Lauantai 20.4.2019
"
Minä tiedän, että lunastajani elää. Hän sanoo viimeisen sanan maan päällä. Job 19:25

​Kiitos isosisko, kiitos isoveli!

17.7.2014 07:41 | Kaija Lahtinen
Istun seurapenkissä ja kuuntelen puhetta. Huomaan, että tummahiuksinen pieni poika tassuttelee tutti suussa puhujan pöytää kohti. Hetken kuluttua perään juoksee isosisko, ei kovin iso hänkään. Hän taluttaa pienen eleettömästi takaisin seurapenkkiin. Kiitos isosisko!

Tällainen tapahtuma on tuttu lapsiperheessä. Perheen isommat lapset pelastavat vanhempansa monesta pinteestä. Se tapahtuu usein aivan huomaamatta. Näkee, että isosisko tai -veli rakastaa pienempää sisarustaan sydämensä pohjasta. Rakkaus alkaa jo siitä, kun pikkuvauva tuodaan kotiin. Vauva saa hellittelyä, paijaamista, juttelua. Kiitos rakkaudestanne pienempiä siskoja ja veljiä kohtaan, Isot Veljet ja Isot Siskot.

Sisaruksista on seuraa toisilleen. On ratsastuskavereita ja urheilukavereita. He myös koulivat toisiaan. Se on hyvä asia, jos muistetaan sopia erimielisyydet. Isommat myös hellittelevät pieniä siskojaan ja veljiään. Muistan, kuinka eräs abipoikamme kerran ihasteli lukulomallaan pikkusiskoaan, että onko meillä ollut koskaan tällaista! 

Isot siskot -ja veljet kasvavat. He muuttavat pois kotoaan joko opiskelemaan tai työelämään. Laittavat nuoremmille sisaruksille kortteja ja samalla toivotuksia: ”LUE AHKERASTI KIRJOJA: TOIVOTTAVASTI OSAAT LUKEA TÄMÄN TEKSTIN.” Ja onnitteluja: ”Enkeli tietäsi ohjatkoon, taivaan kotiin saattakoon.” Isojen sisarusten kotivierailuja odotetaan ja samalla myös heidän tuomiaan herkkuja. Nuoremmat pääsevät myös vierailemaan sisarustensa luona isommissa kaupungeissa.

Vanhemmat lapset saattavat tuoda kotiin ystäviään, joilla on hyvinkin erilainen kotitausta kuin mitä omassa perheessä on. Ystävän kotona voi olla pieni perhe, tai hän on kotoisin ulkomailta ja puhuu vierasta kieltä. Lasten ystävät rikastuttavat kodin elämää. Aikuistuneet lapset ovat myös rehellisine mielipiteineen arvokkaita keskustelukumppaneita vanhemmilleen.

Aika kuluu, ja nuorimmatkin lapset kasvavat aikuisiksi. Perheen lasten ikäero häipyy jonnekin. Isot siskot ja veljet voivat olla pikkusisarustensa kanssa vaikkapa parhaita ystäviä. Lapset perheineen voivat parhaimmillaan muodostaa toisilleen vahvan tukiverkon, joka on suurena apuna heidän elämänsä matkalla.

Olisin voinut tässä blogissani kirjoittaa myös negatiivisista asioista: sisaruskateudesta, rahan- ja huomion puutteesta, liiasta vastuusta. Niistä en kuitenkaan halua tänään kirjoittaa. Haluan nyt kiittää. Joskus nimittäin väsyttää se, että niin usein kaivellaan asioiden huonoimpia puolia. Eräs lapsistamme sanoi kerran: ”Äiti, meiltä ei ole puuttunut mitään!”
 
 

Vanhemmat

Uudemmat

Kaija Lahtinen

Olen 67-vuotias äiti, mummu ja anoppi. Koulutukseltani olen sairaanhoitaja. Elämäntyöni olen tehnyt suuren perheen kotiäitinä. Melkein kymmenen vuotta olen ollut myös hoitajana kehitysvammaisten palvelukeskuksessa. Tällä hetkellä olen eläkkeellä, ja asumme aviopuolisoni kanssa kahdestaan. Pidän käsitöiden tekemisestä, lukemisesta ja radion asiaohjelmien kuuntelusta. Järjestelen myös ruuhkavuosien valokuvia albumeihin. Koen perheiden hyvinvointiin liittyvät asiat tärkeiksi ja arvelen, että tulen pohtimaan tätä aihepiiriä myös kirjoituksissani.

Kaija Lahtinen

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi