Perjantai 22.11.2019
"
Me katoamme kuin uni aamun tullen, kuin ruoho, joka hetken kukoistaa, joka vielä aamulla viheriöi mutta illaksi kuivuu ja kuihtuu pois. Ps. 90:5-6

Lenkkipolulla ojat tulvivat

6.3.2014 10:30 | Kaisu Tuomaala
Metsätie tuntuu kapeammalta kuin muistan. Mäki on pienempi, se, joka joskus oli korkeampi ja hengästytti juosta. Tie on keskeltä kupera, ajourat tihkusateessa sulavaa lunta, oikeastaan yhtä lammikkoa. Yritän pysyä ainoalla kuivalla kohdalla, tien keskellä, työnnän rattaita, mutta rattaat luiskahtavat nopeasti alas uraan ja syviin lammikoihin, jollei ole tarkkana.

Katson vieruskaveriini, joka myös työntää rattaita.
– Hyvä ku lähettiin, meinas seinät kaatua mummulassa.
Katson edellä juoksevia lapsia, lasken montako niitä on, veljen ja omia. Serkuilla näkemisen riemua.
– Taivas on aika korkea nyt, täällä on paljon valoa.
– Niin on.
– Pohjoisen valo on lempeää, ei tarvi siristellä.

Mäen päällä on tukkikasa, metsää karsittu. Metsäkone niputtanut rungon ja oksat yhteen nippuun. Ennen pinot olivat selkeitä tukkeja ja tukkipinon tuoksu, kun kulki ohi. Huomaan tihkusateen, en puun hajua. Miten polut menevät metsän sisään nyt? Muistaisiko. Puut ovat kasvaneet. Vaikka helmikuu, on lauha ja vain vähän lunta. Mäen alla kapeat pellot ovat kasvaneet umpeen pajua. Silloin pajut kasvoivat vain ojissa. Ojat silloinkin tulvivat, vesi oli mineraaleista ruskeaa, melkein mustaa, pajun kuori punaruskeaa. Pidin silloinkin pajuista: kuori tumma, sisältä valkoisia.– Siitä on kaksikymmentä vuotta, kun kävin viimeksi täällä.
– Olen kyllä ajatellut näitä paikkoja, halunnut käydä.

Näen poikani kävelevän tulvivaa ojaa vasten, pajuja ja kaikkia lumen siniharmaita sävyjä vasten. Poikani jossakin lapsen kohdassa, jossa minä silloin. Värit ovat samat kuin silloin. Ihailin silloin mitä nyt.

Uudemmat

Kaisu Tuomaala

Olen turkulainen perheenäiti ja kuvaamataidonopettaja, joka asuu pellon reunassa. Minua kiinnostavat tyhjät kohdat ja tihentymät, elämän epärationaalisuus ja siitä selkiytyvä tarkoituksenmukaisuus, viivojen piirtäminen ja sanat.

Voit antaa palautetta blogistani minulle osoitteeseen kaku.tuomaala@pp.inet.fi.

Kaisu Tuomaala

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi