Keskiviikko 19.9.2018
"
Minulle elämä on Kristus ja kuolema on voitto. Fil. 1:21

​Hevosenleikkiä

2.10.2014 06:40 | Juho Mäenpää
Joitakin vuosia sitten perheeseemme odotettiin vauvaa. Jo tätä ennen lapsilukumme oli ylittänyt vallitsevan standardin. Lisäys oli siten omiaan aiheuttamaan pientä ihmetystä ympäristössäni. Eräs tuttavani totesi, että lestadiolaisten elämä on melkoista hevosenleikkiä. Tuntemani suurperheelliset eivät toki kauhistelleet vaan onnittelivat.

Perheellisen hullunmyllyä pyöritellessäni kommentti hevosenleikistä nousee joskus mieleen. Arvelen, että kielikuva viittaa riskinottoon, vauhtiin ja ehkä vaarallisiin tilanteisiinkin. Joka tapauksessa hevosenleikissä on pieni hallitsemattomuuden elementti. Sellainen on hevosen luonto.

Suurperheen elämä saattaa näyttää hallitsemattomalta. Sellaista se onkin, jos kaaoksen mittarina käytetään vaikkapa kenkien määrää eteisen lattialla, pyykin määrää likavaatekorissa tai hiekkaisten kumpparien jättämien jälkien määrää auton konepellissä. En ole vielä löytänyt keinoa, millä suurperheellinen voisi saattaa tällaiset seikat standarditasolle. Oikeastaan en pahemmin välitä standarditasosta. Sellaisen tavoittelu köyhdyttää.

Eräs voimakkaimmin ihmisen toimintaa ohjaava tekijä on elämän hallinnan tavoitteleminen. Moni saavuttaa vakituisen työpaikan ja saa asuntovelan maksettua. Kämmenen leveyden kokoisessa perspektiivissä kaikki saattaakin näyttää hallitulta. Elämä voi kuitenkin heittää mukaan tekijöitä, jotka tekevät tasapainosta epäyhtälön.

Suurperheessä muuttujien täydellinen hallinta on ajatuksenakin naurettava. Tilanne antaa kuitenkin välineitä kohdata yllättäviä muutoksia. Sitä paitsi epävarmuustekijöiden läsnäolohan on elämää. En tahdo käyttää ainokaista elämääni ainakaan erilaisten suojamuurien rakenteluun.

Rosoinen elämä ei ole päämäärä sinänsä. Suurperheellisyys ei voi olla tekosyy välinpitämättömyydelle. En aina voi olla kädet ojossa puun alla poikien sinne kiivetessä, se on totta. Pyrin kuitenkin olemaan sen verran kaaoksen herra, että osaan arvioida riskejä ja reagoida niihin. Vaikka on perheessämme laastaria kulunut ihan riittämiin. Minusta on vuosien saatossa kehittynyt kohtuullisen hyvä haavuri. Osaan pikaisesti diagnosoida pikkutytön polveensa saaman haavan laadun: mennäänkö kotikonstein vai pistäydytäänkö klinikassa.

Elämäni on ristiriidassa vallitsevien normien kanssa. Se ei ole kuitenkaan ristiriidassa sen kanssa, mitä itse pidän oikeana. On vain helpompaa elää ristiriidassa yleisen mielipiteen kuin omantuntonsa kanssa. Tällainen järjestys saattaa näyttää hevosenleikiltä.
 

Vanhemmat

Uudemmat

Juho Mäenpää

Olen keski-ikää lähestyvä perheenisä Tuusulasta. Minulla on vaimo ja yhdeksän lasta. Työskentelen historian ja yhteiskuntaopin opettajana.
 
Opettelen isänä olemista. Koulussa opettelen nuoria. Halkokasan tai laastiämpärin vieressä fundeeraan maailman menoa. Yritän kasvattaa lapseni kristillisesti. Näiden tekemisten onnistumisia ja epäonnistumisia kirjoittelen blogiini.

Juho Mäenpää

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi