Keskiviikko 20.2.2019
"
Tiedättehän, että vaikka juoksukilpailussa kaikki juoksevat, vain yksi saa palkinnon. Juoskaa siis niin, että voitatte sen! 1 Kor. 9:24

​Homoseksuaalisuudesta ei ole helppo puhua

28.12.2014 06:38 | Juho Mäenpää
Viisikymmentä vuotta sitten homoseksuaalisuus määriteltiin sairaudeksi. Seksuaalinen poikkeavuus oli tabu. Homoseksuaalisesta teosta saattoi joutua vankilaan. Voimme havaita, että maailma on tässä suhteessa muuttunut.
 
Seksuaalisuudesta on viime vuosikymmeninä onnistuttu häivyttämään sen tabuluonne. On varmasti hyvä, että tästä ihmisyyteen kuuluvasta aihepiiristä voidaan keskustella oikeilla nimillä. Kuitenkaan seksuaalisuudessa ei ole kysymys mistään kulutustavarasta, jota ihminen voi käyttää miten haluaa. Nykyajan seksuaalisuutta arkipäiväistävästä puheenparresta huolimatta raamatullinen opetus on selkeä: avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto, ja avioliiton ulkopuoliset ja homoseksuaaliset suhteet ovat vastoin Jumalan tahtoa.
 
Uskontoja moititaan usein siitä, että ne puuttuvat ihmisten yksityiselämään, seksuaalisuuteenkin. Olen monesti kuullut ihmettelyä, miksi esimerkiksi kirkko on kiinnostunut siitä, mitä sukupuolta kenenkin kumppani on. Ehkä tähän voi yksinkertaisesti todeta, että kirkko puhuu siitä mistä Raamattukin.
 
En kykene määrittelemään, kuinka paljon homoseksuaalisuus selittyy yksilön perinnöllisenä ominaisuutena, kuinka paljon kulttuurin tuotteena. Ajattelen, että sillä ei oikeastaan ole tässä väliä. Sen sijaan väliä on sillä, että homoseksuaalisia tunteita voi olla myös sellaisella, joka haluaa elää kuten kristitylle sopii. Hänelle seksuaalisuuden toteutumattomuus voi olla kipeä asia. Niin kuin hänellekin, joka ei ole löytänyt aviopuolisoa.Tämä kipu tulee ottaa vakavasti. Missään tapauksessa se ei ole leikin asia.
 
Huomaan itsestäni, että homoseksuaalisuudesta ei ole helppo puhua. On vaikea asettua toisen asemaan, kohdata vaikeita kysymyksiä. Yhä vahvemmin ymmärrän, kuinka tärkeää on, että jokainen löytäisi rinnallakulkijoita. 

Ajattelen, että jokaisen ihmisen keskeisin kysymys tulisi olla: missä kulkee tie taivaaseen? Usko on suurin lahja, jonka ihminen voi saada. Sen säilyttäminen on myös ristinkantamista ja kilvoittelua. Osaisimmepa tasoittaa ja osoittaa toisillemme taivastietä ja muistaa rukouksin ja teoin niitä, jotka kokevat elämässään ristiriitoja ja ahdistusta.

Vanhemmat

Uudemmat

Juho Mäenpää

Olen keski-ikää lähestyvä perheenisä Tuusulasta. Minulla on vaimo ja yhdeksän lasta. Työskentelen historian ja yhteiskuntaopin opettajana.
 
Opettelen isänä olemista. Koulussa opettelen nuoria. Halkokasan tai laastiämpärin vieressä fundeeraan maailman menoa. Yritän kasvattaa lapseni kristillisesti. Näiden tekemisten onnistumisia ja epäonnistumisia kirjoittelen blogiini.

Juho Mäenpää

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi