Lauantai 17.11.2018
"
"He eivät enää voi kuolla, sillä he ovat enkelien kaltaisia. He ovat Jumalan lapsia, ylösnousemuksesta osallisia." Luuk. 20:36

​Homoseksuaalisuudesta ei ole helppo puhua

28.12.2014 06:38 | Juho Mäenpää
Viisikymmentä vuotta sitten homoseksuaalisuus määriteltiin sairaudeksi. Seksuaalinen poikkeavuus oli tabu. Homoseksuaalisesta teosta saattoi joutua vankilaan. Voimme havaita, että maailma on tässä suhteessa muuttunut.
 
Seksuaalisuudesta on viime vuosikymmeninä onnistuttu häivyttämään sen tabuluonne. On varmasti hyvä, että tästä ihmisyyteen kuuluvasta aihepiiristä voidaan keskustella oikeilla nimillä. Kuitenkaan seksuaalisuudessa ei ole kysymys mistään kulutustavarasta, jota ihminen voi käyttää miten haluaa. Nykyajan seksuaalisuutta arkipäiväistävästä puheenparresta huolimatta raamatullinen opetus on selkeä: avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto, ja avioliiton ulkopuoliset ja homoseksuaaliset suhteet ovat vastoin Jumalan tahtoa.
 
Uskontoja moititaan usein siitä, että ne puuttuvat ihmisten yksityiselämään, seksuaalisuuteenkin. Olen monesti kuullut ihmettelyä, miksi esimerkiksi kirkko on kiinnostunut siitä, mitä sukupuolta kenenkin kumppani on. Ehkä tähän voi yksinkertaisesti todeta, että kirkko puhuu siitä mistä Raamattukin.
 
En kykene määrittelemään, kuinka paljon homoseksuaalisuus selittyy yksilön perinnöllisenä ominaisuutena, kuinka paljon kulttuurin tuotteena. Ajattelen, että sillä ei oikeastaan ole tässä väliä. Sen sijaan väliä on sillä, että homoseksuaalisia tunteita voi olla myös sellaisella, joka haluaa elää kuten kristitylle sopii. Hänelle seksuaalisuuden toteutumattomuus voi olla kipeä asia. Niin kuin hänellekin, joka ei ole löytänyt aviopuolisoa.Tämä kipu tulee ottaa vakavasti. Missään tapauksessa se ei ole leikin asia.
 
Huomaan itsestäni, että homoseksuaalisuudesta ei ole helppo puhua. On vaikea asettua toisen asemaan, kohdata vaikeita kysymyksiä. Yhä vahvemmin ymmärrän, kuinka tärkeää on, että jokainen löytäisi rinnallakulkijoita. 

Ajattelen, että jokaisen ihmisen keskeisin kysymys tulisi olla: missä kulkee tie taivaaseen? Usko on suurin lahja, jonka ihminen voi saada. Sen säilyttäminen on myös ristinkantamista ja kilvoittelua. Osaisimmepa tasoittaa ja osoittaa toisillemme taivastietä ja muistaa rukouksin ja teoin niitä, jotka kokevat elämässään ristiriitoja ja ahdistusta.

Vanhemmat

Uudemmat

Juho Mäenpää

Olen keski-ikää lähestyvä perheenisä Tuusulasta. Minulla on vaimo ja yhdeksän lasta. Työskentelen historian ja yhteiskuntaopin opettajana.
 
Opettelen isänä olemista. Koulussa opettelen nuoria. Halkokasan tai laastiämpärin vieressä fundeeraan maailman menoa. Yritän kasvattaa lapseni kristillisesti. Näiden tekemisten onnistumisia ja epäonnistumisia kirjoittelen blogiini.

Juho Mäenpää

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi