Maanantai 24.9.2018
"
Sinun sanasi on lamppu, joka valaisee askeleeni, se on valo minun matkallani. Ps. 119:105

Kertokaa lastenlapsille lauluin

28.6.2014 06:53 | Juho Lehtola
– Iskä, ootko sä nähny ihan oikean veteraanin?
 
Kysymys hätkähdytti. Minun täytyi tarkistaa, että 7-vuotias poikani on tosissaan kysymyksensä kanssa. Hetken asiaa mietittyäni ymmärsin, etteivät lapsemme todellakaan tunne ketään veteraania! Oman sukummekin veteraanit ovat siirtyneet tästä ajasta pois niin kauan sitten, etteivät lapsemme ehtineet heitä tavata. Omia isoisiäni en tavannut minäkään.
 
Seuraavana päivänä 7-vuotias esitti isoveljensä kanssa isänmaallisessa tilaisuudessa Veteraanin iltahuudon. Tilaisuuden jälkeen veteraaneja tuli kiittämään poikia laulusta. Laulu oli liikuttanut veteraaneja. Minua puolestaan puhutteli poikieni kohtaaminen veteraanien kanssa. Vapisevat kädet tarttuivat ujostelevien pikkupoikien käsiin. Pojat katselivat tammenlehviä ja kunniamerkkejä. Syntyi silta sukupolvien yli.
 
Edellä kuvatusta kohtaamisesta on kulunut vuosia. Olemme monet kerrat tämän jälkeen saaneet keskustella lasten kanssa veteraaneista ja isänmaasta, sodasta ja rauhasta. Minulle on tullut tärkeäksi pyrkiä kasvattamaan lapsia isänmaan kunnioittamiseen ja palvelemiseen.
 
Turvallinen kotimaa ja rauha ovat suurta lahjaa. Tämän lahjan vaalimiseen kuuluu myös vastuu. Usein oma palveluksemme isänmaalle voi rauhan aikana tuntua pieneltä ja vaatimattomalta. Pienilläkin asioilla on kuitenkin merkitystä. Haluaisin lasteni oppivan esimerkiksi sen, että jokaisen äänioikeutetun on velvollisuus ja kunnia-asia käyttää oikeuttaan vaaleissa. Se on meiltä hyvin pieni uhraus yhteiskunnalle, mutta tärkeä osallistumisen väline.
 
Järkyttävistä sodan jättämistä seurauksista huolimatta kannamme mukanamme arvokasta tarinaa. Monet antoivat taisteluissa suuren uhrin, että jälkipolvilla olisi hyvä ja turvallinen maa asua. Sodan ja jälleenrakentamisen ajan sukupolvien perintöä ei saa unohtaa. On meidän tehtävämme kiitollisina kertoa lapsillemme ja lastenlapsillemme, mitä itse tiedämme ja olemme kuulleet. Ainakin sen, että isovanhemmillamme oli tahto puolustaa henkensä uhalla rakasta kotimaatamme.
 
Kalervo Hämäläisen kirjoittaman laulun sanat kehoittavat meitä vaalimaan muistoja:
 
”Hoivatkaa, kohta poissa on veljet.
Muistakaa, heille kallis ol' maa.
Kertokaa lastenlapsille lauluin,
himmetä ei muistot koskaan saa.”

Vanhemmat

Uudemmat

Juho Lehtola

Perheeseeni kuuluvat vaimo ja kuusi lasta. Työskentelen oppimisen, opettamisen, viestinnän ja näitä tukevan teknologian parissa. Vapaa-aikaani kulutan puuhastelemalla kotona, opiskelemalla milloin mitäkin ja harrastamalla musiikkia. Blogikirjoitusteni aiheet nousevat usein arkisista tilanteista perheessä ja työssä.

Voit antaa minulle palautetta kirjoituksistani osoitteeseen juho.lehtola@gmail.com.

 

Juho Lehtola

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi