työssä.

Voit antaa minulle palautetta kirjoituksistani osoitteeseen juho.lehtola@gmail.com.

 

Juho Lehtola

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi