Keskiviikko 21.11.2018
"
Te tiedätte itse aivan hyvin, että Herran päivä tulee kuin varas yöllä. Emme siis saa nukkua niin kuin muut, vaan meidän on valvottava ja pysyttävä raittiina. 1 Tess. 5:2,6

Kaksoselämää

25.10.2014 06:41 | Juho Mäenpää
Olen päässyt läheltä seuraamaan kahden toisiaan kovasti muistuttavan pojan elämää. Kaksospojilla on yhteensä ikää jo seitsemän vuotta. Tilanne on välillä jopa niin rauhallinen, että on aikaa kuvata joitakin kokemuksia heidän kanssaan.

Emme odottaneet saavamme kaksosia. Sitten tiesimme sellaisia odottavamme. Kohta jo sain pitää sylissäni kahta tuhisevaa pakettia. Päiväunet olohuoneen sohvalla kaksi pikkuvauvaa rinnan päällä on elämys, jota ei rahalla saa.

Rahalla ei myöskään selviä kahden vauvan tuomasta työmäärästä. Tunneskaala on venynyt molemmista päistä ja epäilen, palanneeko koskaan ennalleen. Sadat kerrat olen lämmittänyt tuttipulloa silmät ristissä pikkutunneilla. Yksi desi maitoa tarvitsee 14 sekuntia mikrouunin täyttä tehoa ollakseen kelvollista. Sideharsosta saa viriteltyä juomatelineen, jotta itse voi jatkaa unia.

Kun on kädet täynnä työtä, ei ehdi sivuilleen vilkuilla. Kaksospojat ovat antaneet isälleen käytännön oppia siitä, että kannattaa keskittyä olennaiseen. Takana on muutama raskas vuosi. Vasta jälkikäteen huomaan raskauden olleen kuitenkin enemmän fyysistä kuin henkistä. Toisinkin olisi voinut mennä.

Kaksoset ovat enemmän kuin osiensa summa. Pähkähulluja ideoita syntyy liukuhihnalta. Toinen lietsoo toista, ja molemmat ovat yllytyshulluja. Milloin tallotaan yksissä tuumin kaikki pihan kukkaistutukset, mistä äiti riemuitsee, milloin käydään merkitsemässä yhteinen reviiri isonveljen sänkyyn, mistä isoveli ei riemuitse. Tappelu on välillä korviahuumaavaa, sopu on seuraavassa hetkessä rikkumaton.Kaksi lippistä, neljä lenkkaria, kaksi räkänokkaa, 20 tahmaista näppiä. Kaksi miljoonaa koirankujetta! Kun saimme kaksosten jälkeen rauhallisen tyttövauvan, tuntui se vauvaelo aivan erityiseltä.

Välillä on ottanut raskaasti päähän ja väsyttänyt. On kuitenkin hyvä antaa itseironialle sijaa eikä suhtautua kasvatustyöhön Kasvatustyönä. Jos huijaa itsensä perfektionismin vankilaan, voi elämä käydä kovin työlääksi. Ei meillä ole hienoja käsikirjoituksia, mutta näyttääpä elämä kaatuvan eteenpäin.

Kolmevuotiaat pomppivat olohuoneen pöydältä sohvalle. Periaatteessa se on kiellettyä, mutta tällä kertaa en jaksa kovin pontevasti luoda järjestystä. Kaksi veijaria purkaa energiaansa, joka ei hevin ehdy. Kuulen heidän kertovan toisilleen, millaista oli silloin, kun he olivat pikkupoikia. Minulle heidän lapsuudestaan jää mukava muisto, toivottavasti heille itselleenkin.

Vanhemmat

Uudemmat

Juho Mäenpää

Olen keski-ikää lähestyvä perheenisä Tuusulasta. Minulla on vaimo ja yhdeksän lasta. Työskentelen historian ja yhteiskuntaopin opettajana.
 
Opettelen isänä olemista. Koulussa opettelen nuoria. Halkokasan tai laastiämpärin vieressä fundeeraan maailman menoa. Yritän kasvattaa lapseni kristillisesti. Näiden tekemisten onnistumisia ja epäonnistumisia kirjoittelen blogiini.

Juho Mäenpää

Nuottivihko – Iloinen jouluretki

Lähde jouluiselle musiikkiretkelle! Retki alkaa joulun odotuksesta ja etenee jouluvalmistelujen kautta kohti aattopäivän jännitystä ja joulun suurta juhlaa. Retkelle lähdetään perinteisten, uusien ja harvinaisempien tonttu- ja leikkilaulujen matkassa.

18 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Iloinen jouluretki, SRKCD-130

Lähde jouluretkelle perinteisten, uusien ja harvinaisempien tonttu- ja leikkilaulujen matkassa. Laulujen kautta edetään joulun odotuksesta kohti jouluvalmisteluja, aattopäivän jännitystä ja joulun suurta juhlaa. Tyttöjen ja poikien lauluryhmiä johtaa Ulla Metsänheimo. Pianoa soittaa Emilia Soranta. Lauluja säestetään myös monin muin soittimin. 

22 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi