Keskiviikko 23.1.2019
"
Toivokaa ja iloitkaa, ahdingossa olkaa kestäviä, rukoilkaa hellittämättä. Room. 12:12

​Kiitos isosisko, kiitos isoveli!

17.7.2014 07:41 | Kaija Lahtinen
Istun seurapenkissä ja kuuntelen puhetta. Huomaan, että tummahiuksinen pieni poika tassuttelee tutti suussa puhujan pöytää kohti. Hetken kuluttua perään juoksee isosisko, ei kovin iso hänkään. Hän taluttaa pienen eleettömästi takaisin seurapenkkiin. Kiitos isosisko!

Tällainen tapahtuma on tuttu lapsiperheessä. Perheen isommat lapset pelastavat vanhempansa monesta pinteestä. Se tapahtuu usein aivan huomaamatta. Näkee, että isosisko tai -veli rakastaa pienempää sisarustaan sydämensä pohjasta. Rakkaus alkaa jo siitä, kun pikkuvauva tuodaan kotiin. Vauva saa hellittelyä, paijaamista, juttelua. Kiitos rakkaudestanne pienempiä siskoja ja veljiä kohtaan, Isot Veljet ja Isot Siskot.

Sisaruksista on seuraa toisilleen. On ratsastuskavereita ja urheilukavereita. He myös koulivat toisiaan. Se on hyvä asia, jos muistetaan sopia erimielisyydet. Isommat myös hellittelevät pieniä siskojaan ja veljiään. Muistan, kuinka eräs abipoikamme kerran ihasteli lukulomallaan pikkusiskoaan, että onko meillä ollut koskaan tällaista! 

Isot siskot -ja veljet kasvavat. He muuttavat pois kotoaan joko opiskelemaan tai työelämään. Laittavat nuoremmille sisaruksille kortteja ja samalla toivotuksia: ”LUE AHKERASTI KIRJOJA: TOIVOTTAVASTI OSAAT LUKEA TÄMÄN TEKSTIN.” Ja onnitteluja: ”Enkeli tietäsi ohjatkoon, taivaan kotiin saattakoon.” Isojen sisarusten kotivierailuja odotetaan ja samalla myös heidän tuomiaan herkkuja. Nuoremmat pääsevät myös vierailemaan sisarustensa luona isommissa kaupungeissa.

Vanhemmat lapset saattavat tuoda kotiin ystäviään, joilla on hyvinkin erilainen kotitausta kuin mitä omassa perheessä on. Ystävän kotona voi olla pieni perhe, tai hän on kotoisin ulkomailta ja puhuu vierasta kieltä. Lasten ystävät rikastuttavat kodin elämää. Aikuistuneet lapset ovat myös rehellisine mielipiteineen arvokkaita keskustelukumppaneita vanhemmilleen.

Aika kuluu, ja nuorimmatkin lapset kasvavat aikuisiksi. Perheen lasten ikäero häipyy jonnekin. Isot siskot ja veljet voivat olla pikkusisarustensa kanssa vaikkapa parhaita ystäviä. Lapset perheineen voivat parhaimmillaan muodostaa toisilleen vahvan tukiverkon, joka on suurena apuna heidän elämänsä matkalla.

Olisin voinut tässä blogissani kirjoittaa myös negatiivisista asioista: sisaruskateudesta, rahan- ja huomion puutteesta, liiasta vastuusta. Niistä en kuitenkaan halua tänään kirjoittaa. Haluan nyt kiittää. Joskus nimittäin väsyttää se, että niin usein kaivellaan asioiden huonoimpia puolia. Eräs lapsistamme sanoi kerran: ”Äiti, meiltä ei ole puuttunut mitään!”
 
 

Vanhemmat

Uudemmat

Kaija Lahtinen

Olen 67-vuotias äiti, mummu ja anoppi. Koulutukseltani olen sairaanhoitaja. Elämäntyöni olen tehnyt suuren perheen kotiäitinä. Melkein kymmenen vuotta olen ollut myös hoitajana kehitysvammaisten palvelukeskuksessa. Tällä hetkellä olen eläkkeellä, ja asumme aviopuolisoni kanssa kahdestaan. Pidän käsitöiden tekemisestä, lukemisesta ja radion asiaohjelmien kuuntelusta. Järjestelen myös ruuhkavuosien valokuvia albumeihin. Koen perheiden hyvinvointiin liittyvät asiat tärkeiksi ja arvelen, että tulen pohtimaan tätä aihepiiriä myös kirjoituksissani.

Kaija Lahtinen

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi