Maanantai 16.12.2019
"
Raivatkaa autiomaahan Herralle tie! Tasoittakaa yli aron valtatie meidän Jumalallemme! Jes. 40:3

Minulla on juuret!

21.8.2014 07:08 | Kaija Lahtinen
Kaikki alkoi reilu vuosi sitten, kun tyttäremme esitti toiveen:
 
– Olis, äiti ja isä, tosi mukava tutustua teidän lapsuutenne leikkipaikkoihin!
 
– Ei meillä mitään leikkipaikkoja ollut! Meidän lapsuudessamme tehtiin töitä! oli puolisoni vastaus.
 
Aloimme kuitenkin tarkemmin muistella. Molempien lapsuuden ympäristöstä löytyi paljon merkittäviä paikkoja, missä vapaa-aikaa vietettiin.
 
Ajatus kesäretkestä lapsuuspaikoille oli heitetty ilmaan. Maaliskuussa kyselin sähköpostilla lasten perheiden halukkuutta ”sukureissuun”, tämä nimi matkalle myöhemmin tuli. Hiljalleen alkoi tippua vastauksia: mukana reissussa, hauska idea, hyvä ajatus, kiinnostaa ja paljon. Toisenlaisiakin mielipiteitä tuli: En usko sukuintoni yltävän sille tasolle, että jaksaisin lähteä etelästä seikkailemaan sinne pohjoisemmaksi. Myös toiveita saatiin: Ei pelkkiä luentoja!
 
Toukokuun alussa teimme tarkemman suunnitelman kahden päivän matkasta. Yöpymispaikaksi löysimme iki-ihanan maatilamajoituspaikan. Yllättävää oli, että kaikki lapset perheineen lopulta kiinnostuivat matkasta, vaikka kaikista perheistä ei päästykään mukaan erilaisten esteiden takia. Yksi lapsista lupasi tulostaa tietoja lähisukulaisista ja tutustumiskohteiden karttoja. Niissä näkyi meidän vanhempien kotikylät, koulut ja koulutiet. Jopa ne pellot, joilla olin lapsena ollut paimenessa.
 
Suviseurojen jälkeisenä perjantaina kokoonnuimme puolisoni kotikirkon hautausmaalle, 20 aikuista ja 29 lasta ja nuorta. Alkoi matka menneeseen. Puolisoni sai vanhempiensa ja sukunsa haudoilla vastata kysymyksiin: oliko vaari sodassa, mihin tautiin hänen mummunsa kuoli ja millainen oli kummisetä, joka kaatui sodassa. Samat kysymykset toistuivat seuraavana päivänä oman isäni ja sukuni haudoilla. Isäni sisaruksista neljä kuoli lapsena tai nuorena. Lähellä oli myös kuukauden vanhana kuolleen suvun vauvan hauta. Tämän vauvan tarinan oli tyttäremme äskettäin kuullut kummitädiltäni.
 
– En enää kestä näiden pienten kuolemia! huokaisi toinen tytär, pienten lasten äiti.
 
Hautojen äärellä tuli puhetta myös uskomisen asiasta. Puolisoni sisar sai opiskelijatyttönä 60-luvulla parannuksen armon. Myös muut perheessä saivat omistaa uskomisen lahjan sekä myös suuri osa kotikylän väkeä. Omaan sukuuni elävä usko tuli 30-luvulla. Isäni lapsuuskodissa perheen palvelija saarnasi rippikouluikäiselle, keuhkotautia sairastavalle isäni veljelle kaikki synnit anteeksi. Kuoleva nuorukainen pyysi palvelijaa puhumaan uskomisen asiasta myös kotiväelleen ja erityisesti omalle äidilleen, koska ei enää itse jaksanut. Lauloimme hautapaasien äärellä. Voimakas laulu kuvasi ikävää ja kaipausta, mutta myös turvallista iloa ja kiitollisuutta.
 
Puolisoni kotikylään ajoimme autolla tietä, jota hän oli koulupoikana polkupyörällä sateella ja pakkasella ajanut. Lastenlapset uivat ja leikkivät samojen koskenkivien välissä kuin pappansa aikanaan. Omassa kotikylässäni osa lapsista ja lastenlapsista kiipesi ison kiven päälle. Kävimme kuuntelemassa vesimyllyn puron lirinää, mikä oli mielestäni lapsena kohinaa.

Lasten perheet täyttivät lapsuuskotini pihanurmikon. Katselimme vanhaa lipputankoa pihalla. Jatkosodan loputtua sodankäyneet isäni ja setäni ottivat sen pois pihalta ja kantoivat navetan vintille. Suomi oli saanut heidän mielestään huonot rauhanehdot. Salko palautettiin paikalleen, kun olin lukioikäinen tyttö. Nyt veljeni perheineen asuu lapsuuskotini tilaa. On heidän vuoronsa nostaa siniristilippu muistorikkaaseen salkoon.
 
Entä mitkä ovat mietteet sukureissun jälkeen? Nuoren polven mielestä tietoisuus suvusta lisääntyi. Tarinat, joita oli aikaisemmin kuullut, tulivat matkan aikana elävämmiksi. Yhteys sisarusten perheiden kesken koettiin tärkeäksi. Lastenlasten innokas mukanaolo ja yksinkertaisen selkeät kysymykset olivat puhuttelevia. Kun kävimme koko joukolla tervehtimässä 91-vuotiasta äitiäni, sanoi tyttäremme tytär, että oli niin mukava istua isomummun vieressä! Omia tunteitani on vaikea kuvata. Ne ovat niin vahvoja. Päällimmäisenä on  ilo, että saimme puolisoni kanssa jakaa suvun perintöä. Sukureissun järkevyyttä aluksi epäillyt tytär tiivisti tunnelmat:
 
– Kiitos parhaasta sukujuhlasta ikinä! Minulla on juuret!
 

Vanhemmat

Uudemmat

Kaija Lahtinen

Olen 67-vuotias äiti, mummu ja anoppi. Koulutukseltani olen sairaanhoitaja. Elämäntyöni olen tehnyt suuren perheen kotiäitinä. Melkein kymmenen vuotta olen ollut myös hoitajana kehitysvammaisten palvelukeskuksessa. Tällä hetkellä olen eläkkeellä, ja asumme aviopuolisoni kanssa kahdestaan. Pidän käsitöiden tekemisestä, lukemisesta ja radion asiaohjelmien kuuntelusta. Järjestelen myös ruuhkavuosien valokuvia albumeihin. Koen perheiden hyvinvointiin liittyvät asiat tärkeiksi ja arvelen, että tulen pohtimaan tätä aihepiiriä myös kirjoituksissani.

Kaija Lahtinen

Ari-Pekka Palola

Myrskyjen keskellä

SRK:n historian kolmas osa kuvaa vaiherikasta ajanjaksoa 1962–1980.

48 €

Toim. Kaisa Ikonen

Herra siunatkoon sinua, SRK:n Suviseurat Muhoksella

Muhoksen Suviseurat 2019 yksissä kansissa: monipuolinen neliväriteos palaa suviseurajärjestelyihin sekä erilaisiin suviseuratunnelmiin.

24 €

Salla Sivula
Kansi: Silja-Maria Wihersaari

Ketunpojat ja kätköviesti

Kuka on päässyt Ketunpoikien jäljille, ja mitä hän heistä tahtoo? Entä kuka on salaperäinen Anna, joka laittaa viestejä Iidalle? Ketunpojat saavat arvoituksen toisensa jälkeen ratkaistavaksi, kunnes kätköseikkailu saa ratkaisunsa.

15 €

Toim.: Jouni Hintikka ja Kirsti Nurkkala

Erityisen läheisinä

Kirja erilaisuudesta, elämän ainutlaatuisuudesta ja rikkaudesta: teoksessa puheenvuoron saavat erityislapset, heidän läheisensä sekä aiheen parissa työskentelevät ammattilaiset.

25 €

Armostas kaikesta kiitoksen kannan

Jaakko Linjaman säveltämää musiikkia – puhuttelevaa ja harvoin kuultua.
Äänite sisältää hengellistä laulumusiikkia ja kuoromusiikkia sekä soitinsävellyksiä uruille, viululle ja pianolle.

25 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi