Tiistai 18.6.2019
"
Pyhä, pyhä, pyhä on Herra Sebaot! Hänen kirkkautensa täyttää kaiken maan. Jes. 6:3

​Peukkuviestiä

3.4.2015 06:32 | Juho Lehtola
Elämme peukutusten aikaa. Siellä ja täällä on mahdollista klikata peukku ylös, jos pitää lukemastaan, näkemästään tai kuulemastaan. Joissakin nettipalveluissa voi painaa myös peukun alas sen merkiksi, ettei tykkää. 

Huomaan, että olen aika kyllästynyt peukuttamiseen ja ylipäätään moniin sosiaalisen median palveluihin. En jaksa tykätä tai olla tykkäämättä. Olen alkanut hakemaan eri kanavista lähinnä asiasisältöä, eli seuraamaan kiinnostavia blogeja tai työhöni liittyviä Facebookin ryhmiä ja sivustoja. Silti minullakin menee netissä helposti aikaa johonkin vähemmän hyödylliseen.

Välillä kuitenkin selaan pikaisesti Facebookista tai Twitteristä omalle “seinälle” tulostuvaa uutisvirtaa. Heti jos en viikkoon lue Facebookia, huomaan jääväni joistakin keskusteluista ulos. Mietin, miksi tähän on tultu. Miksi on luettava Facebookia pysyäkseen mukana kahvipöytäkeskusteluissa? Tai jopa tietääkseen, että ystävälleen on syntynyt lapsi tai valmistunut talo? Miksi tieto pakenee someen?

Peukuttaminen on melko uusi viestimisen tapa. Joskus se jättää tulkinnan varaa. Miksi tuo ihminen tykkäsi tästä? Mitä hän sillä haluaa sanoa? Tai sitten joku voi kokea, ettei hänen somejulkaisuistaan tykkää kukaan. Someympäristön hiljaisuus voi olla vahva viesti, jonka sanoma on hämärän peitossa. Yksinäisyyden kokemus voi olla suurta, vaikka puhutaankin sosiaalisesta mediasta.

Somea enemmän positiivisista peukuista olisi iloa kohdattaessa kasvokkain. Jokaisen olisi hyvä saada positiivista palautetta, kannustusta ja kokemus siitä, että on ympärillään oleville ihmisille tärkeä. Kunpa tämä ei olisi vain sosiaalisen median varassa. 

Peukku pystyssä voi olla myös merkki siitä, että kyllä tässä vielä yritetään jaksaa. Kohtasin kerran nuoren, jolla elämän hankalat asiat tuntuivat kuin vyöryvän päälle, eikä hän jaksanut kommunikoida kenenkään kanssa. Kuulokkeet oli painettu tiukasti korviin ja musiikki oli tarkoituksella niin kovalla, ettei hän kuullut aikuisten yrityksiä avata keskustelua. 

Tuloksettoman yhteydenoton jälkeen näin nuoren kädessä pikaisen liikkeen – peukku ylös! Lukkiutuneesta hiljaisuudesta päästiin eteenpäin. Tilanne ei tuntunut enää epätoivoiselta.

Vanhemmat

Uudemmat

Juho Lehtola

Perheeseeni kuuluvat vaimo ja kuusi lasta. Työskentelen oppimisen, opettamisen, viestinnän ja näitä tukevan teknologian parissa. Vapaa-aikaani kulutan puuhastelemalla kotona, opiskelemalla milloin mitäkin ja harrastamalla musiikkia. Blogikirjoitusteni aiheet nousevat usein arkisista tilanteista perheessä ja työssä.

Voit antaa minulle palautetta kirjoituksistani osoitteeseen juho.lehtola@gmail.com.

 

Juho Lehtola

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi