Tiistai 26.3.2019
"
Ennen tekin olitte pimeyttä, mutta nyt te loistatte Herran valoa. Eläkää valon lapsina! Valo kasvattaa hyvyyden, oikeuden ja totuuden hedelmiä. Ef. 5:8-9

​Elämän ihmeestä kiitollisena

4.3.2015 06:24 | Juho Lehtola
Lapsuuteni valokuva-albumista minulle on jäänyt parhaiten mieleen kuvat kastejuhlastani. Kuvissa näkyy kymmeniä vieraita, koska minut kastettiin uuden kotimme tupaantuliaisseuroissa.
 
Minusta tuntuu, että pystyn tavoittamaan kuvissa näkyvien ihmisten tunnelmia. Yksi perheenjäsenistä oli juhlasta poissa. Viisivuotias isoveljeni, joka oli muutamaa kuukautta aiemmin loukkaantunut vakavasti liikenneonnettomuudessa. Vanhempieni ajatukset olivat tuossa juhlassa varmasti kahdessa paikassa. Sairaalan epätoivoiset seinät. Kastepöydän valo. He joutuivat elämään erilaisia sävyjä samanaikaisesti – surun murtamina, mutta uuden elämän ihmeestä kiitollisina.
 
Albumini kastejuhlakuvat muistuttavat minua oman elämäni ainutkertaisesta lahjasta ja uskon aarteesta. Kasteen liitto Jumalan ja ihmisen välillä on ihmeellinen asia. Uskon psalmin 139 kirjoittajan tavoin, että sain olla Jumalan oma jo ennen syntymääni: ”Sinun silmäsi näkivät minut jo idullani, sinun kirjaasi on kaikki kirjoitettu. Ennen kuin olin elänyt päivääkään, olivat kaikki päiväni jo luodut.”
 
Uuden lapsen syntymä on käännekohta koko perheen elämässä. Minulla on vanhempana tästä kokemusta kuuden lapsen verran. Aina uusi vauva on saanut onnesta sekaisin! Vauvan syntymähetkeen on perheen isälläkin usein liittynyt myös roppakaupalla jännityksestä ja valvomisesta johtuvaa väsymystä.
 
Pian neljä vuotta sitten tyttäreni syntymän jälkeen lähdin hyvin väsyneenä rippikoululeirille. Sillä kertaa olin tehnyt rippikoululaisille kirkkomusiikin tunneille monisteniput, jotka olin pakannut huolellisesti pahvilaatikkoon. Työpaikan parkkipaikalla autoa pakatessani olin laskenut laatikon auton katolle ja unohtanut sen sinne.
 
Muutama kilometri ennen leiripaikkaa laatikko sitten lensi katolta. Ihmettelin peruutuspeilistä valkoista paperisadetta, kunnes tajusin mistä oli kysymys. Palasin keräämään papereita. Kahden rippikouluryhmän oppimateriaalit, noin 300 arkkia olivat levinneet tielle ja ympäristöön. Juuri silloin lähestyttiin leirin alkamisaikaa ja leiriläisiä kuljettavat vanhemmat alkoivat ajaa paikan ohi.
 
Hetken mietin, olisiko vähemmän noloa tulla siivoamaan jäljet sitten illan pimeydessä. Muistin, että joka ikisen paperin alareunassa lukee nimeni ja vuosiluku. Vielä nolompaa olisi siis ollut jättää paperit ympäristöön päiväksi. Joku ystävällinen rippikoululaisen äiti pysähtyi avuksi ja paperit saatiin talteen. Oppitunneille toivat oman erityisen sävynsä monisteista löytyvät hiekanmuruset ja auton renkaiden jäljet.
 
Hupaisten kommellusten lisäksi koin, että leirillä elettiin perheeni tilanteessa mukana. Vauvan kuulumisia kyseltiin ahkerasti. Rippileirin ensimmäisen päivän teemana oli elämän lahja. Työtoverini ehdotti, että opettelisimme Pia Perkiön sanoittaman laulun Luojan kaunein ajatus. Laulu puhutteli minua voimakkaasti, enkä voinut välttää kyyneleitä ajatellessani pientä vauvaamme.
 
Kauan ennen kuin tänne synnyit
sinut tunsi jo Jumala.
Oli päiväsi pilvisinkin
Hänen tiedossansa,
joka ainoa päiväsi jo ennen syntymääsi.
Olet kuva rakkaudesta.
Luojan kaunein ajatus.
 
Ajatuksista Luojan synnyit,
tarkoituksen sait elämään.
Joka hetkesi Hän on luonut,
tuntee myös matkan pään.
Hän on kaikessa kanssasi
ja kantaa taakkojasi.
Olet ihme, taivaan lapsi.
Luojan kaunein ajatus.
 
 

Vanhemmat

Uudemmat

Juho Lehtola

Perheeseeni kuuluvat vaimo ja kuusi lasta. Työskentelen oppimisen, opettamisen, viestinnän ja näitä tukevan teknologian parissa. Vapaa-aikaani kulutan puuhastelemalla kotona, opiskelemalla milloin mitäkin ja harrastamalla musiikkia. Blogikirjoitusteni aiheet nousevat usein arkisista tilanteista perheessä ja työssä.

Voit antaa minulle palautetta kirjoituksistani osoitteeseen juho.lehtola@gmail.com.

 

Juho Lehtola

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi