Torstai 21.11.2019
"
Minä odotan Herraa kuin vartijat aamua, hartaammin kuin vartijat aamua. Ps. 130:6

Etsi hyvä uutinen

26.3.2014 10:17 | Juho Lehtola
Informaatioyhteiskunnassa voi olla joskus vaikeaa keskittyä ihmisten väliseen kohtaamiseen. Lähellämme saattaa olla ihmisiä, jotka kaipaavat kuuntelijaa. Työssäni ja perheessäni olen todennut, että erityisesti lapset kertovat usein avoimesti asioistaan, jos heitä aidosti kuunnellaan. Kohtaaminen vaatii pysähtymistä.

Kun pienet lapsikuorolaiseni tulevat viikoittaisiin harjoituksiin, heillä on yleensä enemmän tai vähemmän uutisia kerrottavanaan. Jollakin on vihdoin irronnut hammas, joku on oppinut päiväkodissa uuden laulun ja jonkun kotiin on otettu kissa. Jos aikuinen malttaa hetkeksi keskittyä lapsen asioihin, pieniltä vaikuttavien uutisten taustalta voi kuulla enemmän – joskus onnea, joskus huolta.

Tähän ensimmäiseen blogikirjoitukseeni valmistautuessa seurailin internetin uutisvirtaa. Ajattelin mahdollisesti löytäväni jonkun ajankohtaisen aiheen. Pysähdyin kuitenkin miettimään, kuinka synkkiä uutiset suurimmaksi osaksi ovat. Oletko sinä tullut ajatelleeksi, että uutiset yleensä sisältävät enimmäkseen negatiivisia viestejä?

Eri uutissivustot täyttyvät rikoksista, onnettomuuksista ja synkistä talousnäkymistä. Sosiaalinen media on tehokas uutisten välittäjä. Siksi moni saa ainakin isommat uutiset tietoonsa sen kautta. Esimerkiksi Facebookissa seuraamamme sisältö on sen näköinen, millaiseksi kaveripiirimme sen tekee, emmekä voi siihen aina vaikuttaa. Mutta sen mitä itse jaamme, päätämme itse. Voisimmeko seuraavalla kerralla jakaa jonkin positiivisen uutisen?

Internetille ja sen mediapalstoille ei kannata antaa liikaa tilaa oman ajattelun ja lähimmäisen kohtaamisen kustannuksella. Ehkäpä ainakin ajoittain kannattaa pikemminkin välttää uutisten seuraamista. Silloin silmillemme ja korvillemme tulee tilaa havaita ympärillämme toisenlaisia "uutislähteitä". Sosiaalisessa mediassa voi hyvin pitää yhteyttä ystäviin, mutta se voi myös hiljalleen tehdä meistä epäsosiaalisempia. Tiedämme kaukaistenkin tuttujen tilapäivityksiä, mutta emme välttämättä tiedä, mitä lähellämme oleville oikeasti kuuluu.

Entä jos tänään kuuntelisimme enemmän toisiamme erilaisten mediasisältöjen sijaan? Ja muistaisimme ennen kaikkea arvokkaimman uutisen, joka on hyvä sanoma maailman Vapahtajasta. Mikä valoisa, ihmeellinen viesti! Tehdään hyviä valintoja uutistulvan keskellä.

Uudemmat

Juho Lehtola

Perheeseeni kuuluvat vaimo ja kuusi lasta. Työskentelen oppimisen, opettamisen, viestinnän ja näitä tukevan teknologian parissa. Vapaa-aikaani kulutan puuhastelemalla kotona, opiskelemalla milloin mitäkin ja harrastamalla musiikkia. Blogikirjoitusteni aiheet nousevat usein arkisista tilanteista perheessä ja työssä.

Voit antaa minulle palautetta kirjoituksistani osoitteeseen juho.lehtola@gmail.com.

 

Juho Lehtola

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi