Lauantai 20.7.2019
"
Kuinka sinä voit tuomita veljesi? Tai sinä toinen, kuinka voit halveksia veljeäsi? Kaikki me joudumme Jumalan tuomioistuimen eteen. Room. 14:10

​Homoseksuaalisuudesta ei ole helppo puhua

28.12.2014 06:38 | Juho Mäenpää
Viisikymmentä vuotta sitten homoseksuaalisuus määriteltiin sairaudeksi. Seksuaalinen poikkeavuus oli tabu. Homoseksuaalisesta teosta saattoi joutua vankilaan. Voimme havaita, että maailma on tässä suhteessa muuttunut.
 
Seksuaalisuudesta on viime vuosikymmeninä onnistuttu häivyttämään sen tabuluonne. On varmasti hyvä, että tästä ihmisyyteen kuuluvasta aihepiiristä voidaan keskustella oikeilla nimillä. Kuitenkaan seksuaalisuudessa ei ole kysymys mistään kulutustavarasta, jota ihminen voi käyttää miten haluaa. Nykyajan seksuaalisuutta arkipäiväistävästä puheenparresta huolimatta raamatullinen opetus on selkeä: avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto, ja avioliiton ulkopuoliset ja homoseksuaaliset suhteet ovat vastoin Jumalan tahtoa.
 
Uskontoja moititaan usein siitä, että ne puuttuvat ihmisten yksityiselämään, seksuaalisuuteenkin. Olen monesti kuullut ihmettelyä, miksi esimerkiksi kirkko on kiinnostunut siitä, mitä sukupuolta kenenkin kumppani on. Ehkä tähän voi yksinkertaisesti todeta, että kirkko puhuu siitä mistä Raamattukin.
 
En kykene määrittelemään, kuinka paljon homoseksuaalisuus selittyy yksilön perinnöllisenä ominaisuutena, kuinka paljon kulttuurin tuotteena. Ajattelen, että sillä ei oikeastaan ole tässä väliä. Sen sijaan väliä on sillä, että homoseksuaalisia tunteita voi olla myös sellaisella, joka haluaa elää kuten kristitylle sopii. Hänelle seksuaalisuuden toteutumattomuus voi olla kipeä asia. Niin kuin hänellekin, joka ei ole löytänyt aviopuolisoa.Tämä kipu tulee ottaa vakavasti. Missään tapauksessa se ei ole leikin asia.
 
Huomaan itsestäni, että homoseksuaalisuudesta ei ole helppo puhua. On vaikea asettua toisen asemaan, kohdata vaikeita kysymyksiä. Yhä vahvemmin ymmärrän, kuinka tärkeää on, että jokainen löytäisi rinnallakulkijoita. 

Ajattelen, että jokaisen ihmisen keskeisin kysymys tulisi olla: missä kulkee tie taivaaseen? Usko on suurin lahja, jonka ihminen voi saada. Sen säilyttäminen on myös ristinkantamista ja kilvoittelua. Osaisimmepa tasoittaa ja osoittaa toisillemme taivastietä ja muistaa rukouksin ja teoin niitä, jotka kokevat elämässään ristiriitoja ja ahdistusta.

Vanhemmat

Uudemmat

Juho Mäenpää

Olen keski-ikää lähestyvä perheenisä Tuusulasta. Minulla on vaimo ja yhdeksän lasta. Työskentelen historian ja yhteiskuntaopin opettajana.
 
Opettelen isänä olemista. Koulussa opettelen nuoria. Halkokasan tai laastiämpärin vieressä fundeeraan maailman menoa. Yritän kasvattaa lapseni kristillisesti. Näiden tekemisten onnistumisia ja epäonnistumisia kirjoittelen blogiini.

Juho Mäenpää

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi