Tiistai 25.9.2018
"
Herra sanoo: "Peseytykää, puhdistautukaa, tehkää loppu pahoista töistänne, ne ovat aina silmissäni. Lakatkaa tekemästä pahaa." Jes. 1:16

Turha ostos

27.4.2014 10:42 | Juho Mäenpää
Ajan joka päivä Itäkeskuksen ohitse. Se mainostaa olevansa Suomen suurin kauppakeskus. Ilmeisesti suuruus tässä kilpasarjassa katsotaan siis edulliseksi ominaisuudeksi. Mainosnikkarit ovat kyllä oikeassa siinä, että suuruutta ja komeutta piisaa. Ihminen tuntee itsensä suorastaan pieneksi käyskennellessään lasiholvikaton alla.
 
Kauppakeskus on kohtaamispaikka ja nykykulttuurin pyhä tila. Sunnuntaiaukiolon vakiintuminen vain alleviivaa keskusten roolia uuden ajan kirkkoina. Monikohan käy kauppakeskuksessa niin kummallisesta syystä kuin että heillä on sinne asiaa?
 
Uutuus on se joka puhuu. Joko päivitit uusimman version? Onko tervettä, että lapset mittaavat omaa ja kavereidensa kelvollisuutta puhelimien malleilla, vanhempien palkkanauhoilla tai tehdyillä ulkomaanmatkoilla?
 
Aikamme on sairastunut uutuuden palvontaan. Se on tauti, jossa palvotaan kaikkea uutta ja hankitaan sitä koko ajan lisää. Hankalin oire on shoppailu. Oireellista on myös se, että eri puolille on alkanut ilmestyä vuokravarastoja, koska ihmisten tavarat eivät enää mahdu heidän koteihinsa.
 
Olen kuitenkin kaupan alan unelma-asiakas. Jokainen suurperheellinen tietää, että ruokaa, vaatteita, polttoainetta, urheiluvälineitä ja sähköä kuluu – vain ensimmäisenä mieleeni nousevat hankinnat mainitakseni. Viivan alle ei näiden jälkeen juuri ylimääräistä jää. Raha pannaan kiertoon, mistä kansantalous tykkää.
 
Kulutuskulttuuri on iskostunut meihin niin syvälle, ettemme edes ymmärrä elävämme siinä. Yritän tolkuttaa itselleni, että onneensa tyytyminen ei ole onnen ostamista. Paavali muistuttaa terveellisesti: ”Emme ole mitään maailmaan tuoneet emmekä voi viedä mitään täältä pois” (1. Tim. 6:10).

Tunnisteet:


kauppakeskus ostos

Vanhemmat

Uudemmat

Juho Mäenpää

Olen keski-ikää lähestyvä perheenisä Tuusulasta. Minulla on vaimo ja yhdeksän lasta. Työskentelen historian ja yhteiskuntaopin opettajana.
 
Opettelen isänä olemista. Koulussa opettelen nuoria. Halkokasan tai laastiämpärin vieressä fundeeraan maailman menoa. Yritän kasvattaa lapseni kristillisesti. Näiden tekemisten onnistumisia ja epäonnistumisia kirjoittelen blogiini.

Juho Mäenpää

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi