Kauniita ryppyjä

27.5.2014 08:01 | Juho Mäenpää
– Isä, mitkä noi on? kaksivuotias pysähtyy tuijottamaan otsaani.
– Ne on ryppyjä. Sellaisia tulee sinullekin, kun kasvat.

Pikkumies vie kämmenensä tunnustellen otsalleen. Hämillinen ja samalla oivaltava hymy leviää naamalle. Silmistä kuvastuu luja usko tulevaisuuteen: tulee niitä ryppyjä minullekin.
 
Rypyt kertovat paljon. Ne paljastavat kantajansa inhimillisyyden. Kaikille tämä ei kelpaa, mistä syystä plastiikkakirurgit kiristelevät naamanahkoja ja lihottelevat lompakoitaan. Kasvojen uurteet kielivät monesti siitä, mihin suuntaan suupielet ovat yleensä olleet. Minusta naurun rypyttämät vanhan ihmisen kasvot ovat kauniit.
 
Vastustan sen sijaan yleistä kauneusihannetta, jonka mukaan ihmisen tulisi olla sileäihoinen, nuori, solakkavartaloinen ja mielellään eroottinen. Koulumaailmassa on nähtävillä, miten monet nuoret tavoittelevat tällaista photoshopattua kauneutta. Ihmisarvo tuntuu määräytyvän sen mukaan, miten hyvin tämän kauneusihanteen tavoittelussa menestyy. Ulkomuotoonsa tyytymätön on hyvä asiakas fitnessteollisuudelle.
 
En usko maailman muuttuvan siten, että ylenmääräinen kauneuden palvonta kaikkine sen epäterveine muotoineen minnekään häviäisi. Ihanteellista olisi, jos voisi kasvoihin ilmaantuvien kureiden sijaan keskittyä rakkauteen tulleisiin ryppyihin. Niihin on sitä paitsi olemassa tepsivä lääke. Mikä sana kertoo enemmän kuin tuhat kuvaa? Se on ”anteeksi”.
 
Eräänä vauhdintayteisenä päivänä kaksivuotias lyö otsansa ja saa siihen mojovan haavan. Sileään ihoon ilmestyy iso arpi. Vanhuudenrypyt peittävät sen aikanaan, lohduttaa pojanpojan kohelluksesta huvittunut pappa.

Vanhemmat

Uudemmat

Juho Mäenpää

Olen keski-ikää lähestyvä perheenisä Tuusulasta. Minulla on vaimo ja yhdeksän lasta. Työskentelen historian ja yhteiskuntaopin opettajana.
 
Opettelen isänä olemista. Koulussa opettelen nuoria. Halkokasan tai laastiämpärin vieressä fundeeraan maailman menoa. Yritän kasvattaa lapseni kristillisesti. Näiden tekemisten onnistumisia ja epäonnistumisia kirjoittelen blogiini.

Juho Mäenpää

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi