Keskiviikko 17.7.2019
"
Jos elämme, elämme Herran omina, ja jos kuolemme, kuolemme Herran omina. Elämmepä siis tai kuolemme, me kuulumme Herralle. Room. 14:8

Turha ostos

27.4.2014 10:42 | Juho Mäenpää
Ajan joka päivä Itäkeskuksen ohitse. Se mainostaa olevansa Suomen suurin kauppakeskus. Ilmeisesti suuruus tässä kilpasarjassa katsotaan siis edulliseksi ominaisuudeksi. Mainosnikkarit ovat kyllä oikeassa siinä, että suuruutta ja komeutta piisaa. Ihminen tuntee itsensä suorastaan pieneksi käyskennellessään lasiholvikaton alla.
 
Kauppakeskus on kohtaamispaikka ja nykykulttuurin pyhä tila. Sunnuntaiaukiolon vakiintuminen vain alleviivaa keskusten roolia uuden ajan kirkkoina. Monikohan käy kauppakeskuksessa niin kummallisesta syystä kuin että heillä on sinne asiaa?
 
Uutuus on se joka puhuu. Joko päivitit uusimman version? Onko tervettä, että lapset mittaavat omaa ja kavereidensa kelvollisuutta puhelimien malleilla, vanhempien palkkanauhoilla tai tehdyillä ulkomaanmatkoilla?
 
Aikamme on sairastunut uutuuden palvontaan. Se on tauti, jossa palvotaan kaikkea uutta ja hankitaan sitä koko ajan lisää. Hankalin oire on shoppailu. Oireellista on myös se, että eri puolille on alkanut ilmestyä vuokravarastoja, koska ihmisten tavarat eivät enää mahdu heidän koteihinsa.
 
Olen kuitenkin kaupan alan unelma-asiakas. Jokainen suurperheellinen tietää, että ruokaa, vaatteita, polttoainetta, urheiluvälineitä ja sähköä kuluu – vain ensimmäisenä mieleeni nousevat hankinnat mainitakseni. Viivan alle ei näiden jälkeen juuri ylimääräistä jää. Raha pannaan kiertoon, mistä kansantalous tykkää.
 
Kulutuskulttuuri on iskostunut meihin niin syvälle, ettemme edes ymmärrä elävämme siinä. Yritän tolkuttaa itselleni, että onneensa tyytyminen ei ole onnen ostamista. Paavali muistuttaa terveellisesti: ”Emme ole mitään maailmaan tuoneet emmekä voi viedä mitään täältä pois” (1. Tim. 6:10).

Tunnisteet:


kauppakeskus ostos

Vanhemmat

Uudemmat

Juho Mäenpää

Olen keski-ikää lähestyvä perheenisä Tuusulasta. Minulla on vaimo ja yhdeksän lasta. Työskentelen historian ja yhteiskuntaopin opettajana.
 
Opettelen isänä olemista. Koulussa opettelen nuoria. Halkokasan tai laastiämpärin vieressä fundeeraan maailman menoa. Yritän kasvattaa lapseni kristillisesti. Näiden tekemisten onnistumisia ja epäonnistumisia kirjoittelen blogiini.

Juho Mäenpää

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi