Lauantai 19.10.2019
"
Pahan poluille en jalallani astu, minä tahdon totella sinun sanaasi. Sinun säädöksesi antavat minulle ymmärrystä. Sen tähden minä vihaan kaikkia valheen teitä! Ps. 119:101,104

​Peukkuviestiä

3.4.2015 06:32 | Juho Lehtola
Elämme peukutusten aikaa. Siellä ja täällä on mahdollista klikata peukku ylös, jos pitää lukemastaan, näkemästään tai kuulemastaan. Joissakin nettipalveluissa voi painaa myös peukun alas sen merkiksi, ettei tykkää. 

Huomaan, että olen aika kyllästynyt peukuttamiseen ja ylipäätään moniin sosiaalisen median palveluihin. En jaksa tykätä tai olla tykkäämättä. Olen alkanut hakemaan eri kanavista lähinnä asiasisältöä, eli seuraamaan kiinnostavia blogeja tai työhöni liittyviä Facebookin ryhmiä ja sivustoja. Silti minullakin menee netissä helposti aikaa johonkin vähemmän hyödylliseen.

Välillä kuitenkin selaan pikaisesti Facebookista tai Twitteristä omalle “seinälle” tulostuvaa uutisvirtaa. Heti jos en viikkoon lue Facebookia, huomaan jääväni joistakin keskusteluista ulos. Mietin, miksi tähän on tultu. Miksi on luettava Facebookia pysyäkseen mukana kahvipöytäkeskusteluissa? Tai jopa tietääkseen, että ystävälleen on syntynyt lapsi tai valmistunut talo? Miksi tieto pakenee someen?

Peukuttaminen on melko uusi viestimisen tapa. Joskus se jättää tulkinnan varaa. Miksi tuo ihminen tykkäsi tästä? Mitä hän sillä haluaa sanoa? Tai sitten joku voi kokea, ettei hänen somejulkaisuistaan tykkää kukaan. Someympäristön hiljaisuus voi olla vahva viesti, jonka sanoma on hämärän peitossa. Yksinäisyyden kokemus voi olla suurta, vaikka puhutaankin sosiaalisesta mediasta.

Somea enemmän positiivisista peukuista olisi iloa kohdattaessa kasvokkain. Jokaisen olisi hyvä saada positiivista palautetta, kannustusta ja kokemus siitä, että on ympärillään oleville ihmisille tärkeä. Kunpa tämä ei olisi vain sosiaalisen median varassa. 

Peukku pystyssä voi olla myös merkki siitä, että kyllä tässä vielä yritetään jaksaa. Kohtasin kerran nuoren, jolla elämän hankalat asiat tuntuivat kuin vyöryvän päälle, eikä hän jaksanut kommunikoida kenenkään kanssa. Kuulokkeet oli painettu tiukasti korviin ja musiikki oli tarkoituksella niin kovalla, ettei hän kuullut aikuisten yrityksiä avata keskustelua. 

Tuloksettoman yhteydenoton jälkeen näin nuoren kädessä pikaisen liikkeen – peukku ylös! Lukkiutuneesta hiljaisuudesta päästiin eteenpäin. Tilanne ei tuntunut enää epätoivoiselta.

Vanhemmat

Uudemmat

Juho Lehtola

Perheeseeni kuuluvat vaimo ja kuusi lasta. Työskentelen oppimisen, opettamisen, viestinnän ja näitä tukevan teknologian parissa. Vapaa-aikaani kulutan puuhastelemalla kotona, opiskelemalla milloin mitäkin ja harrastamalla musiikkia. Blogikirjoitusteni aiheet nousevat usein arkisista tilanteista perheessä ja työssä.

Voit antaa minulle palautetta kirjoituksistani osoitteeseen juho.lehtola@gmail.com.

 

Juho Lehtola

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi