Perjantai 24.5.2019
"
Maa, kohota Herralle riemuhuuto! Iloitkaa ja riemuitkaa, laulakaa ja soittakaa! Ylistäkää Herraa harpun sävelin, soittakaa ja laulakaa! Ps. 98:4-5

​Muistojen kiinanruusu

21.10.2014 06:27 | Kaija Lahtinen
Elämässä voivat pienet asiat tulla joskus merkityksellisiksi. Kuten kotimme kiinanruusu keskihuoneen ikkunan edessä.

Toissa keväänä tyttäreni sanoi, että tuo kukka on kyllä ihan ronkula (huononmallinen), se kannattaisi heittää pois. Hän oli jo nuorena ollut kiinnostunut kasveista ja tiesi, mitä puhui. Yritin estellä. Sanoin, että se on minulle tärkeä kukka. Sain sen naapurin äidiltä, ystävältäni, kolmisenkymmentä vuotta sitten, kun he muuttivat paikkakunnalta pois. Kukka on muisto ja myös lohdutus vaikeasta ajasta.

Hetken mietittyäni ajattelin kuitenkin totella tyttäreni neuvoa. Otin kukasta useita pistokkaita, ja pääkukan jätin odottamaan hävittämistä,  kunnes pikkutaimet ovat alkaneet kasvaa. Ne juurtuivat hyvin, ja innostuivat jopa kukkimaan. Annoin ne kuitenkin lahjaksi. Itselleni jäi edelleen tämä epäkelpo vanha kiinanruusu, ja olin ratkaisuuni tyytyväinen.

Miksi ruusuni on minulle tärkeä? Miksi olen kasvattanut sitä yli kolmekymmentä vuotta, vaikka se on harvoin palkinnut kukinnallaan? Miksi en halunnut heittää sitä pois?

Se muistuttaa ajasta, jolloin olin nuori perheenäiti, kasvavan perheen äiti. Olimme juuri saaneet pienen suloisen tummahiuksisen tyttövauvan. Kaikki oli mennyt niin hyvin. Sitten eräänä yönä heräsin tuskaisen ja ahdistuneen oloisena. Kaikki oli niin mustaa. Olin hätääntynyt. Uni ei tullut.

Alkoi vaikea aika elämässäni. Oli paljon kysymyksiä. Mitä tämä on? Taivaan Isältäkin kyselin: miksi juuri minulle? Julkisesti siihen aikaan ei puhuttu  juurikaan uupumisesta, väsymisestä tai loppuun palamisesta.

Aika oli työlästä myös läheisille ja etenkin puolisolleni sekä myös ystäville. Minulla oli tarve puhua ahdistusta pois. Saimme lähipiiriltä, muun muassa naapuriystäviltä, paljon apua. Yksi toi hernekeittokattilan, toinen tuli leipomaan, kolmas siivosi. Saimme paljon myös rakkautta, tukea  ja ymmärrystä. Hiljalleen kuukausien kuluttua alkoivat auringon säteet paistaa myös mieleeni ja sydämeni sopukoihin. Uuden vauvan odotus auttoi myös toipumisessani. Tuntui, että minua tarvitaan, olen tärkeä perheessäni. Mieleeni jäi kuitenkin jonkinlainen erityinen herkkyys moniksi vuosiksi.

Joskus ajatus palaa tuohon vuosikymmenien takaiseen aikaan. Näen siellä nuoren äidin, joka pienten lasten keskellä yrittää yhdessä puolisonsa kanssa hoitaa perhettä parhaansa mukaan. Miksi hän väsyy, sitä en edelleenkään tarkkaan tiedä. Vaadin ehkä itseltäni liikaa, olisin voinut vähän hellittää. Ehkä jokin vaativa työ ilman isoa perhettäkin olisi tuonut minun luonteiselleni samanlaisen uupumisen. Pääasia kuitenkin oli, että ajasta selvittiin. Se opetti armollisuutta itseä kohtaan. Koen, että se muutti myös minua ihmisenä. Tänään on jäljellä kiitollisuus monelle silloin lähellämme eläneelle vierelläkulkijalle.

Kiinanruusu kasvina on merkinnyt  tuon ajan jälkeen minulle aina paljon. Olimme neljä vuotta sitten matkalla Israelissa. Siellä erään polun varrella kasvoi kaunis kukkiva kiinanruusupensas. Halusin, että minusta otetaan kuva sen vierellä.
 
 
 

Vanhemmat

Uudemmat

Kaija Lahtinen

Olen 67-vuotias äiti, mummu ja anoppi. Koulutukseltani olen sairaanhoitaja. Elämäntyöni olen tehnyt suuren perheen kotiäitinä. Melkein kymmenen vuotta olen ollut myös hoitajana kehitysvammaisten palvelukeskuksessa. Tällä hetkellä olen eläkkeellä, ja asumme aviopuolisoni kanssa kahdestaan. Pidän käsitöiden tekemisestä, lukemisesta ja radion asiaohjelmien kuuntelusta. Järjestelen myös ruuhkavuosien valokuvia albumeihin. Koen perheiden hyvinvointiin liittyvät asiat tärkeiksi ja arvelen, että tulen pohtimaan tätä aihepiiriä myös kirjoituksissani.

Kaija Lahtinen

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi