Lauantai 17.11.2018
"
"He eivät enää voi kuolla, sillä he ovat enkelien kaltaisia. He ovat Jumalan lapsia, ylösnousemuksesta osallisia." Luuk. 20:36

​Aurinkolaulu

2.9.2014 07:16 | Juho Lehtola
Kirkkoherra ja kanttori kantoivat kiehtovan näköistä puulaatikkoa talvipakkasesta sisälle. Kyläläisiä oli tuvassa lähes tungokseksi asti. Äiti oli laittanut kynttilöitä joka puolelle, ja olohuoneeseen oli viritelty paljon istumapaikkoja. Meidän koti oli sinä vuonna kylän kinkeritalo.

Ihmettelin tuota outoa, suurta matka-arkkua, jonka sisälle olisin kai sopinut istumaan. Kanttori oli jo vanha mies, ainakin pikkupojan silmin katsottuna. Hän touhusi laatikon alle taittojalat pystyyn ja paljasti kannen alta koskettimiston. En rohjennut mennä läheltä katsomaan, vaikka olisi tehnyt mieli. 

Arvelen kinkerimuiston olevan 1980-luvun lopulta, jolloin olin noin 6–8-vuotias. Tilaisuus oli hyvin perinteinen. Läksyjä ei tosin tarvinnut ottaa ihan niin vakavasti kuin joskus aikoinaan, jolloin rippikouluunkin pyrittiin kinkereillä. Minun lapsuuteni kinkerit olivat leppoisa tilaisuus, jossa harjoiteltiin virsiä ja luettiin Raamattua.

Jotakin hyvin merkityksellistä minulle tilaisuudessa ja erityisesti kanttorin työskentelyssä oli, koska muistan edelleen hänen antamansa virsiläksyn. Hänen vahva äänensä ja matkaharmonin hyrinä soivat edelleen korvissani, kun avaan virsikirjan siltä kohdalta: ”Luodut, te Herraa kiittäkää, äänenne lauluun liittäkää!”

Virren 455 tausta on Franciscus Assisilaisen Aurinkolaulussa. Siinä koko luomakuntaa kutsutaan kiittämään Herraa: Aurinko, kuu, tähdet, pakkanen, myrsky, pouta, vesi, tuli ja vihreä maa. Pysäyttävää on, että jopa kuolemaa pyydetään tuomaan kiitos Luojalle: "Viimeinen vieras, hiljaisin, kuolema, milloin saavutkin, kiitä Herraa!"

Sisäinen kanttorini sanoisi, että minun täytyisi nyt antaa teille virsiläksy. Ehkä en kuitenkaan, mutta kehotan kuitenkin tutustumaan lähemmin tuohon juhlavaan luomakunnan virteen!
 

Vanhemmat

Uudemmat

Juho Lehtola

Perheeseeni kuuluvat vaimo ja kuusi lasta. Työskentelen oppimisen, opettamisen, viestinnän ja näitä tukevan teknologian parissa. Vapaa-aikaani kulutan puuhastelemalla kotona, opiskelemalla milloin mitäkin ja harrastamalla musiikkia. Blogikirjoitusteni aiheet nousevat usein arkisista tilanteista perheessä ja työssä.

Voit antaa minulle palautetta kirjoituksistani osoitteeseen juho.lehtola@gmail.com.

 

Juho Lehtola

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi