Tiistai 20.11.2018
"
Hyvä on sen osa, jota sinä, Herra, kasvatat ja jolle sinä opetat lakiasi. Pahana päivänä sinä varjelet häntä, kun hauta jo aukeaa sille, joka rikkoo lakiasi. Ps. 94:12-13

​Peukkuviestiä

3.4.2015 06:32 | Juho Lehtola
Elämme peukutusten aikaa. Siellä ja täällä on mahdollista klikata peukku ylös, jos pitää lukemastaan, näkemästään tai kuulemastaan. Joissakin nettipalveluissa voi painaa myös peukun alas sen merkiksi, ettei tykkää. 

Huomaan, että olen aika kyllästynyt peukuttamiseen ja ylipäätään moniin sosiaalisen median palveluihin. En jaksa tykätä tai olla tykkäämättä. Olen alkanut hakemaan eri kanavista lähinnä asiasisältöä, eli seuraamaan kiinnostavia blogeja tai työhöni liittyviä Facebookin ryhmiä ja sivustoja. Silti minullakin menee netissä helposti aikaa johonkin vähemmän hyödylliseen.

Välillä kuitenkin selaan pikaisesti Facebookista tai Twitteristä omalle “seinälle” tulostuvaa uutisvirtaa. Heti jos en viikkoon lue Facebookia, huomaan jääväni joistakin keskusteluista ulos. Mietin, miksi tähän on tultu. Miksi on luettava Facebookia pysyäkseen mukana kahvipöytäkeskusteluissa? Tai jopa tietääkseen, että ystävälleen on syntynyt lapsi tai valmistunut talo? Miksi tieto pakenee someen?

Peukuttaminen on melko uusi viestimisen tapa. Joskus se jättää tulkinnan varaa. Miksi tuo ihminen tykkäsi tästä? Mitä hän sillä haluaa sanoa? Tai sitten joku voi kokea, ettei hänen somejulkaisuistaan tykkää kukaan. Someympäristön hiljaisuus voi olla vahva viesti, jonka sanoma on hämärän peitossa. Yksinäisyyden kokemus voi olla suurta, vaikka puhutaankin sosiaalisesta mediasta.

Somea enemmän positiivisista peukuista olisi iloa kohdattaessa kasvokkain. Jokaisen olisi hyvä saada positiivista palautetta, kannustusta ja kokemus siitä, että on ympärillään oleville ihmisille tärkeä. Kunpa tämä ei olisi vain sosiaalisen median varassa. 

Peukku pystyssä voi olla myös merkki siitä, että kyllä tässä vielä yritetään jaksaa. Kohtasin kerran nuoren, jolla elämän hankalat asiat tuntuivat kuin vyöryvän päälle, eikä hän jaksanut kommunikoida kenenkään kanssa. Kuulokkeet oli painettu tiukasti korviin ja musiikki oli tarkoituksella niin kovalla, ettei hän kuullut aikuisten yrityksiä avata keskustelua. 

Tuloksettoman yhteydenoton jälkeen näin nuoren kädessä pikaisen liikkeen – peukku ylös! Lukkiutuneesta hiljaisuudesta päästiin eteenpäin. Tilanne ei tuntunut enää epätoivoiselta.

Vanhemmat

Uudemmat

Juho Lehtola

Perheeseeni kuuluvat vaimo ja kuusi lasta. Työskentelen oppimisen, opettamisen, viestinnän ja näitä tukevan teknologian parissa. Vapaa-aikaani kulutan puuhastelemalla kotona, opiskelemalla milloin mitäkin ja harrastamalla musiikkia. Blogikirjoitusteni aiheet nousevat usein arkisista tilanteista perheessä ja työssä.

Voit antaa minulle palautetta kirjoituksistani osoitteeseen juho.lehtola@gmail.com.

 

Juho Lehtola

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Nuottivihko – Iloinen jouluretki

Lähde jouluiselle musiikkiretkelle! Retki alkaa joulun odotuksesta ja etenee jouluvalmistelujen kautta kohti aattopäivän jännitystä ja joulun suurta juhlaa. Retkelle lähdetään perinteisten, uusien ja harvinaisempien tonttu- ja leikkilaulujen matkassa.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Iloinen jouluretki, SRKCD-130

Lähde jouluretkelle perinteisten, uusien ja harvinaisempien tonttu- ja leikkilaulujen matkassa. Laulujen kautta edetään joulun odotuksesta kohti jouluvalmisteluja, aattopäivän jännitystä ja joulun suurta juhlaa. Tyttöjen ja poikien lauluryhmiä johtaa Ulla Metsänheimo. Pianoa soittaa Emilia Soranta. Lauluja säestetään myös monin muin soittimin. 

22 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi