Maanantai 23.9.2019
"
Hyvä on kiittää Herraa, laulaa ylistystä sinun nimellesi, Korkein. Ps. 92:2

​Rauha miljoonakaupungissa

31.1.2015 06:55 | Juho Lehtola
Maanalainen huristelee tuhatta ja sataa. Asemat vaihtuvat parin minuutin pätkissä. Pitääkö mennä itä- vai länsisuuntaan? Missä me vaihdetaan, Canning Townissako?
 
Juuri äsken olin istunut kotisohvalla, joka ei liikkunut minnekään. Oli rauhallinen ilta. Vaihdoin kolmevuotiaan kanssa neniä. Hän lupasi olla paras kaveri.
 
Nyt istun penkillä, joka tuntuu luisuvan alta. Ihmisiä on joka puolella, mutta he eivät tunne toisiaan. En tiedä, minne muut ovat menossa, vaikka nuo sadat ihmiset haluavat juuri samaan aikaan samalle reitille ja samaan suuntaan.
 
Vaihtoasemalla tulen ystäväni kanssa tyhjälle laiturille, josta on juuri lähtenyt ihmismassa. On melko hiljaista ja tyhjää. Keskustelemme parin lauseen verran, kunnes ihmisiä alkaa virrata. Kahdessa minuutissa laituri on aivan täynnä. Peruutamme selät seinää vasten ja ihmettelemme, miten nopeasti kaikki muuttuu.
 
Juna tulee. Kaikki lähtevät. Puolessa minuutissa jälkeemme jää tyhjä laituri.
 
Työmatka valtavan kokoiseen kaupunkiin oli avartava kokemus. Osallistuimme tietotekniikkaan ja opetukseen liittyville messuille yhdessä tuhansien ihmisten kanssa. Uusia ideoita tuli tulvimalla. Tapasimme paljon innostuneita opetusalan ihmisiä ympäri Eurooppaa. Oli mielenkiintoista havaita, miten monissa maissa suuresti arvostetaan suomalaista koulua.
 
Eräässä pienessä pisteessä esiteltiin erityisopetukseen tarkoitettua kuutiota, jolla pystyi soittamaan viiden sävelen asteikkoa. Soitinta tutkiessani muistin, että suomalaisesta kansanlauluperinteestä löytyy paljon lauluja, joihin viisi säveltä riittävät mainiosti. Esittelijälle taisi olla suurikin kokemus, kun soitin kuutiolla vanhaa suomalaista kehtolaulua. Innostuneena hän kertoi, miten kuutiota varten löytyy nuotteja myös suomalaisista sävelmistä, joita on alun perin soitettu viisikielisellä kanteleella.
 
Viimeisenä iltana minua ja työtoveriani pyydettiin Merimieskirkolle kahveille ja mahdollisesti järjestyviin seuroihin. Jätimme illalle suunnitellut kulttuurikohteet ja kurvailimme pienellä porukalla keskuskaupungin sykkeestä hieman syrjemmälle.


 
Kirkon oven takaa aukesi lämmin tunnelma. Joukko nuoria au paireja odotti meitä ja seuroja. Hiljennyimme kirkkosaliin pieneksi hetkeksi ennen kirkon sulkemista. Kaupungin kiire ja melske hävisivät ympäriltä. Tuntui todella hyvältä rauhoittua kiireisten päivien jälkeen.
 
Salissa istui pieni joukko ennestään tuntemattomia, mutta kuin hetkessä tutuksi tulleita. Hartauden jälkeen joku nuori toivoi virttä 319:

Sä kuljet seurassa Jeesuksen,
sen kertoo katseesi riemuinen,
sen kertoo laulusi helkkyvä
myös murheen kyynelten keskellä.

Ei tunne rauhaasi maailma,
ei huomaa tielläsi kukkia,
se aallon leikkeihin kiintyen
ei tiedä helmistä syvyyden.

Jo täällä riemusi Jeesus on,
maan päällä, laaksossa ahdingon.
Kun matka vaikea uuvuttaa,
hän armonlähteenä virvoittaa.

 
Kohta meille ilmoitettiin, että kirkko suljetaan. Siirryimme takaisin ulos pimeään iltaan. Kirkosta sammuteltiin valoja. Lähdimme jatkamaan matkaamme siunausten saattamana. Asema toisensa jälkeen joukko hajaantui hyvästellen eri puolille kaupunkia. Viimeinen työpäivä ennen kotimatkaa oli päättynyt ikimuistoiseen iltaan.
 

Vanhemmat

Uudemmat

Juho Lehtola

Perheeseeni kuuluvat vaimo ja kuusi lasta. Työskentelen oppimisen, opettamisen, viestinnän ja näitä tukevan teknologian parissa. Vapaa-aikaani kulutan puuhastelemalla kotona, opiskelemalla milloin mitäkin ja harrastamalla musiikkia. Blogikirjoitusteni aiheet nousevat usein arkisista tilanteista perheessä ja työssä.

Voit antaa minulle palautetta kirjoituksistani osoitteeseen juho.lehtola@gmail.com.

 

Juho Lehtola

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi