Lauantai 19.1.2019
"
Muistakaa johtajianne, niitä, jotka julistivat teille Jumalan sanaa. Pitäkää mielessänne, miten he elämänsä elivät, ja ottakaa heidän uskonsa esikuvaksenne. Hepr. 13:7

​Muistojen kiinanruusu

21.10.2014 06:27 | Kaija Lahtinen
Elämässä voivat pienet asiat tulla joskus merkityksellisiksi. Kuten kotimme kiinanruusu keskihuoneen ikkunan edessä.

Toissa keväänä tyttäreni sanoi, että tuo kukka on kyllä ihan ronkula (huononmallinen), se kannattaisi heittää pois. Hän oli jo nuorena ollut kiinnostunut kasveista ja tiesi, mitä puhui. Yritin estellä. Sanoin, että se on minulle tärkeä kukka. Sain sen naapurin äidiltä, ystävältäni, kolmisenkymmentä vuotta sitten, kun he muuttivat paikkakunnalta pois. Kukka on muisto ja myös lohdutus vaikeasta ajasta.

Hetken mietittyäni ajattelin kuitenkin totella tyttäreni neuvoa. Otin kukasta useita pistokkaita, ja pääkukan jätin odottamaan hävittämistä,  kunnes pikkutaimet ovat alkaneet kasvaa. Ne juurtuivat hyvin, ja innostuivat jopa kukkimaan. Annoin ne kuitenkin lahjaksi. Itselleni jäi edelleen tämä epäkelpo vanha kiinanruusu, ja olin ratkaisuuni tyytyväinen.

Miksi ruusuni on minulle tärkeä? Miksi olen kasvattanut sitä yli kolmekymmentä vuotta, vaikka se on harvoin palkinnut kukinnallaan? Miksi en halunnut heittää sitä pois?

Se muistuttaa ajasta, jolloin olin nuori perheenäiti, kasvavan perheen äiti. Olimme juuri saaneet pienen suloisen tummahiuksisen tyttövauvan. Kaikki oli mennyt niin hyvin. Sitten eräänä yönä heräsin tuskaisen ja ahdistuneen oloisena. Kaikki oli niin mustaa. Olin hätääntynyt. Uni ei tullut.

Alkoi vaikea aika elämässäni. Oli paljon kysymyksiä. Mitä tämä on? Taivaan Isältäkin kyselin: miksi juuri minulle? Julkisesti siihen aikaan ei puhuttu  juurikaan uupumisesta, väsymisestä tai loppuun palamisesta.

Aika oli työlästä myös läheisille ja etenkin puolisolleni sekä myös ystäville. Minulla oli tarve puhua ahdistusta pois. Saimme lähipiiriltä, muun muassa naapuriystäviltä, paljon apua. Yksi toi hernekeittokattilan, toinen tuli leipomaan, kolmas siivosi. Saimme paljon myös rakkautta, tukea  ja ymmärrystä. Hiljalleen kuukausien kuluttua alkoivat auringon säteet paistaa myös mieleeni ja sydämeni sopukoihin. Uuden vauvan odotus auttoi myös toipumisessani. Tuntui, että minua tarvitaan, olen tärkeä perheessäni. Mieleeni jäi kuitenkin jonkinlainen erityinen herkkyys moniksi vuosiksi.

Joskus ajatus palaa tuohon vuosikymmenien takaiseen aikaan. Näen siellä nuoren äidin, joka pienten lasten keskellä yrittää yhdessä puolisonsa kanssa hoitaa perhettä parhaansa mukaan. Miksi hän väsyy, sitä en edelleenkään tarkkaan tiedä. Vaadin ehkä itseltäni liikaa, olisin voinut vähän hellittää. Ehkä jokin vaativa työ ilman isoa perhettäkin olisi tuonut minun luonteiselleni samanlaisen uupumisen. Pääasia kuitenkin oli, että ajasta selvittiin. Se opetti armollisuutta itseä kohtaan. Koen, että se muutti myös minua ihmisenä. Tänään on jäljellä kiitollisuus monelle silloin lähellämme eläneelle vierelläkulkijalle.

Kiinanruusu kasvina on merkinnyt  tuon ajan jälkeen minulle aina paljon. Olimme neljä vuotta sitten matkalla Israelissa. Siellä erään polun varrella kasvoi kaunis kukkiva kiinanruusupensas. Halusin, että minusta otetaan kuva sen vierellä.
 
 
 

Vanhemmat

Uudemmat

Kaija Lahtinen

Olen 67-vuotias äiti, mummu ja anoppi. Koulutukseltani olen sairaanhoitaja. Elämäntyöni olen tehnyt suuren perheen kotiäitinä. Melkein kymmenen vuotta olen ollut myös hoitajana kehitysvammaisten palvelukeskuksessa. Tällä hetkellä olen eläkkeellä, ja asumme aviopuolisoni kanssa kahdestaan. Pidän käsitöiden tekemisestä, lukemisesta ja radion asiaohjelmien kuuntelusta. Järjestelen myös ruuhkavuosien valokuvia albumeihin. Koen perheiden hyvinvointiin liittyvät asiat tärkeiksi ja arvelen, että tulen pohtimaan tätä aihepiiriä myös kirjoituksissani.

Kaija Lahtinen

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi