Maanantai 24.6.2019
"
Jumala lunastaa minut, hän tempaa minut tuonelan otteesta. Ps. 49:16

Olenko normaali?

24.6.2014 06:49 | Juho Mäenpää
Vuosia sitten eräs tuttavani määritteli, että sanalla normaali on hänen ajattelussaan negatiivinen arvovaraus. Lausujaa itseään ei voinut luonnehtia erityisen tavalliseksi henkilöksi, jos kohta hän ei erikoisuuttakaan tavoitellut.

Nykysuomen sanakirjan mukaan normaali on säännöllisen luonnon- tai elämänjärjestyksen mukainen. Normaali ei poikkea siitä, mitä on totuttu pitämään luonnollisena ja oikeana. Sanakirjamääritelmä on vuodelta 1958. Uudehko Kielitoimiston sanakirja määrittelee normaalin muun muassa tavanomaiseksi, tavalliseksi, säännönmukaiseksi, oikeaksi, hyväksyttäväksi. Onko niin, että luonnonjärjestystä ei enää automaattisesti pidetä oikeana?

Normaali noudattaa normia, joka merkitsee sanakirjan mukaan sääntöä, ohjetta tai mallia. Normi-sana on vilahdellut vanhoillislestadiolaista herätysliikettä koskeneessa keskustelussa. On sanottu, että kristillisyytemme on sääntökristillisyyttä, jossa on loukkaamattomia normeja ja että niistä poikkeaminen johtaa ongelmiin.

Minusta vaikuttaa, että on olemassa normaalia tai tavallista suomalaisuutta. Siihen kuuluvat kaksi lasta, rivitaloasunto ja kultainen noutaja. Kuuluu siihen paljon muutakin, lukija täydentäköön itse. Millainen taas on tavallinen vanhoillislestadiolainen? Hän käy ehkä viikottain seuroissa, hänellä on suuri perhe (minulla on) ja sen vuoksi suuri autokin (minulla ei ole). Tavallinen vanhoillislastadiolainen on monessa suhteessa myös tavallinen suomalainen.

Silti ei ole olemassa mitään sääntöä suurista perheistä. Ne ovat seurausta siitä, että näemme Jumalan elämän antajana. Tällöin ei voi puhua mistään ehkäisemättömyyden normista vaan uskonnollisesta vakaumuksesta seuranneesta valinnasta. Perhesuunnittelua ei pidä arkipäiväistää tapa- tai kulttuurikysymykseksi, josta vain sattumalta ajatellaan tässä yhteisössä näin. Ajattelun perusteista on kirjoittanut esimerkiksi Seppo Lohi vuoden 2010 SRK:n vuosikirjassa.

Suuren perheen saaneena en useinkaan koe normaaliutta. Monesti olen kokenut, että elämä on silmätikkuna olemista. Toisinaan sentään tunnen sulautuvani joukkoon. Jokakesäiset suviseurat nimittäin keräävät samalla tavalla normaaleja samaan paikkaan niin paljon, ettei kukaan taivastele kolmea lasta rattaissa tai pikkutytön paidalle sulanutta jäätelöläiskää. Tässä on yksi syy, miksi sydän levähtää kesän seuratapahtumissa.

Niinpä tulevallakin lomalla pakkaamme porukkamme ja suunnistamme kohti pohjoista ja suviseuroja. Onko normaalia, että ihminen ajaa yli 500 kilometriä majoittuakseen pellolle noin kolmeksi yöksi, kuullakseen seurapuheita ja laulua, syödäkseen taivasalla ja mitä kaikkea muuta? Tiedossa on jälleen väsyttävä ja virkistävä, mieleenpainuva reissu. Toivottavasti tapaamme Pyhäjoella!

Vanhemmat

Uudemmat

Juho Mäenpää

Olen keski-ikää lähestyvä perheenisä Tuusulasta. Minulla on vaimo ja yhdeksän lasta. Työskentelen historian ja yhteiskuntaopin opettajana.
 
Opettelen isänä olemista. Koulussa opettelen nuoria. Halkokasan tai laastiämpärin vieressä fundeeraan maailman menoa. Yritän kasvattaa lapseni kristillisesti. Näiden tekemisten onnistumisia ja epäonnistumisia kirjoittelen blogiini.

Juho Mäenpää

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi