Keskiviikko 16.1.2019
"
Hän pelasti meidät pesemällä meidät puhtaiksi, niin että synnyimme uudesti ja Pyhä Henki uudisti meidät. Tit. 3:5

​Onko uskossa järkeä?

4.12.2014 06:54 | Juho Mäenpää
Kaksikymmentä vuotta sitten lukiolaispoikana kävin lyhyen mutta merkittävän sananvaihdon. Istuin rauhanyhdistyksen kahviossa pullaa nutustaen, kun toiselle puolelle pöytää istahti mies, minua huomattavasti vanhempi uskonystävä. En tarkkaan muista keskustelunaihettamme, mutta yksi tämän miehen repliikki jäi mieleeni. Hän sanoi, että menestyksen ja lahjakkuuden ei saa antaa sumentaa elämän kaikkein tärkeintä asiaa. Jäin pohtimaan tuota ajatusta.

Lukion jälkeen löysin itseäni kiehtovan alan. Opiskeluaikana kohtasin samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä, joiden kanssa oli riemukasta harrastaa älyllistä peippailua. Panimme sileäksi filosofioita. Mikään haaste ei tuntunut valloittamattomalta. Itsevarmuudella ei ollut rajoja.

Itselläni eräs älyllisen valppauden ilmenemismuoto oli tarve selittää koko uskominen filosofian termein. Että usko voitaisiin avata oikeaa terminologiaa käyttäen. Että lopulta syntyisi peräti kokonaisesitys siitä, miten kristinusko nyt vain menee. Tällä tavoinhan uskosta saisi hovikelpoisen ja viisaillekin ymmärrettävän ismin.

Mutta usko ei ole ajattelusuunta, jonka periaatteita viisaat filosofit säätävät. En minä osaa uskoa selittää. Se on lahja, jonka ihminen voi Luojaltaan saada. Sitä ei voi lukemalla omaksua. Tämän asian kirkastuminen otti minulta vuosia. Älyllistä ponnistelua se ei edellyttänyt. Toiset varoittivat minua ryhtymästä liian viisaaksi. Järjen pääsemistä isännäksi ei itse huomaa, niin järkevä kuin uskookin olevansa.

Joskus mieleeni ovat nousseet tuon vanhemman miehen rauhalliset sanat menestyksen toisarvoisuudesta. Kun huomaa, että yhteiskunnassa olisi mahdollisuuksia saavuttaa vaikka mitä, voi olla vaikeaa nähdä uskoa elämänsä suurimpana lahjana. Loistava ura ei toki ole ristiriidassa uskon kanssa. Ihminen on vain valitettavasti niin pieni, että valtava ajallinen hyvä altistaa iankaikkisuusnäköalan ja jumalasuhteen unohtamiselle.
 
Olen kuullut sanottavan, että uskon vastakohta ei ole järki vaan epäusko. Noinhan asia on, mutta myös järki voi olla vaarallinen kapistus esimerkiksi silloin, kun se synnyttää uskonepäilyksiä. Uskossa valvominen voi joskus olla oman kunnianhimon ja viisauden hillitsemistä.
 
Uskon, että Jumala on olemassa alkuräjähdys- ja evoluutioteorioista huolimatta. Tieteellistä argumentaatiota ihailevassa ajassamme muuhun kuin kylmiin faktoihin perustuvaa ajattelua ei mielellään sulateta. Tähän vedoten saatetaan sanoa, että koska henkimaailmaa ei voi nähdä, sitä ei ole. Filosofisesti ilmaistakseni: idealismi on kuollut. Ajattelen, että uskoa ei voi selittää tieteellä eikä tiedettä uskolla. Usko ei tee kenestäkään tyhmää. Kristitty voi vapain mielin hankkia tietoa ja taitoja, tutkia ja menestyä.

Ihmisen viisaus ei estä näkemästä Jumalan olemassaoloa. Paavali kylläkin huomauttaa, että Jumalan hulluus on ihmisiä viisaampi ja Jumalan heikkous ihmisiä voimakkaampi (1. Kor. 1:25). Tänäkin päivänä usko ylösnousseeseen Kristukseen on useimmille ihmisille hulluutta.

Tapasin paljon myöhemmin saman miehen, joka oli minua vuosia sitten puhutellut. Hän oli yllättynyt siitä, että olin moista sanomaa jäänyt ajattelemaan. Emme voi tietää, milloin kylvämme ympärillemme kultajyviä. Muistan keskusteluamme lämmöllä ja olen kiitollinen Luojalle siitä, että hän antoi silloin tälle miehelle oikeita sanoja. Niillä on ollut minulle suuri merkitys.

Voi suurta sokeutta,
jos kuullaan enemmän
maailman viisautta
kuin sanaa elämän!
Janoinen voiko juoda
kuivista kaivoista?
Vain herran Henki luoda
voi lähteen sanasta.
(VK 186:2.)
 
 

Vanhemmat

Uudemmat

Juho Mäenpää

Olen keski-ikää lähestyvä perheenisä Tuusulasta. Minulla on vaimo ja yhdeksän lasta. Työskentelen historian ja yhteiskuntaopin opettajana.
 
Opettelen isänä olemista. Koulussa opettelen nuoria. Halkokasan tai laastiämpärin vieressä fundeeraan maailman menoa. Yritän kasvattaa lapseni kristillisesti. Näiden tekemisten onnistumisia ja epäonnistumisia kirjoittelen blogiini.

Juho Mäenpää

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi