Sunnuntai 20.10.2019
"
"Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi." Matt. 22:37-39

Kahden puolen pöytää

15.4.2014 18:42 | Kaija Lahtinen
Pieni ruskeahiuksinen tyttö, lapsenlapseni, istuu vastapäätä keittiön pöydän ääressä. Hän piirtää keskittyneesti. Ihastelen taitavaa kynän käyttöä ja kauniita värejä työssä. Pienellä on hyvä värisilmä!

Tyttären perhe on tullut satojen kilometrien päästä vieraaksi mummulaan. Nyt keittiössä on kuitenkin hiljaista. Muu perhe ja pappakin ovat häipyneet joko pihalle tai talon toiseen päähän. Itse juon myöhäistä aamukahvia pöydän ääressä. Ja vastapäätä on tuo sievä tyttö, joka piirtää.

Yhtäkkiä pienen työ keskeytyy, ja hän luo silmänsä minuun:

– Mummu, me luultiin, että sinä ja pappa olette kuolleet.

Muki kädessäni pysähtyy. Vastaan kuitenkin ihan tavallisesti:

– Vai niin. Mutta miksi te sitten tulitte mummulaan?

– Me tultiin vain tarkistaan se asia, sanoo tyttö, ja piirtäminen jatkuu.

Jälleen kerran ihmettelen, miten lapset ovat terävänäköisiä. Lapsenlapseni on huomannut, miten mummun hiukset ovat harmaantuneet. Yhä vaikeampi hänen on kiivetä jakkaralle ja aina vain hitaammin mummulta onnistuu portaiden ja ylämäen nousu. Pappa kyllä juoksee lenkkinsä joka aamu, mutta kylläpä hänenkin ryhtinsä on jo mennyt kumaraan.

Siinä aamukahvipöydässä kertaan työntäyteisiä vuosia perheen keskellä: Iloista äänten sorinaa tässä keittiössä. Usein nahistelua, erimielisyyttä, mutta myös asioiden sopimista. Parhaimmillaan ja pahimmillaan yhteen ääneen puhumista tämän pöydän ääressä. Eräänä sunnuntai-iltana olimme koko perhe koolla keittiössä. Siihen tuli ystävämme kylään ja muistutti, kuinka arvokasta on, että olemme kaikki koolla tässä yhdessä. Nämä päivät ovat nyt takanapäin. ”Vain tuokio, ja kurasaappaat ovat tömisseet luotamme pois”, sanoo Pirkko Liisa Linjama runossaan.

Mutta olen onnellinen, että meille on annettu näitä uusia kurasaappaiden omistajia! Näitä taiteilijoita, kyseenalaistajia, totuudenpuhujia. Jotka opettavat, että ei kannata liikaa murehtia huomista ja vanhuuden mukanaan tuomia vaivoja. Ei sitäkään, että niin moni asia, mitä nuorempana suunnitteli, on jäänyt puolitiehen, keskeneräiseksi.

Tänään meillä on tämä ainutkertainen taivaan Isän antama päivä ja toinen toisemme. Pieni tyttö ja mummu keittiön pöydän ääressä.

Vanhemmat

Uudemmat

Kaija Lahtinen

Olen 67-vuotias äiti, mummu ja anoppi. Koulutukseltani olen sairaanhoitaja. Elämäntyöni olen tehnyt suuren perheen kotiäitinä. Melkein kymmenen vuotta olen ollut myös hoitajana kehitysvammaisten palvelukeskuksessa. Tällä hetkellä olen eläkkeellä, ja asumme aviopuolisoni kanssa kahdestaan. Pidän käsitöiden tekemisestä, lukemisesta ja radion asiaohjelmien kuuntelusta. Järjestelen myös ruuhkavuosien valokuvia albumeihin. Koen perheiden hyvinvointiin liittyvät asiat tärkeiksi ja arvelen, että tulen pohtimaan tätä aihepiiriä myös kirjoituksissani.

Kaija Lahtinen

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi