Sunnuntai 17.2.2019
"
Jeesus sanoi: "Näin viimeiset tulevat ensimmäisiksi ja ensimmäiset viimeisiksi." Matt. 19:29

​Rauha miljoonakaupungissa

31.1.2015 06:55 | Juho Lehtola
Maanalainen huristelee tuhatta ja sataa. Asemat vaihtuvat parin minuutin pätkissä. Pitääkö mennä itä- vai länsisuuntaan? Missä me vaihdetaan, Canning Townissako?
 
Juuri äsken olin istunut kotisohvalla, joka ei liikkunut minnekään. Oli rauhallinen ilta. Vaihdoin kolmevuotiaan kanssa neniä. Hän lupasi olla paras kaveri.
 
Nyt istun penkillä, joka tuntuu luisuvan alta. Ihmisiä on joka puolella, mutta he eivät tunne toisiaan. En tiedä, minne muut ovat menossa, vaikka nuo sadat ihmiset haluavat juuri samaan aikaan samalle reitille ja samaan suuntaan.
 
Vaihtoasemalla tulen ystäväni kanssa tyhjälle laiturille, josta on juuri lähtenyt ihmismassa. On melko hiljaista ja tyhjää. Keskustelemme parin lauseen verran, kunnes ihmisiä alkaa virrata. Kahdessa minuutissa laituri on aivan täynnä. Peruutamme selät seinää vasten ja ihmettelemme, miten nopeasti kaikki muuttuu.
 
Juna tulee. Kaikki lähtevät. Puolessa minuutissa jälkeemme jää tyhjä laituri.
 
Työmatka valtavan kokoiseen kaupunkiin oli avartava kokemus. Osallistuimme tietotekniikkaan ja opetukseen liittyville messuille yhdessä tuhansien ihmisten kanssa. Uusia ideoita tuli tulvimalla. Tapasimme paljon innostuneita opetusalan ihmisiä ympäri Eurooppaa. Oli mielenkiintoista havaita, miten monissa maissa suuresti arvostetaan suomalaista koulua.
 
Eräässä pienessä pisteessä esiteltiin erityisopetukseen tarkoitettua kuutiota, jolla pystyi soittamaan viiden sävelen asteikkoa. Soitinta tutkiessani muistin, että suomalaisesta kansanlauluperinteestä löytyy paljon lauluja, joihin viisi säveltä riittävät mainiosti. Esittelijälle taisi olla suurikin kokemus, kun soitin kuutiolla vanhaa suomalaista kehtolaulua. Innostuneena hän kertoi, miten kuutiota varten löytyy nuotteja myös suomalaisista sävelmistä, joita on alun perin soitettu viisikielisellä kanteleella.
 
Viimeisenä iltana minua ja työtoveriani pyydettiin Merimieskirkolle kahveille ja mahdollisesti järjestyviin seuroihin. Jätimme illalle suunnitellut kulttuurikohteet ja kurvailimme pienellä porukalla keskuskaupungin sykkeestä hieman syrjemmälle.


 
Kirkon oven takaa aukesi lämmin tunnelma. Joukko nuoria au paireja odotti meitä ja seuroja. Hiljennyimme kirkkosaliin pieneksi hetkeksi ennen kirkon sulkemista. Kaupungin kiire ja melske hävisivät ympäriltä. Tuntui todella hyvältä rauhoittua kiireisten päivien jälkeen.
 
Salissa istui pieni joukko ennestään tuntemattomia, mutta kuin hetkessä tutuksi tulleita. Hartauden jälkeen joku nuori toivoi virttä 319:

Sä kuljet seurassa Jeesuksen,
sen kertoo katseesi riemuinen,
sen kertoo laulusi helkkyvä
myös murheen kyynelten keskellä.

Ei tunne rauhaasi maailma,
ei huomaa tielläsi kukkia,
se aallon leikkeihin kiintyen
ei tiedä helmistä syvyyden.

Jo täällä riemusi Jeesus on,
maan päällä, laaksossa ahdingon.
Kun matka vaikea uuvuttaa,
hän armonlähteenä virvoittaa.

 
Kohta meille ilmoitettiin, että kirkko suljetaan. Siirryimme takaisin ulos pimeään iltaan. Kirkosta sammuteltiin valoja. Lähdimme jatkamaan matkaamme siunausten saattamana. Asema toisensa jälkeen joukko hajaantui hyvästellen eri puolille kaupunkia. Viimeinen työpäivä ennen kotimatkaa oli päättynyt ikimuistoiseen iltaan.
 

Vanhemmat

Uudemmat

Juho Lehtola

Perheeseeni kuuluvat vaimo ja kuusi lasta. Työskentelen oppimisen, opettamisen, viestinnän ja näitä tukevan teknologian parissa. Vapaa-aikaani kulutan puuhastelemalla kotona, opiskelemalla milloin mitäkin ja harrastamalla musiikkia. Blogikirjoitusteni aiheet nousevat usein arkisista tilanteista perheessä ja työssä.

Voit antaa minulle palautetta kirjoituksistani osoitteeseen juho.lehtola@gmail.com.

 

Juho Lehtola

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi