Keskiviikko 20.2.2019
"
Tiedättehän, että vaikka juoksukilpailussa kaikki juoksevat, vain yksi saa palkinnon. Juoskaa siis niin, että voitatte sen! 1 Kor. 9:24

​Mummut opettivat uskomaan

29.5.2014 07:20 | Juho Lehtola
Ajattelepa hetki omia isovanhempiasi. Jos olet saanut lapsuudessasi elää heidän kanssaan, muistojen tulva täyttää todennäköisesti mielesi hetkessä. Suhde isovanhempiin on parhaimmillaan täynnä hellyyttä, arvostamista, hyväksymistä ja yhteistä iloa.
 
"Täällä ei saa mitään ikinä tehä, mä muutan mummolaan!" Sääntökeskustelu poikani kanssa toi hänelle mieleen legendaarisen vaihtoehdon: muutto mummolaan on ratkaisu! Siellä ei turhia nipoteta. Siellä saa kaikkea enemmän. Saa enemmän herkkuja ja vapaammin tehdä mitä huvittaa. Siellä saa valvoa myöhään ja olla enemmän koneella.
 
Isovanhempien asemassa on helppo hiukan höllätä arjen pelisäännöistä. Olen joskus sanonut lasteni isovanhemmille, että he antavat lapsilleni liian helposti periksi ja rikkovat joitakin perheessämme sovittuja käytäntöjä. Mutta yhtä usein olen jo hetken päästä tullut toisiin ajatuksiin nähdessäni, mitä mummolavierailut lapsilleni merkitsevät. Ehkä rennompi asenne on välillä paikallaan. Ehkä lapsetkin tarvitsevat välillä lomaa arkirutiineista.
 
Joku isoäiti kuvasi suhdettaan lastenlapsiinsa näin: Omien lasteni kanssa en ehtinyt niin paljon nauttia yhdessäolosta kuin nyt lastenlasten kanssa. Lastenlapsissa saan kuin rusinat pullasta – saan iloita yhteisistä hetkistä vailla kiirettä ja kasvatusvastuuta.
 
Mitä merkitsee yhteys isovanhempiin? Itse en ehtinyt näkemään kumpaakaan isoisääni. Joskus silti kuin salaa kaipaan heitäkin. Olisin halunnut tuntea heidät, paljon nähneet ja sodan kokeneet miehet. Onneksi lapsuuteeni kuitenkin kuului läheisesti kaksi mummua, joita muistan lämmöllä. Mummut tekivät maailman parhaita herkkuja, joita ei nykyisin saa mistään. He kertoivat jänniä tarinoita vuosikymmenten takaa. He lohduttivat, opettivat ja rakastivat. Mummut myös opettivat uskomaan. Heidän esimerkillään ja sanoillaan on ollut kauaskantoinen vaikutus.
 
19-vuotiaana kirjoitin mummuani muistellen näin:
  
Se mustakantinen laulukirja
näytti vanhalta ja arvokkaalta.
 
Yhdessä lauloimme:
"Ovat syntini anteeksi suuret,
koko velkani maksettu."
 
Tunsin, että mummu oli kuin enkeli.
Suojelusenkeli.
 
Nousin vanhan koulun portaita
mielessä mummun sanat:
 
Kalleinta on olla uskomassa.

 
 

Vanhemmat

Uudemmat

Juho Lehtola

Perheeseeni kuuluvat vaimo ja kuusi lasta. Työskentelen oppimisen, opettamisen, viestinnän ja näitä tukevan teknologian parissa. Vapaa-aikaani kulutan puuhastelemalla kotona, opiskelemalla milloin mitäkin ja harrastamalla musiikkia. Blogikirjoitusteni aiheet nousevat usein arkisista tilanteista perheessä ja työssä.

Voit antaa minulle palautetta kirjoituksistani osoitteeseen juho.lehtola@gmail.com.

 

Juho Lehtola

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi