Keskiviikko 17.7.2019
"
Jos elämme, elämme Herran omina, ja jos kuolemme, kuolemme Herran omina. Elämmepä siis tai kuolemme, me kuulumme Herralle. Room. 14:8

Kertokaa lastenlapsille lauluin

28.6.2014 06:53 | Juho Lehtola
– Iskä, ootko sä nähny ihan oikean veteraanin?
 
Kysymys hätkähdytti. Minun täytyi tarkistaa, että 7-vuotias poikani on tosissaan kysymyksensä kanssa. Hetken asiaa mietittyäni ymmärsin, etteivät lapsemme todellakaan tunne ketään veteraania! Oman sukummekin veteraanit ovat siirtyneet tästä ajasta pois niin kauan sitten, etteivät lapsemme ehtineet heitä tavata. Omia isoisiäni en tavannut minäkään.
 
Seuraavana päivänä 7-vuotias esitti isoveljensä kanssa isänmaallisessa tilaisuudessa Veteraanin iltahuudon. Tilaisuuden jälkeen veteraaneja tuli kiittämään poikia laulusta. Laulu oli liikuttanut veteraaneja. Minua puolestaan puhutteli poikieni kohtaaminen veteraanien kanssa. Vapisevat kädet tarttuivat ujostelevien pikkupoikien käsiin. Pojat katselivat tammenlehviä ja kunniamerkkejä. Syntyi silta sukupolvien yli.
 
Edellä kuvatusta kohtaamisesta on kulunut vuosia. Olemme monet kerrat tämän jälkeen saaneet keskustella lasten kanssa veteraaneista ja isänmaasta, sodasta ja rauhasta. Minulle on tullut tärkeäksi pyrkiä kasvattamaan lapsia isänmaan kunnioittamiseen ja palvelemiseen.
 
Turvallinen kotimaa ja rauha ovat suurta lahjaa. Tämän lahjan vaalimiseen kuuluu myös vastuu. Usein oma palveluksemme isänmaalle voi rauhan aikana tuntua pieneltä ja vaatimattomalta. Pienilläkin asioilla on kuitenkin merkitystä. Haluaisin lasteni oppivan esimerkiksi sen, että jokaisen äänioikeutetun on velvollisuus ja kunnia-asia käyttää oikeuttaan vaaleissa. Se on meiltä hyvin pieni uhraus yhteiskunnalle, mutta tärkeä osallistumisen väline.
 
Järkyttävistä sodan jättämistä seurauksista huolimatta kannamme mukanamme arvokasta tarinaa. Monet antoivat taisteluissa suuren uhrin, että jälkipolvilla olisi hyvä ja turvallinen maa asua. Sodan ja jälleenrakentamisen ajan sukupolvien perintöä ei saa unohtaa. On meidän tehtävämme kiitollisina kertoa lapsillemme ja lastenlapsillemme, mitä itse tiedämme ja olemme kuulleet. Ainakin sen, että isovanhemmillamme oli tahto puolustaa henkensä uhalla rakasta kotimaatamme.
 
Kalervo Hämäläisen kirjoittaman laulun sanat kehoittavat meitä vaalimaan muistoja:
 
”Hoivatkaa, kohta poissa on veljet.
Muistakaa, heille kallis ol' maa.
Kertokaa lastenlapsille lauluin,
himmetä ei muistot koskaan saa.”

Vanhemmat

Uudemmat

Juho Lehtola

Perheeseeni kuuluvat vaimo ja kuusi lasta. Työskentelen oppimisen, opettamisen, viestinnän ja näitä tukevan teknologian parissa. Vapaa-aikaani kulutan puuhastelemalla kotona, opiskelemalla milloin mitäkin ja harrastamalla musiikkia. Blogikirjoitusteni aiheet nousevat usein arkisista tilanteista perheessä ja työssä.

Voit antaa minulle palautetta kirjoituksistani osoitteeseen juho.lehtola@gmail.com.

 

Juho Lehtola

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi