Maanantai 12.11.2018
"
Jumala lunastaa minut, hän tempaa minut tuonelan otteesta. Ps. 49:16

Kahden puolen pöytää

15.4.2014 18:42 | Kaija Lahtinen
Pieni ruskeahiuksinen tyttö, lapsenlapseni, istuu vastapäätä keittiön pöydän ääressä. Hän piirtää keskittyneesti. Ihastelen taitavaa kynän käyttöä ja kauniita värejä työssä. Pienellä on hyvä värisilmä!

Tyttären perhe on tullut satojen kilometrien päästä vieraaksi mummulaan. Nyt keittiössä on kuitenkin hiljaista. Muu perhe ja pappakin ovat häipyneet joko pihalle tai talon toiseen päähän. Itse juon myöhäistä aamukahvia pöydän ääressä. Ja vastapäätä on tuo sievä tyttö, joka piirtää.

Yhtäkkiä pienen työ keskeytyy, ja hän luo silmänsä minuun:

– Mummu, me luultiin, että sinä ja pappa olette kuolleet.

Muki kädessäni pysähtyy. Vastaan kuitenkin ihan tavallisesti:

– Vai niin. Mutta miksi te sitten tulitte mummulaan?

– Me tultiin vain tarkistaan se asia, sanoo tyttö, ja piirtäminen jatkuu.

Jälleen kerran ihmettelen, miten lapset ovat terävänäköisiä. Lapsenlapseni on huomannut, miten mummun hiukset ovat harmaantuneet. Yhä vaikeampi hänen on kiivetä jakkaralle ja aina vain hitaammin mummulta onnistuu portaiden ja ylämäen nousu. Pappa kyllä juoksee lenkkinsä joka aamu, mutta kylläpä hänenkin ryhtinsä on jo mennyt kumaraan.

Siinä aamukahvipöydässä kertaan työntäyteisiä vuosia perheen keskellä: Iloista äänten sorinaa tässä keittiössä. Usein nahistelua, erimielisyyttä, mutta myös asioiden sopimista. Parhaimmillaan ja pahimmillaan yhteen ääneen puhumista tämän pöydän ääressä. Eräänä sunnuntai-iltana olimme koko perhe koolla keittiössä. Siihen tuli ystävämme kylään ja muistutti, kuinka arvokasta on, että olemme kaikki koolla tässä yhdessä. Nämä päivät ovat nyt takanapäin. ”Vain tuokio, ja kurasaappaat ovat tömisseet luotamme pois”, sanoo Pirkko Liisa Linjama runossaan.

Mutta olen onnellinen, että meille on annettu näitä uusia kurasaappaiden omistajia! Näitä taiteilijoita, kyseenalaistajia, totuudenpuhujia. Jotka opettavat, että ei kannata liikaa murehtia huomista ja vanhuuden mukanaan tuomia vaivoja. Ei sitäkään, että niin moni asia, mitä nuorempana suunnitteli, on jäänyt puolitiehen, keskeneräiseksi.

Tänään meillä on tämä ainutkertainen taivaan Isän antama päivä ja toinen toisemme. Pieni tyttö ja mummu keittiön pöydän ääressä.

Vanhemmat

Uudemmat

Kaija Lahtinen

Olen 67-vuotias äiti, mummu ja anoppi. Koulutukseltani olen sairaanhoitaja. Elämäntyöni olen tehnyt suuren perheen kotiäitinä. Melkein kymmenen vuotta olen ollut myös hoitajana kehitysvammaisten palvelukeskuksessa. Tällä hetkellä olen eläkkeellä, ja asumme aviopuolisoni kanssa kahdestaan. Pidän käsitöiden tekemisestä, lukemisesta ja radion asiaohjelmien kuuntelusta. Järjestelen myös ruuhkavuosien valokuvia albumeihin. Koen perheiden hyvinvointiin liittyvät asiat tärkeiksi ja arvelen, että tulen pohtimaan tätä aihepiiriä myös kirjoituksissani.
Kaija Lahtinen

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi