Maanantai 18.11.2019
"
Me odotamme uusia taivaita ja uutta maata, joissa vanhurskaus vallitsee. 2 Piet. 3:13

​Mummut opettivat uskomaan

29.5.2014 07:20 | Juho Lehtola
Ajattelepa hetki omia isovanhempiasi. Jos olet saanut lapsuudessasi elää heidän kanssaan, muistojen tulva täyttää todennäköisesti mielesi hetkessä. Suhde isovanhempiin on parhaimmillaan täynnä hellyyttä, arvostamista, hyväksymistä ja yhteistä iloa.
 
"Täällä ei saa mitään ikinä tehä, mä muutan mummolaan!" Sääntökeskustelu poikani kanssa toi hänelle mieleen legendaarisen vaihtoehdon: muutto mummolaan on ratkaisu! Siellä ei turhia nipoteta. Siellä saa kaikkea enemmän. Saa enemmän herkkuja ja vapaammin tehdä mitä huvittaa. Siellä saa valvoa myöhään ja olla enemmän koneella.
 
Isovanhempien asemassa on helppo hiukan höllätä arjen pelisäännöistä. Olen joskus sanonut lasteni isovanhemmille, että he antavat lapsilleni liian helposti periksi ja rikkovat joitakin perheessämme sovittuja käytäntöjä. Mutta yhtä usein olen jo hetken päästä tullut toisiin ajatuksiin nähdessäni, mitä mummolavierailut lapsilleni merkitsevät. Ehkä rennompi asenne on välillä paikallaan. Ehkä lapsetkin tarvitsevat välillä lomaa arkirutiineista.
 
Joku isoäiti kuvasi suhdettaan lastenlapsiinsa näin: Omien lasteni kanssa en ehtinyt niin paljon nauttia yhdessäolosta kuin nyt lastenlasten kanssa. Lastenlapsissa saan kuin rusinat pullasta – saan iloita yhteisistä hetkistä vailla kiirettä ja kasvatusvastuuta.
 
Mitä merkitsee yhteys isovanhempiin? Itse en ehtinyt näkemään kumpaakaan isoisääni. Joskus silti kuin salaa kaipaan heitäkin. Olisin halunnut tuntea heidät, paljon nähneet ja sodan kokeneet miehet. Onneksi lapsuuteeni kuitenkin kuului läheisesti kaksi mummua, joita muistan lämmöllä. Mummut tekivät maailman parhaita herkkuja, joita ei nykyisin saa mistään. He kertoivat jänniä tarinoita vuosikymmenten takaa. He lohduttivat, opettivat ja rakastivat. Mummut myös opettivat uskomaan. Heidän esimerkillään ja sanoillaan on ollut kauaskantoinen vaikutus.
 
19-vuotiaana kirjoitin mummuani muistellen näin:
  
Se mustakantinen laulukirja
näytti vanhalta ja arvokkaalta.
 
Yhdessä lauloimme:
"Ovat syntini anteeksi suuret,
koko velkani maksettu."
 
Tunsin, että mummu oli kuin enkeli.
Suojelusenkeli.
 
Nousin vanhan koulun portaita
mielessä mummun sanat:
 
Kalleinta on olla uskomassa.

 
 

Vanhemmat

Uudemmat

Juho Lehtola

Perheeseeni kuuluvat vaimo ja kuusi lasta. Työskentelen oppimisen, opettamisen, viestinnän ja näitä tukevan teknologian parissa. Vapaa-aikaani kulutan puuhastelemalla kotona, opiskelemalla milloin mitäkin ja harrastamalla musiikkia. Blogikirjoitusteni aiheet nousevat usein arkisista tilanteista perheessä ja työssä.

Voit antaa minulle palautetta kirjoituksistani osoitteeseen juho.lehtola@gmail.com.

 

Juho Lehtola

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi