Maanantai 23.9.2019
"
Hyvä on kiittää Herraa, laulaa ylistystä sinun nimellesi, Korkein. Ps. 92:2

Olenko normaali?

24.6.2014 06:49 | Juho Mäenpää
Vuosia sitten eräs tuttavani määritteli, että sanalla normaali on hänen ajattelussaan negatiivinen arvovaraus. Lausujaa itseään ei voinut luonnehtia erityisen tavalliseksi henkilöksi, jos kohta hän ei erikoisuuttakaan tavoitellut.

Nykysuomen sanakirjan mukaan normaali on säännöllisen luonnon- tai elämänjärjestyksen mukainen. Normaali ei poikkea siitä, mitä on totuttu pitämään luonnollisena ja oikeana. Sanakirjamääritelmä on vuodelta 1958. Uudehko Kielitoimiston sanakirja määrittelee normaalin muun muassa tavanomaiseksi, tavalliseksi, säännönmukaiseksi, oikeaksi, hyväksyttäväksi. Onko niin, että luonnonjärjestystä ei enää automaattisesti pidetä oikeana?

Normaali noudattaa normia, joka merkitsee sanakirjan mukaan sääntöä, ohjetta tai mallia. Normi-sana on vilahdellut vanhoillislestadiolaista herätysliikettä koskeneessa keskustelussa. On sanottu, että kristillisyytemme on sääntökristillisyyttä, jossa on loukkaamattomia normeja ja että niistä poikkeaminen johtaa ongelmiin.

Minusta vaikuttaa, että on olemassa normaalia tai tavallista suomalaisuutta. Siihen kuuluvat kaksi lasta, rivitaloasunto ja kultainen noutaja. Kuuluu siihen paljon muutakin, lukija täydentäköön itse. Millainen taas on tavallinen vanhoillislestadiolainen? Hän käy ehkä viikottain seuroissa, hänellä on suuri perhe (minulla on) ja sen vuoksi suuri autokin (minulla ei ole). Tavallinen vanhoillislastadiolainen on monessa suhteessa myös tavallinen suomalainen.

Silti ei ole olemassa mitään sääntöä suurista perheistä. Ne ovat seurausta siitä, että näemme Jumalan elämän antajana. Tällöin ei voi puhua mistään ehkäisemättömyyden normista vaan uskonnollisesta vakaumuksesta seuranneesta valinnasta. Perhesuunnittelua ei pidä arkipäiväistää tapa- tai kulttuurikysymykseksi, josta vain sattumalta ajatellaan tässä yhteisössä näin. Ajattelun perusteista on kirjoittanut esimerkiksi Seppo Lohi vuoden 2010 SRK:n vuosikirjassa.

Suuren perheen saaneena en useinkaan koe normaaliutta. Monesti olen kokenut, että elämä on silmätikkuna olemista. Toisinaan sentään tunnen sulautuvani joukkoon. Jokakesäiset suviseurat nimittäin keräävät samalla tavalla normaaleja samaan paikkaan niin paljon, ettei kukaan taivastele kolmea lasta rattaissa tai pikkutytön paidalle sulanutta jäätelöläiskää. Tässä on yksi syy, miksi sydän levähtää kesän seuratapahtumissa.

Niinpä tulevallakin lomalla pakkaamme porukkamme ja suunnistamme kohti pohjoista ja suviseuroja. Onko normaalia, että ihminen ajaa yli 500 kilometriä majoittuakseen pellolle noin kolmeksi yöksi, kuullakseen seurapuheita ja laulua, syödäkseen taivasalla ja mitä kaikkea muuta? Tiedossa on jälleen väsyttävä ja virkistävä, mieleenpainuva reissu. Toivottavasti tapaamme Pyhäjoella!

Vanhemmat

Uudemmat

Juho Mäenpää

Olen keski-ikää lähestyvä perheenisä Tuusulasta. Minulla on vaimo ja yhdeksän lasta. Työskentelen historian ja yhteiskuntaopin opettajana.
 
Opettelen isänä olemista. Koulussa opettelen nuoria. Halkokasan tai laastiämpärin vieressä fundeeraan maailman menoa. Yritän kasvattaa lapseni kristillisesti. Näiden tekemisten onnistumisia ja epäonnistumisia kirjoittelen blogiini.

Juho Mäenpää

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi