Perjantai 24.5.2019
"
Maa, kohota Herralle riemuhuuto! Iloitkaa ja riemuitkaa, laulakaa ja soittakaa! Ylistäkää Herraa harpun sävelin, soittakaa ja laulakaa! Ps. 98:4-5

Kahden puolen pöytää

15.4.2014 18:42 | Kaija Lahtinen
Pieni ruskeahiuksinen tyttö, lapsenlapseni, istuu vastapäätä keittiön pöydän ääressä. Hän piirtää keskittyneesti. Ihastelen taitavaa kynän käyttöä ja kauniita värejä työssä. Pienellä on hyvä värisilmä!

Tyttären perhe on tullut satojen kilometrien päästä vieraaksi mummulaan. Nyt keittiössä on kuitenkin hiljaista. Muu perhe ja pappakin ovat häipyneet joko pihalle tai talon toiseen päähän. Itse juon myöhäistä aamukahvia pöydän ääressä. Ja vastapäätä on tuo sievä tyttö, joka piirtää.

Yhtäkkiä pienen työ keskeytyy, ja hän luo silmänsä minuun:

– Mummu, me luultiin, että sinä ja pappa olette kuolleet.

Muki kädessäni pysähtyy. Vastaan kuitenkin ihan tavallisesti:

– Vai niin. Mutta miksi te sitten tulitte mummulaan?

– Me tultiin vain tarkistaan se asia, sanoo tyttö, ja piirtäminen jatkuu.

Jälleen kerran ihmettelen, miten lapset ovat terävänäköisiä. Lapsenlapseni on huomannut, miten mummun hiukset ovat harmaantuneet. Yhä vaikeampi hänen on kiivetä jakkaralle ja aina vain hitaammin mummulta onnistuu portaiden ja ylämäen nousu. Pappa kyllä juoksee lenkkinsä joka aamu, mutta kylläpä hänenkin ryhtinsä on jo mennyt kumaraan.

Siinä aamukahvipöydässä kertaan työntäyteisiä vuosia perheen keskellä: Iloista äänten sorinaa tässä keittiössä. Usein nahistelua, erimielisyyttä, mutta myös asioiden sopimista. Parhaimmillaan ja pahimmillaan yhteen ääneen puhumista tämän pöydän ääressä. Eräänä sunnuntai-iltana olimme koko perhe koolla keittiössä. Siihen tuli ystävämme kylään ja muistutti, kuinka arvokasta on, että olemme kaikki koolla tässä yhdessä. Nämä päivät ovat nyt takanapäin. ”Vain tuokio, ja kurasaappaat ovat tömisseet luotamme pois”, sanoo Pirkko Liisa Linjama runossaan.

Mutta olen onnellinen, että meille on annettu näitä uusia kurasaappaiden omistajia! Näitä taiteilijoita, kyseenalaistajia, totuudenpuhujia. Jotka opettavat, että ei kannata liikaa murehtia huomista ja vanhuuden mukanaan tuomia vaivoja. Ei sitäkään, että niin moni asia, mitä nuorempana suunnitteli, on jäänyt puolitiehen, keskeneräiseksi.

Tänään meillä on tämä ainutkertainen taivaan Isän antama päivä ja toinen toisemme. Pieni tyttö ja mummu keittiön pöydän ääressä.

Vanhemmat

Uudemmat

Kaija Lahtinen

Olen 67-vuotias äiti, mummu ja anoppi. Koulutukseltani olen sairaanhoitaja. Elämäntyöni olen tehnyt suuren perheen kotiäitinä. Melkein kymmenen vuotta olen ollut myös hoitajana kehitysvammaisten palvelukeskuksessa. Tällä hetkellä olen eläkkeellä, ja asumme aviopuolisoni kanssa kahdestaan. Pidän käsitöiden tekemisestä, lukemisesta ja radion asiaohjelmien kuuntelusta. Järjestelen myös ruuhkavuosien valokuvia albumeihin. Koen perheiden hyvinvointiin liittyvät asiat tärkeiksi ja arvelen, että tulen pohtimaan tätä aihepiiriä myös kirjoituksissani.

Kaija Lahtinen

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi