Lauantai 19.1.2019
"
Muistakaa johtajianne, niitä, jotka julistivat teille Jumalan sanaa. Pitäkää mielessänne, miten he elämänsä elivät, ja ottakaa heidän uskonsa esikuvaksenne. Hepr. 13:7

Kahden puolen pöytää

15.4.2014 18:42 | Kaija Lahtinen
Pieni ruskeahiuksinen tyttö, lapsenlapseni, istuu vastapäätä keittiön pöydän ääressä. Hän piirtää keskittyneesti. Ihastelen taitavaa kynän käyttöä ja kauniita värejä työssä. Pienellä on hyvä värisilmä!

Tyttären perhe on tullut satojen kilometrien päästä vieraaksi mummulaan. Nyt keittiössä on kuitenkin hiljaista. Muu perhe ja pappakin ovat häipyneet joko pihalle tai talon toiseen päähän. Itse juon myöhäistä aamukahvia pöydän ääressä. Ja vastapäätä on tuo sievä tyttö, joka piirtää.

Yhtäkkiä pienen työ keskeytyy, ja hän luo silmänsä minuun:

– Mummu, me luultiin, että sinä ja pappa olette kuolleet.

Muki kädessäni pysähtyy. Vastaan kuitenkin ihan tavallisesti:

– Vai niin. Mutta miksi te sitten tulitte mummulaan?

– Me tultiin vain tarkistaan se asia, sanoo tyttö, ja piirtäminen jatkuu.

Jälleen kerran ihmettelen, miten lapset ovat terävänäköisiä. Lapsenlapseni on huomannut, miten mummun hiukset ovat harmaantuneet. Yhä vaikeampi hänen on kiivetä jakkaralle ja aina vain hitaammin mummulta onnistuu portaiden ja ylämäen nousu. Pappa kyllä juoksee lenkkinsä joka aamu, mutta kylläpä hänenkin ryhtinsä on jo mennyt kumaraan.

Siinä aamukahvipöydässä kertaan työntäyteisiä vuosia perheen keskellä: Iloista äänten sorinaa tässä keittiössä. Usein nahistelua, erimielisyyttä, mutta myös asioiden sopimista. Parhaimmillaan ja pahimmillaan yhteen ääneen puhumista tämän pöydän ääressä. Eräänä sunnuntai-iltana olimme koko perhe koolla keittiössä. Siihen tuli ystävämme kylään ja muistutti, kuinka arvokasta on, että olemme kaikki koolla tässä yhdessä. Nämä päivät ovat nyt takanapäin. ”Vain tuokio, ja kurasaappaat ovat tömisseet luotamme pois”, sanoo Pirkko Liisa Linjama runossaan.

Mutta olen onnellinen, että meille on annettu näitä uusia kurasaappaiden omistajia! Näitä taiteilijoita, kyseenalaistajia, totuudenpuhujia. Jotka opettavat, että ei kannata liikaa murehtia huomista ja vanhuuden mukanaan tuomia vaivoja. Ei sitäkään, että niin moni asia, mitä nuorempana suunnitteli, on jäänyt puolitiehen, keskeneräiseksi.

Tänään meillä on tämä ainutkertainen taivaan Isän antama päivä ja toinen toisemme. Pieni tyttö ja mummu keittiön pöydän ääressä.

Vanhemmat

Uudemmat

Kaija Lahtinen

Olen 67-vuotias äiti, mummu ja anoppi. Koulutukseltani olen sairaanhoitaja. Elämäntyöni olen tehnyt suuren perheen kotiäitinä. Melkein kymmenen vuotta olen ollut myös hoitajana kehitysvammaisten palvelukeskuksessa. Tällä hetkellä olen eläkkeellä, ja asumme aviopuolisoni kanssa kahdestaan. Pidän käsitöiden tekemisestä, lukemisesta ja radion asiaohjelmien kuuntelusta. Järjestelen myös ruuhkavuosien valokuvia albumeihin. Koen perheiden hyvinvointiin liittyvät asiat tärkeiksi ja arvelen, että tulen pohtimaan tätä aihepiiriä myös kirjoituksissani.

Kaija Lahtinen

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi