Lauantai 23.2.2019
"
Sinä päästit minut turvaan, sinä olet vuorilinnani. Jumalani, sinuun minä turvaudun, sinä olet kallio, olet kilpeni, sinulta saan avun ja suojan. Ps. 18:3

​Hevosenleikkiä

2.10.2014 06:40 | Juho Mäenpää
Joitakin vuosia sitten perheeseemme odotettiin vauvaa. Jo tätä ennen lapsilukumme oli ylittänyt vallitsevan standardin. Lisäys oli siten omiaan aiheuttamaan pientä ihmetystä ympäristössäni. Eräs tuttavani totesi, että lestadiolaisten elämä on melkoista hevosenleikkiä. Tuntemani suurperheelliset eivät toki kauhistelleet vaan onnittelivat.

Perheellisen hullunmyllyä pyöritellessäni kommentti hevosenleikistä nousee joskus mieleen. Arvelen, että kielikuva viittaa riskinottoon, vauhtiin ja ehkä vaarallisiin tilanteisiinkin. Joka tapauksessa hevosenleikissä on pieni hallitsemattomuuden elementti. Sellainen on hevosen luonto.

Suurperheen elämä saattaa näyttää hallitsemattomalta. Sellaista se onkin, jos kaaoksen mittarina käytetään vaikkapa kenkien määrää eteisen lattialla, pyykin määrää likavaatekorissa tai hiekkaisten kumpparien jättämien jälkien määrää auton konepellissä. En ole vielä löytänyt keinoa, millä suurperheellinen voisi saattaa tällaiset seikat standarditasolle. Oikeastaan en pahemmin välitä standarditasosta. Sellaisen tavoittelu köyhdyttää.

Eräs voimakkaimmin ihmisen toimintaa ohjaava tekijä on elämän hallinnan tavoitteleminen. Moni saavuttaa vakituisen työpaikan ja saa asuntovelan maksettua. Kämmenen leveyden kokoisessa perspektiivissä kaikki saattaakin näyttää hallitulta. Elämä voi kuitenkin heittää mukaan tekijöitä, jotka tekevät tasapainosta epäyhtälön.

Suurperheessä muuttujien täydellinen hallinta on ajatuksenakin naurettava. Tilanne antaa kuitenkin välineitä kohdata yllättäviä muutoksia. Sitä paitsi epävarmuustekijöiden läsnäolohan on elämää. En tahdo käyttää ainokaista elämääni ainakaan erilaisten suojamuurien rakenteluun.

Rosoinen elämä ei ole päämäärä sinänsä. Suurperheellisyys ei voi olla tekosyy välinpitämättömyydelle. En aina voi olla kädet ojossa puun alla poikien sinne kiivetessä, se on totta. Pyrin kuitenkin olemaan sen verran kaaoksen herra, että osaan arvioida riskejä ja reagoida niihin. Vaikka on perheessämme laastaria kulunut ihan riittämiin. Minusta on vuosien saatossa kehittynyt kohtuullisen hyvä haavuri. Osaan pikaisesti diagnosoida pikkutytön polveensa saaman haavan laadun: mennäänkö kotikonstein vai pistäydytäänkö klinikassa.

Elämäni on ristiriidassa vallitsevien normien kanssa. Se ei ole kuitenkaan ristiriidassa sen kanssa, mitä itse pidän oikeana. On vain helpompaa elää ristiriidassa yleisen mielipiteen kuin omantuntonsa kanssa. Tällainen järjestys saattaa näyttää hevosenleikiltä.
 

Vanhemmat

Uudemmat

Juho Mäenpää

Olen keski-ikää lähestyvä perheenisä Tuusulasta. Minulla on vaimo ja yhdeksän lasta. Työskentelen historian ja yhteiskuntaopin opettajana.
 
Opettelen isänä olemista. Koulussa opettelen nuoria. Halkokasan tai laastiämpärin vieressä fundeeraan maailman menoa. Yritän kasvattaa lapseni kristillisesti. Näiden tekemisten onnistumisia ja epäonnistumisia kirjoittelen blogiini.

Juho Mäenpää

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi