Lauantai 17.8.2019
"
Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Ei jokainen, joka sanoo minulle: 'Herra, Herra', pääse taivasten valtakuntaan. Sinne pääsee se, joka tekee taivaallisen Isäni tahdon." Matt. 7:21

”Ei oo mitään hätää!”

30.3.2015 06:46 | Juho Mäenpää
Pieni tyttö istuu olohuoneen matolla. Kirja on jalkojen päällä niin, että vain varpaat ovat näkyvissä. Määrätietoisesti tytär kääntelee sivuja. Välillä liike pysähtyy, kun silmiin osuu jokin kiinnostava kuva. Pyylevä olemus kumartuu eteenpäin, etusormi töksähtää kirjaan: ”Kukka!”
 
Istun keinutuolissa ja olen lukevinani jotain tähdellistä. Hiljalleen olen joutunut tekemään tilaa havainnolle, että on viisaampaa antaa aikaa omien lasten touhujen kuin vaikkapa päivänpoliittisen keskustelun seuraamiselle. Lehtien sivuilta löytää vain sivuseikkoja, kun vaihtoehtona on lasten elämän havainnointi.
 
Pikkutyttö aloittaa laulun. Sen sanat ovat lohdulliset: ”Ei oo mitään hätää.” Sitä on tullut tällekin muruselle toistettua, jos kotona on sattunut haavereita. Mietin, mitähän hätää lapsi tarkoittaa. Mitäpä pikkuinen tyttöseni ymmärtäisi mistään hädästä? Hänelle riittää, kun maha on täynnä ja olo on puhdas. Vanhemman läheisyydessä on hyvä olla. Lapsi elää tässä ja nyt. Maailma on hänelle liikuttavan yksinkertainen.
 
Itse onnistun näkemään maailman kovin monimutkaisena. Asuntovelka painaa päälle. Remontoidakin pitäisi. Auton katsastus lähenee. Asialistalla on sitä ja tätä. Viime syksynä pois nukkunut isänisäni sanoi viimeisiä kertoja keskustellessämme, että elämän olisi voinut elää vähemmälläkin huolehtimisella. Lapsi ei älyä huolehtia. Vanhus älyää huolien suhteellisuuden. Ei oo mitään hätää, se on viesti elämän molemmista päistä.
 
Kristus asetti lapsen uskon esikuvaksi. Tällä hän tarkoitti sitä, että uskomisesta ei pidä tehdä liian monimutkaista. On vain luotettava. Tällainen luottamus pelastaa paljolta, niin elämässä kuin sen päättyessäkin. Joitakin viikkoja sitten tapasin viimeistä kertaa äidinisäni. Muisti oli vanhalla miehellä jo hatara, mutta tärkeimmät asiat olivat mielessä kirkkaana. Hyvästellessämme hän vakuutti, että kaikki on hyvin. Kuoleva vanhus hymyili, vaikka minua itketti. Tämä mieleenpainuva kohtaaminen osoitti, että kun on rauha Jumalan kanssa, ei ole mitään hätää.

Vanhemmat

Uudemmat

Juho Mäenpää

Olen keski-ikää lähestyvä perheenisä Tuusulasta. Minulla on vaimo ja yhdeksän lasta. Työskentelen historian ja yhteiskuntaopin opettajana.
 
Opettelen isänä olemista. Koulussa opettelen nuoria. Halkokasan tai laastiämpärin vieressä fundeeraan maailman menoa. Yritän kasvattaa lapseni kristillisesti. Näiden tekemisten onnistumisia ja epäonnistumisia kirjoittelen blogiini.

Juho Mäenpää

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi