Torstai 25.4.2019
"
Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille." Mark. 16:15

”Ei oo mitään hätää!”

30.3.2015 06:46 | Juho Mäenpää
Pieni tyttö istuu olohuoneen matolla. Kirja on jalkojen päällä niin, että vain varpaat ovat näkyvissä. Määrätietoisesti tytär kääntelee sivuja. Välillä liike pysähtyy, kun silmiin osuu jokin kiinnostava kuva. Pyylevä olemus kumartuu eteenpäin, etusormi töksähtää kirjaan: ”Kukka!”
 
Istun keinutuolissa ja olen lukevinani jotain tähdellistä. Hiljalleen olen joutunut tekemään tilaa havainnolle, että on viisaampaa antaa aikaa omien lasten touhujen kuin vaikkapa päivänpoliittisen keskustelun seuraamiselle. Lehtien sivuilta löytää vain sivuseikkoja, kun vaihtoehtona on lasten elämän havainnointi.
 
Pikkutyttö aloittaa laulun. Sen sanat ovat lohdulliset: ”Ei oo mitään hätää.” Sitä on tullut tällekin muruselle toistettua, jos kotona on sattunut haavereita. Mietin, mitähän hätää lapsi tarkoittaa. Mitäpä pikkuinen tyttöseni ymmärtäisi mistään hädästä? Hänelle riittää, kun maha on täynnä ja olo on puhdas. Vanhemman läheisyydessä on hyvä olla. Lapsi elää tässä ja nyt. Maailma on hänelle liikuttavan yksinkertainen.
 
Itse onnistun näkemään maailman kovin monimutkaisena. Asuntovelka painaa päälle. Remontoidakin pitäisi. Auton katsastus lähenee. Asialistalla on sitä ja tätä. Viime syksynä pois nukkunut isänisäni sanoi viimeisiä kertoja keskustellessämme, että elämän olisi voinut elää vähemmälläkin huolehtimisella. Lapsi ei älyä huolehtia. Vanhus älyää huolien suhteellisuuden. Ei oo mitään hätää, se on viesti elämän molemmista päistä.
 
Kristus asetti lapsen uskon esikuvaksi. Tällä hän tarkoitti sitä, että uskomisesta ei pidä tehdä liian monimutkaista. On vain luotettava. Tällainen luottamus pelastaa paljolta, niin elämässä kuin sen päättyessäkin. Joitakin viikkoja sitten tapasin viimeistä kertaa äidinisäni. Muisti oli vanhalla miehellä jo hatara, mutta tärkeimmät asiat olivat mielessä kirkkaana. Hyvästellessämme hän vakuutti, että kaikki on hyvin. Kuoleva vanhus hymyili, vaikka minua itketti. Tämä mieleenpainuva kohtaaminen osoitti, että kun on rauha Jumalan kanssa, ei ole mitään hätää.

Vanhemmat

Uudemmat

Juho Mäenpää

Olen keski-ikää lähestyvä perheenisä Tuusulasta. Minulla on vaimo ja yhdeksän lasta. Työskentelen historian ja yhteiskuntaopin opettajana.
 
Opettelen isänä olemista. Koulussa opettelen nuoria. Halkokasan tai laastiämpärin vieressä fundeeraan maailman menoa. Yritän kasvattaa lapseni kristillisesti. Näiden tekemisten onnistumisia ja epäonnistumisia kirjoittelen blogiini.

Juho Mäenpää

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi