Maanantai 23.9.2019
"
Hyvä on kiittää Herraa, laulaa ylistystä sinun nimellesi, Korkein. Ps. 92:2

​Hevosenleikkiä

2.10.2014 06:40 | Juho Mäenpää
Joitakin vuosia sitten perheeseemme odotettiin vauvaa. Jo tätä ennen lapsilukumme oli ylittänyt vallitsevan standardin. Lisäys oli siten omiaan aiheuttamaan pientä ihmetystä ympäristössäni. Eräs tuttavani totesi, että lestadiolaisten elämä on melkoista hevosenleikkiä. Tuntemani suurperheelliset eivät toki kauhistelleet vaan onnittelivat.

Perheellisen hullunmyllyä pyöritellessäni kommentti hevosenleikistä nousee joskus mieleen. Arvelen, että kielikuva viittaa riskinottoon, vauhtiin ja ehkä vaarallisiin tilanteisiinkin. Joka tapauksessa hevosenleikissä on pieni hallitsemattomuuden elementti. Sellainen on hevosen luonto.

Suurperheen elämä saattaa näyttää hallitsemattomalta. Sellaista se onkin, jos kaaoksen mittarina käytetään vaikkapa kenkien määrää eteisen lattialla, pyykin määrää likavaatekorissa tai hiekkaisten kumpparien jättämien jälkien määrää auton konepellissä. En ole vielä löytänyt keinoa, millä suurperheellinen voisi saattaa tällaiset seikat standarditasolle. Oikeastaan en pahemmin välitä standarditasosta. Sellaisen tavoittelu köyhdyttää.

Eräs voimakkaimmin ihmisen toimintaa ohjaava tekijä on elämän hallinnan tavoitteleminen. Moni saavuttaa vakituisen työpaikan ja saa asuntovelan maksettua. Kämmenen leveyden kokoisessa perspektiivissä kaikki saattaakin näyttää hallitulta. Elämä voi kuitenkin heittää mukaan tekijöitä, jotka tekevät tasapainosta epäyhtälön.

Suurperheessä muuttujien täydellinen hallinta on ajatuksenakin naurettava. Tilanne antaa kuitenkin välineitä kohdata yllättäviä muutoksia. Sitä paitsi epävarmuustekijöiden läsnäolohan on elämää. En tahdo käyttää ainokaista elämääni ainakaan erilaisten suojamuurien rakenteluun.

Rosoinen elämä ei ole päämäärä sinänsä. Suurperheellisyys ei voi olla tekosyy välinpitämättömyydelle. En aina voi olla kädet ojossa puun alla poikien sinne kiivetessä, se on totta. Pyrin kuitenkin olemaan sen verran kaaoksen herra, että osaan arvioida riskejä ja reagoida niihin. Vaikka on perheessämme laastaria kulunut ihan riittämiin. Minusta on vuosien saatossa kehittynyt kohtuullisen hyvä haavuri. Osaan pikaisesti diagnosoida pikkutytön polveensa saaman haavan laadun: mennäänkö kotikonstein vai pistäydytäänkö klinikassa.

Elämäni on ristiriidassa vallitsevien normien kanssa. Se ei ole kuitenkaan ristiriidassa sen kanssa, mitä itse pidän oikeana. On vain helpompaa elää ristiriidassa yleisen mielipiteen kuin omantuntonsa kanssa. Tällainen järjestys saattaa näyttää hevosenleikiltä.
 

Vanhemmat

Uudemmat

Juho Mäenpää

Olen keski-ikää lähestyvä perheenisä Tuusulasta. Minulla on vaimo ja yhdeksän lasta. Työskentelen historian ja yhteiskuntaopin opettajana.
 
Opettelen isänä olemista. Koulussa opettelen nuoria. Halkokasan tai laastiämpärin vieressä fundeeraan maailman menoa. Yritän kasvattaa lapseni kristillisesti. Näiden tekemisten onnistumisia ja epäonnistumisia kirjoittelen blogiini.

Juho Mäenpää

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi