​Aurinkolaulu

2.9.2014 07:16 | Juho Lehtola
Kirkkoherra ja kanttori kantoivat kiehtovan näköistä puulaatikkoa talvipakkasesta sisälle. Kyläläisiä oli tuvassa lähes tungokseksi asti. Äiti oli laittanut kynttilöitä joka puolelle, ja olohuoneeseen oli viritelty paljon istumapaikkoja. Meidän koti oli sinä vuonna kylän kinkeritalo.

Ihmettelin tuota outoa, suurta matka-arkkua, jonka sisälle olisin kai sopinut istumaan. Kanttori oli jo vanha mies, ainakin pikkupojan silmin katsottuna. Hän touhusi laatikon alle taittojalat pystyyn ja paljasti kannen alta koskettimiston. En rohjennut mennä läheltä katsomaan, vaikka olisi tehnyt mieli. 

Arvelen kinkerimuiston olevan 1980-luvun lopulta, jolloin olin noin 6–8-vuotias. Tilaisuus oli hyvin perinteinen. Läksyjä ei tosin tarvinnut ottaa ihan niin vakavasti kuin joskus aikoinaan, jolloin rippikouluunkin pyrittiin kinkereillä. Minun lapsuuteni kinkerit olivat leppoisa tilaisuus, jossa harjoiteltiin virsiä ja luettiin Raamattua.

Jotakin hyvin merkityksellistä minulle tilaisuudessa ja erityisesti kanttorin työskentelyssä oli, koska muistan edelleen hänen antamansa virsiläksyn. Hänen vahva äänensä ja matkaharmonin hyrinä soivat edelleen korvissani, kun avaan virsikirjan siltä kohdalta: ”Luodut, te Herraa kiittäkää, äänenne lauluun liittäkää!”

Virren 455 tausta on Franciscus Assisilaisen Aurinkolaulussa. Siinä koko luomakuntaa kutsutaan kiittämään Herraa: Aurinko, kuu, tähdet, pakkanen, myrsky, pouta, vesi, tuli ja vihreä maa. Pysäyttävää on, että jopa kuolemaa pyydetään tuomaan kiitos Luojalle: "Viimeinen vieras, hiljaisin, kuolema, milloin saavutkin, kiitä Herraa!"

Sisäinen kanttorini sanoisi, että minun täytyisi nyt antaa teille virsiläksy. Ehkä en kuitenkaan, mutta kehotan kuitenkin tutustumaan lähemmin tuohon juhlavaan luomakunnan virteen!
 

Vanhemmat

Uudemmat

Juho Lehtola

Perheeseeni kuuluvat vaimo ja kuusi lasta. Työskentelen oppimisen, opettamisen, viestinnän ja näitä tukevan teknologian parissa. Vapaa-aikaani kulutan puuhastelemalla kotona, opiskelemalla milloin mitäkin ja harrastamalla musiikkia. Blogikirjoitusteni aiheet nousevat usein arkisista tilanteista perheessä ja työssä.

Voit antaa minulle palautetta kirjoituksistani osoitteeseen juho.lehtola@gmail.com.

 

Juho Lehtola

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi