Perjantai 22.2.2019
"
Minä rakastan sinua, Herra, sinä olet minun voimani. Ps. 18:2

Kertokaa lastenlapsille lauluin

28.6.2014 06:53 | Juho Lehtola
– Iskä, ootko sä nähny ihan oikean veteraanin?
 
Kysymys hätkähdytti. Minun täytyi tarkistaa, että 7-vuotias poikani on tosissaan kysymyksensä kanssa. Hetken asiaa mietittyäni ymmärsin, etteivät lapsemme todellakaan tunne ketään veteraania! Oman sukummekin veteraanit ovat siirtyneet tästä ajasta pois niin kauan sitten, etteivät lapsemme ehtineet heitä tavata. Omia isoisiäni en tavannut minäkään.
 
Seuraavana päivänä 7-vuotias esitti isoveljensä kanssa isänmaallisessa tilaisuudessa Veteraanin iltahuudon. Tilaisuuden jälkeen veteraaneja tuli kiittämään poikia laulusta. Laulu oli liikuttanut veteraaneja. Minua puolestaan puhutteli poikieni kohtaaminen veteraanien kanssa. Vapisevat kädet tarttuivat ujostelevien pikkupoikien käsiin. Pojat katselivat tammenlehviä ja kunniamerkkejä. Syntyi silta sukupolvien yli.
 
Edellä kuvatusta kohtaamisesta on kulunut vuosia. Olemme monet kerrat tämän jälkeen saaneet keskustella lasten kanssa veteraaneista ja isänmaasta, sodasta ja rauhasta. Minulle on tullut tärkeäksi pyrkiä kasvattamaan lapsia isänmaan kunnioittamiseen ja palvelemiseen.
 
Turvallinen kotimaa ja rauha ovat suurta lahjaa. Tämän lahjan vaalimiseen kuuluu myös vastuu. Usein oma palveluksemme isänmaalle voi rauhan aikana tuntua pieneltä ja vaatimattomalta. Pienilläkin asioilla on kuitenkin merkitystä. Haluaisin lasteni oppivan esimerkiksi sen, että jokaisen äänioikeutetun on velvollisuus ja kunnia-asia käyttää oikeuttaan vaaleissa. Se on meiltä hyvin pieni uhraus yhteiskunnalle, mutta tärkeä osallistumisen väline.
 
Järkyttävistä sodan jättämistä seurauksista huolimatta kannamme mukanamme arvokasta tarinaa. Monet antoivat taisteluissa suuren uhrin, että jälkipolvilla olisi hyvä ja turvallinen maa asua. Sodan ja jälleenrakentamisen ajan sukupolvien perintöä ei saa unohtaa. On meidän tehtävämme kiitollisina kertoa lapsillemme ja lastenlapsillemme, mitä itse tiedämme ja olemme kuulleet. Ainakin sen, että isovanhemmillamme oli tahto puolustaa henkensä uhalla rakasta kotimaatamme.
 
Kalervo Hämäläisen kirjoittaman laulun sanat kehoittavat meitä vaalimaan muistoja:
 
”Hoivatkaa, kohta poissa on veljet.
Muistakaa, heille kallis ol' maa.
Kertokaa lastenlapsille lauluin,
himmetä ei muistot koskaan saa.”

Vanhemmat

Uudemmat

Juho Lehtola

Perheeseeni kuuluvat vaimo ja kuusi lasta. Työskentelen oppimisen, opettamisen, viestinnän ja näitä tukevan teknologian parissa. Vapaa-aikaani kulutan puuhastelemalla kotona, opiskelemalla milloin mitäkin ja harrastamalla musiikkia. Blogikirjoitusteni aiheet nousevat usein arkisista tilanteista perheessä ja työssä.

Voit antaa minulle palautetta kirjoituksistani osoitteeseen juho.lehtola@gmail.com.

 

Juho Lehtola

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi