Sunnuntai 20.10.2019
"
"Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi." Matt. 22:37-39

​Kiitos isosisko, kiitos isoveli!

17.7.2014 07:41 | Kaija Lahtinen
Istun seurapenkissä ja kuuntelen puhetta. Huomaan, että tummahiuksinen pieni poika tassuttelee tutti suussa puhujan pöytää kohti. Hetken kuluttua perään juoksee isosisko, ei kovin iso hänkään. Hän taluttaa pienen eleettömästi takaisin seurapenkkiin. Kiitos isosisko!

Tällainen tapahtuma on tuttu lapsiperheessä. Perheen isommat lapset pelastavat vanhempansa monesta pinteestä. Se tapahtuu usein aivan huomaamatta. Näkee, että isosisko tai -veli rakastaa pienempää sisarustaan sydämensä pohjasta. Rakkaus alkaa jo siitä, kun pikkuvauva tuodaan kotiin. Vauva saa hellittelyä, paijaamista, juttelua. Kiitos rakkaudestanne pienempiä siskoja ja veljiä kohtaan, Isot Veljet ja Isot Siskot.

Sisaruksista on seuraa toisilleen. On ratsastuskavereita ja urheilukavereita. He myös koulivat toisiaan. Se on hyvä asia, jos muistetaan sopia erimielisyydet. Isommat myös hellittelevät pieniä siskojaan ja veljiään. Muistan, kuinka eräs abipoikamme kerran ihasteli lukulomallaan pikkusiskoaan, että onko meillä ollut koskaan tällaista! 

Isot siskot -ja veljet kasvavat. He muuttavat pois kotoaan joko opiskelemaan tai työelämään. Laittavat nuoremmille sisaruksille kortteja ja samalla toivotuksia: ”LUE AHKERASTI KIRJOJA: TOIVOTTAVASTI OSAAT LUKEA TÄMÄN TEKSTIN.” Ja onnitteluja: ”Enkeli tietäsi ohjatkoon, taivaan kotiin saattakoon.” Isojen sisarusten kotivierailuja odotetaan ja samalla myös heidän tuomiaan herkkuja. Nuoremmat pääsevät myös vierailemaan sisarustensa luona isommissa kaupungeissa.

Vanhemmat lapset saattavat tuoda kotiin ystäviään, joilla on hyvinkin erilainen kotitausta kuin mitä omassa perheessä on. Ystävän kotona voi olla pieni perhe, tai hän on kotoisin ulkomailta ja puhuu vierasta kieltä. Lasten ystävät rikastuttavat kodin elämää. Aikuistuneet lapset ovat myös rehellisine mielipiteineen arvokkaita keskustelukumppaneita vanhemmilleen.

Aika kuluu, ja nuorimmatkin lapset kasvavat aikuisiksi. Perheen lasten ikäero häipyy jonnekin. Isot siskot ja veljet voivat olla pikkusisarustensa kanssa vaikkapa parhaita ystäviä. Lapset perheineen voivat parhaimmillaan muodostaa toisilleen vahvan tukiverkon, joka on suurena apuna heidän elämänsä matkalla.

Olisin voinut tässä blogissani kirjoittaa myös negatiivisista asioista: sisaruskateudesta, rahan- ja huomion puutteesta, liiasta vastuusta. Niistä en kuitenkaan halua tänään kirjoittaa. Haluan nyt kiittää. Joskus nimittäin väsyttää se, että niin usein kaivellaan asioiden huonoimpia puolia. Eräs lapsistamme sanoi kerran: ”Äiti, meiltä ei ole puuttunut mitään!”
 
 

Vanhemmat

Uudemmat

Kaija Lahtinen

Olen 67-vuotias äiti, mummu ja anoppi. Koulutukseltani olen sairaanhoitaja. Elämäntyöni olen tehnyt suuren perheen kotiäitinä. Melkein kymmenen vuotta olen ollut myös hoitajana kehitysvammaisten palvelukeskuksessa. Tällä hetkellä olen eläkkeellä, ja asumme aviopuolisoni kanssa kahdestaan. Pidän käsitöiden tekemisestä, lukemisesta ja radion asiaohjelmien kuuntelusta. Järjestelen myös ruuhkavuosien valokuvia albumeihin. Koen perheiden hyvinvointiin liittyvät asiat tärkeiksi ja arvelen, että tulen pohtimaan tätä aihepiiriä myös kirjoituksissani.

Kaija Lahtinen

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi