Keskiviikko 19.9.2018
"
Minulle elämä on Kristus ja kuolema on voitto. Fil. 1:21

”Ei oo mitään hätää!”

30.3.2015 06:46 | Juho Mäenpää
Pieni tyttö istuu olohuoneen matolla. Kirja on jalkojen päällä niin, että vain varpaat ovat näkyvissä. Määrätietoisesti tytär kääntelee sivuja. Välillä liike pysähtyy, kun silmiin osuu jokin kiinnostava kuva. Pyylevä olemus kumartuu eteenpäin, etusormi töksähtää kirjaan: ”Kukka!”
 
Istun keinutuolissa ja olen lukevinani jotain tähdellistä. Hiljalleen olen joutunut tekemään tilaa havainnolle, että on viisaampaa antaa aikaa omien lasten touhujen kuin vaikkapa päivänpoliittisen keskustelun seuraamiselle. Lehtien sivuilta löytää vain sivuseikkoja, kun vaihtoehtona on lasten elämän havainnointi.
 
Pikkutyttö aloittaa laulun. Sen sanat ovat lohdulliset: ”Ei oo mitään hätää.” Sitä on tullut tällekin muruselle toistettua, jos kotona on sattunut haavereita. Mietin, mitähän hätää lapsi tarkoittaa. Mitäpä pikkuinen tyttöseni ymmärtäisi mistään hädästä? Hänelle riittää, kun maha on täynnä ja olo on puhdas. Vanhemman läheisyydessä on hyvä olla. Lapsi elää tässä ja nyt. Maailma on hänelle liikuttavan yksinkertainen.
 
Itse onnistun näkemään maailman kovin monimutkaisena. Asuntovelka painaa päälle. Remontoidakin pitäisi. Auton katsastus lähenee. Asialistalla on sitä ja tätä. Viime syksynä pois nukkunut isänisäni sanoi viimeisiä kertoja keskustellessämme, että elämän olisi voinut elää vähemmälläkin huolehtimisella. Lapsi ei älyä huolehtia. Vanhus älyää huolien suhteellisuuden. Ei oo mitään hätää, se on viesti elämän molemmista päistä.
 
Kristus asetti lapsen uskon esikuvaksi. Tällä hän tarkoitti sitä, että uskomisesta ei pidä tehdä liian monimutkaista. On vain luotettava. Tällainen luottamus pelastaa paljolta, niin elämässä kuin sen päättyessäkin. Joitakin viikkoja sitten tapasin viimeistä kertaa äidinisäni. Muisti oli vanhalla miehellä jo hatara, mutta tärkeimmät asiat olivat mielessä kirkkaana. Hyvästellessämme hän vakuutti, että kaikki on hyvin. Kuoleva vanhus hymyili, vaikka minua itketti. Tämä mieleenpainuva kohtaaminen osoitti, että kun on rauha Jumalan kanssa, ei ole mitään hätää.

Vanhemmat

Uudemmat

Juho Mäenpää

Olen keski-ikää lähestyvä perheenisä Tuusulasta. Minulla on vaimo ja yhdeksän lasta. Työskentelen historian ja yhteiskuntaopin opettajana.
 
Opettelen isänä olemista. Koulussa opettelen nuoria. Halkokasan tai laastiämpärin vieressä fundeeraan maailman menoa. Yritän kasvattaa lapseni kristillisesti. Näiden tekemisten onnistumisia ja epäonnistumisia kirjoittelen blogiini.

Juho Mäenpää

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi