Maanantai 22.7.2019
"
Kuinka ihanat ovat vuorilla ilosanoman tuojan askelet! Hän ilmoittaa rauhan tulon, tuo suuren ilosanoman. Jes. 52:7

Kaksoselämää

25.10.2014 06:41 | Juho Mäenpää
Olen päässyt läheltä seuraamaan kahden toisiaan kovasti muistuttavan pojan elämää. Kaksospojilla on yhteensä ikää jo seitsemän vuotta. Tilanne on välillä jopa niin rauhallinen, että on aikaa kuvata joitakin kokemuksia heidän kanssaan.

Emme odottaneet saavamme kaksosia. Sitten tiesimme sellaisia odottavamme. Kohta jo sain pitää sylissäni kahta tuhisevaa pakettia. Päiväunet olohuoneen sohvalla kaksi pikkuvauvaa rinnan päällä on elämys, jota ei rahalla saa.

Rahalla ei myöskään selviä kahden vauvan tuomasta työmäärästä. Tunneskaala on venynyt molemmista päistä ja epäilen, palanneeko koskaan ennalleen. Sadat kerrat olen lämmittänyt tuttipulloa silmät ristissä pikkutunneilla. Yksi desi maitoa tarvitsee 14 sekuntia mikrouunin täyttä tehoa ollakseen kelvollista. Sideharsosta saa viriteltyä juomatelineen, jotta itse voi jatkaa unia.

Kun on kädet täynnä työtä, ei ehdi sivuilleen vilkuilla. Kaksospojat ovat antaneet isälleen käytännön oppia siitä, että kannattaa keskittyä olennaiseen. Takana on muutama raskas vuosi. Vasta jälkikäteen huomaan raskauden olleen kuitenkin enemmän fyysistä kuin henkistä. Toisinkin olisi voinut mennä.

Kaksoset ovat enemmän kuin osiensa summa. Pähkähulluja ideoita syntyy liukuhihnalta. Toinen lietsoo toista, ja molemmat ovat yllytyshulluja. Milloin tallotaan yksissä tuumin kaikki pihan kukkaistutukset, mistä äiti riemuitsee, milloin käydään merkitsemässä yhteinen reviiri isonveljen sänkyyn, mistä isoveli ei riemuitse. Tappelu on välillä korviahuumaavaa, sopu on seuraavassa hetkessä rikkumaton.Kaksi lippistä, neljä lenkkaria, kaksi räkänokkaa, 20 tahmaista näppiä. Kaksi miljoonaa koirankujetta! Kun saimme kaksosten jälkeen rauhallisen tyttövauvan, tuntui se vauvaelo aivan erityiseltä.

Välillä on ottanut raskaasti päähän ja väsyttänyt. On kuitenkin hyvä antaa itseironialle sijaa eikä suhtautua kasvatustyöhön Kasvatustyönä. Jos huijaa itsensä perfektionismin vankilaan, voi elämä käydä kovin työlääksi. Ei meillä ole hienoja käsikirjoituksia, mutta näyttääpä elämä kaatuvan eteenpäin.

Kolmevuotiaat pomppivat olohuoneen pöydältä sohvalle. Periaatteessa se on kiellettyä, mutta tällä kertaa en jaksa kovin pontevasti luoda järjestystä. Kaksi veijaria purkaa energiaansa, joka ei hevin ehdy. Kuulen heidän kertovan toisilleen, millaista oli silloin, kun he olivat pikkupoikia. Minulle heidän lapsuudestaan jää mukava muisto, toivottavasti heille itselleenkin.

Vanhemmat

Uudemmat

Juho Mäenpää

Olen keski-ikää lähestyvä perheenisä Tuusulasta. Minulla on vaimo ja yhdeksän lasta. Työskentelen historian ja yhteiskuntaopin opettajana.
 
Opettelen isänä olemista. Koulussa opettelen nuoria. Halkokasan tai laastiämpärin vieressä fundeeraan maailman menoa. Yritän kasvattaa lapseni kristillisesti. Näiden tekemisten onnistumisia ja epäonnistumisia kirjoittelen blogiini.

Juho Mäenpää

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi